Šta je novo?

Garaža - SC Pinki

Данас су ударнички ископавали,али су престали са радовима око 4 поподне:
IMG_20230130_154520.jpg
 
Zna li neko od forumaša, ima li ovde arheoloških slojeva? Kad god čitam o kopanju podzemnih garaža padaju mi na pamet nalazi iz Pionirskog parka...
 
Nisam u toku, za kad je planirano zavrsenje ovog projekta?
 
Јануар 2024. је званичан рок,али њега ће свакако пробити,као што ће вероватно пробити и још неколико накнадних рокова.
 
Пукла водоводна цев на градилишту,околне зграде остале без воде.
 
И што нико није увео закон при коме се приликом било каквих озбиљних грађевинских радова не замене све инсталације у зони градилишта.
 
Problem je što kod nas ne postoji jedinstvena i celokupna baza podataka sa podzemnim instalacijama.
Pa jeste, ali mi je prosto neverovatno da kopas toliku celinu sa toliko objekata okolo i da ne istrazis da li postoje cevi, kablovi, vodovi i slicno? Mislim meni je logicno da kad vec radim ovakav projekat, da prikupim informacije o okolini i lokacijskim uslovima, jer gotovo sigurno da postoji nesto pod tom zemljom, a nije bas da ne moze da se nadje. Nego linija manjeg otpora. Nije zakopan tu faraon pa da se ne zna.
 
Mozda zato tako lagano i sporo kopaju.
Sve u svemu, danas sam prosao pored gradilistia na Bezanijskoj kosi (onaj centar za inkluziju) Tamo je rupcaga na celoj parceli toliko da je ceo bager u njoj i da ne viri.
 
Zar nije bilo nekih najava da se radi jedinstvena baza podataka ili GIS podzemnih instalacija? Šta je bilo sa tim?
 
Kakvo traženje instalacija kad su već poboli talpe okolo? Ako je puklo nešto, moglo je samo pored gradilišta, unutra je već sve presečeno...
A što se tiče sporog kopanja, vide se posađene pumpe za vodu, pretpostavljam da ima podzemnih voda pa je to možda jedan od uzroka sporosti.
 
Pa jeste, ali mi je prosto neverovatno da kopas toliku celinu sa toliko objekata okolo i da ne istrazis da li postoje cevi, kablovi, vodovi i slicno? Mislim meni je logicno da kad vec radim ovakav projekat, da prikupim informacije o okolini i lokacijskim uslovima, jer gotovo sigurno da postoji nesto pod tom zemljom, a nije bas da ne moze da se nadje.
Veruj mi da je to u Beogradu veliki problem. Pre 20 godina su pričali da će napraviti planove podzemnih instalacija za ceo grad - jer tada uoošte nisu postojali, nego razne polunesređene hrpe hartije po javnim preduzećima, pa su nalazili čuda pri obnovi Kralja Milana, pa nadalje - ali daleko od toga da ne može da se potkrade neka fantomska instalacija.
 
Vrh