U pravu si, nije loše. Lepo je da u nečemu budemo među najboljima. Mada je ipak neophodno dodati par komentara.
Ne dopadaju mi se stalni napori da se veštački poveća bukvalno svaki broj koji se javnosti saopštava ako je to ikako moguće izvesti nekim "kreativnim" tumačenjam statistike. Zašto se procenat vakcinisanih izražava kao procenat punoletnih koji su vakcinisani? Zašto ne kao procenat svih, jer svi prenose virus? Po čemu su punoletni ovde posebno značajni? Znam da bi se to moglo pravdati time da se deca trenutno ne vakcinišu, pa bi se moglo reći da je to procent svih koji se sada mogu vakcinisati (šta je sa maloletnima koji nisu deca?). Međutim to će se uskoro promenuti, pa će i deca biti vakcinisana, a i nezavisno od toga nema pravog smisla. Pričamo o procentu vakcinisanih ne samo da bi znali koji deo stanovništva nije u opasnosti, nego i koji deo više ne prenosi virus, jer od toga zavisi njegovo širenje i novi talasi. Naprimer, spominje se 52% i 47% prvih doza (među punoletnima), ili se samo kaže "vakcnisano je" toliko, a ustvari je prvu dozu primilo samo 32% a obe doze 25% (svih). Čemu to preterivanje, da bi se odmah posle govorilo kako ipak treba biti oprezan? Pa nije li onda bolje reći realan broj koji je manji, pa zato bolje prenosi informaciju da smo još ugroženi? Em se ne laže, em je korisnije?
Druga stvar je što se iz ovih podataka vidi da imamo neiskorišćenih vakcina svih vrsta, a znamo da je tako bilo i ranije. Što znači da relativno spor tempo rasta broja vankcisanih nije posledica nestašica vakcina, kao kod maltene čitavog ostatka sveta, nego veoma širokog verovanja u teorije zavera i antivakserske priče. Razumeo sam oklevanje u početku, zbog velike brzine pojave tih vakcina, što je budilo sumnju koliko su ispitane i bezbedne. Međutim pošto su vakcine podeljene u stotinama miliona komada, i pošto se daju od početka godine pa je prošlo već 5 meseci bez loših posledica, takvim strahovima više nema mesta, a IPAK se kod nas brzina vakcinisanja ni sada ne povećava. Ni kada se ljudima za to PLAĆA, ni kada bez prijavljivanja prosto treba da odu kad god im je zgodno, ili im autobus bukvalno na noge dolazi. Zašto? U par bogatih zemalja gde ima dovoljno vakcina, vakcinacija ipak teče brže nego kod nas, pa ispada da smo toliko bolji od većine drugih samo zato što smo i dalje geopolitički "nesvrstani", a ne zbog neke naše druge posebne zasluge ili kvaliteta. Zbog toga ovaj uspeh nije baš za neko veliko hvaljenje, jer smo ustvari GORI od SVIH sa kojima možemo da se poredimo na ravnopravan način, tj gori od svih koji takođe imaju dovoljno vakcina isto kao i mi, da bi se videlo koliko je ustvari taj narod spreman na vakcinisanje, a ne koliko neka država ima vakcina.
I treća stvar, čak i realan procenat vakcinisanog dela stanovništva ne govori ono što nam je najvažnije. Jer je to PROSEČNI procenat vakcinisanosti svih, u svim starosnim grupama, a vakcinisanje je rađeno krajnje neravnomerno, počevši od najstarijih i najugroženijih. Međutim nisu ONI ti koji najviše prenose virus. Oni su u tom pogledu maltene nebitni jer je većina njihovog društva davno pomrla ili se bar više ne druže toliko kao ranije. Virus prenosi mladi i aktivni deo populacije, koji je najmanje vakcinisan, a ne stari, koji je najviše. U uzrastu od 25 do 49 vakcnisano je tek 20%. A od 18 do 24 samo 5,5%, što je veoma daleko čak i od spomenutih 32%. A ispod 18 godina NIKO.
Zbog toga bi pravi pokazatelj smanjenja rizika od zaraze bilo nešto sasvim drugo. Da imam vremena, a nažalost nemam, uzeo bih iz zavoda za statistiku raspodelu stanovništva po uzrastu, pa na osnovu uzrasta procenio broj dnevnih kontakata koji ostvaruje svaki uzrast, pa onda TO izmnožio sa procentom vakcinisanih u svakoj uzrasnoj grupi. Onda bi se dobio procenat kontakata koji je zbog vakcnisanja postao bezbedan u odnosu na ukupan broj kontakata svih uzrasnih grupa. Tek bi to bio pravi pokazatelj koliko je zaista vakcinacijom smanjen rizik (tj broj rizičnih kontakata). Imam utisak da bi se dobilo tek nešto tipa 25% smanjenja rizika, tj samo jedan od četri kontakta se sada ne bi završio zaražavanjem u odnosu na situaciju pre vakcnisanja. Nažalost, to je teško napamet proceniti, pa možda i nije tako, a nemam ni volje ni vremana da se i dalje sa time zamajavam.
U svakom slučaju, daleko smo od spominjanih 40% i 50% sa televizije, pa su novi talasi epidemije i dalje sasvim mogući. Ja ih ipak ne očekujem, ali manje zbog vakcinisanja a više zbog proleća i lepog vremena. Međutim bez stvarnog računa i bez boljih podataka, koje nam ne daju, to je procena data sasvim napamet i bez naročite vere da je zaista tako.