Ja mislim da bi svakako bilo koristi. Da nema koristi ne bi se do skoro izučavao "španski" grip koji je inače verovatno nastao u americi i preneo se u francusku, a kasnije u Španiju. Izučava se poreklo virusa da bi znali ko je glavni prenosioc na kog se može vratiti virus kao i da se buduće potencijalne zaraze izbegnu te ako je stvarno procureo iz neke laboratorije da se to više ne desi. Ono što se slažem sa tobom je da nema nikakve koristi kriviti Kinu jer neće sigurno svi zbog toga sankcionisati Kinu pa nek su i usrali ceo svet.
Naravno da bi bilo koristi. Kada bi se znalo šta su tačno radili, znao bi se ceo sled događaja koji je rezultovao ovim. Znalo bi se šta se sa čime ukrštalo, odakle je bio leteći pacov (ako je bio on) na kome se radilo, zatim šta su oni prethodno nosili u sebi od virusčina, i samim tim šta to ovaj virus čini drukčijim, kao i to kako letećim pacovima ne može ništa a neke ljude pokosi. Naravno, na deo ovih pitanja se već znaju neki odgovori, ali ne cela slika. I kao što kod veštačenja bilo koje vrste, nije svejedno da li se zna 40% priče ili 90%, tako ni ovde uopšte nije svejedno. Kao što na primer, nije svejedno da li je Konkord pao zbog požara na motorima pa je kriv proizvođač motora, ili je pao zato što neko nije uradio svoj posao i sklonio sa piste
metalne lajsne dugačke 30 cm. Navodim samo kao savšren primer Efekta leptira, i zašto je svaki detalj bitan.
Drugo, kada bi se ispitalo to i dokazala krivica KKP i Instituta, možda, mooooožda, bi to makar za neku trunku doprinelo da se iz te i sličnih zemalja ovakvi akcidenti ne dešavaju
na svakih par godina. Da se crkotine iz laboratorija više ne švercuju na pijace. I da same pijace ne izgledaju kao deponije biološkog otpada (što neretko i jesu). Da se ukaže na ogroman gangrenozan problem korupcije i partokratije u toj zemlji (koji u nekoj meri muči i nas ovde, samo ne na taj način i samo što mi ne petljamo sa virusčinama, nuklearnim bombama i drugim stvarima koje mogu da osakate ceo kontinent). I da neke stvari napokon počnu da se menjaju.
Jer kao što i oni nesrećnici u Severnoj Koreji ćute i trpe ali znaju da vlast laže, tako i ovi u nešto liberalnijoj i slobodnijoj Kini isto znaju. Svesni su. Nego ih strah i ustaljena tradicija ''ćuti i trpi'' drže tu gde jesu. A kada bi se ovo ispitalo i isteralo do kraja, to bi odjeknulo tako jako da bi čak i njihove najveće zabiti pre ili kasnije čule za to i počele da preispituju neke stvari.
Ali očigledno je da postoje mnogi ljudi, i u grupama, i ovako pojedinačno (tzv. useful idiots), koji ne žele da se to desi. Ne mislim samo na ispitivanje porekla i odgovornosti, nego na reformu Kine i trule gangrenozne tvorevine koja je drži u ovom stanju i mentalitetu. Ironično je da neki od tih ljudi pene kada jedan Julin ovde na mala vrata uvodi elemente Kineskog totalitarizma (i slažem se s njima kad pene na to, i zato ću uvek glasati protiv njega i njegovih) a s druge strane, kada se povede priča o odgovornosti te države za ovo, onda odjednom kreću u fanatičnu odbranu iste. I ignorišu bes sveta prema KKP i kineskoj državi, nego namerno to izjednačavaju sa mržnom prema celoj naciji i pozivanjem na rat.