Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

  • Da - Sinopharm

    Glasovi: 32 10,2%
  • Da - Sputnik V

    Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

    Glasovi: 81 25,7%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

    Glasovi: 49 15,6%
  • Da - AstraZeneca

    Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

    Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

    Glasovi: 43 13,7%
  • Ne želim da se vakcinišem

    Glasovi: 60 19,0%

  • Ukupno glasača
    315
Ертмувинже, немогуће је идентификовати накнадно његове жртве, али, с обзиром на године, може се претпоставити да је дртина кашљањем у јавном превозу, у биоскопу, позоришту, музеју - ако је икад, овако некултуран, ишао у такве институције... ликвидирала бар туце носилаца Партизанске споменице, а можда и покојег носиоца Албанске споменице.

Логика коју је др Коњ покушао да представи заправо се своди на ово: Ограничите максималну дозвољену брзину у саобраћају на 30 километара на сат, и на аутопутевима, и нико никад неће погинути у саобраћају. То је спасених 700 живота годишње у Србији, а у Америци...

Из неког разлога, то се још не уводи.

Људи, освестите се. Доста је тираније.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775959#p775959:2tykj39r je napisao(la):
paradox polje » 18 Sep 2020 02:29 pm[/url]":2tykj39r]
Ово су можда званични подаци, али качио си неколико пута ону мапу погодну за анализу "вишка преминулих" где се заиста види да је децембар 2016 / јануар 2017 тај вишак око 5000, који се дакле могу приписати највероватнијем узроку грипу. Тада се нико није трудио да евидентира те преминуле као последица неког вируса, вероватно је онда као сада политичка воља утицала да се тај број драстично смањује, само је сада то мало теже.
Znam, ja sam napravio taj proračun i grafik kad je postalo očigledno bi zbog potpunog blokiranja zdravstvenog sistema moralo postojati bitno više mrtvih nego što se direktno vodi kao posledice kovida. Međutim u tom slučaju je jasno da sav taj višak smrti ne može poticati ni od čega drugog nego od kovida. Pojavljuje se u sred leta kad ni jedne godine nema ni približno toliko velikog povećanja smrtnosti, savršeno se po tajmingu slaže sa poznatom dinamikom širenja virusa, i još je jasno da višak umiranja mora postojati jer se normalni pacjenti praktično više i ne primaju. U slučaju viška umiranja u decembru 2016. (oko 1800) i januara 2017. (oko 3000) nije tako, niko nije prebacio gomile lekara na drugi posao, efektivno zatvorio sve zdravstvene ustanove, itd, itd, pa zaista nije jasno od čega potiče tako ogromno povećanje (ukupno oko 4800). Pročitao sam gomilu izveštaja i nigde se ne spominje da je sezona gripa 2016/2017. bila baš u toj meri posebna. Upravo suprotno, eksplicitno se kaže da je bila normalna. Recimo:

Упосматраној години није било пријављених неуобичајених, сигналних догађаја. 2017. година је била уобичајена што се тиче активности вируса грипа и није било регистровано повећање тешких форми болести.
http://www.batut.org.rs/download/publik ... atelji.pdf

Zatim je pik gripa te sezone bio pomeren u februar (a ne decembar i januar gde je najveći višak mrtvih), a u dijagramu viška umiranja februar je prosečan. Zatim sam poredio zvanične brojeve umrlih od respiratornih bolesti za godine pre i posle 2017. Ni tu se 2017. ne uzdvaja pretearno. Ne mogu da zamislim da baš niko ne primeti neverovatno povećanje skoro 5000 neobjašnjivo mrtvih u decembru/januaru 2017. i to baš pošto su dobili grip, budući da svi operišu sa ciframa od nekoliko desetina mrtvih od gripa, a najslobodnije procene evidencijama neobuhvaćenih, za poznati pandemijski grip 2009., idu do nekoliko stotina, a ne ogromnih 3000 ili 5000. Bar bi se u javnosti puno pisalo o gripu, makar i bez brojeva. Godinu međutim 2017. niko i ne pominje po zaista vandrednoj aktivnosti gripa. Zbog toga pretpostavljam da toliki višak ima neko drugo objašnjanje. A čak i uz prepostavku da je takva moja procena pogrešna, opet bi ostala činjenica da je višak smrti od kovida sada već sličan i tom broju, pri čemu je on postignut pošto je kovidom bilo zaraženo manje od 1% stanovništva, a tek je prošlo 6 meseci. Zbog toga je jasno kakav je odnos opasnosti od kovida i gripa.
 
На северистоку Енглеске, око два милиона људи до даљег неће моћи да се окупља нити састаје мимо куће, док ће баровима и ресторанима радно време бити скраћено. Нове мере подразумевају и да је дозвољено окупљање до највише шест особа.
Француска се сада налази у фази у којој бележи више од 10.000 нових случајева на дневном нивоу, а после увођења рестрикција ове недеље у Марсеју и Бордоу, за повратак мера спремају се Лион и Ница.

Izgleda da se situacija pogorsava svuda, a da je u Srbiji relativno dobra. Kako to?
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sRAkP9B1AJ4[/youtube]

A zašto je toliko teško poverovati da Srbiji ide relativno dobro u rukovanju pandemijom u poređenju sa nekim prosekom sveta?

Odmah da razjasnim, ja jesam rafalisao po Vladi i Šiznom štabu, ali najviše zbog onih debilnih policijskih časova od po dva-tri dana.
A vala skoro pa da i nisam komentarisao još od sredine leta, kad su se malo smirile i Korona i onaj ludak sa svojim nabusitim izjavama na TVu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776141#p776141:6cg0zmc0 je napisao(la):
MC_ » Sub Sep 19, 2020 10:45 am[/url]":6cg0zmc0]На северистоку Енглеске, око два милиона људи до даљег неће моћи да се окупља нити састаје мимо куће, док ће баровима и ресторанима радно време бити скраћено. Нове мере подразумевају и да је дозвољено окупљање до највише шест особа.
Француска се сада налази у фази у којој бележи више од 10.000 нових случајева на дневном нивоу, а после увођења рестрикција ове недеље у Марсеју и Бордоу, за повратак мера спремају се Лион и Ница.

Izgleda da se situacija pogorsava svuda, a da je u Srbiji relativno dobra. Kako to?
Mozda virus ima neko svoje kretanje, talase, pa nekoliko meseci traje zatisje,pa odjendom udari..zaboravljamo da smo kroz pakao prosli u junu i julu, kada je svuda situacija bila mirna, bili smo "najgori u Evropi"...ako smo ista sa ovim virusom naucili,bez obzira sta mislimo, to je da pravila i nema, i da nista nije nemoguce..barem na osnovu zvanicnih informacija..i onako se po carsijama vec sire price da i nam uskoro sledi treci talas, pik ili koji je vec djavo, da li ce ga i kada biti, to nista nije sigurno..moze da startuje vec sutra, moze za mesc, dva, moze i nikad..
 
Mislim da pravila ima. Kod nas je virus buknuo posle nekoliko kritičnih događaja praćenim kampanjom da je virus nestao što je rezultiralo da se ljudi uopšte ne paze.

Evo, nisam epidemiolog, ali očekujem da bukne ponovo, naročito kada zahladi (ne zbog toga što hladnoća direktno utiče na aktivnost virusa, već zbog neprovetravanja i ukidanja bašti, pa će svi da nagrnu u unutrašnjost kafića)

Kao što svake godine imamo grip, sada će biti pojačan kovidom, sa tim što će se struktura promeniti, pa više tipijum na mlade, a manje na decu i stare jer oni nose maske prilično disciplinovano.
 
Očigledno je u toku pravi rat o tome ko će biti najuspešniji u prodaju vakcine protiv kovida. Prvo su Rusi izveli neočekivani trik sa licenciranjem daleko pre neophodne provere, a sada izgleda da "Imperija uzvraća udarac". Grupa zapadnih eksperata tvrdi da se u Ruskom izveštaju o kasnijem ispitivanju na dobrovoljcima uočavaju jasni znaci lažiranja rezultata testova. Stvar je izgleda vrlo slična problemu sa statistički neverovatno dugačkom serijom jedinica za broj umrlih uoči izbora u Srbiji. Kažu da se u rezultatima Ruskih testova vide ponavljajući obrasci brojeva koji su statistički krajnje neverovatni, kao da je neko kopirao iste podatke više puta. Nisam još pročitao pismo koje su objavili, pa je nemoguće napamet reći da li je ovo osveta ili zaista osnovana primedba.

Rusija je manipulisala podacima o vakcini sputnjik V?

Prema mišljenju međunarodnih eksperata, numerički obrasci nivoa antitela u krvi i kod ''t-ćelija'' ne mogu biti slučajnost. Osim toga, jednostavno je preskočen deo finalne, probne faze.

Izvor: DW petak, 18.09.2020. | 13:51

Zahtevi koji se postavljaju pred vakcinu protiv korone potpuno su jasni: ona mora da bude delotvorna, bezbedna, povoljna i brzo dostupna. Ti osnovni kriterijumi važe, bez izuzetka, za sve istraživače koji na tome rade već mesecima i pod ogromnim pritiskom.

Ogromno je bilo i zgražavanje međunarodne javnosti kada je Rusija sredinom avgusta brže-bolje pustila u promet prvu vakcinu, sputnjik V – iako skoro uopšte nije klinički testirana i nisu urađene odlučujuće bezbednosne probe.

Isti nalazi kod različitih pacijenata?

Međutim, sve je više naznaka da je osnovnim podacima o vakcini grubo manipulisano. U otvorenom pismu u stručnom časopisu Lancet, preko 40 istraživača iz Evrope, SAD, Kanade, ali i Rusije dovode u pitanje verodostojnost podataka.

Posebno su uočljivi numerički obrasci koji se ponavljaju, a koji su markirani u otvorenom pismu. Iako su različiti ispitanici dobijali potpuno različite forme vakcine, svi su u različitim danima imali egzaktno isti nivo antitela u krvi.

Takođe i činjenica da bi vrednost t-ćelija koje se bore protiv SARS-CoV-2 trebalo da bude identična kod svih ispitanika, prema međunarodnim stručnjacima, ne može da bude puka slučajnost. Sa statističke tačke gledišta, rezultati su veoma neverovatni i zapravo sve mnogo više liči na manipulaciju – kako je ocenio poznati stručnjak za mikrobiologiju Enriko Buči. „To je kao da bacate kockice i svaki put dobijete potpuno iste brojeve“, izjavio je Buči za „Moskovski tajms“ (Moscow Times).

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1734781
Pismo zapadnih eksperata

Note of concern

Enrico Bucci, 7 Settembre 2020

While the research described in this study is potentially significant, the presentation of the data raises several concerns which require access to the original data to fully investigate. These are detailed below.

https://cattiviscienziati.com/2020/09/0 ... f-concern/
 
Иначе, само да напоменем за све који су из неког разлога овде (а и другде) ширили пропаганду како се лажирају ниске бројке крајем августа да би се одржала Парада Поноса, она би требало да буде одржана данас али је још месецима уназад одлучено да неће због ковида. Што је у складу са генералном, међународном солидарношћу (у већем делу Запада су параде требале да се одржавају током јуна). Једини за које знам да су до сада одржали икакву су били Хрвати и мислим да нико не гледа благонаклоно на то.
 
Brate, ko će koronu da isprati?! Svako ima neku svoju priču. astroDule pesimista, drugi prikazuju statistiku, treći se pitaju kada će koji pik, a ja se pitam dokle će da nam (nas) truju vazduh, vodu, hranu.
Dokle će praviti majmune od nas sa maskama jer pravila nema ni de jure ni de facto.
 
Krizni štab je ponovo propustio da shvati (ili mu ne daju) šta je u nekom trenutku prioritet. U Evropi je uzbuna jer se plaše početka novog talasa, pošto brojevi zaraženih skoro svuda rastu. SADA je trebalo da naš glavni akcenat bude na uvođenju zaista strogih mera na granici. Ona je sada najvažnija. Time bi se moglo najviše postići jer je uvoz mnoštva novih slučajeva sa strane praktično siguran uz dosadašnji sistem. Međutim uveli su nešto u čemu je teško shvatiti čak i zašto bi to po njima TREBALO da funcioniše. Ko će da proverava da li se njihove nove mere poštuju? Kako? Niko ne ume da kaže kako će se kazniti oni koji u formularu prosto napišu bilo šta. Da li je ponašanje povratnika u Srbiju nekako vezano za kazne u slučaju da nije primereno? Kako, ako jeste? Ko će to proveravati? Šta se posle dešava? Moguće da je nisam pratio njihove objave, ali mi ništa u tom novom sistemu nije jasno.
 
Sada postoji opste upiranje prstom. Ni ruska ni engleska ni kineska valcina nisu razvijene po pravilima.
 
Trenutna situacija u okruženju, u zemljama sa kojima se ostvaruje veći broj putovanja. Ovo je logaritamska razmera što znači da su razlike između nas i njih još izraženije nego što izgledaju. Vidimo da su trenutne koncentracije virusa na milon ljudi od 2 do više od 100 puta veće nego kod nas. Imamo li na granici bar beskontaktne merače temperature, ako ništa drugo? Tako bi se prepoznali bar oni koji su već dobili temperaturu umesto da se baš sve ostavi na savest povratnika u zemlju.

Covid cases Eur 2020.09.19.png
 
Evo kako izgledaju novi znakovi.

Kazne za sve koji ne nose masku napolju a bilo gde unutra ne mozes ni da udjes bez maske.
 

Prilozi

  • DCDC38B8-74A7-474D-9DA3-BBD7C65E4CB8.jpeg
    DCDC38B8-74A7-474D-9DA3-BBD7C65E4CB8.jpeg
    362,4 KB · Pregleda: 1.270
Policija kontrolise po prijavi gradjana.

Naravno ovo je minimalna kazna. Tipa spustio si masku i stavio samo na usta. Ako te uhvate da nemas masku ili jos gore da neces da je stavis dok si u parku ili na ulici kazne idu i do $1,000
 
Ovde unutra ako te uhvate najcesce te hvata neko privatno obezbedjenje ili cak fizicka lica tj prolaznici koji su se nasli u neposrednoj blizini a onda cekas policiju.

Evo slucajno se to vidi na pocetku ovog videa.
https://youtu.be/q2teVACRbYQ
coveka odvode jer nije imao pokriven nos sa maskom!


što je najgore ja sam jedan od onih što iz meni nepoznatog razloga često zaboravljaju masku. Ne namerno vec mi se to dešava a to u US nije ni malo prijatno! Konstantan pritisak!
 
Izvršili građansko hapšenje :)

Znaš i sam kako je kod nas. Niko ti ne sme ništa osim policije, tj. nikome ne moraš da daš ličnu kartu, pa ti samim tim ništa ne mogu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776393#p776393:3dwj2a09 je napisao(la):
astrodule » 20 Sep 2020 02:30 pm[/url]":3dwj2a09]Ko kontroliše? Ko kažnjava?

Kod nas stalno neki nesklad između propisa i službi.
Kriznom štabu je, uz političke diktate i brigu o ekonomiji, problem i to što niti imaju dovoljno ljudi niti bi bili u stanju da se organizuju, bilo sebe bilo te ljude, kad bi ih nekim slučajem i imali. Zato je sada sve toliko dobrovoljno. Čak i kada je bilo vanredno stanje i zabrana izlaska iz kuća, i to je bilo dizajnirano tako da se može kontrolisati sa malo ljudi (pošto je važilo za sve jednako), odnosno kao redovni i usputni posao policije. Neko je ovde već pričao o tome. Čim se pojavila potreba za blažim, ali fino podešenim merama koja gađaju tačno ono što treba, ali ne više od toga, ali što neko onda treba da organizuje i proverava, odjednom to više nije bilo moguće, pa su ukinuli SVA ograničenja. ILI-ILI. Nije bilo sredine i optimizacije prosto zato što nisu pripremljeni na to i nemaju resurse koji su potrebni. Sve što sada rade je zato silom prilika usmereno na što manje potrebe za angažovanjem ljudstva i organizacione komplikacije, a ne zato što je to najbolje za nas.

Velike epidemije su vanredne situacije i normalno je da zahtevaju višak angažovanja, opreme i ljudstva (masovno traženje kontakata, masovno testiranje, dodatni menadžerski, administrativni i pomoćni radnici, mnoštvo inspektora, brza i fleksibilna programerska podrška. Međutim sve to mora unapred biti spremno bar u obliku planova i organizacije. Ništa od toga mi nemamo u potrebnoj meri jer smo ono što na zapadu nazivaju sektor civilne zaštite uništili. U vreme Tita "odbrana i zaštita" je bila ogroman paralelni sistem koji je imao ne samo svoje ratne zadatke ("odbrana") nego je pre svega bio predviđen za velike zemljotrese, poplave, epidemije, i sve druge vanredne situacije ("zaštita") u kojima treba posebno reagovati dodatnim resursima i organizacijom. U to vreme su mogli da za 24 časa angažuju praktično čitavo vojno sposobno stanovništvo Jugoslavije jer su svi imali neki raspored organizovanja u slučaju potrebe, isto kao što su SVE firme imale rasporede za vanredne okolnosti (ako recimo imaju neke otrove koje treba obezbediti, važne dokumente, kritičnu opremu koja bi bila od pomoći, itd). A nas je prvi ozbiljniji virus iz familije "prehlada" oborio na nivo apela na savest:

"Treba da se stidite ako ne uradite kao što kažemo!".

Zaista moćno. :bash:

TEMA NEDELjE: DA LI NAM JE POTREBNA CIVILNA ZAŠTITA, 24.03.2020.
Jugoslovenski model bio je uzor svetu
Posle petooktobarskih promena, civilna zaštita u Srbiji bila je u stanju kliničke smrti – nova vlast je ovaj sistem tretirala kao relikt socijalizma
http://www.politika.rs/sr/clanak/450716 ... uzor-svetu
 
Ovo je isuviše retka i dragocena slika da bi se propustila. Recimo za jedan veliki naslov u stilu domaćih medija:

Srbija, jedino svetlo u mračnoj Evropi! :lol:

COVID-19-geographical-distribution-world-cumulative-number-14-day-2020-09-21.png

Geographic distribution of 14-day cumulative number of reported COVID-19 cases per 100 000 population, worldwide, as of 21 September 2020
 
Иако је имунитет становништва и даље испод класичног нивоа од 60 одсто, то ће можда бити довољно за ефикасно заустављање епидемије ковида 19 у Шведској, сугерише један од најистакнутијих данских епидемиолога.

"Постоје индиције да су Швеђани стекли ниво имунитета на болест, што је заједно са осталим мерама довољно да болест не остаје", рекао је за лист Политикен професор биокомплексности на Институту Нилс Бор у Копенхагену Ким Снепен.
 
To je naravno opet vest Sputnjika. Obratite pažnju na sugestivnu formulaciju naslova na B92. Po ne znam više koji put. Citiram:

Šveđani pobedili?

Švedska -- Švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv koronavirusa, koju je većina svetskih stručnjaka kritikovala, odnedavno beleži sve bolje rezultate.
Izvor: Sputnjik ponedeljak, 21.09.2020. | 12:45
Postaje već duhovito sa koliko upornosti Ruski "Sputnjik" za Srbiju (što je ogranak KGB-a) i Američki desničari guraju priču o "Švedskom pristupu" epidemiji. Prvi, zato što to Srpskoj publici implicitno sugeriše da je Svedska usamljenost najbolji znak da je čitav ostatak zapada duboko pokvaren, a drugi da bi pobedili američke Demokrate na predstojećim izborima jer je tobože baš njihova politika određuje i globalno "lockdown" reagovanje na veće prodore virusa. Naravno, zato što po njima svetom tobože upravlja "duboka država", a NE Američki bogataši i korporacije koji bitno više finansiraju Republikance, dok su u "dubokoj državi", gle čuda, po njima baš Američke Demokrate ispale glavne, dok Republikanci blage veze nemaju sa bilo čim. Kakva farsa.

Međutim niko da spomene da je ta tobožnja strategija "slobode" (ili masovnog zaražavanja) već isprobana u recimo Brazilu, Indiji, pa i u prvom delu regovanja u Engleskoj i USA (dok Švedsku strategiju nisu oterali dođavola pošto su videli njene rezultate kod sebe). Pogledajte grafik. Ako su sa ovakvim brojem zaraženih Šveđani po Sputnjiku VEĆ postigli kolektivni imunitet, šta bi onda za sebe trebale da kažu ove ostale zemlje sa grafika? Podsećam da je ovo na milion stanovnika, pa je veličina populacije nebitna. Kod njih bi onda kolektivni imunitet već davno bio postignut, a epidemija završena. Naravno, baš su one i dalje prve na spisku novo zaraženih. Pogotovo u Indiji ljudi praktično žive jedni na drugima u ogromnim proširenim porodicama i gigantskim slamovima, dok ti u Švedskoj treba automobil da bi stigao do sledećeg samačkog domaćinstva. Sve je to samo tužna šala, kako se surovo razne propaganade igraju sa naivnim narodom koji neće da uči i neće SAM da traži objektivnije informacije.

India, US, UK, Brazil, Sweden.jpg
 
Zuma, ti se bas brines za Bajdena. Mozda bi trebalo da doniras neki novac za kampanju, kao Vucic pre 4 godine.

Salu na stranu. Ne pokazuje li taj grafik da je Svedska zaista na najboljem putu?
Ako je svedski model odlicno iskoristio svedske dkomparativne prednosti (samacka domacinstva, socijalna distanca i bez virusa...) to jeste bio savrsen model za Svedsku. Zar ne mozes to da priznas.

I srpski model je savrsen za Srbiju, policijski cas + rad kafica i klubova iznad svega.
 
Prosto mi je neverovatno da nije uveden obavezan test za povratnike sa letovanja iz zemalja u okruženju... Ovaj “test samoprocene” je najobičniji formular koji bez posledica može da se lažira, i nije nikakva zamena za PCR.
 
Vrh