Šta je novo?

Forumski kviz

A tokom učenja istorije beše bila neka veza Španaca i Nizozemaca nešto mi ostalo u bledom sećanju? Pa se možda tamo Belgrado nekako provuklo a možda je baš tako u duhu holandskog jezika. To ne bih znao.
Јесте, "Белградо" се каже и у Амстердаму. Шпанија је, наравно, владала Ниским Земљама до 16. века, када су тамо спровели револуцију. То се баш доста учило на часовима историје (Виљем од Оранжа, тј. Виљем Орански и та екипа) ;)

Нискоземци кажу и "Сервие" за Србију, док су Енглези нпр. прешли са тог грчког облика са словом "в" на "С`рбиа) негде после Првог светског рата (кад су Американци већ каткад писали са "б"). Занимљиво, у неком тренутку крајем 19. века највећи прекоокеански брод се звао SS Servia.

@GOJE
Зар није на турском "Belgrat"?

Poslednja izmena:
Ovo za Servie znam. Dizao sam parolu "Kosovo - Servie" u Holandiji davno pre 15-20 godina. Izgleda da sam se zaj*ebao za grad. Ja sam mislio da je holandski jezik najslicniji svapskom.

Идеја ми је била да имамо све самогласничке суфиксе (а, е, и, о, у), па сам у недостатку "у" (можда су Португалци били најближи томе), оставио Белград. Истина је да Турци воле да претворе Д у Т (као Мохамед - Мехмед - Мемет), али званично је ипак Белград - као чувени топоними Белградкапи, или Белград Ормани у Цариграду.

А је код Летонаца;

Е је код Енглеза и Француза;

И је код Албанаца;

О је код Италијана и Шпанаца, и, као што Панта лепо образложи - водоземаца :).

Имаш и ону њихову величанствену химну, кад Виљем од Насауа пева: "Увек сам био одан краааљуу Шпааанијее..." :)

Кад дође Светско у фудбалу, гледам само Месија и ове оранжисте како певају у хору пре утакмице.

Poslednja izmena:
Ajd da vidimo znanje. Gde je bila locirana bivsa holandska republika koja se zvala kao trenutna fudbalska reprezentacija Nizozemske? 😅 i koje godine je okupirana

Низоземска Република, "Златни век", данашњи простор Холандије, у осамнаестом веку, тј. крајем од Наполеона.

Poslednja izmena:
Ajde Goji spoji pravilno Beograde sa zemljama 🙂 da imamo pregledno tačan odgovor

Evo ja sam... Sad videh da si u postu to opisno. Al lepše je a i radi uštede vremena kod čitanja postova, imati koncizan tačan odgovor na postavljeno pitanje... uz dodatno obrazloženje po želji naravno.

Belgrada Letonija
Belgrad Turska
Beligradi Albanija
Belgrade Francuska
Belgrado Holandija

S obzirom da smo nas dvojica podelili dobitak na ravne casti, prepustam ti stafetu. Valjda se mesje Goje slaze.

Ne mogu sada, žurim 🏃‍♂️ nek pita neko drugi 🙂
Što bi rekao Beki prvi koji naleti

Onako iz glave. Ko je dao gol za Oranje protiv Srbije i Crne Gore na svetskom 2006? Mada su tad igrali u rezervnim dresovima, ne u narandžastim. :)
Edit: Ipak su bili u narandžastim, izlapeo sam :D

Bio sam tad u Lajpcigu. Setio sam se ovoga pre nego sto si postavio pitanje, slucajno bas.
Posle 6-0 s Argentinom, prodao sam ulaznicu protiv Obale Bjelokosti i vratio se u SCG.

I ta je bila spektakl. Na tom prvenstvu je falilo samo da neki naš igrač čučne i pokenja se na centru, što reče jedan moj drug, sad ruski čovek.

E, ajd ovako. Šta se značajno desilo u Evropi dan posle Noći veštica 1755. godine?

Nešto u vezi sa francuskom revolucijom?

Prvi komercijalni putnički preplov?

Vrh