Bio sam u Lihtenštajnu krajem prošlog meseca, pa verujem da je malo vas imalo prilike da se upozna sa njihovim GSP-om
Glavni grad - Vaduz broji oko 5.000 stanovnika, dok celu kneževinu naseljava 30-35.000. Zanimljivo je i da se kneževina prostire na 24km po dužini, pa GSP "pokriva" celu državu :lol:
Za njih su saobraćajne gužve nešto nezamislivo, isto važi i za stajanje u autobusu
Zanimljivo mi je bilo i što su trotoari u odnosu na ulicu uzdignuti jedva par cm, ali da nijedan auto ne možete videti parkiran na njemu! Nema onih fora "daj ga dignem na trotoar samo da bih iskočio na minut po cigare i sl". U samom "centru" se nalazi garaža na nekoliko nivoa, i bukvalno iz svakog pravca može da se uđe u nju
. Prvi sat parkiranja je besplatan, za svaki dodatni se kupuje karta iz aparata sa brojem parking mesta i stavlja na komandnu tablu.
Kroz sam grad Vaduz prolazi glavna ulica u kojoj saobraćaju sve linije GSP-a. Nema semafora, već je na svakoj raskrsnici napravljen mini kružni tok. Nema gužve, nepojmljivo je da neko svirne ili baci bilo šta na zemlju! Prepešačio sam ceo grad, nijednu žvaku nisam video zalepljenu na trotoaru, a kamo li papirić
Govore nemački iako se ne graniče sa Nemcima, dok je zvanična valuta švajcarski franak (CHF). Imaju veći br registrovanih preduzeća od broja stanovnika. "Na glasu" su po pranju novca, pa se trude da to "suzbiju".
Auto oznake su FL
FL - Fürstentum Liechtenstein (Kneževina Lihtenštajn na švabskom). Barem ja nikad do sad nisam video ove auto oznake, pa su mi bile zanimljive
GSP su uglavnom harmonike mečke:
Naravno, autobus ima svoju bašticu kako ne bi ometao i ovako gust saobraćaj:
Mislim da ova linija saobraća do najnaseljenijeg grada u kneževini - Šan (Schaan), pa da svi imaju svoje sedište :lol:
Ovo je okretnica u mestu Malbun.
Malbun (nadmorska visina 1602m, dok je Vaduz na 460m) je jedan od najpopularnijih skijaških centara, pa svi autobusi na zadnjem delu imaju ugrađene držače za skije. I na ovoj liniji su solo autobusi. Ima dosta lakat krivina do gore, ali je put perfektan
Eto, toliko od mene o ovoj maloj državici