Mislim da je pogresan pristup nekih, koji krecu od toga da li im se zgrada svidja ili ne. Ima daleko ozbiljnih pitanja od ovoga, koje je pritom diskutabilno, jer su ukusi razliciti. Meni se pola Beograda ne svidja, pa mi to ne daje pravo da ga rusim. Ovde je pitanje postovanja kulturnog dobra. Ova zgrada oslikava jedan period drustveno socialnih prilika u zemlji, kada se tezilo korenitoj promeni, odbacivanju proslosti, teznja ka savremenim dostignucima, ali i pokazivanju moci, ogromnim masivnim elementima, mogu reci skulptorki oblikovanih. Pored zgrade Bigza i SIV-a, zgrade Generalstaba predstavljaju najsvetlije primere moderne u Srbiji. Taj znacaj je veci od toga da li se te neke zgrade svidjaju ili ne, jer je to istorija ove zemlje, naroda, i zato je to kulturno dobro.
Ostecenja na levom krilu su velika, ali mislim da posle ispitivanja, je moguce sanirati ostecenja. Postoje i savremeni nacini i materijali koji se koriste za ojacavanje konstrukcije, kao sto su trake od ugljenicnih vlakana. To je koriscenjo na zgradi Usca.
A ako bi razmatrali sa bezbednosne tacke, kakav je nivo bezbednosti ako na 20-30m od prozora Vlade Srbije, Ministarstva Inostranih poslova, i neposredno do zgrade VBA, se izgradi hotel, gde svako moze da zakupi sobu i time direktno ili indirektno ugrozava bezbednost zemlje i osoba? Mnogo je logicnije da se te zgrade generalstaba obnove i da ih i dalje koristi vojska ili na primer sud. Dakle, neka drzavna ustanova gde se kontrolise pristup.
Ispod nivoa zemlje i ispod Nemanjine ulice postoje podzemne etaze, gde su ova dva objekta povezana. Kome ce to da pripadne ako se proda?
Ovo su hipoteticka pitanja, jer ne ocekujem odgovor od nikog, jer ni oni koji bi trebalo da vode racuna o tome, ne vode. Pa je tako na primer, zasadjeno dosta stabala na zemunskom keju, prekoputa severnog ulaza u SIV, gde je bila cistina koja je ostavljena bas iz razloga bezbednosti i kontrole. Ali to je neka druga tema.
Za kraj da citiram STF i odam mu priznanje na energiji kojom brani ove stavove. Ja iskreno, toliku energiju nemam
stf":74rt3rcg je napisao(la):
Ако којим случајем срушимо Генералштаб, као народ, не заслужујемо будућност јер немамо обзира према прошлости....
Зграда је културно добро и мора да се врати у првобитно стање...
Зашто непотребно трошите енергију на сувишне расправе.