Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Proslo je nezapazeno, ali FED se odlucio za ratno inflatorno finansiranje. (sto je i bilo logicno)
To znaci dodatnu inflaciju i rast spekulativne ekonomije u vazalnim drzavama kao sto je Srbija.

 
Pa oni su usporili prilično inflaciju, pa i Evropa, za razliku od nas, mi kao kolonija kao da plaćamo razliku u kamatama.

Ima tu još jedna stvar, ako krene kriza ozbiljna, nešto veliko pukne (banka, fond), onda čak i ako spuštaš kamate može doći do nekog perioda ozbiljnije recesije, čak i deflacije i oporavak može potrajati i više meseci, čak godina. Iskreno se nadam da im politički konzervativci neće dozvoliti da urade ono što su uradili u martu 2020. kada si imao strašan pad, a onda zbog neviđene intervencije bukvalno za 2 meseca i to potpunog stajanja privreda imao si na svim graficima V oblik oporavka. Naravno samo nominalni, ne i realni, sve je stajalo.

Ono što je sigurno je da će PROAKTIVNO reagovati na sve i pre nego što se pojave bilo kakve naznake usporavanja i da će sigurno spašavati velike ako se nešto desi, u to nema dileme i to ćemo naravno svi platiti kroz manju kupovnu moć, full marksizam mode. Ipak za sada mi se čini da su uspeli u svojim namerama, dakle okvirno su duplirali sve nominalne varijable za dve godine, obezvredivši realne dugove i tako na neki način rasteretili i države, privredu, ali i pojedinačne dužnike, na račun poverilaca. Vidi se i kroz cene potrošne robe, a pogotovo imovine i druge finansijske aktive da iako se značajno smanjio promet, cene su maltene netaknute (nekretnine) ili čak beleže neočekivani rast (berze, kripto, zlato)!

Ipak makroekonomija je daleko od ispeglane i moja procena koju sam dao pre 3 godine ostaje nepromenjena. Za sada se još uvek pegla lagano negativnim realnim kamatama (na nivou prosečnog čoveka kamata na depozite je još uvek manja od inflacije), ali ako se ukaže potreba, biće potreban novi ozbiljan izgovor, a gde ćeš veći od pandemije ili rata koji možeš da eskaliraš. Tragedija čovečanstva je da upravo taj rat pomaže celom svetu da preraste makroekonomski problem koji ima, jer imaš blanko ugovore, proizvodnja oružja na max, svi živi na svetu se naoružavaju i ne pitaju za cenu, a istovremeno trošiš stare zalihe. Mislim da ljudi nisu svesni koliko to utiče pozitivno na ekonomije širom sveta (osim naravno na direktne učesnike koji će patiti), a to je tako tužno.
 
Kina čeka svoj trenutak za QE, tad je kaput za US long treasuries...

ovo je najveći bear market rally u istoriji...
neverovatno dugo traje
it is programmed..
 
?? koje tri godine?
1.5-2 godine max, kako se uzme

gde su treasuries? u kanti, probili dno... nikad bezvrednije smeće nije postojalo, a hoćeš da mi kažeš da je spx prava investicija... 95% kompanija u toj korpi je đubre... AAPL drži market i ništa više...

price is always right tho.. gl
 
Obveznice su smeće već dugo, drže ih ugl kao hedž i zato što moraju.

Ne, ne mislim, mislim da nije pitanje ko će dobiti, nego ko će manje izgubiti u proseku. Svakako fiat dugoročno gubi, to je jedino sigurno! Mislim ne kažem da neće biti trenutak da možda reaguješ (dry powder koliko vidim već dugo tvoja pozicija), ali isto tako mislim da neće dozvoliti da se desi neki žešći lom, pre bi reagovali kao 2020. uz sve političke pritiske. Takođe, nadaju se da će prerasti sve ovo, vojna industrija, EV (mada se sve više pokazuju kao promašaj i to pokazuju brojke).
 
upravo slom mora da se desi kako bi mogli da reaguju sa n-tim QE

fiat uvek dugoročno trpi, ali ovo je inflationary bear market
 
Срећна Нова!

Чека нас још већи short у 2023. год...

FED ће наставити да диже, Кина ће отварањем да подстакне нови талас светске инфлације.

2022. је само предигра - @jimtalbot
this didn't age well... long puts 🩸🩸🩸🩸

brutalan kraj godine...berza radi što berza radi, melje male
elem, i dalje sam bearish, što više ide, više sam i bearish... a opet, tehnički smo u bullu.. kako? lepo..

neverovatno je biti svedok ovakvom rally-ju
DJI, NDX, SPX, RUT

šteta što su sve to ipak i dalje shitcos..
vrhunska godina za AAPL stock.. biće to ubica marketa
bubble within a bubble within a bubble

ili kako bi Benoa Blank rekao, doughnut within a doughnut..
 
Kako volim kad se frljate sa engleski izrazi
Kad kinezima ne bude trebo vise $ i ameri su cao $ odavno već papir držite se dukata
Screenshot_20220118-224716_Samsung Internet.jpg
 
neće dolar niđe, izgubiće na udelu, ali će i dalje biti ekstremno dominantan...
 
IMG_20231220_230421.jpg

bear market rallies su dizajnirani da samelju shorts, ali i longs... bear market rovovi su po pravilu brutalni..

nije trejd, i dalje je klanje
 
Poslednja izmena:
Прочитао последњих неколико страница, мислио људи тргују акцијама и обвезницама у Србији, а оно дрве белосветску економију. Да доста Холанђана зарађује од дивиденди на акције фирми које Србимс продају српско пиво, а африкацима афричку воду. У Белорусији су малтене све фирме домаће, и постоји јако тржиште домаћих акција. Мислио сам да је у Србији остало бар нешто од неколонијалног од А.Д. предузтдништва са домаћим капиталом. А оно цврц, странац убира кајмак од спрпске производње, а Србин дрви о белосветској економији, сере по ономе ко за разлику од њих бар нешто покушава, и има храбрости да то буде, а то је опозиција, која му је највише крива, смета му Ђилас, који је макар за Београд максимум квалитета у последњих 35 година, а говори још како је сваки ентузијазам узалудан.
 
напамет причаш... какав Београд и Ђилас или било ко други од политичара има везе са овом темом?
 
Politika = zajedničko. Bez političkog okruženja nema ni obveznica ni akcija velikih firmi sa kojima se može trgovati. Vezano za politička rešenja, ja sam za definisanje strateških preduzeća čiji kapital i upravljačka moć ne smeju da pređu u ruke ne-državljana Srbije. To su rudnici, poljoprivredni kombinati (PKB), semenarske kuće i instituti, građevinske kompanije u niskogradnji (domaće), odbrambena industrija, komunalna preduzeća (ni jedno strancu, neka strogo državna, neka akcionarska društva bez prava stranaca na vlasništvo akcijama), luke, aerodromi, železničke stanice. Možete dopuniti spisak.

Sprovođenje ovakve politike zahteva ogrome žrtve u smislu da su potrebne milijarde za nacionalizaciju, ali to je zdrav pravac razvoja u smislu obnove državnosti. Đilas je tu nešto pokušao sa "državnim kapitalizmom" sa PKB i Ikarbus, ja sam za domaća akcionarska društva, a najgore je napredno ustuanje kolonizatorima.
 
nemamo mi kapacitet za pravu berzu gde i fizička lica mogu da učestvuju slobodno bez administrativnih prepreka, ali slažem se sa deklaracijom, iako nije primenjiva...

govoriš o nečemu za šta trebaju decenije stabilne izgradnje infrastrukture, i to je tema za sebe...ova tema ne treba da se pretvori u društvene teorije ekonomskog uređenja jer ćemo se kao i uvek vrteti u krug...

trgovina na berzi ima više pristupa, i svaki pristup se može primenjivati u svakom trenutku, tj. kroz multi strategy portfolio, multi asset, multi timeframe itd.. neke od njih se programiraju tako da u sebe uključuju i neke makro elemente koji se ukrštaju sa onim tehničkim delom trgovine...
 
Sada ispada da su akcije koje je drzava vratila poreskim obveznicima za drzavna preduzeca deo pomoci drzave.
Screenshot_20231227-111131.png
 
Odličan tekst. Sad su mi se neke kockice posložile. Ovo treba svako da pročita ko želi da bolje razume kako svet funkcioniše.
 
mislim da je vreme za short... brace yourselves..

"risk comes fast"
 
Vrh