razgradjevinar":34co0y82 je napisao(la):
iako je off topic i ja da se nadovezem na ovo naselje iznad sumarskog fakulteta.. za mene ubedljivo najprivlacnije mesto u gradu i uvek sam zeleo da udjem u neki od stanova i vidim kako to izgleda iznutra
Ево да пробам да повежем ствари.
Пре свега јако ми је драго да су изгледа сви који су видели то насеље сагласни. То је по мени један врхунац и репер из једног времена коме треба да се враћамо и из њега учимо и инспиришемо се по питању стамбених насеља ван центра. Трагично је колико су каснија времена донела сече дрвећа и паркова, колико су крмачице попуниле и последњи квадратни метар и наднеле се над саму улицу, колико су аутомобили зајашили и оно мало тротоара што је на крају остало. Квалитет живота у овим зградама и у неким новим нагураним само пар стотина метара више према Голфу су небо и земља. О еколошком аспекту и рецимо језивим бујицама које се стварају при сваком пљуску да не говорим, па где и да иде сва та вода кад све забетонираш?
По мени Генералштаб даје на неки начин аналогну вредну лекцију о томе како градити у центру. Ту је једна јако добро одмерена идеја УКЛАПАЊА. Та зграда се савршено уклапа остатку доњег дела Немањине по својој монументалности, а опет се не претвара да је старија него што јесте нити се стиди саме себе. Дакле, конверзација са старим и доградња града али не и насиље, што је нешто што овом граду треба до бола, и све ће више требати како се буде промишљала Карађорђева, Савамала итд. И слично овом насељу на Бановом брду, идеја чувања мере и хуманости. Не мораш баш све да дотераш до самог ћошка него може и да се остави и мало ваздуха, простора, траве, и направи један пријатан амбијент. На крају, као што ми у овом насељу пријају цигле, на Генералштабу ми прија и тај црвени камен у комбинацији са белином а и са алуминијумским прозорима.
ОК, ако погледамо наше послератно наслеђе, БИГЗ и МСУ гледани сами за себе су вероватно испред те зграде али је не могу да нађем бољи пример уклапања, дакле градње на једном осетљивом градском месту. И нећу да улазим у то да ли се тај успех мало и "омакао" датом архитекти о коме има доста опречних мишљења. Није битно, имамо један одличан пример наслеђа који не само да документује једно време него и трајно подсећа на неке корисне лекције за будућност. Била би трагедија да се то једноставно збрише, у ком случају ће инвеститор вероватно гледати да то попуни до балчака :bash:
ПС Иначе и станови у овим зградама су јако лепи. Суздржана елеганција и функционалност. Можда има и других типова али ја сам улазио у пар 2,5 собних. Иза ове терасе је, целом ширином, кухиња у коју може да стане и доста велики сто за ручавање, а даље иза у дубини зграде је предсобље из кога се улази у све просторије у стану. Лево или десно (зграда је симетрична тако да постоје два симетрична стана) се са терасе улази и у велику дневну собу којој припадају ова два велика француска прозора и још један који гледа на бочну страну која се не види на овој слици. Та велика соба има ефекат као да је мало на Г јер је због облика зграде један ћошак "избијен", мислим да се то види на овим сликама, хоризонтални пресек зграде није перфектан квадрат него су "ћошкови окрњени". То доста добро изгледа јер су на једној страни два а на попречној један прозор тако да се могу уредити де факто два амбијента. Та велика дневна соба има дакле врата на терасу, ка ходнику, а и приступ малој соби (мислим да су хармоника врата, колико се сећам) близу спољашњег зида. Мала соба има улаз из ходника, један француски прозор (ка бочном зиду на овим сликама) и поменути приступ великој соби. Уз то постоји још једна доста лепа и велика спаваћа соба којој припада трећи француски прозор са бочне стране. Додај још томе и велико лепо купатило које дели један зид са том великом спаваћом собом, дакле улази у унутрашњост зграде у односу на ту собу, и има улаз из ходника и то је дакле тај стан. Негде између 60 и 70 квадрата по мојој процени. Невероватно паметно, функционално, и некако са мером испројектовано...