Da li je nekom jasno šta se dešava?
@Ljuba82 možda ti znaš?
Iskreno nisam ni ispratio, jer mi je sve nekako crno u poslednje vreme kad dođem na ovaj forum (ne zbog ljudi, nego što vidim šta se depava), da mi je lepše u svom bablu, pogotovo na ovim tempereturama (što ne znači da je manje crno).
U principu 1 loš job market report i tržište je konačno reagovalo onako KAKO TREBA da reaguje na loše vesti! SPX još uvek u plusu 10% od početka godine, a 2.5x veći od kraha kad su onako nenormalno intervenisali, a oni upalili sve alarme. Tim pre što FED šatro pokušava da povrati kredibilitet time što nije spustio kamate! Ja bih sve te govnare tamo pitao od kada je mandat CB da napušta monetarnu neutralnost i stabilnost cena? Očigledno su prvobitne ciljive koje su prvo dopunili sa drugima, potpuno napustili. To je ono kad kreteni vođeni modernom monetarnom teorijom kažu da u našim životima možda više i ne vidimo recesiju. Pa ja im i verujem, nominalnu verovatno ne, e sad što to znači da će pustiti inflaciju koliko god treba i da time u stvari biraju pobednike, kao i onoga ko plaća celu ovu zjbncju od 2008. Nije im problem što je kumulativna realna inflacija za nepunih 5 godina blizu 100% (kod nas npr), ali je zato frka i tresu se gaće kad se desi mala korekcija!
Inače sa kolegom iznad se slažem da je ovo igra između čekića i nakovnja i da će moći da biraju svoje zlo (a to je kako se čini u poslednjih 15 godina puštanje inflacije koliko god treba, samo da ne dođe do nominalne recesije). Ne slažem se u tome da su kamate visoke, pogotovo ako se pogleda istorijski i dekada 70-ih i kako se rešavalo! Jednostavno znaju i oni da su nivoi dugova enormni u poređenju sa tom dekadom i da ne mogu tako visokim kamatama da rešavaju stvar i da jednostavno moraju da puste da ne bi puklo nešto baš veliko što bi kaskadno povuklo sve. Kao ono što su u Engleskoj uradili kad su spasili penzione fondove, tako će morati i ovde. Pa to gospodo nije kapitalizam, nema mehanizma otkrivanja cena i nema valjane alokacije kapitala! To je komunizam za jako bogate. Sve se svodi na to da su skokovi sve manje rezultat povećanje produktivnosti i inovacija, a sve više samo rezultat sve većih i većih intervencija i upumpavanja love!
Ukoliko se nastavi krvarenje, očekujem ili spuštanje kamata na prvom sledećem sastanku ili novu monetarnu injekciju! Iskreno ja u ovoj iteraciji nisam očekivao da će smeti i ovoliko da podignu kamate, ali sam suštinu i te kako pogodio. Debelo negativne realne kamate i biranje pobednika (dužnika i big corp nad poveriocima i štedišama generalno) i napuštanje monetarne neutralnosti. Takođe, sve više uviđam da sam u pravu bio da je cov samo izgovor za intervencije. Svakako bi morali da intervenišu tada zbog REPO krize, da ne ulazim u medicinu i teorije zavera.