Koalicija za razvoj stvarnosti
Predstavljamo: Projekat Yutopia / kako reanimirati generalštab / deo prvi
Jasno je da Generalštab privlači poglede. Ali, šta ljudi misle dok ga gledaju?
Za većinu ljudi u Srbiji sećanje na bombardovanje je upravo to: sećanje – nešto što je ostalo u prošlostii, zajedno sa osećajem gorčine i bespomoćnosti. Ali, svaki prolazak kraj Generalštaba taj osećaj oživljava u današnjosti jer srušena zgrada je tu pred nama, te su samim tim i posledice bombardovanja još uvek tu, bolno očigledne i vrlo monumentalne.
Ako želimo da to vreme ostavimo u prošlosti, moramo nešto da preduzmemo sa Generalštabom. Potpuno nam je jasno da je trajno rešenje tog pitanja previše komplikovano i previše skupo, ali smo uvereni da znamo kako da na najpragmatičniji način napravimo prvi korak ka menjanju načina na koji Beograđani doživljavaju Generalštab, jedan od simbola Beograda.
Oko srušenog Generalštaba se već godinama nalazi ograda koju prekrivaju različiti natpisi ispisani sprejevima kao i plakati za razne manifestacije. Razlog zašto je ta zgrada tako privlačno autorima svih tih poruka (kao i nama, uostalom) je što se nalazi na ćošku jedne od najprometnijih gradskih raskrsnica i što – kao i svaka druga ograda koja postoji već celu deceniju– deluje kao da ne pripada nikome.
Mi žellimo da na toj ogradi ispričamo istoriju Jugoslavije. Istorija će biti prikazana kroz tridesetak slika, po jedna za svaki bitan istorijski događaj. Autori slika će biti najpoznatiji ulični umetnici iz regiona. Uz svaku sliku će se nalaziti i kratak informativan tekst o prikazanom događaju, na srpskom i engleskom jeziku. Poređane jedna pored druge, one će ispričati istoriju Jugoslavije.
Nastaviće se....
Mi žellimo da na toj ogradi ispričamo istoriju Jugoslavije. Istorija će biti prikazana kroz tridesetak slika, po jedna za svaki bitan istorijski događaj. Autori slika će biti najpoznatiji ulični umetnici iz regiona.
Bosko":vgox1zcp je napisao(la):све што се сакрије унутар обновљеног генералштаба не би привлачило пажњу као што сада привлачи.Сваки сранац који види ово здање,пита :"шта је то??"....дно дна би било да се направи хотел у који би долазили једном годишње .разне "познате и утицајне" личности....неке Мадоне,Гаге,Клинтонке,Обаме,Шредери,Саркози....а осталих 364 дана би хотел био празан....Генералштаб оставити таквог какав јесте!
не...ја само кажем да ово треба да остане такво какво јесте уз редовну контролу по безбедност околине...да има неку другу намену- не долази у обзир..за мене је то неприхватљиво..ја поштујем туђе мишљење,али мислим да реално размишљам...не сме се то тако лако заборавити!JohnyBgood":1jxltc5a je napisao(la):Bosko":1jxltc5a je napisao(la):све што се сакрије унутар обновљеног генералштаба не би привлачило пажњу као што сада привлачи.Сваки сранац који види ово здање,пита :"шта је то??"....дно дна би било да се направи хотел у који би долазили једном годишње .разне "познате и утицајне" личности....неке Мадоне,Гаге,Клинтонке,Обаме,Шредери,Саркози....а осталих 364 дана би хотел био празан....Генералштаб оставити таквог какав јесте!
Па нећеш ваљда да тима што су те бомбардовали допустиш да ти трајно испуне рушевинама два значајна блока у самом центру града!? Друго, полусрушена зграда ако се на неки начин не санира може само да настави да се урушава и представља опасност за околину.
Али потпуно се слажем са идејом да се то дивљачко бомбардовање трајно обележи и не сакрива. Ја сам за то да се та (мени лепа и драга, и некако пријатно монументална) зграда реконструише али тако да се за делове који су уништени користи некаква јасна визуелна ознака, рецимо другачија боја фасадног камена. И криво ми је што тако није урађено са солитером на Ушћу који је тотално прешминкан.
Што се тиче станара/намене, то је супер локација тако да би ту сигурно било пуно приватних/комерцијалних интересената а и разних институција. Мислим да су проблем као и увек паре, чини ми се да би неко да се то најрађе сруши јер би онада било најјефтиније, или у преводу, они који ту контролишу шта ће са тим плацом да се деси би се највише омастили.
Што се тиче бомбардовања које се по мени не сме гурати под тепих, а и да би се направила врло примерена паралела са Другим светским ратом, мислим да изложбене поставке посвећене и једном и другом рушењу Београда треба спојити у реконструисаној згради Народне библиотеке на Косанчићевом венцу. По истом принципу да и реконструишеш своје а и обележиш шта су ти неки други радили.
ПС А поред ових зграда постоје лепи платои на које може да легне и неко спомен обележје које додатно обележава шта се све ту у близини рушило.
- Онај разорени и и даље монументални портал испред десне зграде да се овакав какав јесте конзервира,евентуално заштити стакленом завесом и у склопу тога постави један краћи текст на прикладној табли,плочи или споменику са јаком поруком и објашњењем за све посетиоце о чему се ради.
Beogradski fan(tom)":35lmc3g9 je napisao(la):......Ona je deo istorije jedne zemlje koja je bila 5x veća od sadašnje i koja je imala preglomaznu administraciju....
relja":1ch7ethq je napisao(la):Beogradski fan(tom)":1ch7ethq je napisao(la):......Ona je deo istorije jedne zemlje koja je bila 5x veća od sadašnje i koja je imala preglomaznu administraciju....
Mala digresija: SFRJ je imala manju administraciju nego danas Republika Srbija.
Ако на неком делу зграде треба да се на неки начин остави последица рата, нисам за то да се у ту сврху искиристи портал. Улазни холови су најрепрезентативнији део здања и њих треба свакако у потпуности реконструисати.Delija":2op0qa75 je napisao(la):- Онај разорени и и даље монументални портал испред десне зграде да се овакав какав јесте конзервира,евентуално заштити стакленом завесом и у склопу тога постави један краћи текст на прикладној табли,плочи или споменику са јаком поруком и објашњењем за све посетиоце о чему се ради.
Слажем се. Никакви комерцијални садржаји никако нису за ову локацију. Ова локација има своју намену јако дуго, и на њој су институције страдале више пута на исти начин....Delija":2op0qa75 je napisao(la):По мени никакви комерцијални садржаји нису достојни такве локације и објекта.