Šta je novo?

Gde živeti u Srbiji?

Vox91 vrlo malo znas o ustavno pravmoj materiji
Moj uslov je kvalitetna veza vozom ne busom ili divljim kombijem.Interesantno da je svima za sve bg kriv. Klasika ne poznavanja sistema .Bg granit je kriv za losu vlast u pancevu .Sve pare izmze bg svi bi da zive u bg .BUdzeti lokalnih samouprava se pune od poreza doprinosa .To sto vlast u pancevu ne adekvatno trosi pare ne odrzava ulice to je pitanje za njih a ne za bg granit .Dosta industrije u pancevu je kaput kao i u bg .Treba se zapitati zasto su sjedista firmi u bg a ne gdje im je proizvodnja.

Sremski karlovci!

Послато са SM-G965F уз помоћ Тапатока

Nije Beograd kriv, niti su Beograđani krivi što politikantski paraziti koji dođu u Beograd potpuno zaborave na svoje selo ili grad u kome su rođeni i do prelaska u Beograd živeli.

Tčno tako.

Ono što su u Americi fraternities and sororities (tri grčka slova) su kod nas studentski domovi i studentski gradovi gde pristup imaju samo studenti iz unutrašnjosti.

I kao i u Americi, ta društva (koja za razliku od američkih nisu formalna) ulaze u najnepristušačnije strukture vlasti i krupnog biznisa. A veze se u mnogo slučajeva povlače i iz mesta porekla. Neretko su mesta porekla u inostranstvu.

Beogradska deca postaju građani drugog reda zbog nekontrolisane imigracije i navale dobro povezanih i umreženih pojedinaca koji se posle toga i dalje umrežavaju.

Pre Drugog svetskog rata toga nije bilo jer se u Beogradu moglo živeti samo uz dozvolu ili ukoliko vam je otac takođe živeo ovde.

Dozvola za zivot u bg je bila poslje rata kaceno ovdje na forumu zelena knjizica bjese ukinuto vrlo brzo ...
Sremski karlovci su fino mjesto

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571280#p571280:z52e8bxp je napisao(la):
direktor » Pon Okt 01, 2018 12:44 pm[/url]":z52e8bxp]Vox91 vrlo malo znas o ustavno pravmoj materiji
Moj uslov je kvalitetna veza vozom ne busom ili divljim kombijem.Interesantno da je svima za sve bg kriv. Klasika ne poznavanja sistema .Bg granit je kriv za losu vlast u pancevu .Sve pare izmze bg svi bi da zive u bg .BUdzeti lokalnih samouprava se pune od poreza doprinosa .To sto vlast u pancevu ne adekvatno trosi pare ne odrzava ulice to je pitanje za njih a ne za bg granit .Dosta industrije u pancevu je kaput kao i u bg .Treba se zapitati zasto su sjedista firmi u bg a ne gdje im je proizvodnja.
E direktore, prava je šteta što ti nisi imao priliku da me svojevremeno na ispitu prošetaš kroz ustavno-pravnu materiju. Kod tebe ovako neuk verovatno ne bih položio, dok sam recimo kod Petrova na vežbama imao četvorku, a na ispitu devetku..Verovatno mi ni master, i to baš na ustavno-pravnom pod modulu nije od neke koristi..

Što se tiče tvog traženja kvalitetne veze vozom, u Mladenovcu, Obrenovcu, ili Smederevu ne bih živeo makar vozovi za Beograd išli na svaka dva minuta. Ne znam postoje li ružnija, prljavija i zapuštenija naselja u Srbiji od ta tri..Pančevo i ovako zanemareno, sa autobuskom vezom za Beograd na svakih 15 min je Pariz za sva ta mesta u južnom zaledju Beograda, očajna u svakom smislu.

Ni najmanje mi nije jasno zašto vlada čudjenje zbog toga što cela Srbija za svoje probleme krivi Beograd. Napominjem da pod terminom Beograd niko ne misli na obične stanovnike grada, nego na političku vrhušku koja vedri i oblači ovom, danas znatno smanjenom, zemljom. O kakvoj krivici i nesposobnosti lokalnih, u ovom slučaju pančevačkih, vlasti govoriš? Svakome sa malo soli u glavi, a kamoli diplomiranom pravniku, valjda je jasno da se danas bez amina Beograda ni u najdaljoj srpskoj palanci ne može maltene napraviti ni najobičnije igralište. Kakav nam je izborni zakon? Jesu li lokalni političari i gradonačelnici samo fikusi, partijski poslušnici sa svojim mestom u piramidalnoj strukturi, ili osobe od integriteta, koji svojom vrednošću dobijaju poverenje gradjana?

Potpuna je istina da većina novca cele Srbije na ovaj ili onaj način ode u Beograd, kao i to da bi većina Srbije volela da živi u njemu, ali to je posledica ovog prvog, pošto niko u zanemarenoj i iscedjenoj provinciji ne vidi perspektivu normalnog života. To kako i čime se pune budžeti lokalnih samouprava iziskuje ozbiljnu diskusiju. Šta pripada opštinama-lokalne takse, samodoprinosi, naknade za korišćenje gradjevinskog zemljišta, porezi na nasledje i poklon i ostala sitnurija koju vrh ustupi. A "malo" se beše i deli po metodi zajednice prihoda. Pa je tako recimo 2014. godine Vojvodini pripalo samo 42% od poreza na dobit pravnih lica prikupljenog na njenoj teritoriji. Ko je uzeo ostatak? Tu negde se dolazi i do odgovora na pitanje zašto sve više preduzeća iz cele Srbije (mora da) prijavljuje sedište u Beogradu, a ne u mestu proizvodnje. Nešto mi se čini da se onda pri plaćanju poreza menjaju i šifre, odobrenja itd. u skladu sa novom opštinom u kojoj je sedište..Glavni cilj je napuniti kasicu u Beogradu, zidati Bg na vodi novcem cele Srbije i Beogradjanima pokazati kako se nešto radi, a sve to ne bi li se zadržala vlast u Beogradu i ne bi li se parazitska mašinerija i dalje održavala na snazi..

Što se Vojvodine tiče, neoboriva činjenica je da je njeno zlatno doba razvoja i jakog standarda trajalo od 1974. do 1989, kada je imala i imovinu, svoje izvore finansiranja, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, tj. kada su prsti beogradske vlasti morali da se u najvećoj meri drže podalje od nje. Kakav je npr. bio ŽTO Novi Sad u vreme pune vojvodjanske autonomije, nivo železnice na teritoriji pokrajine uopšte? Ili drugi primer-za vreme te autonomije je i Pančevo moglo da dobije jednu od najmodernijih i namenski pravljenih gradskih biblioteka sa čitaonicom u celoj bivšoj državi. I mada danas očerupano Pančevo nema novca ni da u toj čitaonici zameni reflektore na plafonu, ipak se iz cele Srbije dive toj zgradi kada dolaze da drže predavanja i književne večeri..O gomili prokopanih kanala, gradnji sistema za navodnjavanje, nasipa, industrijskih koloseka kojima je i svaka uljara ili šećerana u Vojvodini bila povezana na železničku mrežu-ne bih ni trošio reči. To je već davna lepa prošlost i takav razvoj Vojvodina nikada u ovakvoj Srbiji više neće imati.

Au, ovo neki Čankov propagandni pamflet?

Inace, nesto nisam siguran da je kanale pravila SAP ili AP Vojvodina, proveri ti to.

A sto se tice toga sto si naveo da 'tek' polovina love od prihoda ostaje u Vojvodini, tacno je. Samo znaš, drzava mora da brine i o onima u Boru, Vranju, itd.
To sto su vas 'napucali' politicari je jedno, a realnost je ipak malo drugacija.
Jer Banat je zapostavljen mnogo vise od NS nego od BG, ali to u odredjenim politickim krugovima 'nije popularno' spominjati.

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Војводина као онаква АП је имала смисла само у онаквој СФРЈ, као и услове за онакав развој и стандард. Железница и канали су заоставштина још Аустроугарске као и већа индустријализација у односу на остатак Србије.
Проблем функционисања Србије јесте у пирамидалној структури политичких партија, где се преко локалних и општинских одбора и локалне самоуправе људе држе под контролом или уцењују послом или другим потребама на које локални политичари имају утицај, па се са том масом са свих локала даје потпора централној власти. Тако је од како је новоуспостављеног вишепартијског система, с тим што са сваком следећом гарнитуром опада квалитет партијских главешина што интелектуални, што морални.

Проблем запуштености локала је пре свега до локалне самоуправе и мањка њихове амбиције да унапреде својунсредину за живот. Ја бих лично на локалном нивоу укинуо републичке партије, а локалним партијама збранио да се удружују за републички ниво.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571391#p571391:cwa5vfq2 je napisao(la):
Vox91 » Uto Okt 02, 2018 2:42 am[/url]":cwa5vfq2]Ni najmanje mi nije jasno zašto vlada čudjenje zbog toga što cela Srbija za svoje probleme krivi Beograd. Napominjem da pod terminom Beograd niko ne misli na obične stanovnike grada
Zapravo, misle. Što uživo, što na netu, što u medijima, ja sam dosad video nekoliko stotina ljudi iz unutrašnjosti koji u svojim tiradama protiv Beograda uopšte ne prave razliku između Beograda kao administrativnog centra, i Beograđana. I na takve reagujem, što bi rekli - ko na sudu. Čistim reciprocitetom i istom merom.

S druge strane, savršeno razumem one koji nemaju ništa protiv Beograđana ali smatraju da je centralizacija otišla predaleko i da nije u redu da se baš sve toliko sliva u Beograd. I bio bih spreman da trpim određene posledice decentralizacije i preraspodele sredstava zarad boljitka ostatka zemlje, jer bi to na dugoročne staze svima donelo boljitak. Dakle nije da ne razumem takve. Naprotiv, razumem ih i slažem se sa njima.

Štaviše, svojevremeno sam se (uzajamno) šalio sa par Vojvođana na onu foru kako svi severno od Beograda uvek pokušavaju da ''pomere'' granicu Balkana južno od sebe. :D Ono, za Austrijance Balkan počinje sa Slovenijom, za Slovence je od Hrvatske, za Hrvate je to Srbija, a za Novosađane je granica na Dunavu. :D Zašto? Pa zato što razumem i njihove stavove (Novosađana). Čak u nekoj meri razumem i one koji idu malo preko toga pa gaje tzv. lokal-patriotizam. Ako se drži u granicama normale, on i nije toliko loš. Ali onog momenta kad to preraste u pljuvačinu po svim Beograđanima, onda reagujem istom merom.

Još jedna stvar, dosta ljudi iz unutrašnjosti - posebno iz Šumadije - kod mene gube kredibilitet onda kada oni ili neko njihov odu u Beograd pa misle da ovde, mogu da se ponašaju kako im je volja, jer ''nije njihov grad'' ili zato što misle da im neko ovde nešto duguje. Znam par takvih. Gledaju da nikad ništa ne plate i uvek imaju neki izgovor. Do te mere da su u stanju da se svađaju sa kontrolorom čak i onda kad im ceo autobus poručuje da ne sviraju više i da izađu napolje ako neće da plate. Po toj logici ispada da smo mi koji živimo uredno i normalno budale a oni treba da imaju pravo na sve. I često su vrlo drčni i nadobudni, posebno oni iz zapadnih krajeva. Oni sa istoka su, bar po mom iskustvu, sasvim druga priča i s njima sam uvek bio ok.

Dalje, licemerno je da takvi pričaju nešto o Beograđanima, Beogradu i beogradskim političarima kad i sami vekovima gaje i drže iste takve sorte na svom lokalu. Argument koji se često može čuti je da u BG kao admin. centru žive sve sami lopovi. Ok, tačno je, ovde žive i operišu ljudi koji uzmu iz budžeta 100 miliona evra a 20% od toga stave u svoj i džep svoje stranke. Ali po čemu se oni razlikuju od 500 svojih kolega iz drugih gradova, koji iz lokalnog budžeta uzmu 100.000 e a 20% za sebe i svoje? Ovi u Beogradu možda kradu više, ali zato ovi na lokalu kradu češće.

I na kraju, smešno je slušati kako svo zlo potiče iz Beograda i kako Beograđani ne mare za ostatak zemlje kad u Vladi i Skupštini sede upravo ljudi koje su ovi iz ostatka Srbije poslali da kobajagi zastupaju njihove interese. A umesto toga, ovi se odomaćili, instalirali na Dedinje i zaboravili svoj rodni kraj. Jesu Beograđani krivi što oni takvi ne mare više za ljude u svom zavičaju? Nisu. Epa molim lepo, šta onda ja ima da slušam te tirade?

@Laki, banat ne može biti zapušten od nečega što nema nikakve nadležnosti. Naprotiv, dok su nadležnosti teritorije Vojvodine bile šire, u periodu 74 - 89, Vojvodina je bila najravnomernije razvijena regija, zajedno sa Slovenijom.

Može biti Čankova propaganda ili ne, ali što je manje direktih veza sa Beogradom imala, bila je razvijenija.
Milošević je započeo, posle njega Vojvodina je dokusurena i teško da će se ikad povratiti.

Novi Sad danas nije ništa do Beograd 2. Jedna od dve sijalice koje gore na mapi srbije i koncetrator kapitala i belog i sumljibog porekla. Nije on nikakav centar današnje Vojvodine, osim u geografskom smislu.

Da, iako 'fulamo temu' naovezacu se i reci da se slazem sa Benderom.

No stvari treba posmatrati jos sire i slojevitije.
Vox tvrdi kako je u njegovom pancevu sve krenulo nizbrdo 89 i da je to posledica ukidanja autonomije Vojvodine, te kako 'sve novce uze Beograd'.
Pretpostavimo da je to tako, mada sam ubedjen da nije, ali o tome malo kasnije.
Sta je onda sa gradjanima i zaposlenima u Rakovici?
Eto, Beograd, industrijski centar bio, fabrke stvarale dohodak, izvozile...
"gde su novci" iz rakovice ? ;)
Ili, gde su uopste novci?
Kako se to vojvodjanski novci slivaju u Beograd, a rakovica onakva, jadna i cemerna zaboravljena od svih?
I simpatcno zvuci to 'Beograd se gradi' :D
Ljudi moji, kad se dodje negde sa strane, slika koja se stekne nije realna.
I ja kada sam poceo redovne odlaske u Bec, mislio sam da je tamo apsolutno sve savrseno i idilicno.
Al onda kada se na neki nacin 'odomacis' vidis da to nije ipak tako.
E to je slucaj i u Srbiji i Beogradu.
Ima onaj kafanski narodnjak... "zavela me svetla velikoga grada"
Izgleda da su mnogi zavedeni tim svetlima, ledom, neonom, pa im se pogresno cine neke stvari ;)

Ljudi, ta prica o slivanju ogromnog novca je vrlo diskutabilna.
Davno je bila '89
Mnogo toga se izdesavalo, a rezultat svega je da smo mnogo osiromasili.

I jos jedna stvar.
Vojvodina i autonomija?
Da, ali odredjena autonomija koju bi imao svaki region. I ne, ne moze svi novci ostaju u lokalu, jer bi to onda znacilo ne regionalnu autonomiju, vec drzavu.
Gospodo, cak i mi danas povlacimo odredjenu lovu iz EU fondova.
Siromasne clanice EU takodje.
Te fondove pune bogatije drzave clanice.
Koji je cilj? Uciniti celu Evropu boljom i razvijenijom.
Pa zasto je onda problem da se i u Srbiji deo novca bogatijih krajeva preliva onima manje bogatim, radi uravnotezenijeg razvoja?
Ne vidim razlog, osim izrazenog sebicluka.

Проблем функционисања Србије јесте у пирамидалној структури политичких партија, где се преко локалних и општинских одбора и локалне самоуправе људе држе под контролом или уцењују послом или другим потребама на које локални политичари имају утицај, па се са том масом са свих локала даје потпора централној власти.

Tako je.
Sve to odlično znaju spoljni mentori, koji su nam i skrojili ovu i ovakvu tzv. političku scenu još krajem 1980-ih godina.
Zato ova naša agonija toliko traje i rapidno se uvećava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571436#p571436:2io3ps8b je napisao(la):
laki72 » Uto Okt 02, 2018 11:28 am[/url]":2io3ps8b]
Pa zasto je onda problem da se i u Srbiji deo novca bogatijih krajeva preliva onima manje bogatim, radi uravnotezenijeg razvoja?
Ne vidim razlog, osim izrazenog sebicluka.
Ne treba ništa da se ''preliva''. Treba svako da dobije shodno svojoj veličini, ulozi i potrebama. Ali ako jedan kraj u zemlji bolje barata nego drugi, a dobili su istu početnu sumu novca, samo što su jedni bili mudriji i savesniji, a drugi alaviji i tupaviji u raspodeli... onda to nije krivica ovog prvog. Niti on ima nekakvu obavezu da se odriče dela svojih sredstava da bi pomagao ove što ne mogu (zapravo - često neće) da se dovedu u red i budu savesniji i odgovorniji.

Svi na prostoru bivše SFRJ znaju da su određeni krajevi uvek bili bogatiji i napredniji. I za njih uvek kažemo ''pa oni su uvek bili više nalik Evropi, tj. više pod njihovim uticajem''. Pa ok. Što u praksi znači šta? Pa znači da su njihovi lokalni vladari i kasnije administracija manje drpali za sebe a više gledali da ostave nešto i za druge. Dok se u nekim drugim krajevima Srbije drpanje i ''nadmudrivanje'' smatraju bog zna kakvim vrlinama. Još u kombinaciji sa raznim reliktima prošlosti koji se tamo gaje, kao što su zatucanost, osvete i preka narav, koje gaje određeni krajevi, dobijaju se prave male plemenske zajednice koje se vekovima ne menjaju na bolje.

Tako rezonujuci, sutra bracni drug svaki za sebe treba da raspolaze svojim licnim dohotkom.
O zajednickom domacinstvu i dobrobiti dece... (?)

nemoj tu analogiju, ispašće da je razvod legitimno rešenje :D

Ma nemoj?
A analogije nema?

No posto je porodica osnovna celija drustva, a drzava (ili udruzenje suverenih drzava, poput EU) krovna drustvena organizacija, po vecini pitanja se moze povlaciti analogija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=571222#p571222:vrhtj45m je napisao(la):
vradovic » 01 Oct 2018 05:05 am[/url]":vrhtj45m]Proslo je neko vreme od otvaranja teme. Interesuje me da li je OP pronasao mesto gde ce ziveti?

Sta mislite o Novim Banovcima?
https://www.youtube.com/watch?v=nl2TpwdNxoM&t=216s

Deluje lepo

Bio sam u poseti nekoliko puta i mogu da kažem da N. i S. Banovci zaista imaju potencijal da postanu jedno veoma prijatno predgradsko naselje. Nažalost, trenutno ima tu i mana kao što su loša putna infrastruktura, manjak nekog javnog prostora poput parka ili šetališta (pa čak i da je sa komercijalnim sadržajem), čestu buku od helikoptera i aviona iz Batajnice i vonj od stajskog đubriva.

Stajsko đubrivo ume da se dobrooo oseti i u centralnom delu Novog Beograda (Opština, Fontana, stari Merkator).

@laki
Ne znam po kojoj to školi je porodica osnovna ćelija društva. Osnovna ćelija društva je najpre pojedinac. Pojedinac kao član društva, plemena, države, zajednice... Pošto danas čak i neko rođen u divljini, je opet rođen na teritoriji neke zemlje. I samim tim, hteo ne hteo, on je član te državne zajednice. Tako da ''čestica'' svih današnjih društava i zajednica jesu upravo pojedinci.
Porodica je drugi stepen. Ali prvi i osnovni element je upravo pojedinac.

Inače nije moje da ti u 2018. godini objašnjavam zašto je nenormalno da u okviru jedne državne zajednice istu količinu sredstava dobijaju 1) i onaj koji se trudi da njima barata što bolje i uradi nešto za budućnost, pa čak i za dobrobit celokupne zajednice... i 2) onaj koji se trudi da što više toga zgrabi za sebe i ugrozi ostatak kolektiva svojom zatucanošću i maloumnošću. A time i ostatak celokupne zajednice.
Za tako nešto čovek čak ne mora ni da ulazi u sociologiju i ekonomiju. Dovoljno je samo da pogleda primere iz prirode i da mu bude jasno zašto svet funkcioniše po principu gde se motivišu i nagrađuju napredak i trud. A ne zatucanost i socijala.

Uostalom čini mi se da si ti tu neke stavove već zabetonirao, a znajući tvoje druge stavove, reko bih da koju god ja analogiju da povučem - ili ne povučem, tebi to ništa neće vredeti. Kažem, nije moje da ti objašnjavam zašto taj utopijski pogled, gde svako zaslužuje sve bez obzira na zasluge, nema nikakvu upotrebnu i praktičnu vrednost. I zašto najuspešnija društva, ne samo danas, nego kroz istoriju, su se bazirala na kompetitivnosti. Dok su ona fokusirana na jednakost i beskrajno popuštanje uvek stagnirala i propadala.

P.S.
Namerno sam upotrebio termin kompetitivnost. Izraz koji označava atmosferu i ambijent nenasilnog nadmetanja u kome se svaki član motiviše da bude ili podjednako dobar kao ostali, ili čak i bolji. Još jedanput - bolji, ILI podjednako dobar/savestan kao i svi ostali. I molim da mi se reči ne izvrću nego da bude jasno da se ograničavam samo na taj pojam odnosno samo na taj koncept. Ne na neke druge, esktremnije i isključivije od toga.

Jedinka nije i ne moze biti drustvo.
Ona moze biti clan nekog manjeg ili veceg drustva.

Čini mi se da se možda nismo razumeli oko toga. Ono što sam hteo da kažem u prvom pasusu prethodnog posta je: najmanji sastavni element svakog društva je pojedinac. Ne porodica. Jer primera radi, neko može da ostane bez porodice ali je opet, hteo ne hteo, član nekog naroda, društva i države.

Takođe, u svim definicijama, društvo se opisuje kao grupa, skupina nekih pojedinaca. Stoga, za mene, a i za sve druge definicije i škole misli, ''ćelija'', odnosno najmanji nerazloživi element društva, nije porodica već pojedinac.

Arogantnim nastupom me neces ubediti.
O zabetoniranosti stavova je zaista malo deplasirano da ti pricas

O kakvom znaku jednakosti mi ovde govorimo?
Ko je rekao da treba povuci znak jednakosti izmedju onih koji zaradjuju vise i onih koji zaradjuju manje, bile to jedinke, grupe, ili regije u nekoj drzavi?
I cemu takav ton pri diskutovanju?
Pokusavas beskrajnim replikama na nebitne ili cak izmilsjene teze dodjes do neke pirove pobede?
Namerno izvrces i manipulises...

Neka vrsta solidarnosti upravo pra i razliku izmedju dobrih i losih drustava.

Naveo sam ti primer EU, gde bogatije clanice pune budzet mnogo vise nego sto iz njega povlace, dok je kod siromasnih clanica obrnuta situacija.
To je po tebi lose?
Pa po meni nije.

Dal smatras da su progresivne poreske stope koje vecina uspesnih drzava ima, necim pogresnim?
Ja ne.

E pa isto tako ja ne smatram da ljude u Leskovcu, Vranju, Priboju, Kikindi, Boru, Zajecaru i drugim upropascenim mestima treba ostaviti na cedilu. I naravno da smatram da se deo mog, tvog i svih koji imaju vise u prelije u njihove budzete.

Bitno!!!
I ne, ne smatram da su to zasluzili ni da su lenji, ni da su zaostali...
A ti si sebi na osnovu predrasuda daoza pravo da tako nesto kazes.

Boze, bas si tvrdoglav
Dal je moguc skup sa jednim elementom?

I tako mozemo do nove godine... ;)

Vrh