Bas je primetno da pucate jer vam se blizi kraj.
Да ли сте упознали пословног партнера са околностима, тј. да желе да граде ток до зграде владе, да желе да граде на месту зграде коју је њихова држава рушила, да визуелно уништавају вредне предратне објекте?'Jutro svima!
Evo me na doručku sa poslovnim partnerima iz Azije. Pokazao sam im ovaj projekat Trampovih kula u BG, da se malo pohvalim našim BG-om, i malo je reći da su ostali bez reči. Samo ću preneti komentar poslovnog partnera koji je inače Kinez (90 godište, rođen u Shenzhen-u, dakle od malena je navikao na takve zgrade, i uz to proputovao ceo svet u poslednje 3-4 godine) da se toliko oduševio i kaže da ne može da veruje šta vidi da se gradi u Srbiji koju je on potpuno drugačije zamišljao.
I ostalim partnerima kojima sam se pohvalio novim BG projektom i svi su imali i više nego lepe komentare, ali ovaj Kinez se baš oduševio, onako od srca.
To pišem čisto da ljudi shvate koliko ovakvi projekti prave lep imidž BG-a. Nebitno da li će BG neko iz poluzle namere zvati "Balkanski Dubai", "Evropski Bangkok", ili "Njujork za siromašne", svakako je mnogo bolje od onoga što je bio nekada.
I dalje sam pod utiskom i pozitivnom nevericom da ćemo uskoro gledati Tramp kule u Beogradu.
Šta je sledeće? Sad bukvalno možemo da očekujemo bilo šta, i ono što možda sad deluje kao nemoguće, što ni i najluđim snovina nismo sanjali (npr. replika/niža verzija Burj Kalife, replika Atlantis hotela iz Dubaija, replika Sidnejske opere, replika hotela i kazina iz Makaoa... ili tako neki avangardni projekat) to su sad stvari koje su moguće, jer svaki novi projekat će gledati da nadmaši onaj pre pre njega, kao što su ove Trampove kule nešto sasvim novo i avantgardno.
Nadam se uskoro ovakvim projektima i van BG-a, pre svega mislim na gradove poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka i Subotice koji mislim da zaslužuju makar po jednu novu kulu sa 30+ spratova
Pre 18g kada sam prvi put bio u Zagrebu činio mi se bogatiji u odnosu na BG, nekako bliži zapadu, međutim svaki sledeći put razlika je bila sve manja do otprilike negde 2016-2017. kada je, iz mog ugla, BG prestigao Zagreb po svim parametrima + od 2020 Zagreb se dodatno ofucao i mislim da je sada odnos BG-ZG onakav kakav je uvek trebao da bude, drugim reĉima sada se zna ko je TATA u regionu, što čak i komentari Hrvata/Zagrebčana potvrđuju.Zagreb je uvek bio mali grad u odnosu na Beograd. Ali da, posebno je smešan sada u poređenju sa Beogradom.
Nisam želeo da oprerećujem ljude sa u biti nebitnim detaljimaДа ли сте упознали пословног партнера са околностима, тј. да желе да граде ток до зграде владе, да желе да граде на месту зграде коју је њихова држава рушила, да визуелно уништавају вредне предратне објекте?
Pre 18g kada sam prvi put bio u Zagrebu činio mi se bogatiji u odnosu na BG, nekako bliži zapadu, međutim svaki sledeći put razlika je bila sve manja do otprilike negde 2016-2017. kada je, iz mog ugla, BG prestigao Zagreb po svim parametrima + od 2020 Zagreb se dodatno ofucao i mislim da je sada odnos BG-ZG onakav kakav je uvek trebao da bude, drugim reĉima sada se zna ko je TATA u regionu, što čak i komentari Hrvata/Zagrebčana potvrđuju.
Jednostavno ne postoji ni jedan detalj u kojem je Zagreb bolji od BG-a.
Ali s druge strane skidam kapu Hrvatima na uređenju jednog dela primorja i unutrašnjosti (Varaždin i ta regija) i mislim da su to dobri i pozitivni primeri za unutrašnjost Srbije. Ja bi naravno voleo i tu da ih prestignemo, pa da naši gradovi u unutrašnjosti imaju isti odnos prema gradovima u unutrašnjosti Hrvatske, kao što je sada BG bolji u svakom smislu u odnosu na Zagreb.
Nisam želeo da oprerećujem ljude sa u biti nebitnim detaljima![]()
Cistiji je.Jednostavno ne postoji ni jedan detalj u kojem je Zagreb bolji od BG-a.
Поздрав Дејане, да ли мислиш да је амерички хотел важнији од традиције српске војске?
Да или не?
mislim da je važnija tradicija srpske vojske u odnosu na američki hotel. Međutim lokacija na kojoj se gradi američki hotel je zapuštena već 26g, pa stičem utisak da ni nama samima ta tradicija nije bila nešto posebno važna, jer da jeste u proteklih 26g bi se nešto desilo sa njom (veliki bilbord vojske Srbije na desnom krilu zgrade ne računam kao na "nešto se desilo").Поздрав Дејане, да ли мислиш да је амерички хотел важнији од традиције српске војске?
Да или не?
'Jutro svima!
Evo me na doručku sa poslovnim partnerima iz Azije. Pokazao sam im ovaj projekat Trampovih kula u BG, da se malo pohvalim našim BG-om, i malo je reći da su ostali bez reči. Samo ću preneti komentar poslovnog partnera koji je inače Kinez (90 godište, rođen u Shenzhen-u, dakle od malena je navikao na takve zgrade, i uz to proputovao ceo svet u poslednje 3-4 godine) da se toliko oduševio i kaže da ne može da veruje šta vidi da se gradi u Srbiji koju je on potpuno drugačije zamišljao.
I ostalim partnerima kojima sam se pohvalio novim BG projektom i svi su imali i više nego lepe komentare, ali ovaj Kinez se baš oduševio, onako od srca.
To pišem čisto da ljudi shvate koliko ovakvi projekti prave lep imidž BG-a. Nebitno da li će BG neko iz poluzle namere zvati "Balkanski Dubai", "Evropski Bangkok", ili "Njujork za siromašne", svakako je mnogo bolje od onoga što je bio nekada.
I dalje sam pod utiskom i pozitivnom nevericom da ćemo uskoro gledati Tramp kule u Beogradu.
Šta je sledeće? Sad bukvalno možemo da očekujemo bilo šta, i ono što možda sad deluje kao nemoguće, što ni i najluđim snovina nismo sanjali (npr. replika/niža verzija Burj Kalife, replika Atlantis hotela iz Dubaija, replika Sidnejske opere, replika hotela i kazina iz Makaoa... ili tako neki avangardni projekat) to su sad stvari koje su moguće, jer svaki novi projekat će gledati da nadmaši onaj pre pre njega, kao što su ove Trampove kule nešto sasvim novo i avantgardno.
Nadam se uskoro ovakvim projektima i van BG-a, pre svega mislim na gradove poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka i Subotice koji mislim da zaslužuju makar po jednu novu kulu sa 30+ spratova
Мислиш да је немар у трајању од 26 година оправдање да се традиција олако преда инвеститорима?mislim da je važnija tradicija srpske vojske u odnosu na američki hotel. Međutim lokacija na kojoj se gradi američki hotel je zapuštena već 26g, pa stičem utisak da ni nama samima ta tradicija nije bila nešto posebno važna, jer da jeste u proteklih 26g bi se nešto desilo sa njom (veliki bilbord vojske Srbije na desnom krilu zgrade ne računam kao na "nešto se desilo").
Tako da smo sami zapravo krivi zbog čega je ta lokacija prošla kako je prošla. I zbog toga moramo biti zadovoljni makar tim mrvicama koje će sećati na tradiciju srpske vojske, i odati počast nastradalima, što ćemo imati na kraju u okviru tog memorijalnog centra koji će takođe biti izgrađen na toj lokaciji.
Ono što mislim da su naši pregovarači možda mogli da izboksuju u pregovorima to je da se izgradi replika zgrade generalštaba (ova 2 srušena krila) na nekoj drugoj lokaciji koja bi bila pogodna za takav kompleks zgrada (neko je ovde spominjao Banjicu) te bi celokupna atmosfera u javnosti možda bila ipak bolja (bilo bi manje ljudi koji hejtuju projekat zbog rušenja tradicije vojske i nepoštovanja prema žrtvama).
Mislim da još uvek nije kasno da se i ta priča ispregovara, i da replika zgrade generalštaba na drugoj lokaciji bude poklon Srbiji od strane USA/Nato-a.
Verujem da bi to umirilo ljude kojima je ta strana ovog projekta trn u oku.
Nedostaje:Скрећемо сад дебело са теме, а то је:
-поклањање цела два блока у најстрожем центру америчком инвеститору,
-поклањање два блока који се сад користе за војску (колико ће да нас кошта селидба ВБА и дела МО из постојећих зграда у употреби?)
-рушење оштећених зграда ГШ и МО (а могу да се обнове за мање паре од трошка Ложионице са Анексом)
-поклањање у пакету и старе зграде Ђенералштаба и касарне 7. пука што је деградација и вређање националне историје.
Ostalo se slažem, ali za ovo jesmo krivi.Да ли смо криви сви ми или политичка елита, сва скупа на власти последњих 26 година?
Ложионица је могла да буде музеј старе српске железнице, а Генералштаб преуредити да један део буде музеј посвећен жртвама НАТО агресије, и додати можда још нешто од овога што си набројао, а други део дати војсци, и сви би били срећни. Овако, мућак.Поражавајуће је да наши људи подржавају овај велеиздајнички подухват.
Још је више поражавајуће што су се наши властодршци уопште усудили да ово смисле.
Срамота за вјек и вјекове.
Иначе за паре дате за Ложионицу су могли да обнове обе оштећене зграде. И ту је могла да буде креативна индустрија, ИТ хаб, стартап инкубатор. А у Ложионици да буду парне локомотиве.
Postoji ulica.Да ли је у политичком систему наше земље икада постојао механизам да обични грађани-гласачи учествују на урбанистичке и финансијске одлуке власти?