Šta je novo?

Forumski kviz

1. California
3. Florida
4. New York
7. Maine (овде највише сумњам)
8. Georgia
9. North Carolina
10. Michigan

Normalno da sumnjaš za Maine jer ima 5 slova a ja sam ostavio 4, a nije Iowa 🙂

Ajde setićeš se... Nije teško...

Nego gde su boje?

Hteo sam da ujedno obeležimo tipično plave, crvene i tzv. kolebljive drzave u prvih 10 po broju elektorskih glasova koje daju...

1. California (Blue)
3. Florida (Yellow)
4. New York (Blue)
7. Utah (Red)
8. Georgia (Yellow)
9. North Carolina (Red)
10. Michigan (Yellow)

North Carolina si pogrešio boju.

A 7. nije Utah. Ima jedna "važnija" kod Pensilvanije.

Tako je. I boja za Karolinu je 🟨

Samo je Texas 🟥 u prvih 10. Puno kolebljivih država. Nema jasne definicije oko toga koje su, al se kao validan kriterijum uzima da su sve one u prethodna 4 izborna ciklusa bile barem 1 druge boje. Biće zanimljivo pratiti ove godine ko će stići do 270. Izvoli pitaj dalje...

Imas i Idaho, ali sumnjam da daje dovoljan broj elektorskih jedinica. Slabo nastanjene drzave daju po i oko 10 elektorskih jedinica.

Kako misliš imam i Idaho?

Idaho daje 4, skoro je na dnu liste.

Навести бар 7 назива за скупштину у другим државама, уз имена одговарајућих држава.

Kod nas je Narodna skupština... a kod njih samo Skupstina

Britanski parlament, ne znam ima li drugi naziv... a sastoji se od house of lords, house of commons...

Добро ти иде парламентаризам, мада можда су могао и ту реч да искористиш као седму, ал' нећу да закерам. Изволи даље.

a svabe nisi iskoristio.. morao si Crnogorce :) mogao si i Bosance... to je isto najlakse

Sumnjiv si ti meni.. Izrael na prvom mestu a Svaba nidje (Bundestaga) 😅😅

Dodao sam posle i UK nego sam žurio da me centarfor ne prestigne 🙂

Rajhstag Bundestag da, nisam se setio, naravno da znam 🙂

BiH parlamentarna skupština? predstavnički dom i ... još nešto

Tražio čovek 7, dovoljno 🙂

Jedna od pasmina je nazvana po dolini (planini) u Velikoj Britaniji/Skotskoj. Koja je to rasa psa i po cemu je popularna, ovo posebno odgovoriti.

Poslednja izmena:
Nije. Takodje nisi napisao po cemu je popularna, a ta pasmina bas ima svoj neki pečat

Neću neko pitanje sa preteranom dozom šale/komike s obzirom da je dan žalosti.

Pred nama su američki predsednički izbori (kao i izbori za predstavnički dom kongresa)

Na vama je da ispunite praznine u pravilnoj boji.

1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ has 54 electoral votes.
2. Texas has 40 electoral votes.
3. _ _ _ _ _ _ _ has 30 electoral votes.
4. _ _ _ _ _ _ _ has 28 electoral votes.
5. Illinois has 19 electoral votes.
6. Pennsylvania has 19 electoral votes.
7. _ _ _ _ has 17 electoral votes.
8. _ _ _ _ _ _ _ has 16 electoral votes.
9. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ has 16 electoral votes.
10. _ _ _ _ _ _ _ _ has 15 electoral votes.
Извињавам се што упадам, али опет сам прескочио питање у чију тематику сам прилично упућен. Пратим ове САД изборе чисто као љубитељ статистике поготово са оваквим сулудим правилима, а нимало због навијачких страсти јер ми је тешко овде и за кога навијати.
Оно што се мора признати Америма је да имају изузетно развијено истраживање јавњог мњења везано за изборе и ту нема битних разлика да ли истраживање ради нека "црвена" или "плава" реномирана агенција за истраживање мњења. Сличне ћете резултате истраживања чути и на републиканском ФОКС-у и на демократском СиеНеН-у.
У кратко са оваквим правилима и са тренутним стањем јавног мњења изгледа да ће од значаја бити свега избори у 7 држава. У свим осталим државама неки од кандидата има макар 5% предности па можемо рачунати да су ту извесни избори. Дакле на основу истраживања у тих 43 извесних држава Харисова има 226 а Трамп 219 ЕГ (електорских гласова).
Седам држава од значаја су:
Аризона - 11 ЕГ предност Трамп око 2,5%
Џорџија - 16 ЕГ предност Трамп око 1,8%
Мичиген - 15 ЕГ предност Харис <1%
Невада - 6 ЕГ предност Харис, готово безначајна по последњим истраживањима око 0,3%
Северна Каролина - 16 ЕГ предност Трамп <2%
Пенсилванија - 19 ЕГ предност Трамп, минимална око 0,6%
Висконсин - 10 ЕГ предност Харис, минимална око 0,6%

Гледајући истраживање и број ЕГ делује да ће копља највише да се ломе у Пенсилванији и Мичигену и да ако неко освоји обе те државе готово извесно добија целокупне изборе. Такође анализа прогноза и резултата за последња два завршена избора (2016 и 2020) показује да су истраживања фаворизовала демократског кандидата (не мислим да је то намерно већ природа анкетирања) што ће рећи да је Трамп добио више гласова него што су истраживање предвиђала у готово свим неизвесним државама, ја на овим изборима дајем већу шанс Трампу, али дефинитивно је јако неизвесно.

Знам да ова анализа није за ову тему, али пошто је постављено да искористим.

Другар са Врачара а живи у Чикагу, је био синоћ на митингу у Висконсину (велика хала, бесплатан улаз када аплицираш онлајн, не мораш бити ни члан ни бот, као да се оде у Арену). Наравно навија за Трампа, емигрирао је 2021., фали још годину и по да аплицира за пасош. И жена и клинци ће предати за пасош.
Ако рецимо погледаш мапу Висконсина, како се гласало, у градовима (3-4 велика и битна) добијају Демократе, све около - Републиканци.
Питао сам га зашто је тако, па јака је индоктринација у градовима, њихови људи држе школе итд.

Иначе, очекује се да ће Трамп да победи, осим ако не покраду изборе.

То је генерално правило у већини држава, чак и у изразито демократској Калифорнији у многим руралним и мањим градским срединама Трамп има предност.
Што се тиче крађе у то стварно не би улазио. На прошлим изборима су велику смутњу унеле гласови који су стизали поштом и ти гласови су за закашњењем бројани чак и неколико дана. и по правилу су били демократски гласови. Ваљда због целе фрке са короном су се другачије понашале присталице демократа и републиканаца, ови први су били преплашени и вероватно су се чешће одлучивали да гласају поштом. То је довело до тога да неке преломне државе које су у прввом дану после избора имале више пребројаних гласова за Доналда, та предност се из сата у сат губила и у неколико држава је прешло на страну Џоа што је буквално преломило изборе и на крају чак дало осетну предност Џоу. Нисам баш уверења да приче о крађи имају основа али ко ће га знати.

Што се тиче твог питања, да се вратимо теми, да лупим Стафорд.

@paradox polje

Kad te već zanima statistika i američki izborni sistem, a jeste zanimljivo i ludački kompleksno 🙂 znaš li šta se događa, tj. kako se rešava izjednačenje, ako oba kandidata dođu do 269?

Screenshot_20241101-232240_YouTube.jpg

Vrh