Šta je novo?

Generalštab

Ne zaslužuju uopste vise bilo sta da se da ministarstvu neorganizovane pravde to su dezorganizatori svega ....
Inace bi svaki sud komplet bio u jednoj zgradi a ne da prave miks kakav sad postoji ...tako da ne
 
Ja bih voleo kada bi se na parceli odmah prekoputa zgrade Vlade obnovio predratni objekat, nekadasnje Ministarstvo vojno, projekat arhitekte Jovana Ilkica. Jako lepa gradjevina koja bi se najbolje uklopila u ambijent...a pritom i imala svoju namenu.
 
I na drugoj strani je bila jedna predratna zgrada. Ja mislim da je to jedino moguce resenje, da se vrate zgrade od pre 2. Sv. Rata. Manje kostaju, a lepse.
 
Bravo za predlog, i ja se zalažem da se izgradi ponovo predratna zgrada. To bi se najbolje uklopilo sa postojećim zgradama.
 
Takođe podržavam predlog. Od ovih betonskih ruina nema više ništa, tako da daj da sredimo taj deo grada da ne izgleda više kao Pripjat.

Evo na redditu se baš nedavno pokrenula diskusija o tome. Slika je od SpikySpinoYT - https://www.reddit.com/r/serbia/comment ... lazila_na/
lptychirm3961.jpg
 
ili - ne graditi nista, vec ostaviti da bude zelena povrsina.
 
I ja sam za zelenu površinu, mada i vraćanje predratne zgrade nije loša opcija.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=812700#p812700:12k45wdj je napisao(la):
AntonioBandera(s) » 12 Jan 2021 10:15 pm[/url]":12k45wdj]Ja bih voleo kada bi se na parceli odmah prekoputa zgrade Vlade obnovio predratni objekat, nekadasnje Ministarstvo vojno, projekat arhitekte Jovana Ilkica. Jako lepa gradjevina koja bi se najbolje uklopila u ambijent...a pritom i imala svoju namenu.


Prošlo je xy godina, i dalje se vrtimo u krug, nisi prvi koji je spomenuo i tu opciju...
Ali - "Nikola Dobrović ® "
 
Dobrovića odneti na Žarkovo, pa neka bude Južna kapija Beograda.
 
Џаба сад и поновно подизање пристојног здања Министарства војног кад су нам 400м ниже посађене висте, сифоније и парк вјуови.
 
Mislim da bi zelena površina loše izgledala, činjenicom da ne bi bio zatvoren blok, a i verujem da od zelenila možemo da dobijemo još neki betonirani plato sa drvećem u saksijama u najboljem slučaju, ne treba se igrati sa time :lol:
 
Ja mislim da i ne bi. Ipak su tu široki trotoari.

Moj predlog, za sada, i grubo rečeno, je da se kompleks A (prekoputa Vlade) ruši i pravi ono staro zdanje. A da se kompleks B (prekoputa MIP) obnovi koliko i kako je moguće, te privede novoj nameni. Naravno, jednog dana kad se MO potpuno izmesti odatle.

I naravno sve je ovo podležno promeni, nešto što mislim danas ne moram da mislim i 2025. Pogotovu što ni Bog otac ne zna šta će biti s ovim ruinama i dokle će ovako da stoje i ruže grad dok ih država ignoriše i odlaže njihovo rešavanje.

Inače i dalje sam pri stavu da tom kompleksu, iako impozantne estetike i još boljeg kvaliteta, nije mesto tu. Ali mislim ko veli kad već nema drugih opcija, daj šta daš. Pa nek se onaj rusvaj A sruši a nek se B obnovi na što moguće bolji način i ceo pusti u upotrebu. Umesto da mu 3/4 propada i ruži grad.
 
Obe zgrade treba obnoviti, tj. vratiti u originalno stanje. Ne može jedna da se ruši, a druga obnavlja. Kako bi to izgledalo? Obe čine celinu, jedan zaokružen kompleks i spomenik arhitekture. Sa modernom stolarijom izgledale bi odlično, moćne zgrade koje beogradsku arhitekturu podižu na viši nivo. Na kraju krajeva, njihova obnova bi pokazala da kao država i narod imamo barem malo dostojanstva i samopoštovanja.
 
Ali se to nikad neće desiti. Ovako će bar nešto ostati. Gospoda arhitekte (oni zadrti) će morati da oproste, jer druge opcije za sad nema na vidiku.
Jeste da je to nasleđe i kulturno dobro ali država nema para da ga vraća u izvorno stanje, a nijedan investitor ili partner nema interes za to.

Jedna blesava analogija radi ilustracije:
Neka osoba nasledi od pradede stari gospodski automobil iz perioda 30ih, ali u očajnom stanju, pošto je stajao na otvorenom 90 godina. Može da se remontuje i dovede u vozno stanje, ali ne sa originalnim delovima. Šta je bolje uraditi?
a) ostaviti ga sa ''original'' delovima kojima je jednu polovinu pojela rđa a drugu polovinu mahovina... tako da služi samo kao ukras...
b) ono što može od originala restaurirati, a ono što ne može, zameniti modernim (zamenskim) delovima i dovesti ga u stanje gde može da se vozi, da se odveze na izložbe, i da se koristi, kako za izložbe i filmove, tako i za potrebe svog vlasnika

Ne znam za vas, ali ako mi je postavljen ovakav ultimatum (dakle ili-ili, kao u ovom slučaju sa GŠ), ja ću uvek glasati za opciju b).
Bolje i pola funkcionalnog, sređenog i ulepšanog kompleksa nego dva bloka ruina i simbola nesposobnosti države.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813917#p813917:1af8bick je napisao(la):
Bender Rodriguez » 16 Jan 2021 08:11 pm[/url]":1af8bick]Ja mislim da i ne bi. Ipak su tu široki trotoari.

Ne zbog toga, nego zato sto bi taj novi objekat kompletmo zatvorio fasadu susedne zgrade (starog Generalstaba), cak i Kasarna s druge strane ima fasadu koja 'gleda' ka ul. Kneza Milosa.
Da ilustrujem:


Mislim da vise smisla ima redukovati, nego izgraditi novi objekat kome bi namena bila bilo sta.
 
Ahaaa, jasno. Pa dobro, moglo bi da se izgradi nešto poput starog zdanja (Ministarstvo vojno), samo da bude tako uvučeno da ne zaklanja ovaj ćošak starog generalštaba. Drugim rečima, tako da mu građevinska linija ide do iste ove linije do koje je išao ulaz u komplek A (na slici). :)
 
Могао би овде и неки плато са каквим војничким спомеником, рецимо Првом српском устанку (неуспео конкурс за Славију).
 
Држава која се спрема да по сремским њивама гради национални стадион сигурно има средстава да из два-три годишња буџета издвоји неколико десетина милиона евра за обнову Генералштаба. Наравно, оба крила, јер је као целина заштићен. Да ли би било добро да САД и НАТО учествују у финансирању - било би. Али одласком Трампа и доласком Бајдена мислим да ће се та могућност тешко остварити, осим ако Столтенберг већ није из потаје покренуо машинерију у том правцу.

Приче да је војска против враћања у овај објекат су будалаштина, започета још у време када је министар војни био Шутановац. Неразрушени део комплекса војска и даље користи и мислим да би без проблема могла да се прошири на читаво то крило. А део прекопута Владе Србије би могле да користе неке друге институције, од Канцеларије за сарадњу са ЕУ, па до других које су везане за контакт са међународним институцијама.
 
Vojska i MO koriste samo kulu kompleksa B i jednu zaklonjenu zgradu iza kompleksa A i stare kasarne, gde je VBA.
Izjavu iz MO o tome da im ne treba Generalštab i da ionako nameravaju da se presele na Banjicu sam pročitao daleko posle 2012. :kafa:

Prekinite da sve što vam se ne dopada dovodite u vezu sa političkom garniturom koje nema već 9 godina.


A govorim po ko zna koji put - ovako kako stoje stvari, Generalštab se nikad neće vratiti u prvobitno stanje. Država pare nema ili neće da odvoji, a nema tog investitora ili partnera na svetu koji bi se cimao da vrši tako kompleksnu i skupu rekonstrukciju da bi vrati objekat u ono staro stanje. A vi slobodno maštajte do mile volje. Ja vam garantujem da će to na kraju završiti kao ruševina. Samo je pitanje da li će to biti 2030, 2040 ili 2050.
 
Докле год користе кулу неће бити ни рушења. Паре за обнову се нађу, овде је проблем воља.
 
Ma to je bunkerčina od zgrade, i to ogromna. Jednostavno, neće niko da se petlja da je obnavlja. Nije to trošak samo u parama nego i u vremenu i radu.

A ovi što crkoše za rekonstrukcijom i vraćanjem u prvobitno stanje, živo me zanima gde misle da se nađe novih XY tona crvenog kamena koji je uništen i skinut nakon bombardovanja. Možda misle da ga odštampaju u 3D printeru...
 
Vrh