Šta je novo?

Forumski kviz

Био сам убеђен да је ово само крак неког већег језера. Ово језерце представља баш приличан изазов, без икакве помоћи. Мада, ни са овим хинтовима није много лакше.

Poslednja izmena:
Био сам убеђен да је ово само крак неког већег језера. Ово језерце представља баш приличан изазов, без икакве помоћи. Мада, ни са овим хинтовима није много лакше.
Pa da.

Novo pitanje je onda vezano za film Kum (prvi deo).

Kako se zove lik koji na samom početku filma moli Kuma za pomoć. Isto ime nosi i beogradski butik iz 90-ih (koji se održao do pre 10-ak godina).

Pitanje je bilo bas prelako, jos si dao i hint sa butikom.

Evo jos jedno filmsko.

Svi znamo za crveni autobus iz filma Ko to tamo peva. Koje marke je taj autobus i koje godine je pocela proizvodnja tog modela autobusa?

Autobus je Mercedes sa početka 50ih godina, ali nema pouzdanih informacija o njemu. Mnogi su napravili replike pa tvrde da je to baš taj njihov, a original trune na nekoj poljani sa filmskim rekvizitima...

Мислим да је модел из 1949. Ознака је са О као сви аутобуси МБ, али нећу да лупам цифру. Чува се у фундусу Јадран филма у Загребу. Мало је пропадао па га сад као сређују.

Tacno

Mercedes O 3500 model 1949.

Хајде да останемо на аутомобилизму. Пошто је скоро био јубилеј једне фабрике, која је бројевна ознака ФАПове шасије која је прва коришћена за аутобусе?

Jeste tačno. Drugar mi je zaluđenik za buseve i ozbiljno je istraživao na tu temu. Bus nije O 3500 (uporedi broj i položaj prozora) već je neki prototip ili mutant

Prozori su različiti, da li su takvi fabrički ili ih je neko posle menjao, to ne znam. Dodat je i ovaj svetlarnik na krovu, to je navodno zbog snimanja, da bi bilo više svetla. Taj isti autobus je i u filmu Okupacija u 26 slika.

Да, чувена сцена аутобус ужаса. Наводно је тај аутобус у Јадран филм стигао као и већина возила у њиховом фундусу, из ЈНА. Филмаџије су знале да преправљају возила да изгледају старије, тако имамо нпр. Тамиће у Капелским кресовима са прекривеном предњом маском да подсећа на Фијате из 2. светског рата, или транспортер М-60 преправљен да глуми усташки тенк, исто из радионице Јадрана.

U nekoliko partizanskih filmova iz 60 tih pojavljuje se nemački tenk Tigar, a u zapravo je ruski T34, koji uopšte i ne liči na Tigra, ali uz pomoć dodatih limenih ploča napravili su da zaista izgleda kao originalni Tigar. Ista stvar je urađena i u Redovu Rajanu.

Ko vozi tenk? Teli Savalas! :)
Да он тера Шермана :)
1700080820567.png

Прича се да је баш тај тенк данас у Новом Саду код музеја Војводине.

Vrh