Da
@GOJE ovde se često postavljaju pitanja koja su meni van svake sfere interesovanja te preteška za odgovor
ja sam postavio pitanje tako da ću ceniti kako opis sleda događaja, konkretne radnje koje su preduzete, te na kraju neko ili sva imena zaslužnih... I najboljem predati štafetu
Da, nuklearka. Da, ima veze sa vodom, ali ne omogućavanje dotoka, nego otpuštanje rezervoara...
@Igor upravo su tri radnika a ne Toptunov. Toptunov i Akimov su pokušali neposredno nakon eksplozije da omogući dotok vode do reaktora za koji nisu znali da je eksplodirao...
A akcijom ove trojice je u danima nakon sprečena naredna opasnost a to je eksplozija pare za koju su cenili da bi mogla biti toliko jaka da i preostala tri rekatora digne u vazduh i uništi pola Evrope.
Ova trojica su kao inženjeri volontirali da otvore ventile i ispuste vodu iz rezervoara ispod reaktora. Mnogi su imali sumnje da će uopšte uspešno završiti misiju ili izaći živi... Praktično su bili izabrani da budu žrtovani kako bi sprečili nesagledive posledice...
I po tome su zadužili covečanstvo. Iako su dvojica i dalje u životu.
I neverovatno je da Beograd nema neku ulicu tipa Sovjetskih likvidatora... Gde bi svi od Toptunova i Akimova preko vatrogasaca, medicinara, zatim ove trojice koji su spasili Evorpu i pitaj boga koliko onih kasnijih likvidatora koji su sa krova lopatama bacali delove rektora... Dakle svima njima bi trebalo jednim zajedničkim imenom biti odata počast.
Nažalost, u Srbiji, onaj kome se često odaje počast je ratni zločinac Ratko Mladić koga je prekjuče "novinar" vučićević u svojoj emisji na tv informer nazvao "herojem nacije" tri puta u pola sata. Ja lično slušao.
Bez da se iko u Srbiji na to potrese ili pomene. Valjda jer smo okupirani pretnjom Hrvatske po naš narod.
U narednom postu ću dati pomoći oko imena ove trojice.