Ja sam ranije pisao o Novom Sadu, kraće vreme sam živeo tamo, a sad odlazim redovno... Ima i prednosti i mane u odnosu na Beograd...
Recimo zimi, primećuje se da ima nešto čistiji vazduh, ali i više magle koja se duže zadržava u jutarnjim časovima, što i jeste karakteristično za ravničarske predele... Nešto su svežija jutra i noći za koji stepen od centra BG u kojem živim. U pitanju su nijanse, ali onaj ko je živeo u oba grada sve to primeti... Više magle, uprkos tome i slabijoj Košavi čistiji vazduh i za koji stepen niže temperature.
Što se tiče gužve, ja je osećam identično kao u Beogradu. Kad želim pravi vojvođanski feel i da odmorim mozak i uši odem u Pančevo
Mislim mogao bih i negde drugde po Vojvodini, al to je najbliže...
Haotična gradnja je prisutna na mnogim mestima, a ne pojedinim. Više me podseća na neki grad u Japanu... Sve je zbudženo, bez prostora između zgrada... Cene nekretnina su sad već možda i veće nego u Beogradu. Detelinara je jezivo naselje i primer investitorskog urbanizma, a slično je i u Adamovićevom naselju. Zgrada do zgrade u nekim uzanim ulicama bez bilo kakvog propratnog sadržaja. Stara Detelinara sa onim prastarim zgradama izgleda bolje jer je građena u vreme kad su u urbanizmu postojali pojmovi kao što su park, parking i igralište... Novo Naselje je poslednji primer planske gradnje jednog naselja. Podseća na Bežaniju. U tom delu ima dobrih primera jer su napokon investitori krenili da se šire, kao da im je Novi Sad bio omeđen u glavama dokle ide i ništa izvan te imaginarne granice nije smelo da se gradi a grad može da se širi na sever i zapad samo tako... Sad ima primera novih blokova zgrada u tom delu oko novog parka koji ohrabruju da se vraćamo na period pre 90tih kad je struka odnosila prevagu nad interesima onih koji imaju keš...
Centralniji delovi grada i okolne ulice jesu lepe, fasade su narušenije u Beogradu, više ih se obnovilo u Novom Sadu, ali Novi Sad opasno kuburi sa parkovima i velikim zelenim površinama... Populacija rapidno raste a infrastrukturni sadržaji to ne prate...
Novi Sad je grad studenata, omladine i mladih parova, porodičnih ljudi sa malom decom... U BG nekako više primetim srednjovečne i starije ljude u centru grada jer se tu najviše krećem... U NS kao da samo omladina živi tamo... To je naravno utisak koji imam i u principu to nije mana, lepo je ako se profiliše kao grad mladih i univerzitetski centar koji bi mogao da parira BU...
Znači nisam negativno ostrašćen, Novi Sad volim, imam nekretninu tamo i srećno je iznajmljujem. Često odlazim i prijatno mi je i činjenica je da je uz Beograd jedan od dva grada u kojima može biti najlagodniji život u Srbiji...
E da, još jedna stvar o gužvi... Recimo četvrtak oko 13h uđi u Delta City, praznjikav... Gore gde se prodaje hrana, praznjikavo... Ima li perioda dana i dana u nedelji da je u Promenadi praznjikavo?
Fali im minimum još jedan šoping mol negde između Detelinare i Naselja...
Imaju 3 meka u celom gradu... Ja jedem u meku skoro svaki dan. Zaposleni jedva uspevaju da izdrže sa onim tempom posla tamo... Neuporedivo duže se čekaju porudžbine a svi rade, ne staju... Baš su pod stresom, i pisao sam meku oko toga
Kod nas se te gužve bolje rasporede na blizu 20 mekova u Beogradu... Od kojih je jedan Bezistan kao tri standardna meka svojim kapacitetima da ugosti...
Inače mi se takođe čini, stvar je utiska, da je radna etika tamo na nešto višem nivou od nekog proseka u Srbiji... a što se tiče druženja, meni je NS bolji od BG... Nekako mi je zbog socijalnog života možda veći žal što sam morao tamo da izdam a ovde da živim... Socijalni život je tamo krenuo lepo da mi se razvija, ali avaj
Ne možeš sve imati... Tu je soko da te razlike premosti
Za bicikliste je naravno bolji, to je opšte pounato... Ipak Adu ne može zameni jedan Štrand, nikako