@Sizife
Zapucah ja na pogrešnu metu a onda zapuca i ti.
No dobro, razumljivo, pošto sam ja povukao prvi potez. Ja sam iznosio očigledno stanje i parafrazirao izjave koje su se pojavljivale (i) u medijima, da Vojsci te zgrade više nisu potrebne, na šta si ti odgovorio ''te priče su budalaštine''. A sada me ubeđuješ i da takvih izjava nije bilo posle 2012. Kakav odgovor očekuješ na to?
Priča o GŠ se reciklirala i valjala X puta, i mada preko Guga nisam uspeo da iskopam te izjave u zadnjih 9 godina gde se pominje iseljenje VS, sećanje me i dalje dobro služi i znam da je provlačeno između redova da je to u planu. Pored toga, pratim i vojne forume i portale, i šta upućeni ljudi tamo pišu. Iako nisu članovi Generalštaba ili MO, ipak i oni predviđaju iseljenje VS odnosno potkrepljuju stav da
VS ta zgrada više ne treba.
Što i nije teško zaključiti zdravim rezonom i činjenicama. Taj kompleks je građen pre 60 godina za jednu armiju i zemlju koji su bili 5 puta brojniji i veći. Iako vrlo interesantno delo arhitekture sam po sebi, sa sve svojom simbolikom, ispostavilo se da se ne uklapa u svoje okruženje i da mu nije mesto tu. Da stvar bude grđa, u međuvremenu su je razrušile američke životinje a vojska i država koji su je nekad koristili (VJ) su se još dodatno smanjile. A nama su ostale ruine koje 22 godine krase centar grada i od kojih se koristi tek 1/5.
Ne mislim da spadaš u obožavatelje Dobrovića. Niti bih imao drukčiji stav i reči da spadaš. Jer nemam problem sa time da li neko smatra Dobrovića vrhunskim arhitektom ili neukusom. Niti šta ko misli o njemu. Jer on i njegova dela za mene jesu primer onoga gde sve zavisi od subjektivnog osećaja i ukusa posmatrača/ komentatora.
Ne, ja imam problem sa tim insistiranjem da se te ruine čuvaju i da uskoro slavimo ČETVRT VEKA njihovog ruženja grada samo zato što im je nadenut status ''kulturnog dobra''. Ne razumem tu opsesiju i zadrtost dela foruma da sve što Zavod za ''zaštitu'' spomenika proglasi kulturnim dobrom doživljavaju kao neku Božju reč i automatski se obavezuju da će životom braniti bilo koji takav objekat. A ima raznih primera tog bezumlja, od raspalih prizemljuša i udžerica koje nemaju nikakvu vrednost i lepotu osim ''što su bile tu u vreme Kraljevine'' (kraljevski Detroit, vau) pa sve do ovakvih grdosija. Jel shvatate vi da je taj Zavod jedna nenormalna tvorevina koja ne zna šta će sa sobom a mora da opravda svoje postojanje, pa lupaju etikete dobra i spomenika tamo gde ne treba a ćute kad treba da reaguju i puštaju da se ruše vredne i bitne građevine ili zidaju tumori na njima?
I ajde recimo da stavimo sve to u stranu. Čijim parama mislite da se obnavlja ta grdosija? Kojim resursima? Ako se vratiš 20 strana ranije videćeš da još od 2018. govorim istu očiglednu stvar: Država ga neće obnavljati jer nema para. Ali država ima želju (fantaziju) da ga neko drugi obnovi umesto nje.
Ali onda isto tako ta država očekuje da taj koji ga obnovi, ga vrati u izvorno stanje i opet preda Državi na korišćenje.
A nema te naivčine na svetu koja će da se bakće s takvim poslom, da daje svoje pare i resurse da obnavlja zgradu koju neće koristiti i još da je vraća u stanje od pre Hrista.
Jel shvatate vi da je to pat pozicija? Da to ne vodi nikuda? I dok se sanjari o obnovi, godine prolaze a ruina propada još više. I svi rokovi se probijaju. Jedino što još uvek stoji je @Direktorov post od pre 3 godine kada je rekao, to jest samo preneo šta je čuo - da će se zgrada obnoviti do 2025. Evo sad smo ušli u 2021. Ima još 4 godine ''fore''. Ajde evo čekam i gledam. Da vidim hoćemo li te 2024. i 2025. slaviti obnovu ''kulturnog dobra'' ili ČETVRT VEKA ruina u najstrožem centru jedne prestonice regiona. :kafa: