Šta je novo?

Generalštab

NE znam za vas ali meni je ova zgrada sjajna...

Meni se ne sviđa, ali ok, stvar ukusa.
Smatram da jedan deo treba sačuvati kao neku vrstu muzeja (bombardovanja, ratova, vojske, čega god) a drugi deo komercijalizovati.
Tako da uglavnom se slažem sa Barklijem.

Ruševine ne treba čuvati, pogotovo ne u centru.
Zgrada je trebala da se sruši i zemljište vrati gradu, jer vojska nije vlasnik ni jednog m2 zemlje. Bolje da je tu napravljen pa makar i parking, a ne ovo odvratno strašilo koje privlači turiste i razlog je raznih podsmeha i sprdačina na račun naše sposobnosti da popravimo oštećeno.

Игоре, тачно сам знао да ће неко то да прокоментарише. :) По мени је ствар у мери, при чему је она индивидуална за сваког од нас и о томе може да се разговара. Мислим да би бурна историја и патње овог града и државе могли да буду представљени кроз ове две зграде и већ поменуто згариште библиотеке, наравно, не у садашњем стању и облику. Неко други би то представио на други начин и то је у реду што се мене тиче. Мислим да градови и места бурне историје требају да то представе и будућим генерацијама. Бивша колегиница је посетила Њу Орлеанс прошле године и каже да ју је јако потресло што је видела последице урагана. Знам да су у Хирошими оставили неку зграду онако као што је изгледала након удара атомске бомбе. Опет, у Варшави су обновили цео центар града, али често праве изложбе, а направили су и фантастичан Музеј Варшавског устанка. На жалост, од чувеног гета је остао само једно парче зида. Дакле, сматрам да историјске ране чине битно место у изгледу једног града и да их не треба скривати него да треба да их стално виде и домаћини али и гости. Наравно, ствар је мере да се не пређе у патетику, али то је већ питање за дискусију. Не мислим да су ове зграде доказ наше неспособности или недостатка стратегије, иако их имамо много на сваком кораку (пропали коловози, фасаде, мостови, дивљи развој града...). Понекад је боље да прође мало времена да се донесе права одлука, иако ни то није гарант да се неће погрешити. 13 година није превише, али би 26 било и те како.

Може и на други начин - да се зграде реконструишу, а да се испред поставе панои који ће показивати историју тог места. Свако од нас има различито мишљење о лепоти Генералштаба, али би, по мени, у сваком случају било погрешно рушити их до темеља и градити нешто десето, макар због њихове јединствености и због тога што су сведочанство о једној држави и њеној војсци. Има довољно места у Београду за зграде савременог изгледа.

Barkley":3pjt2a3p je napisao(la):
Понекад је боље да прође мало времена да се донесе права одлука, иако ни то није гарант да се неће погрешити. 13 година није превише, али би 26 било и те како.

Свако од нас има различито мишљење о лепоти Генералштаба, али би, по мени, у сваком случају било погрешно рушити их до темеља и градити нешто десето, макар због њихове јединствености и због тога што су сведочанство о једној држави и њеној војсци. Има довољно места у Београду за зграде савременог изгледа.

баркли то бре.

иморам да се парафразирам, немојте замерити

ово ремек дело које сведочи о о културној, војној и економској моћи једне државе, коју никада поново нећемо досегнути. четврта војна сила европе.

у том погледу ово је један од најсветлијих момената светског угледа наше државе.
ако то није вредно чувања онда ништа није.

Rekonstrukcijom starih zgrada pokazali bi da se necemo saginjati nikome i da nismo nicije sluge.Ako prodamo plac i srusimo samo jedan deo generalstaba pokazacemo da smo samo bednici bez ikakvog stava o svojoj istoriji i proslosti.Drugi cuvaju svoj istorijsko i arhitektonsko nasledje dok mi iz ocigledno ideoloskih razloga pustismo da rusevina postanu ruglo i onda dodjosmo do situacije da zemljsite nije prevedeno nameni.

Ako se nema novca,neka ostanu rusevine,pre ili kasnije ce biti rekonstruisan generalstav.

Namena mu ne mora biti ista ali zgrada se mora vratiti u prvobitno stanje.

Moram citirati da bi se videlo i na ovoj strani.

drum1":2gy6qv74 je napisao(la):
наставак:

generalstab-02-crtez-raz.jpg

generalstab-04-izgled-zg.jpg

generalstab-06-sema.jpg

Koliko god dobrovic imao nedostataka kao Urbanista,posebno oko ne mesanja namena zona,ovde mu nemam nikakve zamerke.

Колико ја знам, немешање намена зона је у то време био светски "тренд" (да не кажем општеприхваћен метод урбанистичког планирања).

Тако нешто је на светском нивоу напуштено још у првој половини 20. века,додуше уз бројне изузетке.У сваком случају то није био тренд кад се градио генијални Генералштаб.

Иначе,сјајне слике. :kk:

OK ako je ovo zbog lokacije i nekakavih podzemnih hodnika neuputno da se da u privatne svrhe (recimo) hotel zasto to ne rekonstruisu i daju sudu (za koga planiraju zgradu Kn Milosa, sto mi je suludo - graditi nove a rusevine staroga ti stoje) a drugu lepo skupsini grada i njenim sluzbama da se najzad izmarsiraju iz dvora koga treba pretvoriti u muzej. Mozda da bude deo (slike) iz NM uz kolekciju kralja Aleksandra.

Imamo toliko rasute birokratije po gradu, koju treba i kresati i konsolidovati, a te zgrade ili davati za razne javne namene ili lepo prodati pa da se iz toga ova obnova finansira.

Meni su ove zgrade super i svakako zasluzuju da ne nestanu. Pogotovo ne radi zlocinackog bombardovanja.

JohnyBgood":o5ttj1xv je napisao(la):
OK ako je ovo zbog lokacije i nekakavih podzemnih hodnika neuputno da se da u privatne svrhe (recimo) hotel zasto to ne rekonstruisu i daju sudu (za koga planiraju zgradu Kn Milosa, sto mi je suludo - graditi nove a rusevine staroga ti stoje) a drugu lepo skupsini grada i njenim sluzbama da se najzad izmarsiraju iz dvora koga treba pretvoriti u muzej. Mozda da bude deo (slike) iz NM uz kolekciju kralja Aleksandra.

Imamo toliko rasute birokratije po gradu, koju treba i kresati i konsolidovati, a te zgrade ili davati za razne javne namene ili lepo prodati pa da se iz toga ova obnova finansira.

Meni su ove zgrade super i svakako zasluzuju da ne nestanu. Pogotovo ne radi zlocinackog bombardovanja.

Управо тако. Или још боље, десно здање гледано ка Славији обновити потпуно за Министарство одбране и Генералштаб, а лево за потребе суда и, рецимо, министарства правде. Сећам се да се Шутановац пре пар година залагао за нову зграду МО на Бањици, па ми ни тада није било јасно зашто се за исте паре једноставно не обнови бар једно крило Добровићеве зграде.

Морам признати да сам нисам био неки обожавалац ових здања (поготово знајући да су на истом месту постојала вредна предратна здања), али било би ми некако празно ако би се потпуно порушила и уместо њих сазидало нешто друго. Мислим да би се нарушила својеврсна институционална монументалност Немањине улице. Пре сам за потпуну реконструкцију, са неком спомен собом.

То, Џони! Тужилаштво, Министарство одбране+Генералштаб, Градска управа итд.
Очигледно има институција којима је потребан овакав простор. А мислим да је за функцију заиста најбоље да буде државна управа (како не би било недајбоже некаквих натписа, реклама и сл). Нека смисле коме то треба и нека се усели.

Уосталом, кула и део ка Бирчаниновој је и даље у употреби, то се заборавља...

А смањивање администрације+продаја на тај начин исељених здања (која нису под заштитом) би био савршен начин финансирања обнове Генералштаба

Што се тиче зграде тужилаштва, одустало се од изградње нове и оно ће добити напуштену војну зграду иза Храма Св. Саве.

Te 2 zgrade su ipak simbol jednog vremena, epohe i deo istorije i arhitekture ovog grada. Uostalom i zaštićene su kao takve, pa samim tim samo treba sačekati bolja vremena i naći ili investitora koji bi bio spreman da uloži u rekonstrukciju za namenu po svom izboru, ili da država to uradi za neke svoje potrebe.

"Razvojni fond Abu Dabija je spreman da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, sa kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i o tome bi uskoro mogao da usledi konkretan sporazum", rekao je Vučć. Posebno je značajno, kako je istakao, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

"Na tom mestu će umesto ruševine i rugla u centru grada biti eksluzivna zgrada, a Srbija će podići spomenik svima koji su stradali u NATO agresiji", naglasio je Vučić.
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/3621 ... liona-evra

Због овога би ваљало изаћи на улице.

Kakva je grozna zgrada (i ostecena i nekad kao cela) nece mi biti ni najmanje zao da nesto potpuno drugo bude na tom mestu...
Kad je BG ostao bez stare poste, mosta Kralja Aleksandra i silnih divnih predratnih zgrada stradalih sto u 2. svetskom ratu sto zbog komunista, mozemo da se resimo i ove sumorne zgradurine...

Gollum":dikpmwly je napisao(la):
Kakva je grozna zgrada (i ostecena i nekad kao cela) nece mi biti ni najmanje zao da nesto potpuno drugo bude na tom mestu...
Kad je BG ostao bez stare poste, mosta Kralja Aleksandra i silnih divnih predratnih zgrada stradalih sto u 2. svetskom ratu sto zbog komunista, mozemo da se resimo i ove sumorne zgradurine...

Ukusi su razliciti a i menjaju se vremenom. Sto je zapravo argument da se arhitektonsko nasledje, odnosno sto vise "namerne" arhitekture cuva. Inace ce nam biti zao. Ili ce nas unuci smatrati primitivcima. Kao sto mi danas ne mozemo da oprostimo zivopiscima koji su slikali preko srednjevekovnih freski smatrajuci ih necim sto se ne mora sacuvati.

PS Nije mi jasno kako smo skoro svi ili bar masovno spremni da prepoznamo vaznost "dovoljno starih" iskopina i potrebu da se one cuvaju, a sa lakocom prenabregavamo nasledje od pre pola veka. Alo bre ljudi, mi smo samo jedna od generacija koja treba da gleda da ostavi sto vise i sto bolje svoga novim generacijama ali nemamo pravo da unistavamo ono sto su drugi radili. Iako sam veliki antikomunista mislim da je namerno zanemarivanje i zatiranje ovakvog nasledja krajnje primitivno, bilo da su izgovori ideoloske ili estetske prirode. I kamo srece da se i ovo i Muzej 25 maj lepo obnovi i revalorizuje. Svidjale se te zgrade nekome ili ne, a svidjanje kao takvo uopste tu nije prihvatljivo kao neki argument.

Sjajna vest bilo je vreme da se obnovi,pravi feniks od zgrade,neki lux hotel ili tržni centra verovatni sadržaji..

Ali ti koji su za doba komunizma rusili prelepe predratne objekte, su isti ti koji su po Beogradu zidali grozne zgrade, koje su doprinele da i dan danas u 21. veku Beograd u gotovo svim svojim delovima izgleda kao sivi sumorni ocijalisticki grad...
i ja sam za to da se sto vise nasledja ocuva, obnovi... ali ne sve i po svaku cenu... Generalstab izgleda sablasno u tom delu grada, i kao ostecena i kao neostecena gradjevina...

ako se vodimo idejom da su svi objekti nase nasledje koje treba da cuvamo za naredna pokolenja, da li to znaci da treba da sacuvamo i onaj nesretni Staklenac na trgu republike i jednospratne kucerke u Kralja Milana koje izgledaju gore od seoskih stala ?

Zasto se u sve uplice politika? Nisu komunisti uzeli mistrije u ruke i gradili niti su komunisti kreirali trendove u arhitekturi. Oni mozda jesu imali cudan odnos prema proslosti, pa su je se olako odricali (opet mozda!). Zgrade u Nemanjinoj su zapravo sjajno objedinile karakteristike spomenika i gradjevine i, kako rece sizif, doprinele institucionalizovanoj monumentalnosti Nemanjine ulice. Svako vreme nosi svoje etalone lepote, ali to ne znaci da treba unistavati sve sto nam vise nije lepo.

Valjalo bi samo da se rekonstrukcijom i stavljanjem u upotrebu ovih zgrada, za kojugod namenu one budu predvidjene, spreci da posle par meseci budu "ukrasene" air conditionima na fasadi.

Наши комунисти,тачније титоисти, су ипак имали минимум поштовања према београдском наслеђу.Центар града ипак није девастиран као у скоро сви осталим престоницама источног блока. Скоро сва битнија здања из времена краљевина су преживела њихову владавину а све битније историјске целине су очуване.

Слабије информисани људи често модернизам и брутализам сматрају за "суморну" социјалистичку архитектуру а истина је да су се такве зграде градиле подједано и у западном блоку и да су неки од најпознатијих светских архитеката заправо били предводници тих праваца као што су Ла Корбизје или Оскар Нимајер. Такође треба имати у виду да је управо време после другог светског рата па до 80их уједно и једини период када нам урбанизам и архитектура нису каскали за светом.

Као што се може претпоставити ја сам жестоки противник комунизма и поготово квази-социјалистичке диктатуре коју нам је Тито наметнуо али зато не могу да не поштујем тако фасцинантна,квалитетна и монументална здања као што је Генералштаб. У осталом зграда није џабе под заштитом и надам се да ће тако и остати.

Vrh