Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Biće veselo jednog dana kada se sami povuku iz Svifta.

Jednostavno 80 godina ogromnih US deficita mora u nekom trenutku doći na naplatu. Jeste da se o tome govori bukvalno od 80-ih godina prošlog veka, ali se stvari konkretizuju sve brže, pogotovo kad ti sam veponizuješ USD misleći da ćeš nekoga sankcionisati. U stvari ubrzavaš svoj pad, jer drugi sad vide da si spreman na sve i spremaju se. Mislim ja potpuno razumem US i zašto rade ovo što rade, jer gubitak dominacije USD za njih je kao nuklearni napad, znači hiperinflaciju na tlu US. A to onda povećava rizik od stvarnog nuklearnog rata.

Ipak ozbiljni su problemi implementacije novog sistema, valute i sve će to doooobro da potraje. Najavljivalo se već u avgustu na samitu da će doći do nekih dogovora oko nove valute, ali jasno je da od toga nema ništa. Za sada ostaje sve na bilateralnom planu. Vrlo su kompleksne stvari, nisu svi u istoj poziciji i ne razvijaju se podjednako, nije ista pozicija Kine i neke zemlje sa malim rastom koja izlazi iz krize npr. Zahteva različite monetarne politike i intervencije. Vidi se razlika kad imaš 50 država u US koje su potpuno integrisane i 30 iz EU koje su ipak nezavisne (mada se guši suverenost), pa onda decenijama pokušavaš da uskladiš privrede, nekako integrišeš severne ekonomije i ove ludake sa juga. :)

Za svet će ta tranzicija biti poštenija generalno i bolja, sa stanovišta međunarodnog prava i za nas sigurno. Ekonomski nisam siguran, bar dok se ta tranzicija i restrukturiranje privrede ne završi. Da ne pričam o ličnim interesima, biznisima fizičkih lica, koji su ugl vezani za zapad. Posebna priča je prilagođavanje totalitarnim sistemima. Ne znam da li veću odbojnost osećam ka svim ovim woke pros**avanjima zapadnih goblina, a koja se ovde ubrzano implementiraju ili ka ovim comrades društvima.

Ma to je moja SF projekcija. :ROFLMAO: Svakako se radi na novom sistemu plaćanja, kao i na svemu dole napisanom, samo to ne ide tempom kojim je zamišljeno. Mislim da neće skoro. Ipak, stvari se polako pokreću, menjaju, sam si video da raste udeo trgovine u juanima, priča se o zlatnoj podlozi, nove zemlje su zainteresovane za priču, Južna Amerika koja je tradiconalno US interesna zona, Afrika koja je ugl bila ekonomska zona bivših kolonija, okreće se istoku (izgleda da im je ipak miliji debt trap sa istoka :)). Svedoci smo da vojne hunte preuzimaju vlast i da se zabranjuje transfer resursa ka Evropi, a gle čuda, mirovnjaci se šalju samo u resursima bogate misije. :ROFLMAO:

Ozbiljne nestabilnosti tek dolaze.

Агенција "Фич Рејтингс", једна од три најутицајније агенције за евалуацију кредитног рејтинга, снизила је кредитини рејтинг Сједињених Америчких Држава, наводећи као разлог растући дуг на савезном, државном и локалном нивоу и "континуирано погоршање критеријума управљања" у последње две деценије.

S&P je uradio slično pre više od 10 godina, pa su ih prilično maltretirali zbog toga. Realno kad si na izvoru nema rizika, teoretski uvek možeš da napraviš hiperinflaciju i obrišeš to sve (za razliku od nas, mi možemo da štampamo dinar, ali na kraju opet moramo da vratimo EUR, USD). Problem je kakvu poruku šalješ poveriocima sutra? A i ako to uradiš, oslobađaš i druge od dugova, a onda oni neće blagonaklono gledati na to što si im prethodno pokupovao sve resurse i industrije fake valutom, pa može i neki novi Niger da se desi, ali globalno.

stabilnost kursa RSD/EUR je religija... ngmi

još jedan rizik za kredite u stranim valutama(čitaj EUR)

Empirical evidence on the stock-bond correlation

1691174819232.png

Margareta Simonjan plus votka, i dobiju se ovakvi naslovi.

1691245624031.png
1691245644892.png

Bese i Vucic objavio svoju reklamu u WSJ onomad.

ložana kad god vidim chart USD/RUB...

nebitan chart, sigurno bar od februara 2022

Mislim da sam pisao već o ovome, ovo jeste tačno! Nije nikakva tajna da je po nominalnom GDP ekonomija Rusije na nivou jedne Italije, a da je po PPP tu na nivou Nemačke i to je tako dugo. E sad, o čemu se tu radi? Lep primer kako svaki egzaktan podatak možeš da iskoristiš kako ti želiš u propagandne svrhe bilo koje strane!

Slična je analogija kao kad su ovi naši palamudi koji su uzurpirali državu sa 25% podrške (uz sve kupljene, profesionalne partijske vojnike, javni sektor itd) rekli da smo veća ekonomija od Hrvatske (što uzgred više nije tačno, ali to se nisu pohvalili). Ta Rusija ima skoro duplo više stanovnika od Nemačke (slično kao i mi i kroasani). To znači da je uz sve svoje resurse, skoro duplo manje produktivna, a može se slobodno reći i skoro duplo više korumpirana!

Naravno, stoji to da su 3x doživeli hard reset za 100 godina i da im zapad lupi dandaru kad god dignu glavu iz vode (pa i sada). Uz sve negativne osobine, takav narod sa takvom istorijom, kulturom, naukom, takvom dušom, hrabrošću i žrtvama koje su podneli, prosto zaslužuje da ih ne vodi korumpirana st*ka, zaslužuju da dostignu svoj puni potencijal, koji je uz sve neograničene resurse mnogo viši od zapadnog koji se svodi na jeftine inpute.

Na RTSu je neka doktorka neurolog rekla da se procenjuje da oko 25% populacije Srbije koristi psihoaktivne lekove, ponajviše benzodiazepine. Dok su procene za EU oko 10%.

Bilo bi interesantno kada bi neki fakultet ili agencija sproveli istraživanje koliko tu uticaja imaju socio-ekonomsko stanje i kvalitet života u Srbiji.

Mislim da sam pisao već o ovome, ovo jeste tačno! Nije nikakva tajna da je po nominalnom GDP ekonomija Rusije na nivou jedne Italije, a da je po PPP tu na nivou Nemačke i to je tako dugo. E sad, o čemu se tu radi? Lep primer kako svaki egzaktan podatak možeš da iskoristiš kako ti želiš u propagandne svrhe bilo koje strane!

Slična je analogija kao kad su ovi naši palamudi koji su uzurpirali državu sa 25% podrške (uz sve kupljene, profesionalne partijske vojnike, javni sektor itd) rekli da smo veća ekonomija od Hrvatske (što uzgred više nije tačno, ali to se nisu pohvalili). Ta Rusija ima skoro duplo više stanovnika od Nemačke (slično kao i mi i kroasani). To znači da je uz sve svoje resurse, skoro duplo manje produktivna, a može se slobodno reći i skoro duplo više korumpirana!

Naravno, stoji to da su 3x doživeli hard reset za 100 godina i da im zapad lupi dandaru kad god dignu glavu iz vode (pa i sada). Uz sve negativne osobine, takav narod sa takvom istorijom, kulturom, naukom, takvom dušom, hrabrošću i žrtvama koje su podneli, prosto zaslužuje da ih ne vodi korumpirana st*ka, zaslužuju da dostignu svoj puni potencijal, koji je uz sve neograničene resurse mnogo viši od zapadnog koji se svodi na jeftine inpute.
Ljubo, je l si završio ekonomski ili političke? ;)

ecc, ali ne klasika, nego sa jedno 10 matematika, statistika i sl, pa malo naučiš i da razmišljaš. ;)

Inverted yield curve (kada je prinos za us-2-year veci od us-10-year). Cesto se smatra za dobar indikator predstojece recesije. Mada je bilo nekoliko laznih uzbuna u poslednje vreme.

Inverted yield curve (kada je prinos za us-2-year veci od us-10-year). Cesto se smatra za dobar indikator predstojece recesije. Mada je bilo nekoliko laznih uzbuna u poslednje vreme.
dace bog
Samo recesija moze da zaustavi investitore.
Zelim da vidim zatvorena gradilista.

koje poslednje vreme?
lag može da bude solidan, i do par godina...

Vrh