Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Vreme je za nove dijagrame, da vidimo dokle smo stigli i šta smo ovim patnjama kupili :)

U pitanju su dobre vesti, samo da potraje. Ali idem redom. Evo i logaritamskog i linearnog dijagrama. Na oba se nalaze isti podaci.

Tok epidemije CoViD-19, 2020.03.30, log.jpg

Tok epidemije CoViD-19, 2020.03.30, lin.jpg

Glavni problem u tumačenju se očekivao zbog bitnog proširivanja broja testiranih. Nevolja je što niko tačno ne zna koliko ima zaraženih sa nikakvim ili blagim simptomima koji se zbog toga nisu javili lekaru, pa nisu ni računati. Smisao proširenog testiranja je da se "uhvate" i izoluju i takve osobe, pošto će, ako ih ima puno, samo tada biti presečeni svi kanali širenja zaraze. Međutim onda na dijagramu postaje teško razumeti da li se neki povećani broj pozitivnih pojavio zbog toga što ih stvarno sada ima više, ili zato što ih je testirano više nego ranije.

Iz tog razloga sam pored broja pozitivnih (tamno plavo) na linearni grafik uneo i broj testiranih. To je tamno braon linija.

Kad se sada gleda odnos testiranih i broj pozitivnih za svaki pojedini dan, vidimo da izvesna korelacija postoji. Ako se nekog dana više testira, tada ima i nešto malo više pozitivnih. Ali ne treba požuriti pa zaključiti da je korelacija istovremeno i kauzalnost, tj da je povećan broj testova uzrok povećanom broju pozitivnih. jer oni testiraju sve kontakte nekog zaraženog, ili se bar ja nadam da je tako. Ako se pojavi novi zaraženi koji kaže da je imao više kontakata, onda oni moraju i da testiraju više ljudi. Tako će se tog dana pojaviti i više testiranih i više pozitivnih (jer su neki od tog većeg broja kontakata verovatno zaraženi). Dakle ova dva broja ne moraju biti uzrok jedan drugom, nego mogu biti i posledica nečeg trećeg. Pa ispada da je i dalje teško protumačiti razlog za neki skok u broju pozitivnih budući da on može imati više uzroka.

Međutim sada imamo sreće pošto se poslednjih 6 dana progresivno povećava broj testiranih, a broj pozitivnih NE RASTE TAKO MNOGO. Čak i opada u poslednja dva dana.

Kao što Kon kaže, treba biti oprezan jer je to tek par dana, pa ne mora da znači da će se ovaj niz i nastaviti na isti način, Međutim, ako bi se nastavio, to, kao prvo, znači da nema puno asimptotskih nosioca virusa i onih sa blagim slikom jer ih povećani broj testiranja još nije uhvatio. Tj broj testiranih raste a broj pozitivnih stagnira ili opada. To je VEOMA dobra vest, ako bi se trend duže održano i ako nije slučajnost.

Kao drugo i očiglednije, ovo bi MOGAO da bude početak smanjivanja brzine rasta broja zaraženih. Mi smo se već danom uvođenja vandrednih mera odlepili od eksponencijalnog rasta. Da je rast zaraženih nastavio da ide eksponencijalno naviše (zelena kriva), i to sa onih naših 27,4% koliko je duže vreme bio koeficjent dnevnog umnožavanja, sa današnjim danom bi imali 10.537 zaraženih! Srećom, zbog uvođenja mera socijalnog distanciranja smo brzo prešli u nešto nalik linearnom rastu, mada i dalje veoma strmom rastu. Ako se trend iz zadnja dva dana nastavi, čak bi i taj kvazi linearni rast mogao početi da se smanjuje, a kriva rasta da se zatupljuje.

Pa navijajte :)

astrodule":2x1rwdcu je napisao(la):
Igor":2x1rwdcu je napisao(la):
Red je da se pohvalim da sam uspeo danas da nađem tačnije kupim maske praktično prvi put u novijoj istoriji.

Maske su od "braće kineza" i koštale su nešto preko 90 dinara (komad) a dobro je što dolaze u kako kažu sterilnom pakovanju od 10 komada, pakovanje nema deklaraciju.

U državnoj apoteci kod Doma zdravlja NBG taj paket košta nešto preko 800 dinara (danas kupljen, čeka se do 10 minuta)

Imaju i alkohol (2 bočice - 150 dinara)
864 dinara je tačna cena

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Za sve je ova epidemija nešto novo.
Razlicit je pristup borbi od države do države.
Efikasnost borbe je po meni najbolje gledati ne kroz apsolutne iznose, već u odnosu na broj stanovnika.
784a15aaf60eb9b0382029778c66fdb7.jpg

Upadljivo mi je da "nemačka medicina" ipak ne stoji tako dobro kako uglavnom ljudi komentarišu.
Sa druge strane, Srbija, Hrvatska i ostali "balkanski divljaci"
1ca1db953fc3ee2eabf0defcf12636b8.jpg

Čak šta više, nisam nezadovoljan situacijom kako smo rangirani.

P.S.
o 'slobodama' gospodo razmišljajte i za njih se borite nakon dobijenog rata protiv COVID19

A, ne, Laki, nikako. O statistici, pogotovo znajući da Srbija agresivnije od drugih zemalja 'ravna krivu u sticanju kolektivnog imuniteta' (čitaj: razvlači umiranje na što duži period) može da se govori tek na kraju epidemije. I samo na osnovu valjane metodologije, a ovde nema ni v i m od toga.

Evo, baš tako, praveći greške u zaključivanju, dolazi se i do pogrešne teze: Mislite o slobodi posle rata - rat se opravdano vodi samo sa slobodom na umu.

Crna Gora zabrana kretanja od19- 05
Vikend subota13- ponedeljak 05h.

Ima li neka statistika koje zemlje su uvele zabrane kretanja?
Ne mislim na zabrane osim za izlazak do prodavnice, nego baš pravi policijski čas?

Da li je iko u Evropi to uveo?

sovilj je danas postavio dobro pitanje na koje je kon dao nemust odgovor, mislim da ga je razumeo ali iz nekog razloga nije zeleo direktno da odgovori. ipak, iz svega recenog jasno je da postoji informacioni gep od 4-5 dana, tj da mi danas dobijamo info o ljudima koji su testirani pre par dana, koliko je potrebno da se pouzdano utvrdi da li je neko inficiran. to dalje znaci da ce ako to famozno masovno testiranje od par hiljada ljudi dnevno i pocne da se primenjuje u narednih 4-5 dana mi cemo u najboljem slucaju tek za desetak dana znati rezultate tih testiranja.

zuma, puno hvala na grafikonima, pocesujem temu da bih njih video.. koliko ovo sto sam napisao, ako uopste, utice na njih? samo pomera vremesku osu ili ima i neki drugi uticaj?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722309#p722309:22gatgpi je napisao(la):
laki72 » Пон Мар 30, 2020 7:16 pm[/url]":22gatgpi]Za sve je ova epidemija nešto novo.
Razlicit je pristup borbi od države do države.
Efikasnost borbe je po meni najbolje gledati ne kroz apsolutne iznose, već u odnosu na broj stanovnika.
784a15aaf60eb9b0382029778c66fdb7.jpg

Upadljivo mi je da "nemačka medicina" ipak ne stoji tako dobro kako uglavnom ljudi komentarišu.
Sa druge strane, Srbija, Hrvatska i ostali "balkanski divljaci"
1ca1db953fc3ee2eabf0defcf12636b8.jpg

Čak šta više, nisam nezadovoljan situacijom kako smo rangirani.

P.S.
o 'slobodama' gospodo razmišljajte i za njih se borite nakon dobijenog rata protiv COVID19

Лаки,

Оно што ниси урачунао је да Немачка у овом тренутку има по званичним подацима преко 760 заражених на милион становника а Србија 90, што је много већи однос него број преминулих (7 према 2). Значи Немачка има 8,5 пута више имунизованих а 3,5 пута више преминулих, што је насупрот генералној статистици да већи проценат заражених обично значи и лошији однос заражени/преминули јер је оптерећенију здравтсвени систем.
Остављам могућност да због обима тестирања који је вероватно значајно већи у Немачкој ова статистика није претерано прецизна. Зато и кажем, тек кад све прође видећемо ко је боље радио.

Ne moze sada ni da se poredi Nemacka i Srbija. Srbija mora mnogo vise testova da uradi da bi se moglo uporedjivati. Mora 3-4000 testova dnevno. Citao sam, Nemacka ima malo smrtnosti bas zbog masovnog testiranja, jer onda se odmah lece i blagi oblici grupa, ne ceka se da on predje u tezi oblik. U tome je "uspeh" nemackog zdrastva.

P.S ja razumem donekle drakonske mere u Srbiji. U Srbiji i sada zdrastvo puca. To se vidi po pisanu ljudi koji si bili na testiranjima ili su primnjeni u bolnice. Zato mora agresivno da se kriva ranva. Ono sto je problem sto se sve radi "na vrat, na nos" Mora da ima neki sistem, neki plan. Ako se vec planira 24h policijiski cas, onda mora prvo da se obezbedi kompletna logistika, a ne da kaze, ne znam videcemo za to, moraM JA TO da smislim. Tako se ne radi.

Mnogo bi bolje bilo obavezno nosenje maski u prodavnicama i apotekama. Da te niko ne pusti da udjes, ako nemas masku. Jer ona pomaze u zatvorenim prostgorijam. Mogu da zatvore sve parkove i izletista recimo, umesto 24h policijiskog casa.

Naravno uz to, kaznjavanje za one koji se ne pridrzavaju mera. Pre svega kontrola onih koji su doli iz inostranstva. Drug je u kucnom karantinu, kaze da je kontrola smesna. Uvek moze da se kontrolise preko lokacije mobilnog telefona, ili kao u Singapuru sa narukcivama povezaim preko aplikacije. Umesto melodrame, prenemaganja, cvilenja, dranja, jednostavno drasticno kaznjavanje po zakonu onih koji to krse. E to je onda pravna drzava. Kada se njih 15.000 kazni od 360.000 koji su usli, nikom ne bi palo na pamet da preksi karantin.

Kada se rotiteljima ispostavi racun za decu koja se igraju na skolskim dvoristima, propisi bi se postovali. Princip kaznjavanja je doneo red i odgovornost u svim zemljama. Nisu na zapadu odgovorni sami od sebe, vec zbog kazni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722337#p722337:3o1yk9a2 je napisao(la):
razgradjevinar » 30 Mar 2020 07:19 pm[/url]":3o1yk9a2]sovilj je danas postavio dobro pitanje na koje je kon dao nemust odgovor, mislim da ga je razumeo ali iz nekog razloga nije zeleo direktno da odgovori. ipak, iz svega recenog jasno je da postoji informacioni gep od 4-5 dana, tj da mi danas dobijamo info o ljudima koji su testirani pre par dana, koliko je potrebno da se pouzdano utvrdi da li je neko inficiran. to dalje znaci da ce ako to famozno masovno testiranje od par hiljada ljudi dnevno i pocne da se primenjuje u narednih 4-5 dana mi cemo u najboljem slucaju tek za desetak dana znati rezultate tih testiranja.

zuma, puno hvala na grafikonima, pocesujem temu da bih njih video.. koliko ovo sto sam napisao, ako uopste, utice na njih? samo pomera vremesku osu ili ima i neki drugi uticaj?
Kad bi rezultati svih testova uvek kasnili isti broj dana od trenutka uzimanja uzorka za test, onda se u krivi broja zaraženih ne bi puno promenilo sem što bi se ona pomerila po vremenskoj osi. Međutim nije jasno šta su ustvari rekli na konferenciji. Da li samo na jednom test mestu rezultati kasne 4 dana ili na svim? Da li je isto kašnjenje postojalo i ranije, ili je to samo nova posledica povećanog broja testova na možda samo na nekom novom test mestu, ili recimo zbog nove metodologije potrebne za masovnije testiranje? Promenio bi se i međusobni odnos kriva broja danas testiranih i broja pozitivnih na testu jer to onda odlikava broj pozitivnih od pre par dana. Međutim lokalni vrhovi krive broja testiranih i broja pozitivnih se dobro poklapaju u vremenskoj osi pre ove nove metodologije, pa izgleda da ranije nije bilo kašnjenja imeđu između broja testiranih i broja pozitivnih. Tako da je teško bez podataka nešto više reći o tome šta se sada dešava. Možda ćemo tek videti rezultate šireg obima testiranja ako rezultati zaista svuda toliko kasne, ali trenutno nemamo načina da nešto o tome unapred kažemo.

Немачка ради на специфичној превентиви, ми смо за сада на неспецифичној и на куративи. Надам се да ће и код нас ускоро кренути масовнија тестирања.

I jos nesto.
Kao preminuli se evidentiraju samo oni koji su testirani i evidentirani kao bolesni od korone. Pitanje je koliko ih je umrlo "prirodnom" smrcu a da je mozda korona kumovala. U broju od 300 ljudi koliko prosecno dnevno umire u Srbije se mozda provukao i neko ko je imao asimptomatsku infekciju.

Sve je to nezahvalno prebrojavati. Koliko godišnje umre od "običnog" gripa?
Nije ista metodologija svuda, tako da je baš nezahvalno prognozirati...

Sve je nezahvalno :(

Nova mera u Austriji od srede je ta da će biti obavezno nošenje maski u svim prodavnicama/supermarketima. Država će obezbediti maske svim prodavnicama, a iste će biti deljene svima koji ulaze i kupuju. Koliko sam razumeo, još nije definisano da li će to važiti za sve objekte, uključujući pumpe, apoteke i slično, ili samo za supermarkete. Takođe je rečeno da će biti vođena bolja briga o ugroženim osobama, tj. o osobama koje su visoko rizične za Koronu, pa će tako biti "dozvoljen" rad od kuće ili će biti "oslobođeni" od posla ukoliko rad od kuće nije moguć. I naravno država će se brinuti o tim osobama. Do sada je testirano 50k ljudi, poslednja brojka je ~9300 pozitivnih, 108 osoba je preminulo. Prikazane su i brojke onih koji su ozdravili, ali mi se čini da nisu ažurni jer dugo nije bilo povećanja broja tih ljudi, da bi pre neki dan naglo skočio.

Uglavnom, samo bih da se ponovim i da kažem da se ovde osećam bezbednije i da mi je drago što se nisam vratio dok sam imao priliku kada su bili zatvoreni univerziteti. Inače bi me sad jurili jer nisam u karantinu, iako bih došao ranije pre nego što je uvedena ta mera. Valjda vam ne poznata priča o toj devojci Jovani koja je došla dan ranije i nije bila uključena u taj obavezni karantin i sad je u zatvoru. Isto tako sam danas čuo od prijatelja da je njegova prijateljica puštena u Srbiju jer je lekar i rečeno joj je da ne mora u karantin, nego će da radi, da bi posle nedelju-dve morala u karantin jer su pogrešili što je nisu odmah stavili. Dakle, iz vlasti ne znaju uopšte šta rade, upravo ono što tvrdim u svojih nekoliko komentara u ovoj temi.

Ne znaju, Mare.

Ovo što ću citirati nije nova vest, ali čini mi se da ljudi ne shvataju - karantini će morati uskoro da se dižu, a zbunjeni srpski stručnjaci neće moći večno da govore kako je 'sledeća nedelja ključna'. Dakle, živećemo sa tim virusom među nama - i mnogo pre nego što bude pronađena vakcina. I mnogi će umirati, jer, ljudi imaju tu ružnu naviku. Ne znam misli li iko da ovaj virus neće nikad, ući ni u jedan dom za stare? Vlasnik doma u kojem je moja tetka je lekar i sve je maksimalno čisto, a zaposleni predani i pedantni. A kad krenu posete, izlaženje? Ali samo da nam prođu izbori, pa neka uđe virus gde hoće, je l da?

To vam je i suština ovih logorskih mera. Druga - ne postoji. Dizanju panike doprinela je i politički neuka opozicija - koja se sada i raduje što ovaj može da pretrpi političku havariju.

Planeta primata.

Dakle:
Šef SZO za hitne slučajeve: Treba živeti sa virusom dok se ne pojavi vakcina

http://rs.n1info.com/Zdravlje/a5828...ivot-sa-virusom-dok-se-ne-pojavi-vakcina.html

Sad već znaju šta rade i koriste debelo situaciju. Danas sa jedne strane očigledan pad zaraženih a sa druge se najavljuje uvođenje potpunog karantina od 24 h bez odlaska u prodavnicu. Za takve izjave i postupke ne da pada vlada nego se krivično odgovara.
Moglo im se u početku otpisati na zbinjenost sad je već program po kom funkcionišu. Meni je žao ljudi koji im veruju i misle da sve to tako može.

A neustavno vanredno stanje a tek sto ce bude tuzbi kad se ovo sve zavrsi bice veselo ....

Šef SZO za hitne slučajeve je Irac, a glavni u SZO (koji je verovatno samo marioneta, kao i dobar deo rukovodstva) je neki Etiopljanin prepun afera, tako da će "Amerika i Engleska" očigledno voditi tu glavnu reč.

Ipak sva logika kaže da će imati samo spljoštavanje krive i da se to ne može sprečiti jer je dovoljan jedan novi zaraženi bez simptoma da ponovo pokrene stvar kada se život vrati u normalu.

Znači, po meni su rešenje ovi modeli gde sve može, ali nema grupisanja. Maske obavezne i tako živimo dok ne naprave vakcinu.

Zabraniti Kinezima da jedu sve i svašta i nadajmo se da se neće pojaviti neki novi slični virus.

Pojavlivaće se i ubuduće novi virusi, a u ne tako dalekoj budućnosti možda bakterije postanu potpuno rezistentne na antibiotike. I sa tim ćemo, bogme, morati da živimo, kao što se živelo do pre 100 godina sa tuberkulozom. Do nekog novog naučnog preokreta koji će nas učiniti besmrtnim za tu vrstu pretnji.

Mislim i da nećemo moći da budemo pod bilo kakvim većim zabranama do pronalaska vakcine. Ko hoće da nosi masku, kao u Aziji oduvek, moći će. Školska godina će sigurno početi na jesen. Najbolje da ne počne. A i pozorišna. I sve ostalo. Avioni će leteti. Stari će moći u park. To je jedino razumno. U suprotnom, sledi totalna propast, a ova dosad je ionako dovoljno teška.

Kratka hronologija kao podsetnik.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nvjD5xTy7po[/youtube]

Vrh