Mene je iznenadilo kad je napisao da nije ni statističar ni lekar, jer iako sam znao da nije lekar, mislio sam da je bar nešto vezano za statistiku, ili da se bar tako predstavlja.Dakle ti više znaš od "stručnjaka" kod nas i u svetu? Što kaže Bender, kako li do sada nisu prepoznali tvoj talenat i pozvali te da rešiš sve probleme i dileme![]()
Pa za neki smislen odgovor na to pitanje bilo bi poželjno da znamo uzrok i poreklo ove virusčine. Međutim, ni 2 FAKING GODINE od njenog pojavljivanja, vlasti korumpirane totalitarističke tvorevine kojoj je SARS već dva puta cureo iz laboratorija u glavnom gradu, ne dozvoljavaju da se sprovede valjana istraga. A i po svetu ima previše ljudi koji misle da je to irelevantno, kao pojedinci ovde koji rekoše da ih, citiram - zabole za poreklo virusa. Oni bi da leče bolest bez prethodnog saznavanja kako je tačno nastala.Koliko uopste mogu da traju epidemije?
Je l' ti palo na pamet da mozda nema koristi od ovoga? Moguce je da je virus nastao u laboratoriji, naravno, ali opet mozda nekim slucajnim procesom, izlaganjem radijaciji ili nesto slicno. Mislim, za HIV imamo manje-vise preciznu putanju kako je stigao do nas, pa nam to ne pomaze nista u lecenju.Oni bi da leče bolest bez prethodnog saznavanja kako je tačno nastala.
Ako kažeš da nisi doktor kako onda znaš?
...
Dakle ti više znaš od "stručnjaka" kod nas i u svetu?
Ja mislim da bi svakako bilo koristi. Da nema koristi ne bi se do skoro izučavao "španski" grip koji je inače verovatno nastao u americi i preneo se u francusku, a kasnije u Španiju. Izučava se poreklo virusa da bi znali ko je glavni prenosioc na kog se može vratiti virus kao i da se buduće potencijalne zaraze izbegnu te ako je stvarno procureo iz neke laboratorije da se to više ne desi. Ono što se slažem sa tobom je da nema nikakve koristi kriviti Kinu jer neće sigurno svi zbog toga sankcionisati Kinu pa nek su i usrali ceo svet.Je l' ti palo na pamet da mozda nema koristi od ovoga?
Naravno da bi bilo koristi. Kada bi se znalo šta su tačno radili, znao bi se ceo sled događaja koji je rezultovao ovim. Znalo bi se šta se sa čime ukrštalo, odakle je bio leteći pacov (ako je bio on) na kome se radilo, zatim šta su oni prethodno nosili u sebi od virusčina, i samim tim šta to ovaj virus čini drukčijim, kao i to kako letećim pacovima ne može ništa a neke ljude pokosi. Naravno, na deo ovih pitanja se već znaju neki odgovori, ali ne cela slika. I kao što kod veštačenja bilo koje vrste, nije svejedno da li se zna 40% priče ili 90%, tako ni ovde uopšte nije svejedno. Kao što na primer, nije svejedno da li je Konkord pao zbog požara na motorima pa je kriv proizvođač motora, ili je pao zato što neko nije uradio svoj posao i sklonio sa piste metalne lajsne dugačke 30 cm. Navodim samo kao savšren primer Efekta leptira, i zašto je svaki detalj bitan.Ja mislim da bi svakako bilo koristi. Da nema koristi ne bi se do skoro izučavao "španski" grip koji je inače verovatno nastao u americi i preneo se u francusku, a kasnije u Španiju. Izučava se poreklo virusa da bi znali ko je glavni prenosioc na kog se može vratiti virus kao i da se buduće potencijalne zaraze izbegnu te ako je stvarno procureo iz neke laboratorije da se to više ne desi. Ono što se slažem sa tobom je da nema nikakve koristi kriviti Kinu jer neće sigurno svi zbog toga sankcionisati Kinu pa nek su i usrali ceo svet.
OK, znači ti si napisao samo svoje mišljenje koje nužno ne mora biti tačno. Tako kaži. Jer kada kažeš nekome "to nije tačno" umesto "mislim da to nije tačno" zvuči kao da si poprilično siguran.
Zahvaljujem na ovim citatima, znaci mi da nisi ipak toliko ostrascen. Opet, to ne znaci da nisi promenio misljenje u toku prethodne... pa, dve godine od tad. Ovo bi bio i neki dokaz da se Zumi obracas kulturno, ako cemo tako, a to odavno nije vise istina. Uz to, ko ima vremena i volje i zelje da pretrazuje neciju istoriju postova, posebno jer ljudi umeju da promene misljenje? Ovo je sve efemeralna stvar, covece, nemamo bukmarkove postova koje kasnije kacimo kao "krunske dokaze".Prijavio bih te administratoru za klevećenje i laganje, ali znam da od toga nema vajde, zato što ste u talu. Tako da ću samo da ostavim ova dva screenshota i linkove ka arhivama. Pa sad, svako sa gramom mozga i trunkom ljudskosti će shvatiti i prihvatiti istinu, a ti slobodno nastavi da klevećeš i lažeš, jer znam da je ovo vaša tema u kojoj možete nekažnjeno da radite šta god hoćete i koja je i određena da služi upravo da vas nekoliko uzdižete sebe nekažnjenim besposledičnim spuštanjem drugih.
Evo samo za tebe citat jednog posta iz doba dok se ti nisi bio ni manifestovao na ovom forumu, a kamoli postao jedan od neformalnih moderatora i vlasnika ove teme.
Pogledajte prilog 126150
Pogledajte prilog 126154
![]()
Epidemija CoViD-19
Bravo @zuma Apsolutno je smešno i patetično kako zapad svoju nesposobnost da se bori uspešnije bori sa pandemijom pravda "fingiranim" brojem slučajeva u Kini. Prisetimo se samo kao ilustracije, datuma kada su SAD suspendovale prekookeanske letove (kada je težište epidemije prešlo u Italiju)...forum.beobuild.rs
![]()
Epidemija CoViD-19
Oko kad ocajnicki zelis da zvucis strucno, pa smislis kovanicu kao "prokovidisti" ili "autosovinisti"... Pa ako se zalepi, zalepi... Meni jedino nije jasno to "sedimo u kucama, kme kme" kad su mere sada nepostojece. Ako sedite i dalje u kuci, informisite se bolje. I primite vakcinu ;) I naravno...forum.beobuild.rs
Pojedinci imaju sreće što se sve ovo dešava na forumu, u digitalnom svetu i pod anonimnošću. Inače, da trpim ovako nešto u realnom svetu, mislim da bih odavno angažovao advokata i napisao par tužbi.
Sve ok, vežbamo malo obraćanje da izbegneš sledeće prepucavanje. Svakako "mislim", bar jednom, ne može da škodi.Pa ja jesam dovoljno siguran čim sam uopšte odlučio da napišem da nešto tvrdim. Ali to ne znači da ne mogu da pogrešim, ili da vi treba meni ili bilo kom drugom slepo da verujete....
U Austriji je juče urađeno 716k PCR testova, a prekjuče malo više od 1 milion.U Sloveniji se testira preko 100000 uzoraka dnevno
![]()
Šok u Sloveniji
U Sloveniji su u poslednja 24 sata registrovana 23.433 nova slučaja koronavirusa.www.b92.net
Да али то не спори став да, ма колико пута стварни број дневно заражених био већи од званичног, тај број је последњих неколико дана почео да опада, а то није у складу са горе цитираним изјавама.Pa dobro, lično se slažem sa time što su njih dvojica rekli. Činjenica je da se u Srbiji jako malo testira, čak nedovoljno. Pa skoro 50% od zvanično testiranih je pozitivno. Može se reći da je tu uzorak mali i da je sigurno još mnogo više ljudi (bilo) zaraženo. I nije mi jasno zbog čega je ponuda sa testovima i dalje samo u državnim institucijama, zbog čega se kapacitet ne proširi tako što će se dozvoliti privatnicima da rade PCR testove, pri čemu cena može da bude max kao i u državnim lab.
Sve to stoji, ja samo govorim stanje kakvo je. Ne želim da kažem da je potrebno zatvaranje, lockdown ili ko zna šta, nego je jednostavno realna (i logična) činjenica da je broj registrovanih zaraženih mnogo manji od ukupnog broja zaraženih, pogotovo u Srbiji, gde je kapacitet testiranja mizerno nizak.Да али то не спори став да, ма колико пута стварни број дневно заражених био већи од званичног, тај број је последњих неколико дана почео да опада, а то није у складу са горе цитираним изјавама.
Едит: стварно се плашим за вас тамо у Аустрији да не постанете пцр овисници. После ћете морати на колективно одвикавање.