Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Ma samo ga vi hranite informacijama i inputom.

To što je danas na nivou malo naprednijeg algoritma stabla i napredne baze podataka (u smislu ''inteligencije'' i kreativnosti) ne znači da će tako biti i za 5 godina. Ta čuda će imati potencijal da uče i evoluiraju brže nego bilo koji organizam, bilo koja inteligencija i bilo koji sistem do sad viđen na planeti.


I opet ni do dana današnjeg ne videh ni jedan jedini odgovor koje to svetske ljudske probleme će on i ostali AI rešiti kada se masovno uvedu i implementiraju. Čak i u odgovoru koji je dao Vladimiru Radoviću iz Tesla Watta, potpuno je iskulirao pitanja sa rešavanjem gorućih svetskih problema. Jedino što će rešiti biće kako otpustiti još više ljudi i automatizovati još više poslova ne bi li se profit najvećih svetskih kartela i ologipolista uvećala još malo. A kuda to vodi, jasno je svakom sa tri moždane ćelije. A jasno je čak i samom GPTu, čak i uovom stadijumu.

U pravu si. AI nece resiti nijedan problem.
AI je ti da bi se profit kapitalista povecao.
 
ova bankarska kriza je smejurija...

sigurnost u opšti bailout, a da smo na samo -18% od ATH je smejurija

ide na dole debelo, panic stage(3) je u pripremi

zaposlenost, plate, inflacija, core inflacija, yield curve control... kredit mora da se uništi da bi mogli da restartuju kao za vreme GFC...
 
implodiranje može da traje i godinama... stepenasto... to bi bio max pain

da, to nije implodiranje po sebi, ali poenta stoji
 

Nagrađuju otkaze: Za svako otpuštanje – 40.000 evra​


Velika švajcarska banka Credit Suisse želi da svojim rukovodiocima isplati mega bonus u ukupnom iznosu od 350 miliona franaka (oko 354 miliona evra). Preduslov za to je otpuštanje oko 9.000 radnika.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, jedan posto radne snage na najvišim pozicijama, njih oko 500, dobiće dodatnu isplatu. Cilj je održati moral na visokom nivou u ovom teškom trenutku za banku.

Novac za otpuštanje kolega

Preračunato, banka šefovima isplaćuje gotovo 40.000 evra bonusa za svakog radnika kom uruče otkaz
. Credit Suisse je pokucao na vrata deoničara kako bi saznao podržavaju li ovu finansijsku raspodelu. Apsurd u svemu je, po pisanju nemačkih medija, to što glavni menadžeri rade loš posao, zbog čega je banka je 2022. godine više puta zatvorena s gubitkom u milijardama.

Nakon poslednjeg tromesečja u crvenom, krajnji rezultat za celu godinu bio je deficit od 7,3 milijarde švajcarskih franaka (7,4 milijarde evra). Credit Suisse objavio je to u četvrtak. To je najveći pad od finansijske krize 2008. godine.

Deoničari i klijenti oprezni

Nakon glasina da je banka u problemima, klijenti su povukli novac u velikim razmerama: dobrih 100 milijardi evra (neto). Uprkos tome, vlasnici kompanije trebalo bi da dobiju dividendu od oko 5 centi po deonici za 2022. godinu.

Credit Suisse prošle je jeseni najavio veliko restrukturiranje. Do 2025. velika banka želi da smanji svoje troškove za oko 15 posto ili za oko 2,5 milijardi franaka (2,4 milijarde evra).

Smanjenje 9.000 radnih mesta trebalo bi da pomogne i poboljšati finansijsku situaciju. Imidž banke će se verovatno pogoršati zbog milionskih bonusa za masovne otkaze, pišu nemački mediji.

 
Margin Call, vrv najbolji film na temu defaulta koji najvernije prikazuje stanje iznutra... naravno, to je ipak samo film...
 
The Bank of Canada, the Bank of England, the Bank of Japan, the European Central Bank, the Federal Reserve, and the Swiss National Bank are today announcing a coordinated action to enhance the provision of liquidity via the standing U.S. dollar liquidity swap line arrangements.
To improve the swap lines' effectiveness in providing U.S. dollar funding, the central banks currently offering U.S. dollar operations have agreed to increase the frequency of 7-day maturity operations from weekly to daily. These daily operations will commence on Monday, March 20, 2023, and will continue at least through the end of April.

panika. Prave sistem koji ce prelivati dolare dnevno radi konsolidacije banaka.
Dace bog da im ne uspe.
Da vidimo kolaps jednog totalitarizma, jednog monstruma.

Svaka od ovih banaka simbolizuje po jednu glavu globalne kapitalisticke nemani.

Onaj ko misli da nema krize neka razmisli zasto su ovo uradili u nedelju.
 
Poslednja izmena:
Screenshot_1.png
 
kupio sam manji broj akcija UVXY, bez opcija. Ne očekujem da profitiraju u kratkom, kratkom roku, ali počećemo agresivnije da testiramo volatilnost. Mislim da će ekviti pratiti obveznice još neko vreme, a onda zajedno padaju...
 
Evo ode i First Republic Bank. Pre 15 dana im je stock bio na $123 a danas je $12.
Ova banka je bila reda velicine kao Silicon Valley Bank.
Sad ce Fed opet morati da intervenise sa nekoliko stotina milijardi.

Ja zadnjih godinu dana kupujem samo bonds i GiC's, ali ni to izgleda vise nije sigurno.
Per par meseci sam kupio GIC na 4.75% godisnem nivou. Sad moze da se nadje i preko 5%.
A bilo je skoro na nuli pre godinu dana.
Uskoro ce biti kao kod Dafine i gazda Jezde.
U Februaru 1993 cekao sam ispred staklenca citav dan da podignem svih 5000 maraka.
Dodjem na red i oni mi nude 30% na tri meseca. Ostavih im 1000 maraka. Ali sam bar uzeo 4000.
 
"US officials are studying ways they might temporarily expand Federal Deposit Insurance Corp. coverage to all deposits, a move sought by a coalition of banks arguing that it’s needed to head off a potential financial crisis."

Americka vlada se sprema da osigura/garantuje sve depozite svih velicina iznosa u svim US bankama.
Da li to znaci da ulazimo u novu eru bankarstva bez rizika?
Da li ce svi sada da pohrle da prebacuju novac u US banke?
 
Ovo što si napisao je direktno vezano na onaj tvit kad se tor propituje Jelen, zašto bi iko držao pare iznad 250k$ u bilo kojoj banci koja ne potpada pod too big to fail.
I desilo im se, ili je u toku, upravo to. Odliv kapitala iz manjih banaka ka većim, što predstavlja opasnost za ceo sektor. Ne što će jedna banka da propadne, već što je propast gomile malih banaka prevelik udarac.

I kao i uvek, vatru gase benzinom.
Sa ovim potezom sve kočnice na bankarsko poslovanje i posledično na njihovu alavost se ukida što ne može voditi ka ničem dobrom.

Da li će na naplatu doći danas, ili za 5 godina i nije toliko bitno. Ali kako ide, svaki sledeći put ciklus je sve kraći i kraći a problem sve veći i veći.
 
Evo ode i First Republic Bank. Pre 15 dana im je stock bio na $123 a danas je $12.
Ova banka je bila reda velicine kao Silicon Valley Bank.
Sad ce Fed opet morati da intervenise sa nekoliko stotina milijardi.

Ja zadnjih godinu dana kupujem samo bonds i GiC's, ali ni to izgleda vise nije sigurno.
Per par meseci sam kupio GIC na 4.75% godisnem nivou. Sad moze da se nadje i preko 5%.
A bilo je skoro na nuli pre godinu dana.
Uskoro ce biti kao kod Dafine i gazda Jezde.
U Februaru 1993 cekao sam ispred staklenca citav dan da podignem svih 5000 maraka.
Dodjem na red i oni mi nude 30% na tri meseca. Ostavih im 1000 maraka. Ali sam bar uzeo 4000.
nadam se da nisi previse ulagao u obveznice...

pisem ovde vec vise od god dana da je korelacija izmedju obveznica i ekvitija pozitivna dok je inflacija preko 3, 4%... podaci su jasni, inflacija će rasti, second leg će da bude ozb, kamate će rasti, pa će stati pošto unište asset mehure. Tek kada dodje do jasnog zahladjenja inflaciji, tada se kupuju obveznice.
Mehur je preveliki da bi mogao da izdrži jake kamatne stope, a privreda se previse oslanjala na niske da bi tek tako mogla da se prilagodi skupljem novcu. Smart money to zna i čeka. Ovo "spašavanje" je sprdnja. Kakvo spašavanje dok nema naznaka da će inflacija početi da se smiruje. Neće se smiriti dok su poslovi i dalje jaki, cena rada solidna, a core CPI lepljiv kao katran


Zamisli visoku inflaciju bez velikog divljanja energenata? Ne može lepljivije, a Kina koja ima dogovor sa Rusijom i SA će upravo to eksportovati. Šanse su solidne...
 
Da li neko ima iskustva, u ulaganje indeksima ,na primer S&P 500?
 
"investment is a trade gone wrong"

vrv si gledao podkast onog Đukanovića - magični compounding je l'?
 
Da li neko ima iskustva, u ulaganje indeksima ,na primer S&P 500?
Indeksi i ETF su slicni. Obicno predstavljaju grupaciju obaveznica iz jedne industrijske grane ili geografskog podrucja. A S&P 500 bi trebalo da prati koje su obaveznice trenutno u tom indeksu. Ne verujem da svaka institucija koja nudi taj indeks ima svih 500 obaveznica u svom portfoliju, jer se to stalno menja.
Nije loše da staviš u index jer ne moraš da brineš o pojedinačnim obveznicama, a opet šaraš malo (diversification).
Ali opet i indeks doživi sudbinu čitavog sektora, ako sektor ide dole, ide i index.
Ja na primer već duže imam China Leaders Index i nisam se baš nešto usrećio sa njim. Imam posebno Alibabu (od 2016) i Weibo. Na svemu tome sam izgubio pare.
 
Nego, ako neko u Srbiji hoće na sigurnije da investira, može tu da stavi u Investicione fondove.
Nije neka zarada, ali je relativno sigurno sobzirom na trenutno stanje u zapadnim bankama.
Ja od 2017 imam pare u dva Investiciona Fonda kod KomBank. Dobiješ od 4 do 6 % godišnje.
 
Sada je kamata na dinare 5% u bankama,tako da investicioni fond ,nije bas zanimljiv,ali napisi nesto malo vise,kako funkcionise Kombank investicioni fond.


Zasto nisi uložio u USA ?
Indekse u onih 500 mozes imati razne branse,nece sve da ode u minus?
 
Vrh