Nema to mnogo veze, njihove devizne rezerve su stabilne i imaju trenutno blagi trend rasta.
Oni imaju taj neki problem što im se smanjuju SDI, dakle strane investicije i imaju problem sa ovim real estate firmama. Ali kažem, oni se sve više i više liberalizuju i za strani kapital, a dalje razvijaju finansijski sektor i bukvalno se otvaraju za sve, znači fajterski ulaze u tržišnu utakmicu bez protekcija, jer hoće i svoja p-ća da naprave efikasnijima, da ih očiste od tih njihovih političkih palamuda.
Samo po sebi je apsurdno, ali nastaviće se sa gradnjom tih nekretnina gde neće niko živeti (ghost cities), jet to vuče posredno bar trećinu celog proizvoda, nema većeg zamajca od toga, iako direktno u GDP doprinosi zvanično sa tek par %. Treba imati u vidu da oni jačaju svoje unutrašnje tržište i da imaju tu bogatu i srednju klasu u nastajanju i da će oni još rasti. Imaće demografske probleme u nekom trenutku, ali i dalje su daleko od toga da su iscrpeli ljudske resurse. Po zapadnim statistikama tamo već imaš 50% srednje klase, pa to je više nego što ima cela Evropa ili više nego duplo od cele USA.
Ne vidim ja tu neke sistemske rizike, pogotovo komplementarnost sa ovim ruskim energetskim i logističkim projektima (transport severnim morima, a ne Suec), pa Silk Road, povezanost kopnom, bukvalno ne vidim nikakav strukturni, suštinski problem za njih, sigurno će rasti još, a još uvek imaju mnogo više prostora da manipulišu monetarnim instrumentima u slučaju potrebe!
Za mene zaista nije pitanje da li će oni postati dominantni, nego kada, da li npr za vreme naših života i da li će ovaj svet kome i mi geografski, pa i kulturoški pripadamo dopustiti to bez većih potresa? Ja i dalje tvrdim da to nama ne odgovara, nismo mi navikli na njihovu radnu etiku i ono što je ostalo od tog sistema, bespogovornu poslušnost. Na kraju takvo jedno totalitarno društvo i odgovara najvećim vlasnicima kapitala. Uvek sam se pitao zašto su rešili da podignu USA (verovatno geografski zbog odbrane) sa nekom istorijom slobodarskih amandmana, a ne tako neka totalitarna društva sa tolikim potencijalom. Savršena kontrola. Evropa zbog svog licemerja i istorije možda i zaslužuje da joj se desi ono što već počinje da joj se dešava, ali je problem što ćemo deliti sudbinu.
Lični primer, ja sam preko decenije uvozio neke stvari sa Ali grupe, za lične potrebe, drugare, sportski klub. Bukvalno sam bio skoro pionir ovde u tome, pa sam se povezao sa nekim Kinezima, fabrikom bukvalno, pa sam npr dok je to još moglo (uredno carina, sve) uvezao i brendiranu zapadnu sportsku opremu, koja se naravno proizvodi u Kini. Nisu to bile neke sume da bih nekome zasmetao, kontejneri i to, par stotina usd max, niti sam to prodavao, bilo je za ličnu upotrebu, potrošnju, ali je nabavna cena bila više nego duplo manja! Svaki dogovor je bio moguć i plaćanje, baš su bili korektni, borili se, svaki dispute preko platforme bio prihvaćen. Čak sam imao neke situacije da mi roba stigne posle 6 meseci, a meni novac već refundiran, pa se oni iznenade kad ti insistiraš da im platiš to opet. E sad su polako postali dominantni, pa uporedo sa proizvodnjom stranih, prave i jačaju i svoje brendove, pa tako sad Jokić nosi kineske patike u USA. Godinama nisam nešto koristio Ali i sad pre par meseci opet naručio neke gluposti, em totalno drugačiji odnos, nezainteresovanost, em su me ispalili za neku lovu, gde je na moje iznenađenje platforma njih zaštitila. Nije to neka suma, tipa 200 usd, ali se primećuje taj drugačiji odnos, nekada su taj prevarantski odnos pojedinih nekorektnih kupaca smatrali kao poslovni gubitak, sad ih baš briga (na kraju mi je posle 4 meseca i stiglo to što sam naručio).