25% *a porez 20%,
25% *a porez 20%,
ne vredi ni ulagati u berzu onda, osim ako su desetine miliona minimumПорез се код нас не плаћа ако се акције задрже на период од 10 година ја мислим.
Због чега, шта је лоше у планирању дугорочног улагања, а свакако су средства ликвидна и могу да се повуку уз плаћање пореза?ne vredi ni ulagati u berzu onda, osim ako su desetine miliona minimum
Lično sam uplaćivao evre i dolare na isti IBKR nalog. Jednostavno se bira valuta kad se najavljuje uplata. Mada njihov forex je super, tako da nije ni bitno u kojoj valuti se prebacuje novac...IBKR unapred uslovljava da izaberete u kojoj valuti će biti uplate, što znači da morate da prebacujete u dolare ako je potrebno u okviru same platforme, mada to je manje više po tržišnoj ceni (forex)..
Može i da se trguje. Većinom kupujem index u EUR, ali pojedinačne akcije kupujem uglavnom u $. Mada nije ni moguće drugačije, morao bi da nađeš hartiju u drugoj valuti i na drugoj berzi da bi kupio. Npr. ako hoćeš akcije Googla da kupis u EUR, morao bi da kupis npr. ovo na Frankfurtskoj berzi: https://finance.yahoo.com/quote/ABEC.F/, ali volume je neuporedivo manji i radno vreme berze je drugačije.može da se uplati, ali ne može da se trguje u obe, mada nisam nikad ni probao, ne trgujem u evropi
$10,000.00$+5%=$10,500.00 nominal GDPPošto se ja baš ne razumem, imam pitanje
Ak je inflacija na primer 10 %, a GDP raste 5%, da li on u stvari raste ili opada?
Uzimam okrugle brojke radi boljeg računanja
Rast BDP-a o kome se prica u javnosti je gotovo uvek realni rast BDP-a, znaci vec je uracunata inflacija.Pošto se ja baš ne razumem, imam pitanje
Ak je inflacija na primer 10 %, a GDP raste 5%, da li on u stvari raste ili opada?
Uzimam okrugle brojke radi boljeg računanja
ako nije naznačeno da je real rast BDPa, onda mora da se proverava informacija. Ako je naznačeno samo rast BDPa, to je po pravilu nominalni, međutim u režimu lepljive višegodišnje inflacije po pravilu se izveštava o realnom rastu češće nego o nominalnomRast BDP-a o kome se prica u javnosti je gotovo uvek realni rast BDP-a, znaci vec je uracunata inflacija.