Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

И биће, осим ако рецесија не удари јаче од очекиване.

Интересантна корелација коју је поставио М. Бари још прошле год.
Untitled.jpg
FA8rU27XEAIp2Uc.jpeg

"74 долази до пада гојазности, корелише са стагфлацијом, да би од тада само расло... Зашто нема пада "82 - не знам.

Eurozone Producer price index
Latest Release Mar 03, 2022
Actual - 30.6%
Forecast - 26.9%
Previous - 26.3%

Screenshot 2022-03-04 at 14-10-50 European Producer Price Index (PPI) YoY.png

"Spread" између PPI-a и CPI-a у Еврозони je 24.8%...

Pogledajte prilog 129091
Када схватите да је "inventory" пун бескорисних зграда и станова у којима нико не живи, нити ће живети, бар не у скорије време.
Слика је тржиште некретнина у Кини.
"Dogshit wraped in catshit" - Марк Баум

China commercial paper delinquencies double in Feb amid property crisis

SHANGHAI, March 4 (Reuters) - The number of Chinese companies "consistently overdue" on commercial paper payments more than doubled in February from a month earlier as the Chinese property sector continued to struggle with a liquidity crisis.

A total of 1,184 companies were overdue on at least three commercial paper payments in the six-month period from Sept. 1, 2021 to Feb. 28, 2022, or had overdue payments in February, according to a list published on the website of the Shanghai Commercial Paper Exchange.

That compared with 562 companies on a list published at the end of January.

The February list included a number of companies related to developer Shimao Group (0813.HK), which on Thursday had its credit rating cut to "CCC" by Fitch Ratings over rising refinancing risks.

It also included companies under Fantasia Holdings Group (1777.HK), which in December secured an extension on a bond maturity, as well as beleaguered developer China Evergrande Group's (3333.HK) electric car business, China Evergrande New Energy Vehicle Group. (0708.HK)

Beijing has been stepping up efforts to stabilise and tighten control over its economically critical property sector, which has been roiled by the debt crisis at Evergrande.

Developers Country Garden (2007.HK) and Midea Real Estate (3990.HK) said late Thursday they had secured separate mergers and acquisition (M&A) financing facilities with China Merchants Bank (600036.SS) worth a total 21 billion yuan. read more

China's commercial paper market came under renewed scrutiny in 2021 with regulators demanding greater disclosure as part of efforts to rein in ballooning debt in the property sector. read more

Commercial paper, which is not counted as interest-bearing debt, is commonly used in the property sector as a payable that promises suppliers future payment on a fixed date, usually within one year, but it increasingly became a source of funding for developers locked out of other financing channels.

Eurozone Producer price index
Latest Release Mar 03, 2022
Actual - 30.6%
Forecast - 26.9%
Previous - 26.3%

Pogledajte prilog 129374

"Spread" између PPI-a и CPI-a у Еврозони je 24.8%...

Ala će biti veselo kada se prelije...a oni većaju da li će dizanje stopa biti 1/2 ili 1/4 % :ROFLMAO:

Dobro, sad imaju lep izgovor za svoje zombirano stanovništvo, šteta bi bilo da ne iskoriste zicer!

Da li ima smisla kupovati svajcarske franke, sad kad je inflacija evra neizbezna?

Evo ja ti prodam. Svaki "papir" je papir. Nuzno zlo jer nema izbora. Ulozi u znanje i vestine. To ne gubi vrednost nikad

Svaki dan ulazim u znanje i vestine, i to mi donosi novac koji ce mi propasti.
Meni se cini da ce jedina potrebna vestona biti prezivljavanje.

Pa onda si ostvario razloh svog postojanja. Obrazovan i vest pojedinac ce opstati . Alavi uvek propadnu. Imas krov nad glavom, hranu, porodicu, decu..... Ulozi u njih jer oni ostaju posle tebe. A tu " sicu" koja ti pretekla ulozi u " cvrstu" materiju koja se ne kvari . Ja sam skromno ulozio u zlato i med. Sad sam visak ulozio u stan u koji ce ziveti moj sin. Nije investicija za izdavanje i slicno . Ulozio sam u obrazovanje dece i ovaj visak u krov za njih.

@MC_ Највероватније долари, франци и јени имају перспективу на дуже као најстабилније валуте...

Pa onda si ostvario razloh svog postojanja. Obrazovan i vest pojedinac ce opstati . Alavi uvek propadnu. Imas krov nad glavom, hranu, porodicu, decu..... Ulozi u njih jer oni ostaju posle tebe. A tu " sicu" koja ti pretekla ulozi u " cvrstu" materiju koja se ne kvari . Ja sam skromno ulozio u zlato i med. Sad sam visak ulozio u stan u koji ce ziveti moj sin. Nije investicija za izdavanje i slicno . Ulozio sam u obrazovanje dece i ovaj visak u krov za njih.
kako u med?

Jednostavno, u med. Nikad se ne kvari, ne kalira i nema ga tj sve manje ga ima. Ne mogu da mi ga ukradu, jer je kristalisan i burad su od 300 kg. Mana je sto ti treba magacin. Lako ga je unovciti i u ratu i u miru.

Ko ce ti kupiti kristalisani med?

Са тренутним дешавањима је небитно да ли се дижу стопе или не. Са тим су закаснили од прошле године.
Рецесија је већ почела, питање је само када ће је озваничити.
Остало им је само да замрзну цене, али то је медвеђа услуга за тржиште...
Што се тиче нафте, остају Венецуела, Иран и Сауд. Арабија да преплаве тржишта како би спустили цене. Са све три државе је Запад у незгодном положају.
---------------------------------------------------------------------------
@MC_ Купују људи кристални мед. То је уобичајена ствар, један од индикатора да је мед природан.

Citam da je Iran ne namerava da poveca proizvodnju za sada.
Takodje, delegaciaj iz USA vec je juce bila u Venecyeli da pregovaraju sa vlastima koje ne priznaju.

Да, да, испратих све то... Има још времена за преговоре око свега. Крај се не навире иза хоризонта...
-------------------------------------------------------------------------------
Исправка за из претходне објаве: *кристалисани/искристалисани
-------------------------------------------------------------------------------
Пар мимова("not a financial advice")
FNPX0jDXwAY8-ew
FNPYEECXMAUEwOO

Htedoh reci hrana i voda su proslost i buducnost. Ima nesto i u zlatu vrednosti ali ne moze da se jede. Dobro je jedino kad je bezanija jer par kila mozes poneti a par tona meda jok. Med je jedina hrana koja se ne kvari , ali dobro je gomilati i psenicu, pirinac....
Mada psenicu jedu misevi a i ne moze da opstane hiljadama godina. A sto li su kinezi sabrali zalihe psenice i pirinca za 500 dana?

Izgleda da je kolaps na berzama poceo. Za neke velika prilika.

Ko ce ti kupiti kristalisani med?
Kao pčelar, odnosno neko ko je u materiji iznenađen sam da ti nije poznato da pravi med kristališe obavezno. Kada će kristalisati zavisi od odnosa fruktoze i glukoze u njemu. Moj med sa planine već je polako kristalisao, a bagremov npr. nije još (paša 2021. god.). Med se može vratiti u tečno stanje ako imaš dekristalizator.

Kристалисан мед уопште није проблематичан.

Nije li tesko dekristalizovati bure od 100 kg? Ja stvarno nemam pojma, pa pitam.

Malo smo otisli na novu temu. Dekristalizacija se obavlja zagrevanjem na prihvatljivih 40 do 50 stepeni. Transportna burad su 300 kg. Dakle sve moze. Poenta onoga sto sam rekao je ulozite u trajna dobra. Hrana je dobro ulaganje ili ulaganje u proizvodnju iste. Cak i ako ne donese profit nudi sigurnost . Med je trajna i ne kvarljiva hrana. Zlato je transpotabilno a i stan je prihvatljiva investicija ukoliko je za zivot. Onaj ko je spreman na rizik ide u akcije, valute a moze i u kockarnicu. Ipak na kraju dana mora se jesti, piti i spavati negde.

Vrh