Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Frustrirajuće je što naše vlasti praktično sede na tim podacima, zbog najvećeg izbora i istočnih i zapadnih vakcina i dugog perioda vakcinisanja, ali ih ne daju ih nikome. Iako bi im ceo svet bio zahvalan. Postoji baza podataka sa vakcinisanima, i baza podataka sa svim posetama lekaru. One mogu biti povezne preko matičnog broja koji postoji u obe. Dakle ovako: Iz baze se izvuku svi vakcinisani, pa se slučajno izabere kontrolna grupa koja nije bila vakcinisana, ali ima slične demografske karakteristike. Onda se prosto uporedi za svaku vakcinu. Kolika je razlika u razboljevanju između onih koji nisu i jesu bili vakcinisni tom vakcinom, i kako se zatim taj odnos menja kroz vreme? Tj kolika je početna zaštita i kojom brzinom ona opada, za svaku od njih? Isto to uraditi za one koji su preležali bolest, a nisu bili vakcinisani. Kolika je NJIHOVA zaštita i kojim se tempom smanjuje? [/u].

Opet da spomenem, pitanje je na kakvim podacima sedimo. U početku je najviše dat kinez i to starijim osobama, a vakcine su davane i tokom bolesti, neposredno posle ili su se ljudi dan posle prve doze zarazili jer su im rekli da su sad slobodni ko ptica na nebu. Mladji ljudi, barem kod mene, su pali pod uticajem propagande pa su svi čekali pfizer kao najboljeg i bez rizika, a tada su kružile priče o opasnoj AZ i kineskoj vodici. Tako da od svih tih podataka pitanje je koliko bi oni bili realni, a uz to država treba da finansira kontrolu antitela što ne radi već ljudi rade na svoju ruku pa su ti podaci nedostupni. Svakako podaci trebaju da budu dostupni kako bi se analizirali, osim ako nije u pitanju nešto što oni ne žele da znamo što je već teorija zavere :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878313#p878313:1zsvoidn je napisao(la):
mariks » 07 Sep 2021 04:44 pm[/url]":1zsvoidn]Kao što smo već rekli više puta, te izjave tih doktora su validne koliko i naše "lupetanje" na forumu, posebno neke doktorke bliske vlasti koji priča isto već godinu i po dana.

Prirodno zaražavanje je jedini način da se efektimo izborimo sa virusom bez da se bodemo svakih 6 meseci, a i tako je pitanje koliko će biti efektivno jer telo nema sve informacije o virusu. Da li će neko da se vakciniše pa da preleži ili da preleži pa da se vakciniše ili da sačeka da virus oslabi to je njegov izbor. Posledice obe varijante moraju da budu poznate ali da napomenem ono što sam od početka pisao. NIGDE kod nas u medijima se ne može pročitati da je moguće preležati virus niti da li vakcina ima neke posledice, da vakcine ne štite 100% od zaraze kako su početno predstavljali kao i ŽMURENJE nauke na prirodno prokužavanje virusa koji nam možda nije poznat ali njegova porodica jeste. Već posle prvih preležanih treba da imaš preliminarne podatke za istraživanje ali umesto toga, predpostavljam zbog profita farmakomafije, se preležavanje potpuno ignorisalo, znanja koja smo skupljali stotinama godina se zaboravila, nije se priznavalo i pozivalo se na vakcinaciju tokom ili odmah posle bolesti. Dakle nelogičnost za nelogičnošću. I ne, to ne znači da trebamo da zanemarimo vakcine i da idemo na prirodno prokužavanje kod svih ali da prirodno prokužavanje ove vrste virusa igra veliku ulogu. Naravno da je preležavanje za neke ljude pogubno ali isto tako za neke je šmrkavica. Imaš vakcinu, iskoristi najbolje od obe varijante ako ti je bitno "zdravlje ljudi", a ne nečiji profit.

Nisam ispratio Izrael kakav je bio sa merama ali ako je bio rigorozan kao Australija pa normalno je da će imati mnogo mrtvih kada im je broj preležanih zanemarljiv, a vakcina ispari posle par meseci i to samo jedna vrsta. Tu sada dolazimo i do drugih vakcina, da li su namerno (a verujem da jesu) i bez ikakvog osnova stavljene u poslednji red i time doprineli profitu samo jedne firme na uštrb zdravlja ljudi ili je nešto drugo u pitanju. A toliko se priča o "zaštiti drugih" da je to već postalo mučno.

@Zuma
Opet, ako si čitao hiljade i hiljade radova o virusu, trebalo bi da znaš šta je case study tako da tvoje zanemarivanje "tetke i komšije" nije naučno potkovano. To se zanemaruje kada hoćeš nešto da sakriješ ili te ne zanima ali onda ni tvoja tvrdnja ne može biti 100% tačna ako ne ispitaš. Ja npr uvek više verujem praksi nego papiru što se pokazalo ispravnije za sve, a ne samo za vakcinaciju. Mogu sutra da napravim ulicu negde gde mi na papiru izgleda najbolje i da zbog nje sutra zakrčim ceo grad kada se ulica pusti u rad. Svaka saznanja se dopunjuju, a kako vidim iako često pišeš da nije sve crno i belo, većinu stvari upravo posmatraš tako.
Mariks, statistika nije nešto oko čega postoje dileme. Lično iskustvo, ma kako obimno bilo, NE MOŽE da postigne ni statistički reprezentativan IZBOR slučajeva, a još manje statistički relevantan BROJ slučajeva. Zbog toga je sasvim bezvredno ako se posmatra kao jedino i sasvim dovoljno za odluku koja pretenduje da je bilo šta više od pukog pogađanja. Lično iskustvo naravno ima neki značaj, ali samo kao podsticaj za dalje istraživanje, kao izvor ideje. Nešto što si doživeo može da podstakne maštu, pa onda fomulišeš neku hipotezu, tj "šta bi možda moglo biti", ako se dalje istraži i na kraju dokaže.

A onaj prvi pasos prosto nije tačan. Niko ne žmuri na bilo šta. Postoje statistički podaci iz celog sveta kako prolaze oni koji prođu bolest, a kako oni koji se vakcinišu. To je provereno na tako velikom broju slučajeva da više nikakve dileme ne postoje šta je gore.

Ja nisam spominjao ceo svet, spominjao sam nas i opet, ko nama garantuje tačnost tih podataka kada kriju sve što može da se krije. Što se tiče ovog prvog eto i sam priznaješ da ga treba uzeti u obzir, a ne odbaciti, nema to veze sa statistikom.

Inače zaboravih da napišem da poznajem dve osobe srednjih godina koje su se zarazile, a vakcinisane. Muškarac pfizer, temperatura i malaksalost 3-4 dana, žena kinez, kašalj 3-4 dana. Njen brat kinez, obostrana upala pluća. Sad sam ga pitao vreme vakcinacije pa ću dopuniti post.

Drugi poznanik je juče proverio antitela posle 11 meseci od preležavanja i u aprilu. U aprilu mu je vrednost bila 7, juče 6.5. Ne znamo naravno da li je bio u kontaktu sa nekom zaraženom osobom koja mu je održala nivo antitela ali sačekaće sa vakcinacijom. Dakle vakcina je svakako bolje od distance i onda jakoj izloženosti, ali sve više podataka dobijamo za preležanost što je takodje bitno.

Nema veze da li nas lažu u Srbiji ako znamo da niti je virus kod nas različit od onoga u svetu, niti smo mi biološki različiti od sveta. Pa, pošto se zna šta za viruse i njihovo dejstvo važi u svetu, onda to isto važi i kod nas. Ne mislim na konkretnu raširenost zaraze, nego na prosečnu težinu bolesti i prosečene efekte vakcina.

Tvoja iskustava o ponovo zaraženima, pa čak i da su brojnija, i dalje ne bi bila dovoljno brojna. A još su i selektivna, tj postoji "bias". Dakle izdvajaš samo ponovo zaražene, i samo njih brojiš, ne vodeći računa koliko si ljudi koji nisu ponovo zaraženi morao da "odbaciš" kao nezanimljive, da bi među njima uopšte MOGAO da pronađeš toliko zaraženih. Dakle ne postoji dokaz po čemu bi taj tvoj izbor ("eto i ovi su zaraženi") trebao biti reprezentativan za celu populaciju. Jesu zaraženi, ali šta smo mi time naučili o virusu? Šta SAD znamo više, o celoj populaciji, nego što smo znali ranije, pre nego što si nam ti saopštio za to dvoje? Zato takva lična iskustva nemaju značaja.

Inače zaboravih da napišem da poznajem dve osobe srednjih godina koje su se zarazile, a vakcinisane. Muškarac pfizer, temperatura i malaksalost 3-4 dana, žena kinez, kašalj 3-4 dana. Njen brat kinez, obostrana upala pluća. Sad sam ga pitao vreme vakcinacije pa ću dopuniti post.

3 meseca nakon vakcinacije.

Jesu zaraženi, ali šta smo mi time naučili o virusu? Šta SAD znamo više, o celoj populaciji, nego što smo znali ranije, pre nego što si nam ti saopštio za to dvoje? Zato takva lična iskustva nemaju značaja.

Ovim si opet pokazao da ne razumeš ili ne želiš da prihvatiš ono što je već sada očigledno i šta se priča. Dakle gledajući Izrael i sve više ovih "nebitnih" podataka kako ih nazivaš jasno je da nam više nije bitna efikasnost vakcine jer znamo da nije velika već nakon koliko vremena vakcina ispari tj imunitet stečen vakcinom nestane kod odredjenih ljudi što je jako bitno za imunokompromitovane. Ili bi ti da pustiš da umru jer su se vakcinisali tako da je smrt opravdana? Kao i da preležani možda ne moraju da se bodu 16 puta i da im se nameće neki kovid pasoš ako preležavanjem i kasnijom vakcinacijom imaju jaču zaštitu nego 6 puta vakcinisani.

Ako uzmemo u obzir tvoju logiku onda ni mrtve ne trebamo gledati jer ih je svakako mali broj plus stari i bolesni, pa šta se onda cimamo? Šta mi znamo sada što nismo znali pre? Koliko ljudi si ti odbacio koji su prošli sa "šmrkavicom" pa bi da zaključavaš? Zato takvo razmišljanje nije prihvatljivo u realnom sagledavanju stvari. Ja nisam formirao generalno mišljenje na osnovu 3 slučaja već koristim ono što je javnosti nedostupno, a to su podaci ma koliko oni mali bili sa saznanjima koje trenutno imamo. Koliko je nezaraženih zbog vakcine ne znamo dok ih neetički ne izlošimo virusu i odradi se neka studija. Svakako je bolje da se primi nego ne ali cilj je pronaći najefikasniju zaštitu, a ne puniti dzepove ljudima kojih je baš briga za tebe.

Sad gledam neke vesti o Koroni, izjave prominentnih ''stručnjaka'' i Šiznog štaba i onda i komentare na portalima (a nisu svi antivakseri). I nešto se mislim...

Ja da sam na mestu vlada, medicinskih institucija i pojedinih figura koje se ne skidaju sa medijske scene (razni Šekleri, Lonci, drKoni, Radmilo iz Niša i ostali...) nakon godinu i po dana rovovskih bitki, počeo bih da se pitam šta toliko pogrešno radim(o) da 60% stanovništva nema poverenja u mene i mere, kao i to šta toliko pogrešno radim(o) da čak i ljudi koji su se uredno vakcinisali i uglavnom se pridržavaju mera (odstojanje, maska i slično) počinju da govore da sam im/smo im se smučili. A isto vala važi i za obične pojedince koji već preko godina dana vode ''sam protiv svih'' bitke i ne uviđaju da ovakav njihov nastup i mentalitet vodi samo u pat poziciju iz koje se ništa neće promeniti. Tj. bar ne onako kako bi oni želeli.

Pošto među njima ima strašno puno narcisoidnih poremećaja, a pritom su i mnogo plitkoumniji i primitivniji nego što misle, većina njih automatski na sve to odgovara i rešava sa ''pa ljudi su protiv mene/nas/mera zato što veruju u teorije zavere''. I tu prestaju svi dalji pokušaji da se razume problem i da se nađe rešenje. Niko od svih tih mesija u belim mantilima (a i ovih što nemaju ni taj beli mantil pa opet sebe porede s bogom...) nikad ne uzme ni minut da razmisli zašto je danas toliko puno teorija zavere. Većina njih su obično toliko uskogrudi i specijalizovani za jednu jedinu oblast, da su toliko zarđali sa istorijom i opštom kulturom, te ne znaju jadni koliko je ljudska istorija puna zlodela, podmuklosti, zavera i profiterstva. Pa čak i ova moderna. Zapravo - pogotovu ova moderna. Jer moderna istorija beleži sve grozote, tako da za razliku od glasina iz Srednjeg veka kojima nas uče u školama, čovek danas bukvalno može da ode u arhive i informiše se o nekim grozotama koje su ljudi činili jedni drugima u zadnjih 200 godina, i to sopstvene vlade svojim narodima, i to u mirnodopskim uslovima.

To je što se tiče nerazumevanja društva i uzroka nepoverenja naroda u institucije. Ne samo u Srbiji, nego u celom svetu. Pa više niko nigde ne veruje svojoj vladi osim u 10ak izuzetno uspešnih i sređenih zemalja. Ja sam lepo pisao, nisu ljudi ovde ništa više sumnjičavi nego u Americi ili Nemačkoj. Ali na stranu i to, opet mi ostaje fascinantno kako godinu i po dana od izbijanja epidemije, godinu dana od prolaska prvog talasa, i 6 meseci od pojavljivanja vakcina, nadležni i odgovorni i dalje ne menjaju ništa u svom pristupu i nastupu a pitaju se zašto 60% ljudi i dalje ne želi da se vakciniše ili se i jesu vakcinisali ali im na pamet više ne pada da ležu i bude se sa mislima o Koroni, Koroni i samo Koroni...

Onom Šekleru da neko kaže ''kralju, ti se možda razumeš u Koronavirus, ali u ekonomiju i društvo ne. Pa čak ni u medicinu'', on bi samo odgovorio ''glupi ste'', bez ikakvog argumenta za svoje stavove koje nameće. DrKona ili onog Đerleka da neko pita kako misle da primoraju hiljade i hiljade nastavnika da se vakcinišu, kad će pola da im da otkaz i odu napolje ili traže drugi posao za bolje pare, oni bi ostali zabezeknuti.

Neverovatno je da toliko glava, titula, grandioznosti i samoproklamovanih stručnjaka sedi na toj jednoj zaraćenoj strani i već godinu dana (ili 6 meseci, kako uzmemo) srljaju u iste ''juriše'' protiv istih problema, i posle dostizanja 45% vakcinisanih, udaraju u istu prepreku, gube, i nikada nijednom od njih ne pada na pamet ''čekaj bre, ovo ovako više ne ide, daj da probamo nešto drugo''. I što je najcrnje, oni se takvi podsmevaju svakome ko ne rezonuje kao on, čak i kad je vakcinisan a poručuje im da olade više i da neće ništa postići ovako. Drugima se podsmevaju i smatraju ih bolesnim, a već 6 meseci rade jedno te isto očekujući drukčije rezultate. :kafa:

Pa dabome. Evo i Nemci kukaju na narod, neće da se cepi. A Šveđana 80% cepljeno - država ih tretira ko ozbiljne ljude. 29. septembra ukidaju sve mere.

E, da - moraćemo ipak i mi, sužnji kukavni. Trenutno smo u nekom smešnom paktu sa vlastima: mera nema, a RTS kaže da ima, ali od toga mi se kaki više nego od Oko magazina. Ipak treba da se pusti voda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878409#p878409:1zt8iii6 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 07 Sep 2021 22:47[/url]":1zt8iii6]Neverovatno je da toliko glava, titula, grandioznosti i samoproklamovanih stručnjaka sedi na toj jednoj zaraćenoj strani i već godinu dana (ili 6 meseci, kako uzmemo) srljaju u iste ''juriše'' protiv istih problema, i posle dostizanja 45% vakcinisanih, udaraju u istu prepreku, gube, i nikada nijednom od njih ne pada na pamet ''čekaj bre, ovo ovako više ne ide, daj da probamo nešto drugo''. I što je najcrnje, oni se takvi podsmevaju svakome ko ne rezonuje kao on, čak i kad je vakcinisan a poručuje im da olade više i da neće ništa postići ovako. Drugima se podsmevaju i smatraju ih bolesnim, a već 6 meseci rade jedno te isto očekujući drukčije rezultate. :kafa:
Kada sam spominjao da ako se želi postići veći procenat vakcinisanih (ne zato što im je izuzetno stalo do zdravlja naroda, koliko do visoke pozicije na lestvici sa kojom vole da nam se indirektno hvale), da je potrebno da se promeni pristup, bio sam nazvan totalnim laikom za medicinu. A onda se desilo upravo to što sam pisao, angažovali Karleušu i odrešili kesu. I od tada, kada su imali redove 100x gore (u smislu dužine) od onih na otvaranju Lidla kada su se tukli za pile od 120 din, ništa se nije promenilo. Sada su počeli sa time da ipak mora i treća doza i angažovali Natašu Bekvalac. Usput, konstantno te bombarduju sa time da jedino vakcina pomaže da se pobedi korona i da otprilike nijedna druga mera ne valja. A i to što je oko celokupne situacije sa vakcinacijom, merama, reakcijom organizma i donošenjem i sprovođenjem mera bilo gomila nedoslednosti, propusta, nedorečenosti... to je postala tabu tema.

P.S.
Obavezno dati jedan demanti za nečitanje na nekoliko stranica A4 formata, zašto ovo napisano nije tačno i zašto ja i meni slični ne razumemo situaciju. ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878143#p878143:l5rc3n7n je napisao(la):
Earthmoving » 07 Sep 2021, 10:42[/url]":l5rc3n7n]Meni je problem što se njijova statistike ne slaže sa mojom statistikom koju sam video rođenim očima. I šta sad da radim, da verujem njihovoj statistici, a ne onome što sam lično video?
To što si ti lično video je totalno nebitno sve dok taj podatak ne bude obrađen od strane stručnog lica i unesen u statistiku slučajeva.
Nije uopšte nemoguće da na jedno dete određena vakcina ili lek deluje drugačije nego prosečan profil bezbednosti.
Ono što je ključno je da se utvrdi zbog cega je to tako i u kom procentu populacije se javlja i da li postoje faktori koji povećavaju rizik.
Sam pojedinacni slucaj, za korist na nivou populacije nema nikakvu vrednost bez prikupljenog šireg konteksta za ocenu bezbednosti i daleko većeg uzorka.

Tako da, to što si ti "lično video" po pitanju bezbednosnog profila nekog leka ili vakcine na populaciju ne znači ama bas ništa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878460#p878460:1yu0v6nf je napisao(la):
Dejan011 » Sre Sep 08, 2021 2:15 am[/url]":1yu0v6nf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878143#p878143:1yu0v6nf je napisao(la):
Earthmoving » 07 Sep 2021, 10:42[/url]":1yu0v6nf]Meni je problem što se njijova statistike ne slaže sa mojom statistikom koju sam video rođenim očima. I šta sad da radim, da verujem njihovoj statistici, a ne onome što sam lično video?
To što si ti lično video je totalno nebitno sve dok taj podatak ne bude obrađen od strane stručnog lica i unesen u statistiku slučajeva.
Nije uopšte nemoguće da na jedno dete određena vakcina ili lek deluje drugačije nego prosečan profil bezbednosti.
Ono što je ključno je da se utvrdi zbog cega je to tako i u kom procentu populacije se javlja i da li postoje faktori koji povećavaju rizik.
Sam pojedinacni slucaj, za korist na nivou populacije nema nikakvu vrednost bez prikupljenog šireg konteksta za ocenu bezbednosti i daleko većeg uzorka.

Tako da, to što si ti "lično video" po pitanju bezbednosnog profila nekog leka ili vakcine na populaciju ne znači ama bas ništa.

:lol:

To sto je neko video rodjenim ocima,to on zapravo i nije video.....i ima da vidi samo ono sto mu kaze zvanicna statistika,tj aktuelna vlast.....Jbt,da li je moguce da 2021 godine postoje ljudi koji ovako razmisljaju?.....jeste vi nekako nasli nacin da doputujete iz neke 1950 godine i iz neke komunisticko-diktatotske drzave?

Nego ljudi,od kako je pocela ova korna,svakakve nebuloze,nelogicnosti,gluposti itd smo imali prilike da vidimo,ali mislim da ovo sto se ovih dana desava polako prevazilazi sve moguce i nemoguce nebuloze i nelogicnosti...

Znaci,imamo ogroman broj vakcina,a vise od 50% stanovnistva nece da se vakcinise (sto je jos apsurdnije ni dobar deo medicinskih radnika nece da se vakcinise)......broj novozarazenih svakim danom sve veci i veci,juce bio preko 5000 (?!)...bolnice se ponovo pune.....i (ono sto je najapsurdnije) da li vlast na neki nacin reaguje na tu situaciju?....da li onaj krizni stab uopste vise postoji?

Tj,imamo situaciju sa mnogo novozarazenih,punim bonicama,stanovnistvom koje nece da se vakcinise a vlasti se ponasaju kao da se ama bas nista ne desava,krizni stab se ni ne sastaje (?!),ljudi (uglavnom) zive normalno masovno se ide mora,koncerte,stadione,svadbe skola pocela najnormalnije...(?!).....pa jbt,WTF?.....da li je ovo neki novi pristup vlasti u borbi protiv korone,tj da je totalno ignorisu?

Mislim,niko ne ocekuje da se zatvaraju ljudi kao proslog marta,ali brate da li je moguce da se bar ogranici rad kojekakvih klubova,kafica?....da se zabrane okupljanja velikog broja ljudi?.....ili je ustvari prosto pozeljno da imamo sto vise dogadjaja gde se okuplja 20,30 hiljada ljudi?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878409#p878409:10qmtb2r je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Sep 07, 2021 9:47 pm[/url]":10qmtb2r]Sad gledam neke vesti o Koroni, izjave prominentnih ''stručnjaka'' i Šiznog štaba i onda i komentare na portalima (a nisu svi antivakseri). I nešto se mislim...

Onom Šekleru da neko kaže ''kralju, ti se možda razumeš u Koronavirus, ali u ekonomiju i društvo ne. Pa čak ni u medicinu'', on bi samo odgovorio ''glupi ste'', bez ikakvog argumenta za svoje stavove koje nameće. DrKona ili onog Đerleka da neko pita kako misle da primoraju hiljade i hiljade nastavnika da se vakcinišu, kad će pola da im da otkaz i odu napolje ili traže drugi posao za bolje pare, oni bi ostali zabezeknuti.

Neverovatno je da toliko glava, titula, grandioznosti i samoproklamovanih stručnjaka sedi na toj jednoj zaraćenoj strani i već godinu dana (ili 6 meseci, kako uzmemo) srljaju u iste ''juriše'' protiv istih problema, i posle dostizanja 45% vakcinisanih, udaraju u istu prepreku, gube, i nikada nijednom od njih ne pada na pamet ''čekaj bre, ovo ovako više ne ide, daj da probamo nešto drugo''. I što je najcrnje, oni se takvi podsmevaju svakome ko ne rezonuje kao on, čak i kad je vakcinisan a poručuje im da olade više i da neće ništa postići ovako. Drugima se podsmevaju i smatraju ih bolesnim, a već 6 meseci rade jedno te isto očekujući drukčije rezultate. :kafa:

A sta ti tu nije jasno sto se svi ti likovi tako ponasaju?......vrlo je prosto objasnjenje,a to je da 90% tih likova (cast vrlo retkim izuzecima) rade samo za svoj licni interes ili interes manjeg broja ljudi oko njih i slicno....oni se pojavljuju samo proforme na TV-u,saopste ono sto im je nalozeno da kazu i nastavljaju dalje sa svojim interesima,poslovima itd,itd...

Sve potice odatle zato sto smo vrlo jadni kao narod,potkupljivi,plasljivi i kada dodje do situacije da jedan diktator (svejedno da li je to knez Milos,Tito,Sloba,Vucic itd) donosi odluke apsolutno o svemu i svacemu onda svi ostali (kao sto su razni Konovi,Djerleci) samo gledaju da prenesu te odluke i nastavljaju da igraju kako aktuelni diktator na vlasti kaze......znaci,sve,ali bas sve u ovoj nesrecnoj zemlji vec vekovima dolazi samo iz jednog "centra moci" tj iz glave aktuelnog diktatora......

Zapravo nase drustvo i drzava su toliko jadni,da diktatori svoje odluke,zelje i komande ne izdaju tamo po nekim kabinetima u 4 zida,nego onako javno preko TV-a.....npr imamo situaciju da Vucic izjavljuje nesto tipa "ja necu da se mesam u rad kriznog staba :lol: ,ali ih molim da uzmu u obzir da Srbija mora da radi" (ili tako nesto sa tom poentom)......i sta to zapravo znaci?......znaci da je Vucic javno porucio svim kriznim stabovima,medicinarima nesto u stilu "slusajte,znam da je korona,da se ljudi masovno zarazavaju,umiru,ali Srbija ima da radi kao da se apsolutno nista ne desava,tj kao da korona ne postoji".......i ko sme da se oglusi na tu njegovu "zapovest"?.......ko moze da mu kaze nesto tipa "pa znate,ako uvedemo neke mere koje ce se postovati,broj zarazenih i umrlih ce biti (primetno) manji"..........niko......sve zavisi samo od njegove volje,njegove odluke,njegove zelje....a svi ostali (armije Konova i Djerleka) samo cuvaju svoju zadnjicu,svoj polozaj i "plivaju" u aktuelnoj situaciju do daljnjeg.....i svi oni vrlo dobro znaju kako je to jadno i glupo,ali da iskreno mogu da ti kazu sta misle o tome samo bi slegli ramenima i "nastavili dalje"....

Opet ponavaljam,to je slucaj samo sa aktuelnim vlastodrscem,ali takav sistem u Srbiji postoji vec vekovima....tako bi potpuno isto bilo da je danas na vlasti neki knez Milos ili Sloba ili kurta ili murta,isto bi se ponasali kao sadasnji poremeceni vlastodrzac....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878485#p878485:r68zii8f je napisao(la):
maxx79 » 26 minutes ago[/url]":r68zii8f]Nego ljudi,od kako je pocela ova korna,svakakve nebuloze,nelogicnosti,gluposti itd smo imali prilike da vidimo,ali mislim da ovo sto se ovih dana desava polako prevazilazi sve moguce i nemoguce nebuloze i nelogicnosti...

Znaci,imamo ogroman broj vakcina,a vise od 50% stanovnistva nece da se vakcinise (sto je jos apsurdnije ni dobar deo medicinskih radnika nece da se vakcinise)......broj novozarazenih svakim danom sve veci i veci,juce bio preko 5000 (?!)...bolnice se ponovo pune.....i (ono sto je najapsurdnije) da li vlast na neki nacin reaguje na tu situaciju?....da li onaj krizni stab uopste vise postoji?

Tj,imamo situaciju sa mnogo novozarazenih,punim bonicama,stanovnistvom koje nece da se vakcinise a vlasti se ponasaju kao da se ama bas nista ne desava,krizni stab se ni ne sastaje (?!),ljudi (uglavnom) zive normalno masovno se ide mora,koncerte,stadione,svadbe skola pocela najnormalnije...(?!).....pa jbt,WTF?.....da li je ovo neki novi pristup vlasti u borbi protiv korone,tj da je totalno ignorisu?

Mislim,niko ne ocekuje da se zatvaraju ljudi kao proslog marta,ali brate da li je moguce da se bar ogranici rad kojekakvih klubova,kafica?....da se zabrane okupljanja velikog broja ljudi?.....ili je ustvari prosto pozeljno da imamo sto vise dogadjaja gde se okuplja 20,30 hiljada ljudi?

Hleba i igara!

Doduše, mi smo obrnuli igricu jer nam ni hleb više nije bitan, samo da se igramo.

Sve je poskupelo, vazduh nam je nikad gori, deponije gore, ali ne diraj kafiće, utakmice i koncerte.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877968#p877968:2ctrfowe je napisao(la):
Zuma » Pon Sep 06, 2021 6:46 pm[/url]":2ctrfowe]Pošto smo blizu maksimuma zaraženih iz poslednjeg talasa, dobili smo i nove mere. Ovo je povod:

Direktorka KBC Bežanijska Kosa Marija Zdravković izjavila je danas da je moguće da ta bolnica ponovo pređe u kovid sistem.

"Naše ambulante su prepune i naši kapaciteti su 100 odsto zauzeti. Veliki broj pacijenata ima tegobe zbog preležanog kovida, a nisu se vakcinisali", rekla je Zdravković.

Ona je naglasila da je koronavirus ozbiljno oboljenje koje ostavlja teške, pa i trajne posledice na organizam.

"Svaki deseti pacijent ima kardiovaskularne komplikacije koje mogu biti jako opasne. Od tri do pet odsto pacijenta ima teške komplikacije kovida koje će ostaviti trajne posledice, pa će do kraja života morati da primaju terapiju", objasnila je doktorka.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1918628
... a ovo je odgovor:

Vesić: "Nema muzike posle 22 časa radnim danom i posle 23 nedeljom!"

To će ti pokazati, ti gadni virusu :!:

He,ovo je genijalan post.....pokazuje sav besmisao situacije u kojoj se nalazimo....ali ispada,apsurdno,skoro nikoga to ne zanima...

Да покушам да понудим интерпретацију тренутних збивања. Водећи немачки (и светски, кажу) вирусолог је, наиме, рекао је, на опште изненађење, онако Несторовићевски, да би се, пошто је вакцинисан, намерно заразио, а шта то значи је убрзо објаснио знанственик из земље која увек слуша шта кажу Немци:

"Zadnjih nekoliko mjeseci smo se jako razočarali u cjepiva jer su prvi podaci pokazivali da su izuzetno učinkovita u zaštiti, kako od zaraze tako i od bolesti, no sada vidimo da taj imunitet relativno kratko traje. Evo sada Izrael masovno cijepi čitavu populaciju trećom dozom cjepiva i očito je da nam cjepivo ne daje dugoročni imunitet i, ako se želimo zaštititi samo cijepljenjem, morat ćemo se cijepiti svakih nekoliko mjeseci, što dugoročno nije održivo", rekao je Gordan Lauc, znanstvenik i član vladinog savjeta, gostujući na HRT-u.

Дакле, пошто "није одрживо", не можемо се заштитити само цепљењем, него је неопходно да вирус прође кроз популацију (што и није откриће вредно Нобела за књижевност). Па ко се вакцинисао - мирнији је.

Али то значи и да морамо да престанемо да бројимо кијавице и да објављујемо ту бројку у медијима, јер нас не води никуд.

Održivo bi bilo kada bi se svi vakcinisali istovremeno i kada bi svaka zemlja na granici testirala sve koji ulaze.

Verovatno su to epidemiolozi mislili na početku epidemije.

A na početku se znalo da vakcina ne štiti doživotno već oko 9 meseci (ako se ne varam).

Сад се зна да Фајзер штити 6. Нема овде много непознаница, може једино да се спроведе стратегија као против грипа и то је то.

A koliko treća doza produžava imunitet?

Recimo tetanus se prima slično, 2 doze u roku od mesec dana, pa 3. doza za 6 meseci i mirni ste 10 godina.

Izrael je počeo da daje treću dozu? Zanimljivo je da nema nekog konkretnog stava od najviših zvaničnika. Samo se puštaju neki doktori da pričaju o tome.

Mora se pametno sročiti priča jer se sa previše optimističnim izjavama koje se nisu u potpunosti obistinile izgubilo poverenje koje ni od početka nije bilo preveliko.

Na žalost, priča nije toliko jednostavna (više različitih vrsta vakcina, mnogo kombinacija, imunitet nisu samo antitela...) tako da je teško sročiti dobru priču koju će većina razumeti.

Дали су већ 2 милиона до прошле недеље, досад сигурно и више.

Čak smo i mi počeli sa trećom dozom već neko vreme, baba već primila treću, keva i ćale su sledeći.

Elem mislim da nema poente mnogo gledati brojeve zaraženih, jer se kod imunizovanih ljudi virus verovatno nalazi u grlu ali ne može proći, bar kod ljudi koji još uvek imaju imunitet, u telo. Možda bi neka vakcina u speju bila lek i za to, koja će praviti IgA antitela. Treba ispitati. Zato verovatno imuni (vakcinisani ili preležani) šire virus i budu "zaraženi" ali većinom bez posledica.

Evo drugar kojem žena radi u kovid ambulanti

Jucerasnje stanje, od 37 pacijenata, 30 revakcinisano, 15 pozitivno, dve sa sve 3 doze, ostalih 15 danas rezultati pcr, niko nije dobio uput za bolnicu

Dok su lakši slučajevi to je dobro. Ne smemo opet zatvarati bolnice zbog kovid pacijenata. Znači, napokon smo uspeli da zaravnimo krivu kako tako.

Treba ostaviti par bolnica pod obavezno, da bi ljudi mogli da se normalno leče, ako dođe do pretvaranja bolnica u kovid bolnice, a ne da ponovo slušamo o prihvatljivim gubitcima.

Čudi me da je na ovako usijanoj temi (ili sam ja propustio pošto nemam vremena da je preterano aktivno pratim) da je izraelska studija pokazala, parafraziram, da su efekti zaštite od korone dobijeni preležavanjem čini mi se trinaest puta jači nego od vakcine.

Vrh