Šta je novo?

Forumski kviz

Imaju i neudate široke krevete ;)

Aj sad da vas vidim, pogotovu ovog malog Bekija, khm, khm: "Ujed majmuna koji je promenio istoriju" je šta konkretno?

Nešto vezano za HIV/AIDS?

Mislim ne znam na šta si mislio, verovatno je nešto drugo 😊 ali je svakako sa majmuna tj. SIV mutirao na HIV... e sad kako je došlo do kontakta između majmuna i čoveka... to se ne zna 🙂

Imaju i neudate široke krevete ;)

Aj sad da vas vidim, pogotovu ovog malog Bekija, khm, khm: "Ujed majmuna koji je promenio istoriju" je šta konkretno?
Brate, istorija je jedini predmet iz kog sam imao peticu kroz citavo skolovanje, cak se i fizicko ili muzicko desilo da bude neka cetvorka na polugodistu.

Tako da... ne znam odgovor na pitanje 😂

Ујед чија је жртва краљ Грчке, отац супруге Петра II Карађорђевића Александре, иначе превео Грчку на страну Антанте.

Poslednja izmena:
Znaci, Grka ujeo majmun 🫣

Mozda onog Astroduletovog maratonca u nosnji pred maraton i tako ga nekako dopingovao pa ovaj osvojio zlato na prvim Olimpijskim igrama 🤣🤭

Da, grčkog kralja Aleksandra je za vreme rata koji su Grci vodili sa Turskom nakon Prvog svetskog rata ugrizao majmun dok se šetao u dvorskom parku. Od ujeda i infekcije je ubrzo umro, nastupila su politička previranja, da bi Grci, koji su dotad zauzeli dobar deo Male Azije, na kraju bili potučeni od Turaka skroz.. Turska je onda sa Ataturkom ojačala i postala bitan faktor, iako je Antanta nameravala da je rasparča posle Prvog svetskog rata.

Inače, taj nesrećni grčki kralj Aleksandar je deda našeg prestolonaslednika Ace Karađorđevića.

Vožd nastupa..

Jbg, Vozd edituje post, a ja bezveze odgovoram posle njegovog originalnog posta koji je samo imao informaciju da je predak supruge Petra II 🤣

Otkud majmuni u Evropi? Ne znam ni za Tursku da ih ima ako se tamo to odigralo...

Заборавио сам како се звала Петрова супруга, док се сетих замало да прође воз.

Постоји одличан докторат о односима Краљевине Грчке и Краљевине Србије/ СХС/ Југославије, (као уосталом и са свим суседима) комплексна прича, нарочито током Првог светског рата, ако нађем у пдф. поставићу.

То је био фазон љубимац, није га ујео овако на улици рендом мајмун. Као Тито што је имао горе у Ужичкој 15 свашта нешто, тако и овај вероватно.

Poslednja izmena:
Da pomislio sam da mu je bio ljubimac...

Ipak prirodno stanište majmuna postoji u Evropi, na jednom tačno određenom mestu, to znam od ranije 😊 pa ga ostavljam kao potencijalno novo pitanje nekada 😊

Нисам знао да су опстали у Европи. Ево препуштам питање.

Ipak prirodno stanište majmuna postoji u Evropi, na jednom tačno određenom mestu,
shutterstock_1400371670-1000x600.jpg

Malo kursadzijskog humora hohohoho

Nije kursadžijski oni to ne diraju 😄 više je Kesićevski i dobra je ideja 😄

Izi pizi... Pa ne mora svako pitanje da bude za one koji su doktorirali datu oblast 😄 (konkretno staništa primata)

I ne trazim naziv stene nego oblasti takoreći 😄

Tako da ako znaš reci slobodno 🙂

Evo vam cela priča:

Početkom oktobra 1920. godine, kralj Aleksandar Grčki je povređen dok je šetao po svom imanju. Tada je njegovog psa Frica napao majmun (berberski makaki), koji je pripadao nadzorniku vinograda. Kralj je pokušao da ih razdvoji, ali ga je na kraju ujeo drugi majmun, usled čega je kasnije dobio infekciju i umro. Na kraju su dotrčale sluge, oterale majmune (koji su kasnije uništeni), očistile i previle kraljeve rane, međutim, nisu ih spalile. Aleksandar je smatrao da incident nije ozbiljan i da ne treba da bude objavljen. Taj događaj se naziva majmunski ugriz koji je promenio grčku istoriju. Naime, tada se Aleksandrov otac Konstantin I vratio na presto i poveo narod u grčko-turski rat, koji je rezultovao porazom Grčke. O događajima koji su usledili nakon Aleksandrove smrti, britanski političar i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Vinston Čerčil je kasnije izjavio da je od ujeda majmuna umrlo 250.000 ljudi.

Ajde lako je.. sigurno nije Island... pogađajte dalje 😄 neću da ostavljam pitanje za sutra 🙂🙂🙂

Zapravo priznaju se 2 odgovora, a da sam tražio da pogodite državu, a ne teritoriju, tako bih vam zavukao, da je nagađanjem nikad ne biste pogodili 😆

Vrh