Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Nemam problem da pohvalim ili pokudim vlast, kako god u nekom trenutku zasluže. Do sada sam podržavao skoro sve što u vezi ovoga rade jer je bilo u skladu sa opasnošću i jer je bilo u skladu sa stručnim savetima koji se lako mogu naći na Internetu po celom svetu. Ako ih je Kon pohvalio, neka je. Bio je u pravu zato što su u dobroj meri zaslužili pohvalu za zaista ogroman posao koji uglavnom uspešno rade u ovom trenutku. Ali su napravili i ogromne greške ranije, pre epidemije, i na putu su da naprave ogromnu grešku sada. Pre epidemije zato što izgubili vreme. Od tada do sada je bilo uglavnom u redu, sem totalnog zatvaranja starijih bez ikakve mogućnosti da izađu bar malo na vazduh. To je već bila prva klica lošeg razvoja u budućnosti. Međutim najava 24-časovnog policijskog časa je izrazito destruktivna po moral stanovništva i njegovu spremnost da mere vidi kao neophodne i za njegovo dobro. A od toga bukvalno zavisi SVE.

Kad imate epidemiju koja suštinski zavisi od ponašanja svakog pojednica na svakom mestu, i to u dugom periodu vremena, onda SVE u krajnjoj liniji zavisi od opšte atmosfere i kohezije u društvu. Policija može da kontroliše centralizovane sevise, ali ne privatno ponašanje svake osobe. Po tome je epidemija posebna. Zbog toga represivne mere moraju biti veoma dobro optimizovane. Ne smeju biti ni previše blage ni previše restriktivne jer su greške u oba smera PODJEDNAKO loše. Ako nešto može da ima isti epidemiološki efekat sa manje loših posledica po stanovništvo, onda svakako treba izbrati baš to, a ne ići putem krajnje uopštenih i širokih zabrana koji je lakši za vlasti. Takođe, plašenje naroda ima svoju granicu kada postaje smešno, irelevantno i kad rađa inat, ili panični strah, ili očajanje, ili izrazito sebično ponašanje pošto izgleda da sledi nešto još mnogo gore, neka vrsta nužnog raspada u kome svako mora da brine za sebe. Naprimer, pretpostavljam da ujutru sledi opšti napad na prodavnice. Ne mogu da razumem da u vlasti nema nekoga ko razume elementarnu psihologiju u ovakvim slučajevima. Strah sigurno postiže mnogo u NEKIM situacijama, ali ovo nije samo pitanje individualnog i često privatnog ponašanja mnoštva pojedinaca, nego i maraton, a ne sprint. Treba izdržati mesece dobrovoljno prihvatajući velike žrtve zbog opšte koristi, sve vreme iskreno verujući u mudrost i opravdanost drastičnih mera koje se od naroda traže. Ponašati se kao slon u staklarskoj radnji je poslednje što treba raditi, a ne prvo.

Zuma slazem se sa prvim delom ali sa ovim drugim delom se ne slazem. (al ne smem da ti dam svoje misljenje jer je "preuranjeno" i jer nece biti lepo "shvaceno" tako da bi post svakako bio obrisan ili jos goren banovan). Na zalost nije za svakoga da vodi drzavu i 99% mera nikada nece biti shvaceno od ljudi koji jednostavno ne mogu da shvate takve stvari. Sva sreca pa nasa vlast radi bolje nego sto rade zapadne drzave. Samo po meni treba ovo MNOGO ostrije.

bezanje iz zatvora u Italiji.
https://www.youtube.com/watch?v=xPuyP3hlQ6w
https://www.youtube.com/watch?v=1lA8nl8-PNs

Spanija danas
https://www.youtube.com/watch?v=Kena-wVheHQ

Pucnjava Iran zatvor
https://www.youtube.com/watch?v=n_C0hU8Oqgc

Kolumbija neredi zatvor
https://www.youtube.com/watch?v=HHQFDMqGP6U

Sirene za uzbunu
Filipini - https://www.youtube.com/watch?v=cn0h3PU6vCw

Da bi bilo jasno koliko mnogo ima prostora za mere suzbijanja širenja zaraze koje imaju isti ili veći efekat, a bitno manje narušavaju zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva, evo jedne sjajne i detaljno dokazane kompilacije naučnih radova koje pokazuju koliko je obično nošenje maski ustvari efikasno.

Ono u čemu se bukvalno svi epidemiolozi slažu da je često pranje ruku jedna od najvažnijih i najlakših mera koje svi moraju da preduzmu. Međutim ovaj naučni rad je detaljno ispitivao efikasnost raznih mera usporavanja širenja respiratornih virusnih epidemija. Rezultat je da je nošenje obične maske čak efikasnije u usporavanju širenja epidemije i od nedvosmisleno izrazito korisnog pranja ruku! A nošenje N95 (FFP2, "nano") maske je efikasno čak 91%.

Efekat raznih mera kontrole sars virusa.jpg

Pa onda, recimo ovaj slajd. Ako samo 10% populacije nosi maske, brzina širenja virusa je već u izvesnoj meri redukovana. A ako svega 25% populacije nosi maske, širenje je DRASTIČNO usporeno (crvena strelica).

Osetljivost sirenja zaraze na procenat nosenja maske 2.jpg

Pa recimo ovo. Plave linije su tok širenja zaraze ako niko ne nosi masku. Crtkane linije su ako N95 maske nosi, redom, 10%, 25% i 50% stanovništva, čak i kad su one samo 20% efikasne u sprečavanju prodiranja virusa.

Osetljivost sirenja zaraze na procenat nosenja maske 1.jpg

Dakle, ako samo 10% stanovništva nosi samo 20% efikasnu masku, broj slučajeva se već smanjuje za 20%

Rezultati modeliranja nosenja maski.jpg

Sve to i još mnogo više imate u ovom videu.

Pa zašto onda nismo kupili maske u januaru i februaru? Ili čak početkom marta? Sad bi bili u drastično drugačijoj situaciji.

Ili zaboravimo na to. Zašto ih SADA nemamo, bilo kakve? Ne možemo da masovno sašijemo neku bolju krpu za sve Srbe? Previše teško? Nego se uvodi 24-časovna zabrana? Alo! Gde je tu pamet?

Želim da kažem da sigurno ima još takvih rešenja koja mnogo pomažu, kao ove maske, a nisu destruktivna ni izbliza kao veoma široke i drakonske zabrane. Zašto maske nemaju svi u samoposluzi ili pošti? Zašto se više ne dostavlja hrana na kuću? Itd, itd. Do sada je bilo ... uzevši u obzir sve otežavajuće aspekte, bar relativno dobro ... ali ove najave već sugerišu gubljenje svake moguće mere, odlazak u nešto što je kotraproduktivno.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_JH04M04eQQ[/youtube]

Literatura ti je stara 10 godina. Tada termin socijalno distanciranje nije bio poznat u opste.
Trebalo bi uzeti novije studije.

Nebitno. To je samo proučavanje brzine širenja virusa koja zavisi isključivo od njihove virulentnosti i karakteristika sapuna, maski itd. Dakle stepen infektivnosti u zavisnosti od raznih metoda njihovog fizičko-hemijskog neutralisanja. Nema veze sa sociologijom. Biološki smo i mi i respiratorni virusi isti kao i pre deset godina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722063#p722063:4opszg2q je napisao(la):
vradovic » 30 Mar 2020 01:30 am[/url]":4opszg2q]Zuma slazem se sa prvim delom ali sa ovim drugim delom se ne slazem. (al ne smem da ti dam svoje misljenje jer je "preuranjeno" i jer nece biti lepo "shvaceno" tako da bi post svakako bio obrisan ili jos goren banovan). Na zalost nije za svakoga da vodi drzavu i 99% mera nikada nece biti shvaceno od ljudi koji jednostavno ne mogu da shvate takve stvari. Sva sreca pa nasa vlast radi bolje nego sto rade zapadne drzave. Samo po meni treba ovo MNOGO ostrije.
Ne, to je pogrešno. U pitanje je prosto matematički problem optimizacije. U svakom društvu postoji mala grupa asocijalnih i problematičnih. Ne mogu se represivne mere za 99% prilagođavati onome što se mora uvesti samo zbog 1%. Ako zbog mera dobro prilagođenih tom ekstremnom 1% samo malo izgubiš dobru volju onih 99% stanovništva, onda si u zbiru izgubio više kod onih 99% nego što si dobio kod onih 1%. Prosto zato što njih ima mnogo više, pa i malo smanjenje dotle konstruktivnog ponašanja kod njih ima ogroman značaj. Za taj 1% treba smisliti usko fokusirane mere koje pogađaju samo njih. A ne odrezati svima jednako onda kad nisu svi isti. To pokazuje samo nerazumevanje osnovih veština koje svaki menadžer mora da ima. A političari su u suštini upravo to. To im je posao i zbog toga primaju platu.

Usage of Masks “Flattened” Growth of Coronavirus Cases in Czech Republic
by Prague Morning, March 29, 2020

The growth of coronavirus cases has “flattened” in the Czech Republic ever since the country’s government has made masks compulsory, claimed data scientist Jeremy Howard.

In the Czech Republic, the growth of news is low whereas in other parts of Europe the pandemic is largely out of control. This occurred after the government announced it was compulsory to wear something covering a part of your mouth and nose when leaving your residences – such as a home-made mask or a scarf on March 18.

Howard claimed that “one of the key reasons for the decrease in the growth of the cases is a massive country-wide community initiative to create and wear home-made masks.”

In just 10 days, the country went from no mask usage to nearly 100 percent usage, with nearly all the masks made at home with easily accessible materials, like old t-shirts.

As many as nine people have died from the infection that originated in China.

Howard claimed that in South Korea, Japan, and Taiwan as theses countries are using masks to prevent the spread of the disease. “In South Korea, Japan, and Taiwan there is no lock-down. Yet COVID-19 is being controlled in these countries. How has this happened? One of the key reasons is that mask-wearing in public is ubiquitous and socially expected,” Howard said.

As of Sunday morning, there were 2,669 cases of COVID-19 in the country, with 13 dead.

08b5ba63a2ade8d8c7b3770b37c548f78e169d0a.png

Epidemic_curve_COVID19_certain_countries.jpg

Na prvoj stranici ove teme sam napisao da se spremam da "dočekam" viruse, pa i ovaj CV19.

Naravno, mora se sve preduzimati da se izbegne zaraza ili da ona bude u što manjoj koncentraciji virusa, ali uporedo se mora raditi i na jačanju Imunog sistema, jer većina zaraženih nema velike posledice.
. . . .
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1670823

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722010#p722010:2o2u16wi je napisao(la):
mradulovic » Пон Мар 30, 2020 12:06 am[/url]":2o2u16wi]Iskreno, ja bih pristao i na taj policijski cas od 24h (na krace vreme) ali da mi to ne govori covek koji je ocigledno podcenio krizu, docekao je potpuno nespreman, apsolutno pao na testu strucnosti da bude drzavnik, upravitelj (to nije isto sto i politicar), koji tvrdi da je narod kriv za nepostovanje zakona i pravila a on to sam ne radi poslednjih 6 godina (ako ne i vishe) i kojem je taj narod kriv za sve (da li ima ijedan drugi politicar koji se na toliko ponizavajuci nacin obracao svom narodu u ovoj krizi). On je izgubio ( a nije ga nikada ni imao) svaki autoritet, osim onog u topuzu, a znamo sta je njegos govorio o takvima.
Sto je najgore, on ocigledno nema nikakve jasne politike u glavi (osim ovih drakonskih izivljavanja) i sigurno krije prave podatke o pocetku ove krize i njenom trenutnom razmeru.
Немојте мислити да су они подценили кризу, тад су се "подценили" јер су у том моменту скупљали потписе за изборе па су тако оправдавали своје крајње намере. Кад је дошао тренутак да су завршили свој посао, затворили су народ у карантин и креће ментално иживљавање преко медија, лупетају свашта и тачно и нетачно, толико лупетају да ни сами више не знају шта су рекли. Па ви видите за кога ћете гласати на изборима. А од приче са респираторима се тек јежим, у Италији пацијенте који дишу својим плућима стављају на исте, па то је лудило, говеђа медицина што рече један човек.
Извињавам се ако је неко већ написао слично што и ја, не могу да похватам све на овој теми.

Vucic uhapsio onog Sandulovica jer siri laznu istinu u odnosu na Vucicevu. Valjda I za nadrilekarstvo jer samo Vucic ima pravo na lekarske savete (sapun, rakija, pranje ruku...) I najdublja znanja iz virusologije. Pa nije covek dzabe studiro pravo.

Evo ih grafici nalik na Zumin sa objašnjenjem. U pitanju je broj novozaraženih u funkciji ukupnog broja zaraženih, animirano kroz vreme.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=54XLXg4fYsc[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722074#p722074:394ucgmk je napisao(la):
abrines » 30 Mar 2020 06:50 am[/url]":394ucgmk]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722010#p722010:394ucgmk je napisao(la):
mradulovic » Пон Мар 30, 2020 12:06 am[/url]":394ucgmk]Iskreno, ja bih pristao i na taj policijski cas od 24h (na krace vreme) ali da mi to ne govori covek koji je ocigledno podcenio krizu, docekao je potpuno nespreman, apsolutno pao na testu strucnosti da bude drzavnik, upravitelj (to nije isto sto i politicar), koji tvrdi da je narod kriv za nepostovanje zakona i pravila a on to sam ne radi poslednjih 6 godina (ako ne i vishe) i kojem je taj narod kriv za sve (da li ima ijedan drugi politicar koji se na toliko ponizavajuci nacin obracao svom narodu u ovoj krizi). On je izgubio ( a nije ga nikada ni imao) svaki autoritet, osim onog u topuzu, a znamo sta je njegos govorio o takvima.
Sto je najgore, on ocigledno nema nikakve jasne politike u glavi (osim ovih drakonskih izivljavanja) i sigurno krije prave podatke o pocetku ove krize i njenom trenutnom razmeru.
Немојте мислити да су они подценили кризу, тад су се "подценили" јер су у том моменту скупљали потписе за изборе па су тако оправдавали своје крајње намере. Кад је дошао тренутак да су завршили свој посао, затворили су народ у карантин и креће ментално иживљавање преко медија, лупетају свашта и тачно и нетачно, толико лупетају да ни сами више не знају шта су рекли. Па ви видите за кога ћете гласати на изборима. А од приче са респираторима се тек јежим, у Италији пацијенте који дишу својим плућима стављају на исте, па то је лудило, говеђа медицина што рече један човек.
Извињавам се ако је неко већ написао слично што и ја, не могу да похватам све на овој теми.
Sve si rekao u dva abzeca. New age robotizovani doktori u Italiji, plus Blerovska PR diktatura u Srbiji, eto raspada svega. Savremeno društvo debila jede samo sebe.

Bilo je puno obecanja do sada....

Zasto su kladionioce zatvorili tek juce?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722039#p722039:3fhih21p je napisao(la):
razgradjevinar » Pon Mar 30, 2020 12:01 am[/url]":3fhih21p]pozdrav iz mrtvog doma

ja sam neko ko gleda da uvek postuje zakon. shvatam zasto postoje pravila i zasto je vazno da ih se pridrzavamo i onda kada nam ne idu na ruku.
pozdravio sam svojevremeno uvodjenje policijskog casa od 20-05h iako je to vreme u kome sam najaktivniji u normalnim okolnostima. prilagodio sam se. postovao sam i sledeci set mera, pomeranje policijskog casa na 17-05h, psa sam uvece setao u dozvoljenom perimetru u dozvljeno vreme, sam, nisam se okupjao

od juce ja vise nisam u mogucnosti da postujem zakon, zivot me jednostavno primorava na to. krsim policijski cas, izovdim psa nocu, krijem se iza drveta od patrola, cekam da obavi svoje pa se odsunjam natrag. za mene ne postoji druga mogucnost, jednostvano tako je kako je. ja nisam ni hrabar niti drcan, ne pisem ovo da bih sebe na neki nacin istakao, pozivao druge na bunt ili nesto slicno.. ako me uhvate platicu kaznu ili odlezati zatvor jer tako mora, a posle, kad sve prodje i ako prezivim, u eventualnoj parnici sa drzavom probacu da skinem ljagu sa svog imena.

ovo gore desice se svakom od vas, pre ili kasnije. da zastitite sebe i svoje otimacete se o konzerve i ubijati zbog maske i litre ulja, preko noci, tako reci za samo jedan policijski cas, postacete kriminalci.

Svaka cast!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722044#p722044:y8p1vzh0 je napisao(la):
relja » Pon Mar 30, 2020 12:14 am[/url]":y8p1vzh0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722010#p722010:y8p1vzh0 je napisao(la):
mradulovic » 29 Mar 2020 11:06 pm[/url]":y8p1vzh0]Iskreno, ja bih pristao i na taj policijski cas od 24h (na krace vreme) ali da mi to ne govori covek koji je ocigledno podcenio krizu, docekao je potpuno nespreman, apsolutno pao na testu strucnosti da bude drzavnik, upravitelj (to nije isto sto i politicar), koji tvrdi da je narod kriv za nepostovanje zakona i pravila a on to sam ne radi poslednjih 6 godina (ako ne i vishe) i kojem je taj narod kriv za sve (da li ima ijedan drugi politicar koji se na toliko ponizavajuci nacin obracao svom narodu u ovoj krizi). On je izgubio ( a nije ga nikada ni imao) svaki autoritet, osim onog u topuzu, a znamo sta je njegos govorio o takvima.

Dodao bih da i nije njegov posao - posao pdsedinak, da se bavi u detalje životom u Srbiji i da upravlja bilo čime... on se uostalom kandidovao za predsednika samo zato što u toj njegovoj partiji nema niti jednog drugog čoveka koji bi imenom i prezimenom mogao da pobedi bilo kojeg kandidata opozicije.
A pošto zbog očuvanja vlasti urušava institucije - evo nas tu gde smo. Nema dovoljno lekara, sestara, bolnica, maski, testova, nema ko da donese iole krštene mere, da ih nedvosmisleno sroči na papiru da budu jasne i da organizuje njihovo sprovođenje... ali sa pozitivne strane - makar smo dobili novogodišnju rasvetu u oktobru i Beograd na vodi.

Tacno, ali naseg coveka ti problemi ne zanimaju. Predsednik lepo laze. Na to pada narod. Plus jos pendreci, pistolji, zavere...

Juče Teša sa Balkan Infa (preko 200.000 pratilaca) reče u Podcastu da Youtube nikad vise ljudi nije gledalo. Valjda kako policijski cas pa sede kuci. Mnogi od njih ce sada imati priliku da vide kolko je to bolji medij od tv-a, pa ce uticaj rezimskih medija jos vise opasti, a time I uticaj vlasti na javno mnjenje. Stoga im.se javljaju neke severnokorejske idejw o gasenju drustvenih mreza za vreme vanrednog stanja. Covece ne ljuti se.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722099#p722099:2fhxkdp4 je napisao(la):
MC_ » 35 minutes ago[/url]":2fhxkdp4]Bilo je puno obecanja do sada....

Zasto su kladionioce zatvorili tek juce?

Nisu ih zatvorili, kao ni kafiće i restorane. Fora je da svi oni mogu da rade, ali bez zadržavanja u njima. Znači naručiš (popuniš listić) i odeš.

Sada su to samo malo pooštrili - samo jedan gost u svakom trenutku je dozvoljen unutra. Koliko shvatam, svako može tako da radi (i frizeri i kozmetičari...)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722106#p722106:xgc8s81a je napisao(la):
Earthmoving » 23 minutes ago[/url]":xgc8s81a]Juče Teša sa Balkan Infa (preko 200.000 pratilaca) reče u Podcastu da Youtube nikad vise ljudi nije gledalo. Valjda kako policijski cas pa sede kuci. Mnogi od njih ce sada imati priliku da vide kolko je to bolji medij od tv-a, pa ce uticaj rezimskih medija jos vise opasti, a time I uticaj vlasti na javno mnjenje. Stoga im.se javljaju neke severnokorejske idejw o gasenju drustvenih mreza za vreme vanrednog stanja. Covece ne ljuti se.

Koliko je to dobro, toliko je i loše jer su ljudi uglavnom nedovoljno obrazovani o nekoj temi i tada razne teorije zavere neutemeljene naulnim činjenicama dolaze do izražaja.

Onaj ko nema osnovna znanja iz fizike će zato vrlo lako da poveruje da čovek nije sleteo na Mesec jer ne može da shvati neke stvari jer ih ne zna (vijorenje zastave, zašto se ne vide zvezde, kompjuter jačine Nokie 3310, zašto onda sada ne lete...)

Kem trejls, veštački napravljeni virusi, ravna Zemlja, sve je to lakše prihvatiti nego se obrazovati celog života.

A najgori su oni koji pogledaju jedan klip, ili pročitaju jednu knjigu i uvereni su da sve znaju. To dobro oslikava ovaj grafikon gde većina ljudi "zaglavi" na "vrhu planine Glupost"

dunning-kruger-0011.jpg

E, to, taj 'plato održivosti' je nivo svesti koji treba imati za 'hendlovanje' ovakve krize. Tj. potrebna je kritična masa ljudi koji su dosegli taj nivo.

Da prenesem i ovde, iako nije direktno vezano. Vesić obišao gradilište na Savskom trgu. Najavljuje se puštanje tramvaja sredinom aprila. Tako piše na FB Savskog venca. Ako ništa drugo, barem znamo dokle će biti vanredno stanje na snazi. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722106#p722106:liojx1ru je napisao(la):
Earthmoving » 30 Mar 2020 09:25 am[/url]":liojx1ru]Juče Teša sa Balkan Infa (preko 200.000 pratilaca) reče u Podcastu da Youtube nikad vise ljudi nije gledalo. Valjda kako policijski cas pa sede kuci. Mnogi od njih ce sada imati priliku da vide kolko je to bolji medij od tv-a, pa ce uticaj rezimskih medija jos vise opasti, a time I uticaj vlasti na javno mnjenje. Stoga im.se javljaju neke severnokorejske idejw o gasenju drustvenih mreza za vreme vanrednog stanja. Covece ne ljuti se.
Ako nam je on nada bolje da se svi kolektivno ubijemo. Čovek dovodi teoretičare zavera, likove koji veruju u vanzemaljce i ravnu ploču. U normalnim državama postoje novi internet mediji koji služe da se narod obrazuje i otvori um a ne da im prodaju teorije zavera koje isto prodaju Trampovim glasačima koji žive u nekim gradićima od 5.000 stanovnika u Teksasu.

Ono što će pokazati je da u ovim situacijama razvijena i osrednje razvijena totalitarna društva su višestruko efikasnija od tzv "demokratskih" razvijenih država. Jedino rešenje bilo je zatvaranje granica, nažalost ograničenje svih sloboda od kretanja do privatnosti, tj, pun karantin za sve slojeve društva na 15 dana. Istovremeno jednako bitno, masovno testiranje zaraženih i svih njihovih kontakata, dođoša iz inostranstva, kao i veliko obuhvatno testiranje nasumično izabranih ljudi, lokalno sprovedeno od Crne Trave do Bezdana. Za ovo su potrebne jake decentralizovane javne službe koje su kod nas misaona imenica. Ključni posao bi bio u rukama MUPa i BIA-e. Ovo je trebalo uraditi pre 3 nedelje, i da je isto uradjeno, sa virusom bi bilo već game over. Sve ovo što se radi već dve nedelje jesu polurešenja, selektivna, kontradiktorna i ne sprovode se u dovoljnoj meri. Da li ćemo cenu platiti za 3 nedelje ili 6 nedelja, platićemo je ...Sa slomom ili bez sloma zdravstvenog sistema, platićemo je i u ljudskim životima i u ekonomiji.
Više će umreti od gladi, ubiti medjusobno, samoubiti, indirektno (požari, panika, psihičko rastrojstvo kod labilnih i drugih ugroženih grupa). Proći će i ovo...

Mene zanima svet posle Corone, jer taj svet posle i pre Corone neće više biti isti ni na makro ni na mikro nivou.
Kad sve sumiram za sada, niti su globalisti, niti su ga antiglobalisti ubacili u sistem. 1/1 je izašao iz labaratorije samo čije? Sve mi nekako ipak naginje na Kineze. Mišljenja sam, da su ga Kinezi su sami sebi podmetnuli, pre svega bili su spremni za njega, spremini čak i da zrtvuju deo naroda. Nakon labaratorije, ovo je bio eksperiment na živo. Znali su da ostatak sveta nece reagovati brzo i ozbiljno i da ce se prosiriti tamo gde treba. Ovo je ekonomski rat pre svega.

Ono što mene plaši sa makro nivoa, šta će bit sa Zapadom. Nemam afiniteta niti preferencija ni prema kojoj civilizaciji. Da li će točak istorije takvim gigantskim korakom munjevito da se pomeri ka istoku? Slušajući sinoć velikog vodju, on je sva svoja jaja stavio u jednu korpu, digao ruke od EU, okuražio se da priča o zapadu na skroz drugačiji način. Podseća na propalog djaka koga su prethodno svi kinjili, gazili i pljuvali, ali koji je dočekao svojih 5 minuta. Plaši me jer znajući da je do sada bio čist blefer, nadam se da zna šta radi, da ovaj put ne blefira u prazno, kao i njegov prethodnik SM jer u suprotnom kada sve ovo prodje a globalna raspodela moći ostane skoro nepromenjena kao kineski trojanac na.ebaćemo mnogo gore nego 90ih.

Na mikro nivou, za malog čoveka ovo ništa dobro neće doneti. Uvod u totalitarno društvo na globalnom niovu, face recognition kamere, obavezne vakcinacije na sve i svašta, ukidanje gotovine, trajno zadiranje u prava i slobode pojedinca u svakom slučaju nešto mnogo gore od onog što je uvedeno od 11. septembra u USA. Nepovratan ulazak u Orvelovu 84-tu.

Zanimljivo da smo uspeli da za kratko vreme dođemo od racionalnog razmišljanja do teorija zavere i ispiranja mozgova. Šta li će tek biti na kraju, kada već sada mogu da se čitaju pomenute stvari?

Mislim da niko ne bi na sebe pustio virus namerno.
Postoji mogucnost slucajne kontaminacije iz neke vojne laboratorije.
Tri zemlje razvijaju ovakva oruzja: USA, Izrael i Kina.

Vrh