Šta je novo?

Generalštab

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=777660#p777660:36raf1kj je napisao(la):
direktor » Čet Sep 24, 2020 7:51 pm[/url]":36raf1kj]Za 2 mjeseca izbori u americi sve ovo ce da se zaboravi poslije toga ....

To sam bas i ja pomislio, ne zeleci da jedini mislim tako :bash:
 
Jeste čuli vi za termin "bipartisan" (dvopartijski), što mu dođe osnovni princip strateškog vođenja američke spoljne politike? Zašto li ovde kancelarije imaju i NDI i IRI?
 
Međunarodni republikanski institut i Nacionalni demokratski institut.
NVO-i bliski dvema partijama u SAD-u.

Ergo, meni, kako se stvari odvijaju, zaista izgleda da u praksi postajemo nezvanični protektorat SAD...
To ima svoje mane, ali i prednosti.
 
Pa tako nešto. Maa videli Ameri i Evropa da Usna hoće da šuruje s Kinezima pa rešili da ga malo podsete u čijem dvorištu stanuje i ko vodi glavnu reč.

A što se tiče Generalštaba, čim se niko više nije oglašavao posle onog Dačićevog ispada, verujem da će sve ovo na kraju da postane pusta bajka. Ili će možda da se čuva kao kec u rukavu, za vreme kad dođe da se učlanimo u NATO. Pa će onda da se prospe priča narodu ''ajde de, ne budite na kraj srca, jesu oni srušili to ali evo sad kad smo opet drugari, sad ćemo zajedno da ga obnovimo i sve će biti kao nekad''. A u međuvremenu će to još da stoji i propada.

Rekoh ja svojevremeno na nekoj drugoj temi da ćemo mi dočekati 2040. uz kostur Beobanke i ruševine u Nemanjinoj. Taman će tad da bude i stogodišnjica rupčage na Kosančićevom vencu.
 
Zbog one Beobanke treba neko da visi na Terazijama, toliko narušava vizuru grada. U jednom trenutku si u Evropskoj prestonici, a 100m niže favela zajedno sa Zelenim vencom.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=778235#p778235:1a1y47ym je napisao(la):
Bender Rodriguez » 26 Sep 2020, 21:02[/url]":1a1y47ym]Pa tako nešto. Maa videli Ameri i Evropa da Usna hoće da šuruje s Kinezima pa rešili da ga malo podsete u čijem dvorištu stanuje i ko vodi glavnu reč.

A što se tiče Generalštaba, čim se niko više nije oglašavao posle onog Dačićevog ispada, verujem da će sve ovo na kraju da postane pusta bajka. Ili će možda da se čuva kao kec u rukavu, za vreme kad dođe da se učlanimo u NATO. Pa će onda da se prospe priča narodu ''ajde de, ne budite na kraj srca, jesu oni srušili to ali evo sad kad smo opet drugari, sad ćemo zajedno da ga obnovimo i sve će biti kao nekad''. A u međuvremenu će to još da stoji i propada.

Rekoh ja svojevremeno na nekoj drugoj temi da ćemo mi dočekati 2040. uz kostur Beobanke i ruševine u Nemanjinoj. Taman će tad da bude i stogodišnjica rupčage na Kosančićevom vencu.
Što je glavno, mislim da je i EU u ovoj igri izvisila. Ali, što bi rekao Igor: "Vratimo se na temu".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=778228#p778228:d6xwzku0 je napisao(la):
DzonTravolta » Суб Сеп 26, 2020 9:52 pm[/url]":d6xwzku0]
Ergo, meni, kako se stvari odvijaju, zaista izgleda da u praksi postajemo nezvanični protektorat SAD...
To ima svoje mane, ali i prednosti.

Бојим се да си у праву, а што се предности тиче, не могу да видим ни једну. Само ми немој говорити да су милијарде долара кредита предност.
 
Ne znam za kredite, ali ću se citirati: Nemate pojma šta sve novac može da kupi. Prilično sam siguran da može svakoga, samo je pitanje cene.
Kako živimo u zemlji, gde se u pojedinim krajevima glas kupi za litar zejtina...
 
Sve mi je ovo toliko fuj i ljigavo da nemam reči..večerice uz krstarenje po Savi, sa pevanjem američkih pesama Grenelu na uvce.. Pa malo investicija da se zamažu oči sluđenom narodu - bolje da su sagradili bolnicu za onkološke pacijente obolele od otrova kojim su nas zaprašili, a mi treba da se stidimo naše nesposobnosti da obnovimo dve zgrade u centru grada 20 godina.
 
Poniženje za Srbiju je da zgrada Generalštaba stoji decenijama srušena. Pentagon je brzo obnovljen nakon 9/11.
Ta ruševina čak nije ni odgovarajući memorijal posvećen žrtvama Srbije tokom bombardovanja, Jednostavno zato što je reč o vojnom, a ne civilnom objektu.
Pravo rešenje bi bilo da se zgrada obnovi i Generalštab vrati u te prostorije.
 
Problem je, izmedju ostalog, sto ni Vojska ne zeli da vraca Generalstab u taj kompleks.
 
neka se presele sva ona ministarstva iz nemanjine gore, prodaju onu zgradu na slaviji i fino otplate rekonstrukciju
 
Nakotice oni administracije za obe zgrade generalstaba da svake godine odvoje 2 mil evra za 4 godine bi bilo sređeno...
 
Opet pokrenuta priča o RENOVIRANJU GENERALŠTABA, za zgradu i lokaciju bili su zainteresovani jedan AMERIČKI PREDSEDNIK I POZNATI ŠEIK

https://www.blic.rs/vesti/beograd/opet- ... su/6f4ecy2

Nekako baš u vreme kada je prodata “Beograđanka”, a novog vlasnika traži i “Sava centar”, u javnosti se pojavila ideja o mogućem obnavljanju zgrada bivšeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša koje su skoro potpuno uništene u NATO bombardovanju 1999. godine.

Skoro svi objekti koji su stradali pre više od dve decenije ili su obnovljeni ili su srušeni, dok je zgrada Generalštaba smeštena u jednoj od najprometnijih prestoničkih ulica, odmah naspram Vlade Srbije, ostala ruinirana kao svedočanstvo jednog vremena.

Dugo su nadležni odlagali odluku o njenoj budućnosti, da bi nedavno američki izaslanik Ričarda Grenel izašao sa predlogom da SAD plate renoviranje zdanja što bi, po oceni nadležnih podrazumevalo vraćanje njenog izvornog izgleda, pošto je reč o objektu koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Nepoznato je, međutim, koja bi kasnije bila njena namena.

- Merama tehničke zaštite predviđeno je očuvanje autentičnog izgleda, volumena i gabarita objekta - rekli su za Tanjug iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Kako objašnjavaju, renoviranje objekta trebalo bi da se realizuje prema merama tehničke zaštite, definisanim Odlukom o utvrdjivanju kulturnog dobra, i uslovima koje propisuje Zavod, a u skladu sa realnim mogućnostima u odnosu na postojeće stanje objekta, čija je statička stabilnost u velikoj meri narušena tokom bombardovanja 1999. godine.

- To podrazumeva da predviđena rekonstrukcija ili obnova objekta obuhvati vraćanje izvornog izgleda u meri u kojoj je to moguće, s obzirom na stepen oštećenja, uz poštovanje osnovnih volumetrijskih i oblikovnih odrednica, kao i primenu odgovarajućih materijala - dodali su iz Zavoda.

Inače, poslednjih sedam-osam godina se licitiralo o sudbini zdanja na ekskluzivnoj lokaciji u centru prestonice. Navodno su za nju bili zainteresovani šeik Muhamed bin Zajed i tada samo biznismen, a sada američki predsednik Donald Tramp, koji su na mestu urušenih objekata planirali luksuzni hotel.

Kasnije se spominjala mogućnost da se objekat pretvori u Muzej srpskog srednjeg veka, a ispred podigne spomenik Stefanu Nemanji, dok su iz Grada Beograda razmišljali da u objekta smeste administraciju.

- Novom namenom ne bi trebalo da se devastira i degradira objekat. Kada se pojavi predlog za novu namenu, Zavod će dati ocenu da li je ona primerena ili ne - kažu u Zavodu.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su korisnici kompleksa zgrada starog Generalštaba, a za izvođenje radova i odluke u vezi sa budućim planovima zadužena je Direkcija za imovinu.
 
Tako i Valjevu vojsku i ne interesuje ništa zgrada u kojoj je stolovao Mišić iz 1910 godine.Počela fasada da otpada raspada se preživela 1 i 2 sv. rat ali današnje guzonje u MO neće sigurno.

 
Ložana oko ovoga će trajati još nekih mesec dana i onda će tema naprasno da zamre do naredne potrebe za njenim aktiviranjem. Ne mislim na temu kao temu na forumu samo, nego uopšte u društvu i medijima. Nije prvi put da prže narod kako će se to srediti/srušiti ili šta god.
 
Generalštab je bio mnogo dostojanstveniji onako u ruševinama nego danas, sakriven ciiradama po naredbi okupatora a vrhunac će biti kad/ako se konvertuje u neki hotel i tome slično. Sreća u nesreći je ta da ako raster konstrukcije zgrade i visine plafona ne odgovaraju modernim hotelskim standardima od cele priče nema ništa.

Mi smo majstori da promašimo ovakve kultur/nacionalne zicere. Preko noći smo situaciju po kojoj zapadnjaci plaćaju vodiče da se preispitaju i postide pred ruševinama generalštaba preokrenuli u našu štetu.
 
U renovirani Generalštab je mogao biti smešten Prvi osnovni sud recimo, a ne da se na Novi Bg smešta sud koji pokriva opštine u starom delu grada.
 
Vrh