Internet stranicu „Google Earth“ koja prikazuje satelitske snimke svih država i detaljnije mape većih svetskih i evropskih gradova, dnevno poseti oko 350 miliona ljudi. Neki gradovi, poput Berlina ili Praga, imaju trodimenzionalan prikaz svih značajnijih zgrada i trgova, pa posetioci mogu i vizuelno da se upoznaju sa znamenitostima ovih gradova. Do pre tri meseca, na ovom poznatom internet sajtu nije postojala ni jedna slika prestonice Srbije, pa je Željko Zdravković, student treće godine industrijskog dizajna, odlučio da to promeni. Za mesec dana, slikao je sve značajnije ulice, trgove i zgrade u Beogradu, obradio ih i poslao administratoru „Google Earth-a“ na proveru. Svi modeli su prihvaćeni, pa je Željko nastavio sa svijim hobijem.
- Pošto sam redovan posetioc „Google Eartha“, često se zanimam i gledam gradove širom sveta i njihove znamenitosti. Zaključio sam da je Beograd veoma slabo predstavljen na internetu i želeo sam to da promenim. Raspitao sam se kako se modeli postavljaju i krenuo sa fotoaparatom na Trg Republike. Slikao sam, vratio se kući, obradio slike i poslao administratorima. Pošto su bili zadovoljni mojim radom, nastavio sam i sada na „Google Earth“ ima oko 80 lokacija u Beogradu koje su trodimenzionalno predstavljene - priča Željko Zdravković kome za izradu modela pomažu fotografije Beograda između dva svetska rata čiji je kolekcionar.
Posetioci „Google Eartha“ sada mogu da vide Brankovu ulicu, Trg Republike i Nikole Pašića, Dom Narodne skupštine, Kosančićev i Zeleni venac, Pop Lukinu ulicu, Terazije, Brankov most, Narodno pozorište, spomenik Pobednik, kafanu „Ruski car“...
- Cilj je da do kraja godine na sajtu bude više od 200 modela u Beogradu. Interesantno je da se dosta Beograđana javilo i podržalo ovu ideju, pa tako jedan momak slika Novi Beograd, dobili smo pojačanje za Mirijevo, odnosno rasporedili smo se po reonima. Takođe, počelo je i postavljanje slika iz Kragujevca, Niša, Vršca, a jedino za sada nema nikog iz Novog Sada ko bi želeo da ovim putem predstavi svoj grad, iako ima puno lepih mesta i znamenitosti - dodaje Zdravković, kom je istorija i duh Beograda, kao i arhitektura, glavna inspiracija za rad.
U zavisnosti od veličine i složenosti zgrade koju slika, za završeni trodimenzionalni model Željku treba od nekoliko sati do celog dana.
- Sve što radimo to je u potpunosti volontirski u cilju turističkog predstavljanja Beograda. U zavisnosti od složenosti zgrade, najčešće mi je potrebno nekoliko sati za finalnu verziju. Međutim, za zgradu Doma Narodne skupštine bio mi je potreban ceo dan. Moram napomenuti da su Beograđani veoma ljubazni i u velikoj meri mi pomažu. Pošto mi najviše odgovara da na slici nema ljudi, prolaznici se saginju, zaustavljaju saobraćaj, sve u cilju da „uhvatim“ što bolju sliku - zahvalan je sugrađanima Željko Zdravković.
Ono što će tek biti
Na internet sajtu „Google Earth“ prikazana je i zgrada „Delta kula“, koja još nije izgrađena, a locirana je između hotela „Hajat“ i „Sava centra“.
- Kod slike postoji napomena da objekat tek treba da bude izgrađen. Cilj je da posetioci sajta vide da Beograd u budućnosti očekuju veliki projekti i da je to još jedan podatak zbog čega bi trebali da investiraju, žive ili posete prestonicu Srbije - objašnjava Željko Zdravković.