Mikie
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 26.08.2019.
- Pohvaljen
- 3.751
pomešao si obveznice sa deonicama, tj. akcijama...Indeksi i ETF su slicni. Obicno predstavljaju grupaciju obaveznica iz jedne industrijske grane ili geografskog podrucja. A S&P 500 bi trebalo da prati koje su obaveznice trenutno u tom indeksu. Ne verujem da svaka institucija koja nudi taj indeks ima svih 500 obaveznica u svom portfoliju, jer se to stalno menja.
Nije loše da staviš u index jer ne moraš da brineš o pojedinačnim obveznicama, a opet šaraš malo (diversification).
Ali opet i indeks doživi sudbinu čitavog sektora, ako sektor ide dole, ide i index.
Ja na primer već duže imam China Leaders Index i nisam se baš nešto usrećio sa njim. Imam posebno Alibabu (od 2016) i Weibo. Na svemu tome sam izgubio pare.
ko da je bitno.
.
.
index i ETF nisu isto. Indexom ne možeš da trguješ. Ali mnogi ETFovi, kojima možeš da trguješ, su strogo vezani za popularne indexe, pa imaju veoma mala odstupanja u odnosu na njih. To se na primer odnosi na: sp500-SPY, nasdaq-QQQ, russell 2000-IWM, i mogi drugi.
Index, ako je kao korpa pojedinačnih akcija određenih kompanija dobro izbalansirana, služi između ostalog za praćenje stanja na tržištu uopšte.
Osnovni proizvod kojim se trguje na berzi je akcija, tj. deonica pojedinačne kompanije. Skoro sve ostalo su derivati koji svoju vrednost u osnovi crpe iz tih akcija, tj. deonica. Ima i derivata koji su ustvari derivati>derivata>derivata>derivata>derivata - to su npr. opcije na VIX futures...
ovo je za ekviti ukratko...