[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878251#p878251:2i7qw3l4 je napisao(la):
Zuma » 07 Sep 2021 02:11 pm[/url]":2i7qw3l4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878200#p878200:2i7qw3l4 je napisao(la):
astrodule » 07 Sep 2021 12:16 pm[/url]":2i7qw3l4]Koliko shvatam u Engleskoj nemamo više nikakve mere na snazi. Broj zaraženih je isti kao u prethodnom talasu, ali je mrtvih mnogo manje. Čini mi se da je to trenutno najodrživiji plan.
U Izraelu je recimo broj mrtvih skoro pa isti kao u prethodnom talasu (kao i broj zaraženih).
Nije mi lako da to shvatim jer očigledno nešto nije isto u te dve zemlje, a ja ne znam šta.
Za sada je najizglednija teorija o Izraelu ona koju sam spomenuo ranije. A to je da baš viskoefikasnim vakcinama, kao Fajzeru, imunost najbrže opada. Pa pošto su se Izraelci masovno vakcinisali odavno, tj prvi, a njihove stare osobe prve i od svih njih, onda je njima prvima i opao imunitet od vakcine. A poznato je da imunitet kod starih opada brže nego kod mladih. Dakle starima, koji statistički ionako najviše doprinose prosečnoj smrtnosti, je prošlo već OSAM MESECI od vakcinisanja. Što znači da su izugubili dobar deo imuniteta od takvih vakcina koje se oslanjaju samo na šiljak umesto na ceo virus. Zato Izraelcima brzo raste broj mrtvih, i zbog toga su krenuli u novi ciklus vakcinisanja koji će to da spreči pošto se tako taj vremenski brojač "resetuje".
Ovde bi trebalio dodati bar pokušaj procene šta meni izgleda da je dalje najbolje raditi (nisam lekar, da ne bude zabune). Naravno AKO se potvrde indicije da zaštita nekih (ili možda svih?) vakcina opada otprilike tim tempom. Tada bi za osobe koje su zaista osetljive verovatno najbolje bilo ići na treću, buster dozu one vakcine koja je najbolja ili bar među boljima. Ali verovatno drugačiju nego prvi put, ako ne postoje zdravstvene kontraindikacije, da bi se poboljšala raznovrsnost treninga imunog sistema. Pa makar posle morali da je obnavljaju. To je za njih sigurnije.
Kad su u pitanju mladi, tu niko još ne zna šta je najbolje (ako gledamo samo medicinske efekte po njih, a izostavimo posledice takvog izbora po sve ostale, što ne verujem da je dobar ili realan pristup). Ići na vakcinaciju ili ne? Potrebno je više podataka.
Međutim za one u sredini po osetljivosti na bolest, postoji problem u ovom izboru koji ne bi smeo da postoji. Trebali bi nam bolji podaci o efikasnosti svake od raspoloživih vakcina, kao i o tome kojim tempom opada efiksnost svake od njih posebno. Tek onda bi svako za sebe (iz te, srednje grupe osetljivih) mogao da proceni da li da ide na buster dozu, kada i koju. Da li ići na efikasniju ali kratkotrajniju, ili rizičniju ali dugotrajniju (ako je to stvarno izbor, a verovatno jeste)? Meni za sada izgleda da bi svi takvi verovatno trebali da idu na treću dozu. Međutim koju? Koje su vakcine kakve?
Frustrirajuće je što naše vlasti praktično sede na tim podacima, zbog najvećeg izbora i istočnih i zapadnih vakcina i dugog perioda vakcinisanja, ali ih ne daju ih nikome. Iako bi im ceo svet bio zahvalan. Postoji baza podataka sa vakcinisanima, i baza podataka sa svim posetama lekaru. One mogu biti povezne preko matičnog broja koji postoji u obe. Dakle ovako: Iz baze se izvuku svi vakcinisani, pa se slučajno izabere kontrolna grupa koja nije bila vakcinisana, ali ima slične demografske karakteristike. Onda se prosto uporedi za svaku vakcinu. Kolika je razlika u razboljevanju između onih koji nisu i jesu bili vakcinisni tom vakcinom, i kako se zatim taj odnos menja kroz vreme? Tj kolika je početna zaštita i kojom brzinom ona opada, za svaku od njih? Isto to uraditi za one koji su preležali bolest, a nisu bili vakcinisani. Kolika je NJIHOVA zaštita i kojim se tempom smanjuje?
Ovo je za bilo kog programera sa bazama podataka trivijalan posao koji može brzo da odradi i da još pri tome bude umereno pijan. A tako ključnih podataka za ovaj trenutak ipak nemamo. Onda bi se dilema oko treće doze rešila na najbolji način po naše zdravlje, po naš lični i državni budžet, i po psihički mir tokom sledeće jeseni i zime. Međutim "Ujedinjeni protiv kovida" kažu da je objavljivanje podataka
zabranjeno.