Šta je novo?

Generalštab

Moja greška, prebacio sam se za jedan ćošak, nema tu muzeja. Mislio sam na zgradu pored kasarne 7. puka,

Ja primercujem da su suzili gornji deo kula, vise nije osnova pravougaonik vec kvadrat. To znaci da su smanjili ukupnu kvadraturu.

1000049012.jpg

995313_whatsapp-image-2025-01-16-at-143635_kf.jpeg

Poslednja izmena:
Zašto uopšte toliko obraćati pažnju na te rendere kada, najblaže, najčešće nemaju 100% veze sa finalnim rešenjem.

Zašto uopšte toliko obraćati pažnju na te rendere kada, najblaže, najčešće nemaju 100% veze sa finalnim rešenjem.

Ja mislim da itetkako imaju veze sa finalnim resenjem jer ovoliki projekat sa tolikom kvadraturom i cak 3 kule ne moze da ode u prodaju ako ne postoji neki projekat u razradjenoj fazi. Sigurno postoje osnove, preseci i fasade, konstruktivni sklop bar na nivou idejnog resenja. Pa i taj render je morao da se uradi prema nekom projektu. (Pricam iz iskustva kako ide ceo taj proces oko projektovanja i rendera, ne moze bas iz 0 da se izbace takve slike)

Vidi se zgrada starog generalstaba izmedju kula:
xgYS5s0oXr6f8bCErLtWjuwpBWI.png

A ovde se vide tragovi brisanja tragova resenja prethodnog dizajna. Ove nove slike uopste ne deluju kao novi renderi nego phhotoshhopirani stari. Na drugoj slilci se i vide ostaci prethodnog dizajna koji nije do karaj uklonjen.
PmeoDe0LKiiHOmElm9HLII4SHpI.png

I umesto dve srpske, sad je jedna americka zastava.

@Gazi Bengazi
Nije fotoshop, a nisu ni strechovali kulu nego su je zarotirali za 90 stepeni, zatim su smanjili raster stubova i samim tim su dobili manje prozora na fasadi, izracunajte koliko sada ima prozora na gornjim spratovima videcte da ih ima mnogo manje ako uporedite stari i novi render 17 prozora vs 10 prozora u delovima fasade paralelni sa Resavskom ulicom. Dakle pravougaonu tipsku osnovu gornjih nivoa su pretvorili u kvadratnu i tako kula deluje vise izduzena u gornjim spratovima.
Zatim su ponovo izrenderovali slike i ubacili u model postojeceg generastaba gde su dodali ime tramp i americku zastavu.

Poslednja izmena:
Inače mora da se oda piriznanje Vučiću i svim pratećim gnjidama oko njega. Uspeli su da svoje glasače koji su pre 26 godina hteli da se biju sa celim NATO, da vešaju pilote USAFa po mostovima i da "jure strane agente i plaćenike koji postavljaju lokatore" ponovo prevedu žedne (i glupe) preko vode i da ih ubede da prihvate i privole ovo. Američko-izraelska megalomanija sa sve američkim zastavama posred uništenog spomenika i mesta gde su ginuli Srbi 1999.

Svaka čast SNSu, realno.
Mada nije samo čisto njegova zasluga, i ovaj narod je prepun degenerika i mongoloida koji su im pomogli i koji vole da ih neko tovari i pravi retardima.

Da mi je neko pre 15 godina rekao da će se američka zastava vijoriti na mestu uništenog Generalštaba, rekao bih mu da lupa gluposti. Aili eto, SNS je uspeo da izvuče svu debilanu i retardiranost u srpskom narodu i iskoristi ih na neverovatne načine. Ovaj narod je stvarno jedan fenomen. Fenomenalno je retardiran i jadan.

Zapravo gledajući 3D prikaz na Google Earth-u se lepo vidi koliko je ovaj Dobrovićev Generalštab tu veštački umetnut odnosno nakalemljen sa sve zgradom Ministarstva odbrane. Na silu je uguran taj brutalistički koncept, kao da se ruga istoriji Srbije.

Ove fotošopirane "Trampove" zgrade se vizuelno 10x bolje uklapaju uz kasarnu i Stari Generalštab, osim možda po visini.

E sad, drugi problem je što je većini protivnika projekta ovo političko pitanje...

Screenshot 2025-01-18 at 20.07.08.png

Screenshot 2025-01-18 at 20.08.36.jpg

To je tacno da je stari generalstab uguran na silu bez neke preterane zelje da se uklopi sa ostatkom ni stilski ni urbanisticki.
Nazalost nije jedini primer silovanja istorijske urbane matrice starog Beograda od strane SFRJ urbanista

Inače mora da se oda piriznanje Vučiću i svim pratećim gnjidama oko njega. Uspeli su da svoje glasače koji su pre 26 godina hteli da se biju sa celim NATO, da vešaju pilote USAFa po mostovima i da "jure strane agente i plaćenike koji postavljaju lokatore" ponovo prevedu žedne (i glupe) preko vode i da ih ubede da prihvate i privole ovo. Američko-izraelska megalomanija sa sve američkim zastavama posred uništenog spomenika i mesta gde su ginuli Srbi 1999.

Svaka čast SNSu, realno.
Mada nije samo čisto njegova zasluga, i ovaj narod je prepun degenerika i mongoloida koji su im pomogli i koji vole da ih neko tovari i pravi retardima.

Da mi je neko pre 15 godina rekao da će se američka zastava vijoriti na mestu uništenog Generalštaba, rekao bih mu da lupa gluposti. Aili eto, SNS je uspeo da izvuče svu debilanu i retardiranost u srpskom narodu i iskoristi ih na neverovatne načine. Ovaj narod je stvarno jedan fenomen. Fenomenalno je retardiran i jadan.
Ali to je Tramp Srbin, ne razumeš ti to :)

Već smo ranije utvrdili da ima nas koji smatramo da se Dobrovićev kompleks nije tu uklapao i da je trebalo da ga smeste na Banjicu.

Ali to ne menja činjenicu da na mestu gde su ginuli Srbi, na mestu koje je predstavljalo svojevrstan spomenik u srpskoj istoriji (može neko da ne priznaje istoriju i likove od 1941. do 1991. obrni okreni, to je deo srpske istorije), danas isti čovek i iste primitivne krezube gluperde koje su 99' htele da se biju sa pola sveta i da love i vešaju svakoga ko im nije bio "dovoljno Srbin", sada hoće da smeste ovo:

Kao što rekoh - fenomenalno retardiran narod. Pogotovu ta masa oko SNSa. Vučić se u stvari olakšava po svim svojim glasačima i pristalicama, osećam da im se povremeno smeje kad vidi šta im sve potura i šta mu sve prolazi.

Vezano za visinu koja je pomenuta ako uzmemo 3.5m po etazi (visoki plafoni spusteni plafoni debljina podova i ploca, standard za hotele i stanove visoke kategorije)
36 nivoa x3.5m = 126m visine neka moja procena

Nezamislivo je da može uopšte da se izvede rušenje, a i zašto bi...
Što su alava go.na, naravno. I što im je lakše i bolje da sravne sve nego da grade i dovijaju se oko Starog GŠ.

Realno, j' se njima za nas i našu istoriju i spomenike. U stvari, takvima se uglavnom j' za sve generalno, i porodično imanje i uspomene bi rasprodali i bacili ako im zasmeta ili im se učini vrednim.
E sad, drugi problem je što je većini protivnika projekta ovo političko pitanje...
Nije samo političko pitanje.
Ljudima je sve više dosta kulčina i megalomanije. Pogotovu na desnoj obali.

A i rušenja starih i vrednih zdanja samo zato što se nekoj vreći go..na diglo da negde gradi nešto, a i dalje ima desetine hektara divljeg i neizgrađenog zemljišta u krugu od 5 km od Trga.

Što su alava go.na, naravno. I što im je lakše i bolje da sravne sve nego da grade i dovijaju se oko Starog GŠ.

Realno, j' se njima za nas i našu istoriju i spomenike.

Ne sumnjam da bi investitor sve srušio. Mislio sam da bi pritisak javnosti bio prevelik, ako bi krenuli da ruše te zgrade iz vremena pre 2. Sv. rata.
Ceo taj potez je veoma reprezentativan i jedino je zapravo taj Dobrovićeva diverzija narušila sklad skoro celog kraja.

Pritiska od SNSa i bilo kog njegovog glasača ili plaćenika neće biti, spremiće im ovaj ljigavac neku priču zašto je bolje tako a ovi će to progutati.

Jedino može da bude nekog otpora od opozicije i od onog dela naroda koji nije SNS. Šta će na kraju biti, videćemo.

Mada ogroman kapital i golema zloba stoje na drugoj strani (Kušner i ekipa) tako da će sigurno biti i medijskog i psihološkog ratovanja, pritiska i propagande. Verovatno čak i raznih mita da istaknuti ljudi prećute, i drugih mita da drugi kokodaču u korist gradnje i megalomanije (mediji, političari, analitičari, inženjeri, zavodi...)

Čim je ono govance dolazilo prošle godine u ovaj brlog, a Nelečeni i Mali ga sprovodili po gradu, znači da je doneo odluku da ovo bude njegovo, i to verovatno i po cenu dodatnih rušenja i ravnanja.

Ne znam samo čime misle da pune sobe toliko velikog a skupog hotela, al dobro... Mislim da ne znaju ni oni, ali hej...
free.jpg

Поражавајуће је да наши људи подржавају овај велеиздајнички подухват.
Још је више поражавајуће што су се наши властодршци уопште усудили да ово смисле.
Срамота за вјек и вјекове.
Иначе за паре дате за Ложионицу су могли да обнове обе оштећене зграде. И ту је могла да буде креативна индустрија, ИТ хаб, стартап инкубатор. А у Ложионици да буду парне локомотиве.

'Jutro svima!

Evo me na doručku sa poslovnim partnerima iz Azije. Pokazao sam im ovaj projekat Trampovih kula u BG, da se malo pohvalim našim BG-om, i malo je reći da su ostali bez reči. Samo ću preneti komentar poslovnog partnera koji je inače Kinez (90 godište, rođen u Shenzhen-u, dakle od malena je navikao na takve zgrade, i uz to proputovao ceo svet u poslednje 3-4 godine) da se toliko oduševio i kaže da ne može da veruje šta vidi da se gradi u Srbiji koju je on potpuno drugačije zamišljao.

I ostalim partnerima kojima sam se pohvalio novim BG projektom i svi su imali i više nego lepe komentare, ali ovaj Kinez se baš oduševio, onako od srca.

To pišem čisto da ljudi shvate koliko ovakvi projekti prave lep imidž BG-a. Nebitno da li će BG neko iz poluzle namere zvati "Balkanski Dubai", "Evropski Bangkok", ili "Njujork za siromašne", svakako je mnogo bolje od onoga što je bio nekada.

I dalje sam pod utiskom i pozitivnom nevericom da ćemo uskoro gledati Tramp kule u Beogradu.

Šta je sledeće? Sad bukvalno možemo da očekujemo bilo šta, i ono što možda sad deluje kao nemoguće, što ni i najluđim snovina nismo sanjali (npr. replika/niža verzija Burj Kalife, replika Atlantis hotela iz Dubaija, replika Sidnejske opere, replika hotela i kazina iz Makaoa... ili tako neki avangardni projekat) to su sad stvari koje su moguće, jer svaki novi projekat će gledati da nadmaši onaj pre pre njega, kao što su ove Trampove kule nešto sasvim novo i avantgardno.

Nadam se uskoro ovakvim projektima i van BG-a, pre svega mislim na gradove poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka i Subotice koji mislim da zaslužuju makar po jednu novu kulu sa 30+ spratova

Poslednja izmena:
Vrh