Šta je novo?

Generalštab

Ја бих онда заиста саградио по старом пројекту, наравно са изменама унутра да буде функционалније. Београд има те "наслаге времена" и било би ми криво да се избрише ово да би се ту зидало нешто модерно у смислу ове деценије. Некако ми баш не би ишло док је старо решење баш добро легло, са зеленилом и зградама које су увучене у односу на Кнеза Милоша тако да се формира тргић. А да не причам како се целом Немањином потенцира пријатна монументалност свих објеката, врло репрезентативна улица (уз, признајем, много мање среће у горњем делу), што се често занемарује. А и оне камене фасаде су ми баш некако пријатне за око и издржале су тест времена. Плашим се глатког стакла и метала који би ми ту били некако безлични а и свађали се са околином.
 
direktor":3tif7lzz je napisao(la):
Zgrada preko puta vlade se rusi zgrada preko p-uta MIPa se renovira jer je manje ostecena tako stoji u budzetu cekamo proljece ja se bar nadam postoji elaborat studija projekat obnove
Eto lepo sam rekao da ne brzamo,i da ce se spasiti sto se moze spasiti..levo krilo je totalno osteceno,tu je sanacija meni se cini nemoguca.. :kafa:
 
postoje dva vrlo jednostavna resenja za ovaj problem.

1.drzava nadje pare (evo nek zaborave kredit za oblak ili cpn) i rekonstruise ceo kompleks
2. drzava proda plac i omoguci investitoru da gradi sta zeli, u skladu sa propisima

treca, i evropa i kosovo, i dobrovic i seici.. to ne postoji i sluzi zamlacivanju raje

ja licno bih voleo prvu varijantu ali ako ne zele nek lepo kazu i da idemo dalje
 
Pa najgora je varijanta 3.tj.sada ni tamo ni ovamo..
 
Па која ће варијанта од ове три да буде, видећемо, али је сигурно да се зграда преко пута Владе руши. Ево једне од идеја, коју су објавили из дневних новина "Ало", прошле суботе, 12.јануара 2013. и то као ексклузивно. Овог чланка нема на њиховом сајту издању, а штампано издање сам пронашао, лепио и спајао странице, скенирао и ево целог чланка. Да ли ће бити овде баш тај репрезентативни пословни хотел, видећемо. За сад можемо само да нагађамо и да се играмо погађања. Али по овима из Ало-а то је већ готова ствар !



 
Šta reći ,evropski Dubai,naslov je biser.. :roll: :laugh:
 
Ako prodje moracemo da rusimo taj kic kada se vrati narod.Ko tebe buldozerom ti njega buldozerom sto bi se reklo.
 
Generalštab postaje šeikov hotel
Izvor: Novi magazin

Beograd -- Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu.

94673066350edced345363991049849_orig.jpg


Kako piše Novi magazin, Arapi žele da na toj lokaciji sagrade najluksuzniji hotel u Evropi.

Ideju o izgradnji hotela pomenuo je šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed prilikom nedavne posete Beogradu,.

Investitori inače do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled.

Posle šeikove posete Beogradu rečeno je da je on zainteresovan za ulaganja u poljoprivredu, ali i u druge oblasti.

Ministar finansija i ekonomija Mlađan Dinkić je sredinom januara sa predstavnicima UAE potpisao predugovor o ulaganju u osam srpskih državnih poljoprivrednih kombinata, a konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.

Predugovorom, je predviđeno osnivanje nove, zajedničke kompanija, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu. Zajednička kompanija, kako je predviđeno, uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obratni kapital.

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, preko svojih kompanija, planira da uloži i oko 150 miliona evra u razvoj novih vojnih tehnologija, pre svih raketni NORA i ALAS, kao i u izvoz municije i oružja iz Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio domaćin Bin Zajedu, rekao je pre dve sedmice da je Srbija na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz UAE čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra.

Šeik je zahvalnost Srbiji za gostoprimstvo tokom posete izrazio je poklonivši državi tri blindirana automobila marke Mercedes GL 500.

Džipovi su dopremljeni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i koristiće se za prevoz najviših državnih funkcinera i dočeke stranih delegacija.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=680409
 
Zaboravio si da kopiraš i ovaj mali ali veoma važan detalj u tekstu.

Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara. Status spomenika kulture moguće je promeniti. Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.
 
Bivis":1f8uprdk je napisao(la):
Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.
[/quote]

Da li je šeik upoznat sa ovom preprekom?! :p
 
relja":3oh12a8v je napisao(la):
Da li je šeik upoznat sa ovom preprekom?! :p

Јесте, и одмах Вучићу послао поклон да нико не помисли да прави проблеме око тога :p

Snajper za Vučića

Pošto Vučić nije prihvatio da skupocene automobile primi kao poklon za sebe već isključivo kao donaciju Srbiji, šeik je svoju zahvalnost zbog gostoprimstva koje mu je pruženo u Beogradu izrazio na drugi način. Kao lični poklon Vučiću je poslao snajpersku pušku, za koju nam je rečeno da je jedna od najboljih na svetu. Ovaj poklon takođe se nalazi u jednoj od jedinica Vojske Srbije.

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/pogled ... -evra/9554
 
"Investitori inače do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled."

Зар је могуће да само/пре свега због овога нису били заинтересовани?!
 
Не. Питам, не ишчуђавам се. Зар нема ни једног другог разлога?
 
Pa koji drugi razlog? bombardovali su nas 99 i ovo je sada spomenik tome. i ne moze da se dira. to je bila odluka tadasnje vlasti. ako se to promeni, onda iams ekstra lokaciju...
 
Изгледа да нисам скапирао - да ли мислиш да не сме да се мења тренутно стање, после бомбардовања?
 
Ne volim da koristim frazu koja je postala česta na ovom forumu, ali u ovom kontekstu mislim da je na mestu. Mora li taj hotel baš na mestu Gš? Pa šeik nit je kupio taj plac niti je vezan baš za nemanjinu pa da to tu mora. Hvala bogu pa rupa ima i na novom beogradu i u starom delu grada. I to na premium lokacijama. A ako već mora nemanjina, da li bi moglo da se vrati prvobitni izgled, a da se napravi hotel?

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
 
Наравно да може да буде хотел а да се задржи првобитни изглед. Може да буде било шта.
 
Samo da ne bude bilo sta, tj. nek bude sta god ali Dobrovic style. :kafa:
 
stf":1jfzii8s je napisao(la):
Наравно да може да буде хотел а да се задржи првобитни изглед. Може да буде било шта.

Да неко сруши зграду, изгради је поново исту да би унутра сместио хотел?
Притом не додајући спратове?

Искрено, не верујем у то.
 
MOslim da ne treba odustajati od ideje da se na ovom mestu napravi identicna zgrada. Mora se insistirati da makar ulicni front ka obe ulice ostane isti, a ako je potrebna kula, neka bude uvucena ka sadasnjem dvoristu. Protiv takvog resenja zaista ne bih imao nista protiv.
Insistirao bih na ocuvanju originalnog izgleda iz vise razloga.
Necu sada zamajavati sa `vizurama` jer to obicno pricu odvede u pogresnom smeru, ali pored arhitektonske i sada vec i istorijske vrednosti, ova zgrada simbolise jos neke stvari.
Ideja Sutjeske i NOB-a bila ona meni kao pojedincu ideoloski bliska ili ne, je deo nase istorije.
Sama zgrada koja je priznacete originalna i monumentalna, bila je simbol ubrzanog razvoja bivse nam SFRJ u jednom periodu postojanja.
Na posletku, ova zgrada bila je i sediste jedne od respektabilnijih armija u Evropi (nekada nazalost)

Mislim da i ljudima kojima su simboli grada stalno potrebni da bi se osecali dovoljni svetski, ova zgrada ima dovoljno simbolike.

O projektu `jedro`.... Pa ako je vec sheiku zapelo da bas takav hotel grade , eto bloka oko Miticeve rupe. Posto je rupa predmet restitucije, moglo bi ovo biti trostruko partnerstvo Mitici - Sheik, drzava Srbija ;-)
 
Nek gradi hotel al ne bas ko ovaj u dubajiju nek ima neki smisao il nek pavi ko u dubajiju al negde kod reke ipako se izmesti pra a savse tu il od usca mada mislim da je taj deo vec pretrpan al nek pravi hotel to znaci da ce da mu dodju zemljaci a sa znjegovim zemljacima i novi inveicije. Jos kad bi i nekog rusa pridobili da dodje i. I nekog kinza gde bi beogradu bio kraj :)
 
од зграде Генералштаба може да се направи и хотел и пословна зграда. само треба добар архитекта који ће да уради спољну реконструкцију како треба и да измени распоред просторија унутра. СТФ је архитекта, па ће он то боље објаснити од мене.
ја вам могу рећи само да Београду баш не треба пуно хотела, с обзиром да не постоји довољно велика тражња а тржиште је засићено (просечна попуњеност је негде око 30-35%). једино када порасте попуњеност је када су неки већи догађаји, и то свега на два, три дана
 
sasa901":gkk5zhid je napisao(la):
Nek gradi hotel al ne bas ko ovaj u dubajiju nek ima neki smisao il nek pavi ko u dubajiju al negde kod reke ipako se izmesti pra a savse tu il od usca mada mislim da je taj deo vec pretrpan al nek pravi hotel to znaci da ce da mu dodju zemljaci a sa znjegovim zemljacima i novi inveicije. Jos kad bi i nekog rusa pridobili da dodje i. I nekog kinza gde bi beogradu bio kraj :)
Već su došli,a kada šeki krene da zida oni su sujetni pa će biti trkanje čiji..čija je kula veća i viša,, :D pa kad krene gazprom,cinohodro,sberbank...al dahra.. :wink:
 
Vrh