Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Izgleda da je kolaps na berzama poceo. Za neke velika prilika.
Да си ти мени жив и здрав, "bear market" је изгледа почео већ у новембру/децембру. Прво "клање" је било у јануару, па следеће сад у фебруару. Ни једно једино дизање стопа није било годинама. Управо смо у трећем кругу распродаје пред Федов састанак 15-16. марта. Подаци о инфлацији у САД-у излазе прекосутра за фебруар месец.

Na pocetku korone svi su govorili da ce posle nje biti isto samo" malo " gore. I sada je jasno da ce uskoro biti isto samo mnogo gore. Nejasno je jedino sta ako oni koji su "zamislili " da zarade svo bogatstvo sta ce kad to postignu ? Kupice sve sto im treba i netreba? A sta ce posle?
Alavost je ono sto ce doci svima glave .
Svi pratimo berze i jel nekom jasno sta ce biti bez nikla, paladijuma, molibdena, stroncijuma itd. Nebitno je koja je inflacija i cena kad nema ko da proizvede i gde da se kupi. Ko ce se " prizvati" pameti, alavi ili " gladni"?

Koliko vredi zlato ako se zatvori berza?
Polako se vracamo unazad. Psenica moze da nestane sa berze i da se nepitas koliko vredi jer mozes da ispeces hleb . Ako nastavi ovako pecina , luk i strela ( ko ume da napravi) ce najvise vredeti. Ali da ne mracimo, nikad nece biti toliko lose da ne moze gore. Sad je najbolja investicija u veru.

Prilozi

• Screenshot_20220308-160103_Google.jpg
    Screenshot_20220308-160103_Google.jpg
    59,4 KB · Pregleda: 120
Katowice danas. Redovi ispred menjačnica. Zlot danima devalvira u odnosu na euro.

Prilozi

• C1668199-DA16-4B09-B211-E4863F74D9A2.jpeg
    C1668199-DA16-4B09-B211-E4863F74D9A2.jpeg
    56 KB · Pregleda: 121
  • 740520E1-C8E2-4DF1-897C-096B32F5EE2C.jpeg
    740520E1-C8E2-4DF1-897C-096B32F5EE2C.jpeg
    275,3 KB · Pregleda: 119
Koliko ja znam legalno u Srbiji ne. Investicijsko mozes prodati samo registrovanim subjektoma za promet i zlatarama ako ga koriste ko sirovinu. U svetu mozes odneti i u banku ali osim dokaza porekla treba i potvrda sa carine

Mozes da kups za dukat kilo masti.
Mozes da zamenis klavir za kantu masti.
tako se radilo u Srbiji 1941.

Koliko vredi zlato ako se zatvori berza?
Polako se vracamo unazad. Psenica moze da nestane sa berze i da se nepitas koliko vredi jer mozes da ispeces hleb . Ako nastavi ovako pecina , luk i strela ( ko ume da napravi) ce najvise vredeti. Ali da ne mracimo, nikad nece biti toliko lose da ne moze gore. Sad je najbolja investicija u veru.

Danas sam slusao pricu jednog trgovca psenicom.
Kaze da su dosli strani kupci sa dobrim ponudama.
Cena je skocila 20%.
Vucic je slagao da je zabranjen izvoz psenice i ekipa se ugradjuje kao i uvek.

A koliko i sa cim je placao kilo masti, hleba ili drugo onaj ko nije imao taj dukat? Koliko kosta litar vode u pustinji ako si na umiranju? I sto su svi te iste dukate bilo da su oteti ili od masti nosili u Svajcarsku? Sto nisu cuvali dinare, marke....

Vučić: Nezabeleženo u istoriji – zahtev da izvezemo 200.000 tona pšenice​

to je vec uradjeno, ovo je ono o cemu sam pisao juce

Jedna stvar koja mi juče zapala za oko...

Banksterske poslovnice, ili delovi poslovnica namenjeni ''isključivo za rad sa poslovnim klijentima'':
b86a0f30663737.562de9c6ba583.jpg

Banksterske poslovnice ili delovi poslovnica namenjeni radu sa običnim smrtnicima:
400.jpeg

Šljam banksterski. Jedna od najogavnijih profesija i sfera u društvu.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Jok, samo prezirem bankstere i sve korporativne otpade i prakse. :D

Posrednici i posrednicke delatnosti svih vrsta (preprodavci, agenti, uopste - posrednici) su uvek parazitske i pijavicarske profesije. Ali banksteri su poseban nivo zla. U rangu sa politicmarima i advokatima. Mozda cak i gori, jer politicari i advokati nekad i umeju da budu benigni, ali banksteri nikad.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
@Bender Rodriguez
Не бих да отварам велику дискусију о томе...слажем се да међу банкарима има шљама, али не зато што су банкари, већ зато што су шљам као такав. Не бих изједначавао професију без обзира што је у њој већина, поготово на високом положају, шљам. Банкарство је као такво окосница капитализма. Хтео то или не, капитализам зависи од кредита, а кредити зависе од крупног капитала и како се њиме управља.
Пословне ванке се регулишу од стране Централне банке, Владе и Н. скупштине. Политичари, за које тако често навијамо, или најчешће навијамо против, су ти који су одговорни за стање. А, ако неко каже да живи у демократији, онда је он сам одговоран за одређени избор. То је један зачарани круг који се ретко када сломи кроз историју, а и када се сломи, то буде преко леђа сиромашних, па се опет прави нови круг/точак...
Надам се да ово не звучи скроз безнадежно...

Не треба човек да преузима сву несрећу света на себе, није то његова одговорност. Што не значи да не треба узимати уопште.

Dobro, naravno, kad kazem "banksteri" i banksterska profesija, mislim na one koji upravljaju svim tim, ne na obicnu smrtnicu za salterom. Mada zameram i samim salterskim sluzbenicima jer su postali toliko inertni i beskicmeni da bukvalno pozivaju ljude da predju na tehnologije i sisteme koji ce njih ostaviti bez posla. Umesto da se udruze u sindikate i prisile glavne oktopode na pregovore. Da na nedelju dana samo pola bankarskih sluzbenika stupi u strajk, pa 10. dana bi sva masna gamad na vrhu njima dala duplo vece plate, a gradjanima duplo povoljnije usluge. Ali ljudi nece. Treba kicme za to. Treba petlje. Treba volje. Treba mozga. Ko ce se bavi time...

Licno smatram da postoje profesije koje su, u svojoj sustini, nemoralne. Primera radi, biti placenik u ratnim operacijama (znaci govorim o tzv. Private Military Contractor) je jedna profesija koja, iako je u vecem delu sveta sada legalna, je moralno pogresna. Prosto, ne postoji nista moralno u tome da neko ide i ratuje za pare (obezbedjivanje objekata i licnosti je drugo, i tu PMC ima svoju ulogu, ali ne da bude privatna vojska). Ili recimo, brokeri na Vol Stritu, koji nista, ali apsolutno nista ne stvaraju a imaju moc da za jedno jutro uniste tj poniste nekome mesecnu platu, a o izazivanju dugorocnih svetskih kriza i produbljivanju jaza izmesju siromasnih i bogatih da i ne govorim.

Dakle, za mene, postoje peofesije koje su prosto nemoralne. Ili vecinski nemoralne. I cijih 2/3 delatnosti i "usluga" treba zabraniti ili dovesti u red striktnim zakonima.

Slicno mislim i za moderni banksteraj. Jedino moralno, odnosno eticki prihvatljivo i ispravno sto banke jos uvek rade jeste da omogucuju Osobi A da prenese neku vrednost Osobi B. I to je sve. Cak i da zanemarimo da za to uzimaju bezobrazno i nerealno visoke provizije - recimo da imaju eticko pravo da budu skupi - sve druge stvari kojima se bave, su nemoralne. Ne daju kamatu na orocenu stednju, a uzmu ti tu stednju pa barataju njome ko da je njihova. Vrse spekulacije, kartelisu se, maltretiraju svoje klijente, dezinformisu ih, uvlace u seme a onda cekaju prvi pravni osnov da im se napiju krvi... Neguju i promovisu pohlepu, promovisu konzumerizam i taj neki bolesni moderan fanatizam da u materijalnom lezi sreca i da je u redu uciniti skoro pa sve da se do toga dodje. Prosto, jedna ogavna posrednicka industrija koju je opila pohlepa i sve najgore u ljudima. Kao npr i ovi sadasnji NFT trgovci i muljatori.

Elem, naravno da divljanje bankstera zavisi od toga koliko im drzava dopusti. Zato ja prezirem NBS koliko i komercijalne bankstere. A sta mislim o Vladi i SkupSlini... mislim da je vise nego jasno. XD Ali istorija je pokazala da banke imaju tendenciju da postaju drzave unutar drzava, i to na nacin na koje vise ni obican narod, sve i kad zeli, ne moze da ih zauzda. Isto vazi i za multinacionalne korporativne gamadi.

Naravno da ne treba covek sam da uzme da ispravlja krive Drine, ali problem je sto je covecanstvo trenutno u eri neopisive, nikad pre zabelezene apatije prema svemu, pa cak i sopstvenoj sudbini. Primer sluzbenika koji reklamiraju sistem koji ce ih ostaviti na ulici je upravo dokaz toga. Zato drugi ljudi, koji su odrasli u neka, takodje luda ali malo drukcija i konkretnkja vremena, sa drukcijim vaspitanjem i logikom, ne mogu da se nacude i da ne reaguju kad vide kuda sve ovo ide.

Odoh malo u sirinu ali sve u svemu, mislim da je poslednje vreme doslo kada je segregacija, otvorena vidljiva segregacija, izmedju masnih i obicne raje, dosla do te tacke da neko ko ide u banku po SVOJE PARE ili ide da koristi njihove usluge i pritom im daje SVOJE PARE (kao naknadu za uslugu) mora da prolazi kroz tretman i procese kao da je stokka u toru, samo zato sto nema dovoljno para/ne pravi dovoljno velike transakcije da zadovolji nikad zadovoljne pohlepne upravnike i vlasnike banaka.

Meni je sve to tuzno.Jako tuzno. A najtuznije od svega mi je ta beskicmenost modernih ljudi koji sve to trpe i neguju. Mislim da se nasi preci (svih naroda na svetu) prevrcu u grobovima kad vide sta mi i nasi roditelji napravismo od ljudskog roda.

Poslednja izmena:
Назад на конкретне вести... QE4 је званично готов... Сутра вести о фебруарској инфлацији, па за 6 дана о стопама, тј. о QT-ју... (америчко тржиште)

CPI-aj у САД је 7.9% на годишњем нивоу за фебруар месец.
Бајден је окривио Русију за пораст иако је ово статистика за фебруар месец, а инвазија је почела 24. и санкције нису могле одмах добити на ефекту да би се изразиле тако брзо на овом индексу...

Da uvek su zli Rusi krivi. Dobro je da nismo mi. A sto inv.zlato pade juce 5% ? Jel to ovi jadni Ukrainci danas prodaju sto poneli u bezaniji?

1969fb5ba800919e4a1f49a44a3748bf.png

Deleveraging - Selling
Dot-com bubble ће бити смејурија за ово што следи NDX-у...
---------------------------------------------------------------------------------------
@Medekobrada
Очигледно су тржишта волатилна у bear market-у, ако си убеђен да злато у овом режиму има вредност већу од изражене у средњем-дужем року, дневна кретања ти не значе ништа.
Можда су неки ликвидирали своја улагања јер су раније инвестирали и хоће да алоцирају у нешто друго, или шта год. Поента је свакако у првој реченици.

Следи црвена недеља! Следи најлаганије ~5% дневног осциловања... "Institutional Drawdowns"

Обвезнице 🩸, следи дизање стопа, инфлација никад већа у задњих 40 год, QE5 завршен... Рецесија само чека проглашење. Рат у Европи који ствара незабележену кризу у енергетици и кризу у вези са основним добрима...

Злато постаје све већи "safe heven"...

...može da se desi, ali da li će dozvoliti da se nastavi ili će uslediti novi paketi pomoći od kongresa?

Koliko je sve na staklenim nogama i sjbno, kad zdravlje ekonomije zavisi od poteza centralnih banaka, a uspeh pojedinca od predviđanja šta će oni uraditi kako bi premeštali imovinu! Bukvalno kazino. Da ne pominjem moralni hazard i insajdersko muljanje.

Mislim, u principu sad već svi znaju da se nema više gde, između čekića i nakovnja, samo je pitanje koje će se zlo izabrati. Da li će dozvoliti potpuni krah svega dizanjem kamata ili držati nominalne kamate na nuli i pustiti da se debelo realno negativnim kamatama resetuje sve. Shodno dešavanjima u svetu, deluje mi da je pravac ovo drugo. Jedino što sam očekivao da će to uraditi pandemijom, da rat neće biti potreban. Savršen izgovor (zločin) za domaće stanovništvo.

Vrh