Da vam prenesem svoje iskustvo vezano za kredit, moja odluka će biti Societe Generale, ali da ne bude da im pravim reklamu, izneću samo činjenice za i protiv zbog kojih sam se odlučio za njih (inače imam račune i kod njih, i u Intesi, i u Eurobanci, i u sve tri sam razmatrao opcije plus Erste i UniCredit).
ZA:
- imaju taj Kombinovani stambeni kredit - srpski rečeno svake 3 godine me pitaju da li želim da nastavim po fiksnoj ili varijabilnoj kamatnoj stopi - to mi je bilo ok jer ako krene euribor da raste ili dođe do nekih promena u narednih 15 god (na toliko ciljam da uzmem) bolje da imam opcije
- napravili su specijalnu ponudu za Gornji grad - 2,55 %
- nema troška obrade kredita
- moje iskustvo sa njima do sada ( u SG sam od nekih 5 god, u Intesi 15ak god, u Eurobanci 2 god), je bilo uvek fer i korektno i za stvari koje su meni bitne e-banking i m-banking su bez zamerki, imaju EUR na svim bankomatima, I cash in bankomate
- poredio sam iskustva nekoliko prijatelja koji su u poslednje 2 god uzimali stambene, različite priče, ali ako uzmem iskustvo u procesu uzimanja i iskustva sa bankom kasnije u nekom redovnom korišćenju, opet SG najnapredniji i najnormalniji
- dedikovali su ekspozituru u Zemunu kao najbližu Gornjem gradu i sutra budućim stanarima, mada i u drugima može da se završi, uzeli su dokumentaciju od Merina tako da olakšavaju ceo proces. Bli su vrlo ljubazni i efikasni, ali ok, i u drugim bankama su bili vrlo ok. Evo vam i mail ako hoćete direktno sa bankarkom u Zemunu da zakažete razgovor
ivana.sefer@socgen.com (upravnica), imam njenu dozvolu da je "reklamiram" na forumu
PROTIV:
- plaća se NKOSK, ali plaća se i u Intesi, UniCreditu
- životno osiguranje je obavezno - iako je ovo negativno kao dodatni mesečni trošak, ko ima bilo koga u okruženju ko je došao u situaciju da se suoči sa situacijom da mora da otplati neosiguran kredit usled smrti, zna da se ovim osigurava porodica i lično bih to platio i u banci u kojoj nije obavezno
- imaju veliki broj stambenjaka u obradi, moje mišljenje da to može da utiče na brzinu obrade (ali uveravaju me da nekon prikupljene dokumentacije sve bude u mesec dana i ranije jer su upravo zbog količine stambenjaka kod njih vrlo ispraksovani). Ovo sam eliminisao na kraju kao negativno pošto imamo dovoljno vremena.
Počinjem sa prikupljanjem dokumentacije, pa ću vam preneti dalja iskustva.
Eto,