Neću neko pitanje sa preteranom dozom šale/komike s obzirom da je dan žalosti.
Pred nama su američki predsednički izbori (kao i izbori za predstavnički dom kongresa)
Na vama je da ispunite praznine u pravilnoj boji.
1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ has 54 electoral votes.
2. Texas has 40 electoral votes.
3. _ _ _ _ _ _ _ has 30 electoral votes.
4. _ _ _ • _ _ _ _ has 28 electoral votes.
5. Illinois has 19 electoral votes.
6. Pennsylvania has 19 electoral votes.
7. _ _ _ _ has 17 electoral votes.
8. _ _ _ _ _ _ _ has 16 electoral votes.
9. _ _ _ _ _ • _ _ _ _ _ _ _ _ has 16 electoral votes.
10. _ _ _ _ _ _ _ _ has 15 electoral votes.
Извињавам се што упадам, али опет сам прескочио питање у чију тематику сам прилично упућен. Пратим ове САД изборе чисто као љубитељ статистике поготово са оваквим сулудим правилима, а нимало због навијачких страсти јер ми је тешко овде и за кога навијати.
Оно што се мора признати Америма је да имају изузетно развијено истраживање јавњог мњења везано за изборе и ту нема битних разлика да ли истраживање ради нека "црвена" или "плава" реномирана агенција за истраживање мњења. Сличне ћете резултате истраживања чути и на републиканском ФОКС-у и на демократском СиеНеН-у.
У кратко са оваквим правилима и са тренутним стањем јавног мњења изгледа да ће од значаја бити свега избори у 7 држава. У свим осталим државама неки од кандидата има макар 5% предности па можемо рачунати да су ту извесни избори. Дакле на основу истраживања у тих 43 извесних држава Харисова има 226 а Трамп 219 ЕГ (електорских гласова).
Седам држава од значаја су:
Аризона - 11 ЕГ предност Трамп око 2,5%
Џорџија - 16 ЕГ предност Трамп око 1,8%
Мичиген - 15 ЕГ предност Харис <1%
Невада - 6 ЕГ предност Харис, готово безначајна по последњим истраживањима око 0,3%
Северна Каролина - 16 ЕГ предност Трамп <2%
Пенсилванија - 19 ЕГ предност Трамп, минимална око 0,6%
Висконсин - 10 ЕГ предност Харис, минимална око 0,6%
Гледајући истраживање и број ЕГ делује да ће копља највише да се ломе у Пенсилванији и Мичигену и да ако неко освоји обе те државе готово извесно добија целокупне изборе. Такође анализа прогноза и резултата за последња два завршена избора (2016 и 2020) показује да су истраживања фаворизовала демократског кандидата (не мислим да је то намерно већ природа анкетирања) што ће рећи да је Трамп добио више гласова него што су истраживање предвиђала у готово свим неизвесним државама, ја на овим изборима дајем већу шанс Трампу, али дефинитивно је јако неизвесно.
Знам да ова анализа није за ову тему, али пошто је постављено да искористим.