www.b92.net
Damping kažu.
Ne može biti ako ima profita, a ima ga. Ja bih rekao niži troškovi, konkurencija, slobodno tržište! Samo ne prija kad radi u obrnutom smeru od onoga kako je zamišljeno!
Kako sad neki tamo da im uvoze deflaciju kad oni tako lepo monetizuju dug?
Naravno, napraviće barijere, pozvaće se oni na neljudske uslove i sl. Marionetska Evropa je odavno krenula putem Sovjeta ekonomski, očekujem da tim putem krenu i sa pravnom regulativom, već ima naznaka oko privatne svojine.
www.b92.net
Osim novog biranja pobednika (preraspodela nameta na sve nas) i političkog populizma (suštinski ovo nije neko olakšanje u odnosu na ukupan dug, ali će ljudima značiti 200, 300 eur više neko vreme), platićemo mi sve ovo sa kamatom, veoma stimulativan inflatorni potez, a kao bore se protiv nje. Još ako nije dogovor sa bankama (a verovatno jeste, zažmuriće se na drugo), može da ima i suprotan efekat od zamišljenog, potpuni kraj stambenog kreditiranja i propast građevine. Vrlo je moguće i da kontraintuitivno celoj situaciji padnu kamate na oročenu štednju. Kao što sam predvideo, usporava se očigledno realan output, ali taman posla da dozvole nominalni pad, to nikako. Onako bojažljivo sam se nadao da nisam u pravu, ali mislim da ipak jesam, ovo je dekada peglanja makroekonomije i negativnih realnih kamata, idemo ka novom inflatornom piku. Mora tako,
inflacija je isto porez, samo nekako diskretnije zadire u džep, politički bezbolnija od direktnih fiskalnih nameta, a to je politički veoma nepopularno, pogotovo sad kad već moraju da donesu teške odluke...
Vezano za vest gore, da Srbija ima nezavisnu ekonomsku politiku i nezavisnu centralnu banku kao što ih nema, ja bih dozvolio slobodan uvoz svega ovoga što ne proizvodimo sami, računajući celu automobilsku industriju. Ne bi stradali Leoni i slični, samo bi promenili gazdu za isti novac. Dobro, morao bi da se istrpi neki kanabe u ambasadama...