Htedoh odavno da pišem na ovu temu. Postoje dve krupnije stvari, koje su mi zasmetale tokom ovog mog ne mnogo dugog "staža" na forumu.
I Offtopic kao permanentna boljka srpskih foruma, pa ne zaobilazi ni "Beobuild"
Igor se koliko-toliko dobro bori sa tim, ali evo šta meni smeta:
1. Kačenje ideja šta-bi-bilo-da-je-bilo i rendera od pre 20-30 godina, koji nisu, niti će zaživeti, i to na temama koje nisu primerene takvom sadržaju. Ti postovi zauzimaju minimum 60% prostora na ovom forumu. Banalan primer: zašto bi na temi o Prokopu tema bila železnička stanica u Makenzijevoj, ako se od tog plana odustalo pre skoro 30 godina? Bilo bi možda u redu da je to otišlo u "BG:Voz/Beovoz", ali to je u najboljem slučaju za temu "Paralelni Beograd.
2. Kačenje isuviše rendera projekata iz inostranstva - tj, oni mogu da budu korisni, kao konkretna demonstracija na temi o nekom domaćem projektu, ali ako se neki baja pojavi i potpuno random okači render neke zgrade iz Šangaja, Sidneja, pa se onda zakuva rasprava na tri strane o tome zašto je konkretno TAJ projekat dobar ili loš, ta tema gubi kvalitet i fokus.
3. "Mešanje" tema - na primer, punih 5 strana na temi o "BG:Vozu" se vodila svađa oko toga da li, zašto (ne) i kako (ne) treba plaćati gradski prevoz (okidač za to je bilo postavljanje onih rampi na tri beogradske stanice). Sve te postove je trebalo premestiti u temu o "Bus Plus"-u.
4. Prezentovanje lične političke ideologije na svakom postu, iliti, koga bi na građevinskom forumu trebalo da se tiče dokle je bilo Dušanovo carstvo, za koga su se borili srpski dobrovoljci u 17. veku i zašto je crvena banda ojadila nekoga pre 70 godina!? Imate "Forum Krstarice" za te gluposti
II "(Ne)uticajne grupe
Dok je "Imamo plan" još i ima kakav-takav uticaj na medije, pa i na gradske vlasti, njihova tema ovde je mrtva već mesecima.
"Udruženje ljubitelja železnice" je i na forumu i po društvenim mrežama aktivnije, ali oni imaju drugi problem: naime, usudio bih se da kažem, zbog svojevrsne sujete pojedinih članova (da ne kažem da se dosta toga svodi na to da je jedan član postavio stvari po sistemu "Grupa, to sam ja") nedostaje neophodna fleksibilnost i pragmatizam. Nikako ne sporim stručnost tih članova, ali nije plasirana samo stručnost, već i neke lične ideje, koje sa sada već odavno utemeljenim strateškim planovima nemaju već decenijama nemaju nikakve veze, već predstavljaju verovatno odraz nekakve lične nostalgije. Ako se ovaj forum primarno bavi aktuelnim projektima, onda treba raspravljati o tome šta oni donose ili odnose, a ne (kao što sam rekao pri početku posta) šta-bi-bilo-kad-bi-bilo i kako ništa ne valja.