Šta je novo?

Generalštab

Да не пренагљујемо, у тексту се не наводи децидно да би ГШ био срушен, или да би му изглед био драстично другачији. Мислим да никако не треба допустити рушење "кањона" и градњу било чега другог. Посебна прича је што су мале шансе да би у данашњем времену изградили нешто боље. Сећате се идеје да се уместо (рушевине) савезног ("каменог") МУП-а изгради монструм који је требало да се зове "Златна капија", или тако некако :shok:

Gollum samobanuj se.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

Generalstab radimo mi iz budzeta srbije tako je za sad vidjecemo oce promjeniti odluku

Gollum":2cncvk1w je napisao(la):
Ali ti koji su za doba komunizma rusili prelepe predratne objekte, su isti ti koji su po Beogradu zidali grozne zgrade, koje su doprinele da i dan danas u 21. veku Beograd u gotovo svim svojim delovima izgleda kao sivi sumorni ocijalisticki grad...
i ja sam za to da se sto vise nasledja ocuva, obnovi... ali ne sve i po svaku cenu... Generalstab izgleda sablasno u tom delu grada, i kao ostecena i kao neostecena gradjevina...

ako se vodimo idejom da su svi objekti nase nasledje koje treba da cuvamo za naredna pokolenja, da li to znaci da treba da sacuvamo i onaj nesretni Staklenac na trgu republike i jednospratne kucerke u Kralja Milana koje izgledaju gore od seoskih stala ?

Cak i da su komunisti rusili sve sto im se naslo na putu, a barem NASI nisu sto je Delija vec lepo objasnio, to opet ne bi opravdalo da se to sto su oni radili rusi. Inace se lanac nasilja nad nasledjem nece nikada prekinuti. Inace bi imali situaciju u kojoj roditelj kaze "pa i mene su tukli kad sam bio mali, pa cu tako i ja sada moju decu", i onda tako generacijama.

Sto se tice "staklenca", koliko znam, on je u startu podignut kao privremeni objekat. Kome ja rok trajanja odavno istekao. Generalstab je sasvim druga prica, izuzetno resenje u duhu svoga vremena i naravno da delimicno razrusen izgeda sablasno. To je samo argument vise da se sto pre obnovi i revitalizuje.

a) Moguci scenario - trla baba lan

b) Sacekajte projekat

Синоћ на РТС-у један министар који не разликује "јер" од "је л`" рекао да уместо Генералштаба треба направити "нову, модерну зграду, попут оних које се граде у Уједињеним Арапским Емиратима".
Камено доба траје...

Миросинкин мали. Твој такорећи комшија (из зграде поред бивше Кинеске амбасаде) :D

Видимо се испред генералштаба када за то дође време. :kafa:

Толико рупчага по Београду има где треба да се граде те "нове, модерне зграде, попут оних које се граде у Уједињеним Арапским Емиратима" а не рушити културну баштину од изузетног значаја.

Ако крену да руше, треба главе да лете.

Вала су заслужили.
Надам се, ипак, да ће Завод за заштиту споменика бити довољно гласан да спречи тај варваризам.

Delija":2yfu8wy3 je napisao(la):
Видимо се испред генералштаба када за то дође време. :kafa:
U tom slucaju se vidimo sa istim ciljem :grand:

Kako bih voleo da se i oko drugih tema ovako slazemo i organizujemo ulice... :D

Da ali rekonstrukcija bi koštala papreno,barem da znamo da će biti reprezentativni muzej grada,tesle i sl..ovako bolje je i rušenje od ruševina..bilo je interesantno neko vreme ,više nije sada je ruglo.
Ali o jednom niste razmišljali ,uostalom možda je i municija bila opasna po zdravlje, pa se ni rekonstrkcijom ne bi dobio bezbedan objekat,kao sa kineskom ambasadom.Ne očekujte da baš to razglase na sve strane,neki ne bi prolazili tamo..

Муниција је увек опасна по здравље - не мислим због тога што, јел'те, може да убије, већ због продуката сагоревања експлозива. Ако мислиш на муницију са осиромашеним уринијумом, не верујем да је тога било овде.

Ако се већ дрзну да граде нешто ново, могли би бар на направе "омаж" :(

Naravno mislim na klasično sagorevanje,toksini koj su duboko prodrli u materijale,vodovodne cevi i sl,to bi sve moralo da se menja iz temelja,zato je rekonstrukcija veliki problem.Da li je moguća i poželjna?..zgrada nije srušena u zemljotresu već u najtežim okolnostima i hemijskim isparenjima štetnim po okolinu ,pre svega sam objekat..zato kad govorimo o tome rušiti ili ne treba da uzmemo sve vanredne okolnosti u vezi ove zgrade, a ne samo arhitektonski značaj.. :kafa:

Vidim bice guzva ispred generalstaba nemojte na zurku bez mene donjecu loptu da pikamo fudbal ispred da nebude dosadno

2012,

Ако је тако, зграда се руши до темеља, земљиште деконтаминира, и гради нова идентична старој.

Колико је вероватно да је ту нека различита технологија разарања од оне коју су "применили" на стари ЦК? Ако је слично онда би се ваљда могло и обновити без рушења целе конструкције.

Могуће је да разлике постоје. Наводно су планери у НАТО-у припремили напад на ЦК на основу информација да је та зграда модерна "метална", а не бетонска, што нико није могао ни да помисли за ГШ.

stf":2nfhrigt je napisao(la):
2012,

Ако је тако, зграда се руши до темеља, земљиште деконтаминира, и гради нова идентична старој.
Sa zemljištem je sve u redu,u suprotnom ne bi u susedstvu bila aktivna ni jedna ambasada u prvome redu američka,kanadska,nemačka..ali sam objekat materijali su neupotrebljiv za rekonstrukciju,tako da bi zgrada morala da se sruši pa zida iznova kakva je bila,a onda tek nema logike..onda je bolje nešto novo,šta odgovara investitoru.
Dakle beobuilđani ne treba brzati sa nekim protestom,prvo da se sagledaju sve okolnosti,dosta stvari se nezna ,a možda se nekim želi ni ići sa tim u javnost ,jer ne treba zaboraviti da je to vojni objekat ,koji još uvek ima delimičnu aktivnost u nekim delovima,kula je u funkciji svi spratovi npr imaju aktivne službe.
Dakle bez brzanja molim,nije tako jednostavno.. :kafa:
U ovom slučaju bih ipak salušao mišljenje vojske na njima je i ključna odluka,ne na arhitektama ,to je objekat posebne namene i tako dalje,jer i oni moraju da po tom pitanju izvrše reorganizaciju da premeštaju službe i sl.rabote..nema perfektnog rešenja,investitor pre svega plaća ekskluzivni plac ali i prostor u centru ,koji priznaćete više ne postoji ili samo delimično postoji.

Zgrada preko puta vlade se rusi zgrada preko p-uta MIPa se renovira jer je manje ostecena tako stoji u budzetu cekamo proljece ja se bar nadam postoji elaborat studija projekat obnove

Vrh