Dobro, naravno, kad kazem "banksteri" i banksterska profesija, mislim na one koji upravljaju svim tim, ne na obicnu smrtnicu za salterom. Mada zameram i samim salterskim sluzbenicima jer su postali toliko inertni i beskicmeni da bukvalno pozivaju ljude da predju na tehnologije i sisteme koji ce njih ostaviti bez posla. Umesto da se udruze u sindikate i prisile glavne oktopode na pregovore. Da na nedelju dana samo pola bankarskih sluzbenika stupi u strajk, pa 10. dana bi sva masna gamad na vrhu njima dala duplo vece plate, a gradjanima duplo povoljnije usluge. Ali ljudi nece. Treba kicme za to. Treba petlje. Treba volje. Treba mozga. Ko ce se bavi time...
Licno smatram da postoje profesije koje su, u svojoj sustini, nemoralne. Primera radi, biti placenik u ratnim operacijama (znaci govorim o tzv. Private Military Contractor) je jedna profesija koja, iako je u vecem delu sveta sada legalna, je moralno pogresna. Prosto, ne postoji nista moralno u tome da neko ide i ratuje za pare (obezbedjivanje objekata i licnosti je drugo, i tu PMC ima svoju ulogu, ali ne da bude privatna vojska). Ili recimo, brokeri na Vol Stritu, koji nista, ali apsolutno nista ne stvaraju a imaju moc da za jedno jutro uniste tj poniste nekome mesecnu platu, a o izazivanju dugorocnih svetskih kriza i produbljivanju jaza izmesju siromasnih i bogatih da i ne govorim.
Dakle, za mene, postoje peofesije koje su prosto nemoralne. Ili vecinski nemoralne. I cijih 2/3 delatnosti i "usluga" treba zabraniti ili dovesti u red striktnim zakonima.
Slicno mislim i za moderni banksteraj. Jedino moralno, odnosno eticki prihvatljivo i ispravno sto banke jos uvek rade jeste da omogucuju Osobi A da prenese neku vrednost Osobi B. I to je sve. Cak i da zanemarimo da za to uzimaju bezobrazno i nerealno visoke provizije - recimo da imaju eticko pravo da budu skupi - sve druge stvari kojima se bave, su nemoralne. Ne daju kamatu na orocenu stednju, a uzmu ti tu stednju pa barataju njome ko da je njihova. Vrse spekulacije, kartelisu se, maltretiraju svoje klijente, dezinformisu ih, uvlace u seme a onda cekaju prvi pravni osnov da im se napiju krvi... Neguju i promovisu pohlepu, promovisu konzumerizam i taj neki bolesni moderan fanatizam da u materijalnom lezi sreca i da je u redu uciniti skoro pa sve da se do toga dodje. Prosto, jedna ogavna posrednicka industrija koju je opila pohlepa i sve najgore u ljudima. Kao npr i ovi sadasnji NFT trgovci i muljatori.
Elem, naravno da divljanje bankstera zavisi od toga koliko im drzava dopusti. Zato ja prezirem NBS koliko i komercijalne bankstere. A sta mislim o Vladi i SkupSlini... mislim da je vise nego jasno. XD Ali istorija je pokazala da banke imaju tendenciju da postaju drzave unutar drzava, i to na nacin na koje vise ni obican narod, sve i kad zeli, ne moze da ih zauzda. Isto vazi i za multinacionalne korporativne gamadi.
Naravno da ne treba covek sam da uzme da ispravlja krive Drine, ali problem je sto je covecanstvo trenutno u eri neopisive, nikad pre zabelezene apatije prema svemu, pa cak i sopstvenoj sudbini. Primer sluzbenika koji reklamiraju sistem koji ce ih ostaviti na ulici je upravo dokaz toga. Zato drugi ljudi, koji su odrasli u neka, takodje luda ali malo drukcija i konkretnkja vremena, sa drukcijim vaspitanjem i logikom, ne mogu da se nacude i da ne reaguju kad vide kuda sve ovo ide.
Odoh malo u sirinu ali sve u svemu, mislim da je poslednje vreme doslo kada je segregacija, otvorena vidljiva segregacija, izmedju masnih i obicne raje, dosla do te tacke da neko ko ide u banku po SVOJE PARE ili ide da koristi njihove usluge i pritom im daje SVOJE PARE (kao naknadu za uslugu) mora da prolazi kroz tretman i procese kao da je stokka u toru, samo zato sto nema dovoljno para/ne pravi dovoljno velike transakcije da zadovolji nikad zadovoljne pohlepne upravnike i vlasnike banaka.
Meni je sve to tuzno.Jako tuzno. A najtuznije od svega mi je ta beskicmenost modernih ljudi koji sve to trpe i neguju. Mislim da se nasi preci (svih naroda na svetu) prevrcu u grobovima kad vide sta mi i nasi roditelji napravismo od ljudskog roda.