Šta je novo?

Generalštab

Ja sam se vec slozila sa vama da tu treba da postoji memorijal za stradale. Nesto lepo, nezno.

Ali kako ste samo uspeli da se upecate na ideju da ovo bude kulturni spomenik i velicanstvena zgrada koju treba ocuvati? Boze kako su vas zatucali. Ljudi, mi smo bili mete i mi se ne smemo time ponositi. To je iskrivljenost naseg uma koji nas nigde ne vodi osim u propast.

stf":2wp6qmy5 je napisao(la):
Побогу Стаклена, па нико није за то да остану рушевине. Само разматрамо како најприкладније обележити монструозност да се она не заборави. Брисањем тога само постижемо да се такве ствари забораве и наравно, због тога опет понове.

Stf, gresis u prognozama. Mislis li ti da ce Ameri zaboraviti sta se njima desilo sa Svetskim Trgovackim Centrom? Da, oni grade nove objekte tu, ali ce tu postojati i dostojanstven spomenik. Zamisli da su ostavili svoju ruinu tu? Oni ce bre iz ovoga izaci jos jaci i ponosniji, a ne moraju da gledaju bukvalno u oganj i sprezene kosti.

https://en.wikipedia.org/wiki/One_World_Trade_Center
https://en.wikipedia.org/wiki/National_ ... %26_Museum

Taj Generalstab je u sred centra, to je svakom gostu vidljivo. Vise nego li Most na Adi. Znate sta ce reci? Ne, nece se sazaliti nad nasom sudbinom i priznati da su drugi bili svirepi prema nama, vec ce reci: Jadni Srbi koji nemaju ekonomsku plateznu moce da to sruse.

2012":2wp6qmy5 je napisao(la):
ZA Burj el Balkan.. :kafa:
2012, onda ajde da pricamo i o el Veliki Emirati Britanija kad mogu sheici da kupuju fudbalske timove poput Manchester Citya, a ne samo el Balkan kad nama tu treba da grade hotel. Ne boj se bre. Samo pamet u glavu.

Staklena_Wool_nica":1gddy18h je napisao(la):
Ja sam se vec slozila sa vama da tu treba da postoji memorijal za stradale. Nesto lepo, nezno.

Ali kako ste samo uspeli da se upecate na ideju da ovo bude kulturni spomenik i velicanstvena zgrada koju treba ocuvati? Boze kako su vas zatucali. Ljudi, mi smo bili mete i mi se ne smemo time ponositi. To je iskrivljenost naseg uma koji nas nigde ne vodi osim u propast.
Искрено те жалим.Као што се и искрено поносим тиме што смо били на мети НАТО фашиста,империјалиста и што смо им пружили какав-такав отпор!
Staklena_Wool_nica":1gddy18h je napisao(la):
Znate sta ce reci? Ne, nece se sazaliti nad nasom sudbinom i priznati da su drugi bili svirepi prema nama, vec ce reci: Jadni Srbi koji nemaju ekonomsku plateznu moce da to sruse.

Буквално сваки али сваки странац који се ту нашао или сам чуо да се ту нашао је прво помислио да смо намерно оставили овакав генералштаб. А видим и да имаш кратко памћење.У јеку бомбардовања 99е западна јавност и културна елита се упркос западној пропаганди све више отворено противила бомбардовању. Заправо при крају бомбардовања када је враг однео шалу јавност је већински била за престанак бомбардовања док најављена копнена инвазија није долазила у обзир између осталог и због те јавности.

Најбоље је да све остане овако како је, само нек се негде дода уочљива спомен плоча на којој би писало како је овакво стање зграда последица једне у новије доба незапамћено бруталне агресије.

"Брутално по брутализму"....

Delija":2yhsq66s je napisao(la):
Искрено те жалим.Као што се и искрено поносим тиме што смо били на мети НАТО фашиста,империјалиста и што смо им пружили какав-такав отпор!

Vidis, ja tebe ne zalim, ali zalim Srbiju sa takvima kao sto si ti. Umesto da te veseli pomisao da ce neko radeci u tom hotelu dobiti platu, napojnicu, gosti tu dolaziti na vise nocenja, popricaju sa tobom i bolje te upozna, tebi je prece da neko tu prospara taksijem, vidi cudo Srpske cudi, onda napravi mali milion youtube klipova sa podsmehom u pozadini i slikama jadne Srpske ruine. Ajde ti glavom o zid, valjda nije svima do machoizma i Srpskog inata.

I da ponovim, zrtvama je potrebno delikatno, dostojanstveno, kontemplativno mesto da bi ih se neko secao, a ne zgradurina da u nju neko pilji ili da bi neko dokazivao svoj macho karakter.

O zgradi Generalštaba / SSNO nemam pozitivno mišljenje.

Spominjete obeležje za poginule. OK, ali zar ovo nije najpogrešnije mesto? Koliko ljudi je stradalo baš u bombardovanju ove dve zgrade? Unapred se izvinjavam ako sam pogrešio, ipak se radi o nečijm životima, ali ako dobro pamtim to veče je najgore prošao funkcioner SPO iz gradske vlasti koji je ostao invalid, kada su, bog te pita zašto, posle prvog udara SPO-ovci i ekipa Studija B zašli na ulicu "da vide" dok je jo još trajala vazdušna opasnost.

Ta zgrada u kojoj je radila povlašćena kasta vojnih činovnika je bila ispražnjena, oni su bili zbrinuti i pre i posle bombardovanja. Ginulo se na drugim mestima, a najmanje u Beogradu, ljudi koji su tamo radili mahom nisu bili raspoređeni na borbene položaje jer nisu ni bili upotrbljivi. Mi imamo neku čudnu naviku da slavimo generale i da ih prozivamo herojima, a da zaboravljamo da su prava junaštva činili uslovno rečeno "mali" ljudi, pa im se ni imena ne znaju...

Ja sam o ocuvanju zgrade govorio sa aspekta arhitekture pre svega naravno.

dezeen_Grand-Centrals-Next-100-by-SOM_sq_2.jpg

I mogući izgled.. :D
royal-reception-hall-copy.jpg

Стаклена,

чини ми се да сам рекао да се залажем за обнову зграде, јер је бесмислено да у центру на таквој локацији толика зграда буде неупотребљива. Такође је зграда културно добро не зато што је бомбардована, већ зато што је архитектонски драгуљ и једини остварени објекат чувеног архитекте у БГ-у.

На крају, сасвим је могуће обновити зграду на тај начин да на њој остане јасан белег историје и њене судбине. То би морало на архитектосни конкурс.

Десно крило зграде обновити у потпуности идентично изворном решењу јер зграда није конструктивно оштећена а чини целину са кулом која је у пуној функцији, док се на левом крилу треба поиграти архитектуром да зграда задржи печат архитекте који ју је пројектовао, да задржи печат бомбардовања и да добије нову функцију, па ако желе хотел може да буде и хотел, никакав проблем.

:D
Onda me je brat Aleksandar odveo u neku zgradu sa crvenim tepisima i uzanim hodnicima gde smo, u nekoj prostoriji veličine mog kupatila u Abu Dabiju, imali sastanak sa mnogim nekim ljudima. Pitao sam brata Aleksandra da li se to nalazimo u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata, a on mi je rekao da mi nemamo ambasadu u Srbiji. Konstatovao sam da je to šteta i da bismo mogli da kupimo ovu zgradu u kojoj imamo sastanak, da to bude naša ambasada. Brat Aleksandar je sa žaljenjem rekao da to nije moguće, jer je to zgrada Vlade Srbije. Ja sam pogledao kroz prozor i video neku zgradu u ruševinama, preko puta. Pa sam pitao brata Aleksandra mogu li da kupim tu zgradu, ako već ne mogu ovu? Brat Aleksandar je sa radošću rekao da je zgrada na prodaju, ali u paketu sa fabrikom vojnih raketa, a njegov kolega brat Mlađan je dodao da je i taj paket takođe u paketu, sa osam poljoprivrednih kombinata i kreditom za navodnjavanje. Pošto mi se ta zgrada preko puta dopala, rekao sam sekretaru da stavi na spisak i zgradu i kombinate i kredit i rakete. Pa ćemo posle da vidimo šta ćemo sa svim tim. Za rakete nije problem - na Bliskom istoku uvek može da se nađe neko kome to treba. A ni za poljoprivredne kombinate nije problem: ako imaju neku lepu travu, možemo da je stavimo u Mančester siti.
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c ... ov-dnevnik

relja":y2b3a5a5 je napisao(la):
Spominjete obeležje za poginule. .

Ја не спомињем.Мени је Генералштаб најбољи могући пример/споменик разарања,поред тога што је архитектонски изузетно вредан објекат.

relja":223ukjwv je napisao(la):

Spominjete obeležje za poginule. OK, ali zar ovo nije najpogrešnije mesto? Koliko ljudi je stradalo baš u bombardovanju ove dve zgrade? Unapred se izvinjavam ako sam pogrešio, ipak se radi o nečijm životima, ali ako dobro pamtim to veče je najgore prošao funkcioner SPO iz gradske vlasti koji je ostao invalid, kada su, bog te pita zašto, posle prvog udara SPO-ovci i ekipa Studija B zašli na ulicu "da vide" dok je jo još trajala vazdušna opasnost.

Ta zgrada u kojoj je radila povlašćena kasta vojnih činovnika je bila ispražnjena, oni su bili zbrinuti i pre i posle bombardovanja. Ginulo se na drugim mestima, a najmanje u Beogradu, ljudi koji su tamo radili mahom nisu bili raspoređeni na borbene položaje jer nisu ni bili upotrbljivi. Mi imamo neku čudnu naviku da slavimo generale i da ih prozivamo herojima, a da zaboravljamo da su prava junaštva činili uslovno rečeno "mali" ljudi, pa im se ni imena ne znaju...
С обзиром на наше склоности к историјским заборавима, спомен плоча, споменика жртвама, и људским, и културним, и материјалним, као и и свих других врста подсећања, никад није превише.

А фали нам и меморијални центар који ће скупити на једно место и проучавати сву грађу везану за геноциде, злочине и друга уништавања којима смо били изложени у протекла два века, али то је већ шира прича.

1. Zgrada je navise korsicena u politicke i ideoloske svrhe, a ponajmanje iz ljubavi prema arhitekturi. Prodjoh pored nje toliko puta i nikad mi nije zapala za oko kao cudo vizualne lepote. Da li ste vi pre bombardovanja bili toliko opcinjenji njenom posebnoscu da je vredelo naziva kulturnog spomenika jos onomad ili ste odjednom postali ostrasceni?

2. Da li krpljenje pola zgrade zadrzava pravo naziva kulturnog zdanja?

3.Grad i zemlja nemaju novaca niti da je ruse niti da je krpe (ne bi bila greska gosta da i sam na to pomisli), a renovacija uvek kosta vise nego da se pravi od samog pocetka. Ovim sheikovim hotelom ubijaju se dve muve. Niti mi treba da ulazemo, a mozemo kasnije zaraditi. Ako je sheik odmah ne preuredi, let's face it, ovaj krater ce tu ostati zauvek. Ja licno odbijam da mi se neko smeje i da me ismejava, a pogotovu sto se tu radi i o izgubljenim zivotima. Ne zelim da ostanem poligon za necije izivljavanje, ako to mogu da izbegnem.

4. Da se ta zgrada uspesno zakrpila, to bi stvarno trebalo da bude vrhunsko delo renovacije, em da se uklopi sa zgradom koja je i pre bombardovanja podsecala na oklopno vozilo, em da iz toga izroni neki prikladan memorijal. Nedaj boze da omanu u renovaciji, ispalo bi jos gore. Da se neprimetno skrpi nije poenta, brisanjem, uglacavanjem i filovanjem oblika onog polu postojeceg bi tek onda doprinelo zaboravu na stradanje.

5. Sagraditi tu nesto novo je po meni prkos svemu sto nam se desilo. Novo radjanje i nove nade. Obelezje da gledamo u buducnost, a ne samo da placemo nad sudbinom. Memorijal bi osigurao toplotu oko srca, a goste doveli blize i pitomije na mesto stradanja, u miru, a ne u haosu, ne iz taksija iz kojeg viri kamera.

Staklena_Wool_nica":2aq1r7tt je napisao(la):
1. Zgrada je navise korsicena u politicke i ideoloske svrhe, a ponajmanje iz ljubavi prema arhitekturi. Prodjoh pored nje toliko puta i nikad mi nije zapala za oko kao cudo vizualne lepote. Da li ste vi pre bombardovanja bili toliko opcinjenji njenom posebnoscu da je vredelo naziva kulturnog spomenika jos onomad ili ste odjednom postali ostrasceni?

Ок, то је ствар укуса; али, немало наших врсних архитеката, историчара уметности и сл. - дакле, људи из струке - сматра да је то градитељско ремек дело, неки, чак, и да је најзначајнија зграда модерне српске архитектуре! Мислим да тај став треба испоштовати, у најмању руку, да против њега не треба ићи багером.

1. vredeleo je statusa kulturnog spomenika još onomad.

2. da

3. novca ima samo ističe na razne rupe. i ja odbijam da mi se neko smeje i sažaljeva, ali iz upravo tog razloga ne želim da šeik izbriše naše kulturno nasleđe i napravi hotel. šeik je svakako dobro došao da gradi hotele, kule i šta god samo mora poštovati nas kao domoćine. lokacije hvala bogu imamo tako da mislim da to neće biti problem. evo samo nekih 100 metara dalje ima lokacija 3 kralja od ekija. kladim se da vlada lako može da pritisne eki da im ustupi tu lokaciju.

4. slažem se.

5. po meni je prkos obnoviti zgradu po originalu.

6. po meni je prkos ponovo izgraditi zgradu po originalnim projektima

Ako je i bilo kulturno dobro vise nije..srusena je..

Gde je to pre bombardovanja isticana vaznost ove zgrade kao remek delo?
Sta ako sheik nece da ulaze ni na koje drugo mesto? Da, novac istice na razne rupe, to je u svetu opste poznata stvar. Ali show me the money za ovo sto zamisljate.

Slozicete se da nije poenta da se jedni drugima ovde slihtujemo i ulagujemo ili da stvaramo grupice prijatelja i neprijatelja nacije. Meni je, kao i vama, jedino stalo da se sada bolje zivi i onima posle nas da bude bolje. Nije mene sramota zbog tudje sramote, vec im ne zelim dati novu priliku da me ugnjetavaju, da me tretiraju kao zamorce. Sto mi da ne ispadnemo pametniji od njih ovaj put? Zasto smo uvek mi u poziciji da dizemo spomenike? Necu da budem zrvta, hocu da budem pobednik. Sagradimo hotel, privucemo paznju za kvalitetniji turizam (a ne ovaj avanturisticki za jedno posle podne) uzmemo novac i onda smo mi neki faktor u svetu i onda mi njima predstavljamo istoriju kako je mi uvijemo. Ovako cemo ostati nemocni dok se budemo busali u grudi i uzivali u svojoj gordosti, a rana nikako da se zaleci.

OK. Svako ima drugaciji ukus i tumacnje patriotizma. Jedino nam je zajednicko da se zlo ne zaboravi, ali su drugacije ideje kako da se dodje to tog resenja.

Dajte onda jednu poll anketu da vidimo kako vecina razmislja ili zeli da se pridje projektu "Generalstab".

Nije losa ideja da se napravi spomen ploca generalstabu al da se on srusi i napravi hotrl posto generalstab je nemoguce rekonstruistati unisten je totalno ;-)

Ako nam treba ruševina u sred centra da bismo se sećali bombardovanja, onda ne treba ni da ga se sećamo...
Takve nesreće su nešto što nosimo u svesti... i ne trebaju neke ruševine da bismo to pamtili..
Uostalom, to bombardovanje nije bilo ništa naspram dva bombardovanja Beograda u toku drugog svetskog rata kada je pola centra grada uništeno... Kako bi danas grad izgledao da smo ostavili ruševine da nas sećaju na 2 Svetski rat ???

Neko je lepo rekao, treba da nikne nešto novo i lepo, kao feniks iz pepela... ruševine nas samo guše....
Druga stvar, neko je isto već rekao, generalštab i nije simbol stradanja 1999. jer je bio prazan kad je pogođen... da je u njemu bilo ljudi koji su izginuli (kao u Bliznakinjama), to bi već bila neka druga priča...

Da se ja pitam podigao bih nešto novo i kvalitetno.... ili ako narod već želi i hoće, da se podigne ista onakva zgrada (iako je meni užasno ružna i ne uklapa mi se na to mesto)... Najgora solucija je ta da ona ostane ovako razrušena i sablasna... a da je to neka opomena ili poruka za strance i turiste i nije baš.... većina komentara stranaca je u stilu "Zar niste za skoro 15 godina mogli ovo da popravite"... Tako da bi i u tom smislu najbolja poruka svetu bila ta da se ruševina ukloni i da mesto "vaskrsne" u nešto dobro i lepo.. a sećanje na bombardovanje treba da ostane u nama a ne u rupčagama u gradu...

Staklena_Wool_nica":39mugosp je napisao(la):
Gde je to pre bombardovanja isticana vaznost ove zgrade kao remek delo?
.

U mom okruzenju ova zgrada je smatrana impresivnom i lepom. :)

Nekako mi se čini da ovde postoji generalni koncenzus da je rušenje Generalštaba gotovo sasvim sigurno iako nigde u medijima to nije eksplicitno potvrđeno.

Takođe nigde nije ni prikazan render nekog budućeg projekta, da bi smo ga kritikovali. Jednostavno mi se čini da je ova rasprava uzela prevelikog maha, jedna strana brani Generalštab druga bi gradila nešto novo a vrlo verovatno je da će trenutno stanje ostati do daljnjeg.
Uopšte me ne bi začudilo da će se sadašnje stanje Generalštaba zadržati i narednih deset godina.

Зашто се замењују тезе и жеља да се сачува једно ремек дело српског неимарства представља као борбу за рушевине?

Колико пута треба поновити да се зграда не мора ни не треба оставити у рушевном стању. Обнова, или по оригиналном пројекту или са модерном интрервенцијом која би нагласила историју зграде.

Никаква нова зграда на том месту. Допустити рушење ове зграде је једнако као када бисмо допустили рушење Калемегдана јер је већ полуразрушен и из разлога што је полуразрушен. Што не бисмо уместо њега сазидали шеиков хотел?

Pa dosta ljudi je izrazilo zelju da se sacuva zgrada u razrusenom stanju.. ili da se sredi polovina, a polovina ostane u rusevinama.... radi neke pateticne simbolike...

Rusile su se i ruse se mnogo lepsi i stariji objekti po Beogradu od ove grdosije od generalstaba,..
Ne znam kako neko uopste moze da poredi Kalemegdan sa ovim cudom u Nemanjinoj

Cudo, grdosija, rugoba?! Samo tvoj licni stav...

Zgrada je sjajna! Muka mi je od rusitelja i Kalemegdana i vas koji bi da rusite generalstab...

Mislim da je to stav ogromne vecine ljudi... pa i onih obrazovanih i sa smislom za estetiku..
Meni licno najruznija nestambena zgrada u centru grada

Vrh