Mozak mi na 3%, ali pokušaću...
Da, ali imaš i deficit na računu dobara. Kako ono kaže, tekući račun i kapitalni bilans treba da budu u jednakosti. Mi imamo deficit bilansa dobara, usluga itd, ali imamo i doznake, investicije sa druge strane, pa se pegla. Ako želiš da održiš fiksiran kurs, moraš da prodaješ/kupuješ devize stalno u bilo kom neophodnom obimu (intervencije na deviznom tržištu). U slučaju da je TB veći od KB npr, moraš da kupuješ devize i prodaješ domaću valutu npr.
Ako nećeš da intervenišeš, a TB < KB, domaća valuta depresira, što prirodno smanjuje deficit, jer ti strana roba postaje skuplja, a domaća jeftinija (stimulišeš izvoz). Istovremeno se ubrzava priliv kapitala, jer se nerezidentima više isplati, nego tamo da kupuju. Obrnuto, ako TB > KB, apresira valuta i prirodno se smnajuje suficit (jeftinije ti strano), a istovremeno se odluva kapital, jer se više isplati da kupuješ imovinu preko.
E sad to je teorija, konkretno u praksi je drugo. sutra pustiš da pliva kurs, pa inflacija, pa ti na ulice izađu ovi u kreditima, pa onda mi nemamo inpute, ništa, mi i to uvozimo, energiju, naftu itd. Pojma nemam kako bi to ispalo, ali i ja imam subjektivan osećaj (možda nisam u pravu) da je u stvari sad
kuvanje žabe. Pre ili kasnije gubiš svu suverenost u donošenju odluka, preuzeli su ti tržište skroz i vlasništvo nad većim sistemima, što opet ne znam kakv bi bio neto efekat za običnog čoveka. Možda i bolji ako se ide na izbacivanje pečenjarskih stranačkih kadrova na dugi rok.