Šta je novo?

Forumski kviz

Nope, није кућа Крсмановића.

Налази се на једном од градских тргова.
 
Poslednja izmena:
Sad me već malo troluješ.

мало, да разбијем монотонију

Хвала.

У којој згради је потписана "Београдска војна конвенција" односно прекид непријатељстава између сила савезница и Угарске 13. новембра 1918. године, пошто су то претходно учиниле Немачка и Аустрија?

у данашњем Народном музеју
 
Одговор је тачан. Честитам.

Нађох један новински чланак који говори о томе па ћу цитирати његов део.


„Београдско примирје” се званично зове Војна конвенција о примирју са Угарском, и за српску страну га је потписао Војвода Мишић, а као изасланик грофа Михала Кираљија тадашњег првог човека угарске владе, за Угарску министар спољних послова Бела Линдер. За савезнике је својим потписом гаранције пружио генерал Анри, опуномоћеник генерала Фраша д’Епереа... Примирје је потписано 13. новембра 1918. године у згради Управе фондова, згради данашњег Народног музеја у Београду, у 23 часа и 15 минута..

Тек сутрадан, 14. новембра српска војска је кренула ка северу, дубље у Војводину долазећи до линије која је регулисана „Београдским примирјем”... Чак до Печуја...

Изасланик грофа Кираљија, Бела Линдер који је потписао последње примирје Великог рата, 1921. године се из Пеште преселио у Београд... Ту се оженио и живео све до 15. априла 1962. године. У Београду, на Новом гробљу је и сахрањен.

Тако је линија крвавог круга састављена у Београду. Велики рат окончан је тамо где је и започет. Провиђење је хтело да се посмртни остаци првих жртава Великог рата, Душана Ђоновића и Иштвана Балохија, као и оних који су га коначно завршили, Беле Линдера и Војводе Мишића и данас, након 100 година, налазе на просторима Београда.

Спомен-плоча потписаном „Београдском примирју” је постављена у згради данашњег Народног музеја по завршетку Великог рата. Нажалост, по окупацији Београда 1941. године срушили су је Немци, а нове власти је никада нису вратиле. Било би лепо да се она обнови, као и да се обележи Дан београдског примирја.

 
да се надовежем на Народни музеј. које године је Народни музеј усељен у садашњу зграду?
 
Stvarno pamtite te godine... ja ne mogu da upamtim godine rođenje svih mojih baba i deda (a ima ih četvoro ukupno!) a kamoli tako nešto...
 
Stvarno pamtite te godine... ja ne mogu da upamtim godine rođenje svih mojih baba i deda (a ima ih četvoro ukupno!) a kamoli tako nešto...
Ja pamtim i dane rodjenja svih mojih. Recimo moj brat ne, pa mora da pita mene kad se neko rodio...
Nije gluperda, vec ga ne zanima proslost. Isti ko ti, demokrata Zuti :)
 
Promena brendinga. Turska se vise ne zove od skoro Turkey (curka) vec Turkiye (cumhuriyeti) npr.
 

није

Stvarno pamtite te godine... ja ne mogu da upamtim godine rođenje svih mojih baba i deda (a ima ih četvoro ukupno!) a kamoli tako nešto...

немој да вас питам да набројите све што је уписано на УНЕСКО листу светске природне и културне баштине из Србије (за то сам обарао на испиту док сам радио на факултету)
 
Ja pamtim i dane rodjenja svih mojih. Recimo moj brat ne, pa mora da pita mene kad se neko rodio...
Nije gluperda, vec ga ne zanima proslost. Isti ko ti, demokrata Zuti :)

Na tebe sam odmah pomislio da znas sve oko svoje rodbine 🙂 jer često spominješ rodbinu i puno toga pamtiš 🙂

@JohnnyLee To bi bilo jako zanimljivo pitanje... samo nemoj da pitaš i kada 😊
 
Усељен је 1950, а отворен 1952. Ту инфо сам својевремено добио од жене која је кустос у НМ.
 
Ponovo verglamo.

Johnny kaže nije, Vožd kaže jeste.

Prema pravilima kviza (to je onaj sitan tekst koji ste svi preskočili) u ovoj situaciju treba da čujemo argumente obe strane pre nego što presudimo ko je u pravu.

Johnny je izgubio legitimitet da presudi jer je nehotično postao strana u sporu.

S druge strane, pisani izvori imaju veću dokaznu snagu od rekla mi je jedna žena, nekad. 😊

Tako da, slušamo vas...
 
тачан одговор је 1952. година, као што стоји и на сајту музеја:

1952
Музеј је 23. маја свечано отворен за јавност у згради на Тргу Републике коју је добио 1951. године, са новом сталном поставком која је поштовала хронолошке принципе

тако да


преузми штафету
 
Питао си када је усељен, не када је отворен, што пише и на тој страници коју си поставио..;)


Народни музеј у Београду је 1950. године добио ову зграду на коришћење и коначно сместио своје збирке, које су се од оснивања Музеја, 1844. године, селиле једанаест пута. Свечано отварање за јавност, у новом простору, уприличено је 23. маја 1952. године.

 
Poslednja izmena:
знаш како, не могу да питам за годину отварања, с обзиром да је музеј први пут отворен 1844. овако, зна се да је од 1952. активна ова зграда, тако да остаје то као тачан одговор ;)
 
Не терам мак на конац сада, али морамо бити прецизни, ипак се ради о нашој најбитнијој музејској установи на пољу уметности, дакле питао си "када је усељен у садашњу зграду", одговор је 1950. године.
Дакле када је отварање у објекту бивше Управе фондова у питању могао си питати "када је отворен на садашњој адреси" или "када је отворен у оквиру садашње зграде".. Отворен је 1952. године, што није било питање.


:sesir:
 
Poslednja izmena:
@Вожд postavi pitanje ako želiš, Voxa nema dugo a i ne bi se ljutio, plus obrazloženje ti pije vodu. 🙂
 
Hajde, ovo nije teško-pogodite bg lokaciju:
CEbJ__IVIAEWRNS.jpg
 
Vrh