Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837725#p837725:1spqwbvv je napisao(la):
Zuma » Pet Apr 02, 2021 2:34 pm[/url]":1spqwbvv]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837715#p837715:1spqwbvv je napisao(la):
mariks » 02 Apr 2021 12:54 pm[/url]":1spqwbvv]i kako onda objasnjavas to sto svi rade? Kako hoteli mogu da rade pa svi se guraju tu, bazeni, restorani. Firme sve rade. Nadam se da je neko od Vas pobornika mera zapravo izasao iz kuce/stana da vidi na koji nacin sve to radi.

Takodje koliko li je ljudi kojima je uteran strah, panika pacijenta koja dovodi do smrti zbog nelecenja ili neodlaska u bolnicu na vreme, ako izuzmemo sve gluposti koje oni sami prave?

Kao neko ko je i prelezao koronu i isao po kovid ambulantama i video situaciju, i imao poznanike koji su bili u kovid bolnicama i tamo saznao situaciju, poznanike koji su cekali "jedni drugima sedeci na glavi" u redu za vakcinaciju, gurali se po "lidlovima", kao neko ko ide na posao svaki dan i u stalnom je kontaktu sa ljudima imam neku sliku kako to sve zapravo "funkcionise" i koliko je tu istine. Ne moze apsolutno niko da mi kaze da tu nema nista nejasno ako je stvorio sliku samo u glavi.
Pa ja se potpuno slažem da većinu toga naše vlasti ne rade kako treba i o tome sam često pisao. Međutim moraš da priznaš da ako ostavimo po strani njihove medije, pa gledamo šta se piše i govori na drugim mestima, to je opšta kritika vlasti koja kod skoro svih manje informisanih izaziva jak utisak da oni NIŠTA ne rade kako treba, iz čega savim logično zaključuju da nije dobar ni onaj deo epidemioloških mera vlasti koji JESTE dobar, prosto zato što ne potiču od njih nego od naučnih istraživanja u inostrantvu. I to je ogroman problem jer se onda i tako ponašaju, pa više veruju antivakserima i bilo kojoj tvrdnji sa Interneta samo ako je ona suprotna onome što naše vlasti pričaju, što po njima onda ispada kao konačan dokaz da je baš to istina. Kako se izboriti sa tim? Zato pokušavam da insistiram na jasnom razlikovanju jednog i drugog što onda u ambijentu opšte i opravdane kritike vlasti možda štrči i može se pogrešno protumačiti, ali zaista mislim da je neophodno.

Kao sto rekoh, ne mozes ti to sve da okusis ako ne dozivis, iz fotelje je najlakse pametovati. Naravno da se peru od odgovornosti ali ako vec ne znas nemoj da krivis narod da je glup jer "siri virus".

Evo ja npr, nisam hteo ni da zalazim u ovu temu, ali svakodnevica je postala previse, ne mogu vise da slusam ljude koji misle da ce ih virus ubiti, da ce ih i virus i vakcina ubiti, da virus ne postoji i da ce ga virus ubiti, muka mi je i preplasenih internet ratnika koji i ovako ne izlaze iz kuce pa im je neko srusio sneska o savrsenom svetu i misle da ce nas vakcina spasiti ove posasti. Nece! I to treba da bude jasno, virus je tu da ostane i za par godina biće kao i grip. E koliko su se meni smejali ljudi sto izbegavam svakog ko ima prehladu i grip, sada isti ti se prskaju alkoholom svakih pola sata jer misle da ce da umru.

Takodje moj komsija je umro od srcanog napada jer nije mogao da se leci, bila zakazana operacija i non stop odlagana zbog korone. Sta reci tim roditeljima? Sta reci tim lekarima koji su malo na odmoru, malo na bolovanju, malo na neplacenom... zdravstvo u kolapsu? Gde su statistike koliko je ljudi umrlo jer nesposobnost organizovanja zdravstva sprecava negu ljudima kojima je ista potrebna, nemojte da se vadite na virus. Gde je podatak koliko je lekara na raznoranim odmaranjima? Vrlo dobro sam na svojoj kozi doziveo kako je to kada ti neko kaze znas jbg virus, pa mi zenu koja ima teski i nekontrolisani oblik epilepsije poradjali 32 sata jer doktoru nije bitno par strana preporuka za carski rez od nekoliko neurologa, virus je jbg "ko su oni da mi kazu da treba", na kraju zena naravno dobije napad, svu je dole rasporili, a dete svo iskrivljeno i ko zna koliko dugo ce jos ici na fizikalne terapije. Zasto? Zato sto neko ima kompleks boga pa umisli da moze sta hoce i ima opravdanje epidemije? Naravno tuzba ne moze jer jbg, smrt virus. Evo danas joj odbili produzetak porodiljskog, pa je8e. Vas sve nenormalne dajte bolovanje ovima koje boli ocni kapak, a nemojte majci sa detetom koje se leci, nek ide u vrtic da pokupi vas "smrt" virus.

Drugi komsija umro dok je cistio sneg, pa opet ne idem i ne sirim da sneg ubija. Znate, ako izadjete napolje postoji velika verovatnoca da ce Vas udariti auto, zato bolje nemojte izlaziti. Mada koliko vidim ovde neki to i zagovaraju, kuckaju na tastaturi, kao nesto zaradjuju preko interneta, nemaju auto, muka im kad vide ljude u kaficima jer nemaju socijalni zivot, preplaseni virusa jer su im to rekli... takvi su najveci pobornici mera i vakcina.

I zasto se sve svodi pa nisu lekari krivi nego vlast? Pa ko organizuje lekare? Ko ih tera na odmore, bolovanja, odsustva? Pa ko prica non stop na televiziji? Na kraju naravno da se prave antivakseri jer su sada svi epidemiolozi, virusolozi, biolozi, hemicari... i vakseri i antivakseri. Muka mi je vise da Vas slusam.

Eh gde bi nam kraj bio kada bi ljudi pisali samo ono u sta se razumeju.? Gde bi bili sada da hocemo pomoci drugome u nevolji.? Gde bi sada bili da racionalno i logicno razmisljamo.? Tako da nemoj meni objašnjavati "kako treba i da je neophodno". Nema potrebe ni da ti drugog informises jer nisi ni virusolog, ni epidemiolog, ni biolog, ni pandemolog (ako jesi evo javno sti se izvinjavam) vec samo citas gluposti na internetu isto kao i onaj drugi. Uzmi izadji malo napolje, lepo je vreme, pogledaj druge ljude, saslusaj malo i drugu stranu, ne budi robot koji svira kako mu se kaze jer ti se snesko otopio. Nemoj ti drugima da pricas da su manje informisani od tebe (mnogi informisani misle i da ce ih vakcina ubiti), da oni rade ono sto je neophodno vec izadji malo napolje i pogledaj te mere na delu. Pusti ti antivaksere neka veruju u sta hoce, izadji malo napolje i uveri se da li je onako kako Ti (pod ovim mislim na sve) tvrdis. Pogledaj malo kako se nezarazeni zaraze, pogledaj koliko lekara nece da primi vakcinu (da izuzmemo astru iz price), pogledaj kako druge bolesti ne mogu da se lece, pogledaj da ono sto pricaju na tvu i ono sto citas na internetu od "strucnjaka" nije bas tako, pogledaj koliko se ljudi ubilo jer ne moze da ostvaruje zivotne prihode i funkcije, progledaj... pa posle daj neki sud. A ovo ti pisem kao vakser koji se sad nece vakcinisati, nisam antivakser ali necu, necu jer sam em prelezao em su probudili inat i bunt u meni da odbijam da budem test zamorce, a ko zna koliko su napravili takvih.

a evo kako je u batajnici:

dejan*** — Today at 5:52 PM
Meni par drugara bilo u Batajnici i kažu da je sve odlično, uslovi, hrana, doktori, sestre....

s**** — 03/25/2021
Odeljenje na kom ležim, oko 70-80 ljudi jedan je umro za 7 dana. Uglavnom je ljudima bolje čim ih prime, tj stave na terapiju. Terapija je ucinkovita ali dugo traje. Ovo moje odeljenje je lakše tj poluintezivna. Kažu da je na intezivnim odeljenjima je***o ali ne znam. EKG, gasne analize, krv, mokraća, ultra zvuk se radi skoro svaki dan. Tako da ništa nije prepušteno slučaju. Ali doći do bolnice je pakao. Sve su svalili na tercijalne ustanove, a bilo bi bolje da ima više covid ambulanti da se ljudima ukazuje brze pomoć lokalno...

ne lajkuj, nego izadji napolje i gledaj svojim ocima, pomogni kome treba.

da se vratim na ovaj link https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1836701

Ona naglašava da je virus težak i nedefinisan u nauci. Česti slučajevi su i tromboze i aktivna krvarenja, gde ljudi svakodnevno ostaju bez ruku i nogu. Vakcina je jedini spas.

"Dajte, ljudi, molim vas da vakcinišemo još milion i po ljudi, da dođemo do te brojke od 4 miliona vakcinisanih i da steknemo kolektivni imunitet. Da zauvek skinemo maske i da se konačno vratimo normalnom životu. Pogledajte tu patnju i te bespomoćne ljude", nastavlja direktorka kovid-bolnice Batajnica.

komenar:
Ovo je direktor bolnice za spasavanje zivota? pet kontradiktornih izjava u 50 reci.
kako je virus tezak i nedefinisan u nauci kada korona virusa ima stotine evidentiranih, i ko zna koliko mutacija? kakvo je to neaktivno krvarenje? zasto ljudi od korone koja napada pluca ostaju bez ruku i nogu? I KAKO VAKCINA TO SPRECAVA?
...
nije mi jasno sta ce da bude sa 2 miliona ljudi koje necemo vakcinisati? njima nece otpadati ruke i noge i imati aktivna krvarenja?

eto to su ti strucnjaci koji igraju zmurke, koji vise na bolovanjima, koji seju strah i paniku jer sami pojma nemaju jer zaboga ljude skupljaju po podu u bolnicama. Takve mi strucnjake treba da slusamo. E Srbijo i homosapijensi, sa ovakvim lekarima i internet "strucnjacima" koji ih podrzavaju c19 nije ni bio potreban.

Mariks,

Ja nisam rekao da je narod glup, nego obrnuto. Da u nedostatku specijalističkih znanja i slobodnog vremena da sam istražuje šta je istina a šta ne, on logično i ispravno izvlači tačno one zaključke koji zaista slede iz infomisanja kojem je izložen. Zbog toga su krivci oni koji stvaraju i šire jednostrane informacije, na obe starne, a ne narod. I ja bih zaključio to isto da su mi dostupne samo one informacije kojima je izložena prosečna osoba.

Ako sam dobo razumeo suštinu ove poruke, tebi je dosta ljudi koji misle da će nas vakcina spasiti, jer neće. Takođe ti je dosta uplašenih, pa misliš da više ne treba "zastrašivati" ljude. Umesto toga treba razumeti da virus nije toliko opasan, pa ljude treba pustiti da žive bez "straha", zato što će epidemija vremenom sama po sebi da postane kao običan grip. Dodatno, za haos u bolnicama kriviš i lekare koji su "malo na odmoru, malo na bolovanju, malo na neplacenom", ali i "atmosferu straha" (a ne recimo potrebu lečenje previse ljudi koji sami ne mogi ni da dišu), pa zato misliš da treba osloboditi bolnice (kako?) da bi mogli da se leče i drugi bolesnici koji sada ne mogu zbog opšte atmosfere "zastrašivanja". Pobornici mera i vakcina su najviše oni koji "nemaju socijalni život". Sve je to u tebi izazvalo inat i bunt, pa pošto nećeš da budeš "test zamorče", sada baš nećeš da se vakcinišeš iako si ranije hteo.

Da li sam verno preneo tvoje osnovne teze ili sam negde pogrešio?

tako nekako. Samo sto nigde nisam rekao da virus nije opasan ili si ti jedan od onih koji misle da grip nije opasan? Koje je tvoje specijalisticko znanje iz ove oblasti? Moj sud na osnovu prelezane korone cu ako treba napisati. Da li si ti prelezao koronu i znas kakav je virus ili samo citas na internetu? A ti kada budes izasao napolje, i kada vidis kako sve to funkcionise, daj svoj sud ili je ok da se ljudi zaraze na vakcinaciji kao sto je to slucaj zeninih roditelja?

Za sve one kod kojih se posle revakcine nisu stvorila antitela, važno je da se napravi protokol kako bi primili treću dozu i tako se zaštitili od eventualnih komplikacija usled oboljevanja od koronavirusa, poručuje virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler
"

izgleda da narativ oko vakcine nije vise "zastita od korona virusa" vec to polako postaje "zastita od eventualnih kompilkacija USLED OBOLJEVANJA" Takodje imam koleginicu kojoj se revakcinisani otac posle 15 dana zarazio i trenutno umire u bolnici. Sta reci njoj? Kako ce ga vakcna spasiti?

Sta reci roditeljima moje zene, majka koja ima ms i oca koji ima trombozu? Sta reci sto su se zarazili na vakcinaciji pošto iz kuće izlazili nisu? Gde su ti doktori da sprovode mere na vakcinisanju? Virus je, smrt je.

Ja ako sam ista uspeo da povezem iz sveg sto napisa jeste da je ovaj jos jedna zrtva domacih web portala i svega sto se povrsno plasira u njima. A ono za zamorce za vakcine, "nisam antivakser, ALI..." "postace grip za 2 godine" i sejanje panike (ti vajni strucnjaci) ima potpis Nestoroviceve online skole ucenja.
Ovaj umire, onaj umire...svi na samrti, doktorI na bolovanju, lesevi svuda, strucnjaci pojma nemaju a ni vi web ratnici "sto ih podrzavate"...

Ko to seje paniku, beznadje i defetizam....hmmm

pa takvi kao ti, zar ne? Vi koji niste iz kuće izašli i koji stvarate neke scenarije u glavi. Nisam ja nikakva žrtva, žrtva je moja žena, žrtva je moj komšija, žrtve su ženini roditelji, pročitaj šta sam napisao ili to ne može da dodje do tog "rusenje sneška" mozga jer će mu se ceo svet prevrnuti. Neomj odma da vredjas jer nemas nijedan argument iz realnog života. Ja apsolutno nikome nisam rekao ni da se vakciniše ni da se ne vakciniše, neka sam odluči šta je za njega najbolje, a ti me slobodno svrstaj u antivaksere jer je samo to tvoj pojam razumevanja. A kada istovremeno zaustavimo celu planetu, i istovremeno vakcinišemo sve, tada će virus nestati pa ćete moći da izadjete iz kuće.

"znas ja nisam vakser i robot, i meni smeta sto vlast ovako radi ali to je sve na naše dobro, inače bi svi umrli" - sta li je ovo

Druga mera koja će krenuti od ponedeljka biće da se radno vreme svih objekata produži do 22 časa,s obzirom da smo imali problema da se u kraćem vremenskom periodu više ljudi skuplja u zatvorenom prostoru gde je to dozvoljeno

Trebalo im je godinu dana da ukapiraju ovo? Svaka im čast.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837792#p837792:1hogsjuf je napisao(la):
mariks » 02 Apr 2021 05:54 pm[/url]":1hogsjuf]tako nekako. Samo sto nigde nisam rekao da virus nije opasan ili si ti jedan od onih koji misle da grip nije opasan? Koje je tvoje specijalisticko znanje iz ove oblasti? A ti kada budes izasao napolje, i kada vidis kako sve to funkcionise, daj svoj sud ili je ok da se ljudi zaraze na vakcinaciji kao sto je to slucaj zeninih roditelja?
Kako si zaključio da ja nisam napolju i da ne znam šta se "napolju" dešava? Ali dobro. Da probam onda ovako. Ako po tebi vakcina nije rešenje, možeš li ukratko opisati kako bi jedna država onda trebala da reaguje, i zatim, šta misliš da će se posle toga dešavati, sa brojem zaraženih, umrlih, šta treba da rade bolnice i lekari, kakvo će biti stanje u bolnicama, gde će se lečiti bolesni od korone, koliko će ih biti i u kakvom će stanju biti ako su izvan bolnica, šta će u tom slučaju biti sa ekonomijom, kako treba da se ponaša običan svet u pogledu socijalnih kontakata, odlaska u kafane, itd. Dakle, tvoja vizija budućnosti. Hvala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837799#p837799:jh684pq9 je napisao(la):
mariks » Pet Apr 02, 2021 6:07 pm[/url]":jh684pq9]pa takvi kao ti, zar ne? Vi koji niste iz kuće izašli i koji stvarate neke scenarije u glavi. Nisam ja nikakva žrtva, žrtva je moja žena, žrtva je moj komšija, žrtve su ženini roditelji, pročitaj šta sam napisao ili to ne može da dodje do tog "rusenje sneška" mozga jer će mu se ceo svet prevrnuti. Neomj odma da vredjas jer nemas nijedan argument iz realnog života. Ja apsolutno nikome nisam rekao ni da se vakciniše ni da se ne vakciniše, neka sam odluči šta je za njega najbolje, a ti me slobodno svrstaj u antivaksere jer je samo to tvoj pojam razumevanja. A kada istovremeno zaustavimo celu planetu, i istovremeno vakcinišemo sve, tada će virus nestati pa ćete moći da izadjete iz kuće.

"znas ja nisam vakser i robot, i meni smeta sto vlast ovako radi ali to je sve na naše dobro, inače bi svi umrli" - sta li je ovo

Druga mera koja će krenuti od ponedeljka biće da se radno vreme svih objekata produži do 22 časa,s obzirom da smo imali problema da se u kraćem vremenskom periodu više ljudi skuplja u zatvorenom prostoru gde je to dozvoljeno

Trebalo im je godinu dana da ukapiraju ovo? Svaka im čast.

To sto ja izbegavam nat*urcavanje u patetici potezuci primere iz svog zivota ne daje tebi ili bilo kom drugom ovde da sebi daje neku prednost u diskusiji jer je to na forumu potpuno besmisleno.

Dalje, ja zaista ne vidim koherentnu misao iza svega - postavljas hrpu pitanja, iznosis zakljucke kontra onome sto pises. Ovaj se zarazio ,onaj...15 dana posle vakcine (iako smo vec x puta prezvakali tu temu). Smrt, umiranja i ludila...

Mislim da je najbolje da izneses sta bi bilo resenje po tvojoj meri, sta je alternativa epidemioloskim merama, vladinim "merama" i vakcinama pa da lepo prodiskutujemo.

Vakcina nije rešenje, vakcina je smanjivanje problema, a kako sve više ljudi ne želi da se vakciniše neće biti ni to. Videćemo ko će sledeće godine biti u pravu i kako će nas vakcina spasiti da ne umremo svi i kako ce c19 nestati. Vidiš veoma lako bi došao do zaključka kako će se lečiti bolesni od korone, a kako oni kojima treba druga pomoć (jedan vakser kog znam čak tvrdi "pa bolje da umre po koji onkoloski pacijent jer on mozda i nece umreti sutra, ali baka sa koronom hoce". Kako bi država trebala da reaguje već sam napisao, to nije nikako strah i panika i pričanje laži. Koliko ti znaš obolelih od korone i koliko njih je bilo u bolnici? Znaš li šta su mojoj ženi rekli kada je došla na pregled u kovid ambulantu u 15h? "Žao nam je, ispunili smo kvotu za danas, radimo do 17h". Virus radi od 9 do 17h? Smrt virus od kog ćemo svi da pomremo?

Ne ja nemam nikakvu viziju budućnosti, to ću ostaviti ovim internet "stručnjacima" da sami razvijaju scenarija u glavi. Svako ko malo obidje neke domove zdravlja, ko obidje kovid ambulante i bolnice, ko vidi punktove za vakcinaciju (bukvalno ih svaki dan gledam jer mi je posao blizu) taj neka donese neki sud, a videće i šta je glavni izvor zaraze. A imas gore i izjavu jednog iz bolnice u kojoj "sakupljaju mrtve po podu" i kakva je njegova preporuka.

@nex
ja ne pričam o smrti i ludilima, pričam o realnosti iz života i koliko ta "smrt i ludila" nemaju smisla. Ne znam šta ste prežvakali do danas nisam imao snage i volje da čitam ovu temu ali mogu da predpostavim (jbg on je jedan od 5 kome se nisu stvorila antitela pa se neposredno posle revakcinacije "negde" zarazio).

Gde ljude obavestavaju o tome kako vakcina funkcioniše? Evo ti jedno pitanje, žašto u smsu koji šalju kao obaveštenje o vakcinaciji ne sklope jednu kratku iskrenu izjavu i uputsvo. "Prvi deo vakcine Vam ne garantuje zaštitu i izbegavajte kontakte i pridržavajte se mera koliko je moguće, druga vakcina treba pomoći tek nakon 21 dan, do tada isto se pridržavajte mera koliko je moguće. Nakon 21 dan od revakcinacije uradite test na antitela. Ukoliko nemate antitela obratite se svom lekaru."

Zar je teško sklopiti jedan ovakav sms? Zar treba pričati samo kako će nas vakcina spasiti da ne umremo? Zar treba nametati neke nebulozne mere kojih se i sami ne pridržavaju i tako terati jedni drugima inat?

To sto ja izbegavam nat*urcavanje u patetici potezuci primere iz svog zivota ne daje tebi ili bilo kom drugom ovde da sebi daje neku prednost u diskusiji jer je to na forumu potpuno besmisleno.

Pa ako nemas primere iz svog života ili nećeš da ih spominješ, kako ćeš biti siguran da je tačno ono što pišeš? Kako ćeš ubediti nekoga da čita gluposti i laži na internetu ako ti izvlačiš te iste gluposti na internetu samo sa druge strane? Slobodno iznesi primere iz svog života ako ih imaš pa ćemo na osnovu prave i realne situacije izvući zaključke, a ne čitanjem na internetima. Nije to nikakvo nadku.cavanje u patetici vecć samo izbegavanje realnih argumenata.

E ok, mozemo da popricamo

Apsolutno se slazem sa time da je obavestavanje kako vakcina funkcionise totalno konfuzno i zapravo ostavljeno iskljucivo zoo vrtu domacih medija. Za SMS i to obavestenje se takodje slazem.
(Izuzev za test na antitela jer to moze biti pokazatelj da li vakcina "radi" ali i ne mora - takodje jos jedna stvar lose objasnjavana preko medija i totalno konfuzna)
I naravno da ne znamo da li postoji ikakav plan za slucajeve da se ne razviju antitela, statistiku i brojke...

I slazem se u tome da ako ova drzava nije u stanju da sprovede ikakve mere, a nije - onda bolje da ih i nema. Od onog pokusaja zatvaranja koje je izazvalo bunt do danas traje samo mrcvarenje i selektivno sprovodjenje i izmisljanje mera bez ikakvog smisla i sa zakasnjenjem.

Eto, na kraju i nismo toliko suprotstavljeni zar ne?

Ja bih dodao jedino da je (po meni) adekvatno resenje sprovodjenje epidemioloskih mera u potpunosti (kao sto je Izrael uradio) i vakcinacija u paraleli. Uz poreske olaksice i novcane stimuluse malim i srednjim preduzecima i ugrozenim kategorijama. Uz sveopstu disciplinu i transparentnost kako se stvari vode i saopstavanje narodu.
Da li je ovo moguce kod nas? Naravno da ne. Zato ce nas i mrcvariti jos duze vreme izgleda.

Da li je potrebno da nabrajam ista iz svog privatnog zivota ovde da bih potkrepio svoje argumente? Nije.
Da li je ovo samo moje misljenje (kao random osobe sa neta koja se isto informise preko medija i tog neta)? Jeste.

opa, iskreno nisam očekivao da ćemo se složiti. Očekivao sam da si jedan od onih koji sve znaju, a da nisu prosli pored kovid ambulante i nameće svoje misljenje kao ispravno bez da ima i jedan primer iz svog života.

Zašto misliš da nije moguće kod nas? Naravno da postoje inatni ljudi ali mislim da u svakome ima pomalo dobrote i tračak nade da ostali neće gledati samo sebe. Ali kada ga lažeš godinu dana, kada mu namećeš neke nebuloznosti i ostalo, pa ubićeš mu i taj tračak nesebičnosti i saosećanja. Kod mene su ubili, a zašto već sam napisao.

Ja ne sumnjam u ljude, ali otrov koji je zasut preko svih nas poslednjih godina od strane vladajuce mafije je morao da ostavi posledice. Ogromno nepoverenje. U sve.
Problem je u onima koji treba da snose najvise odgovornosti u ovoj drzavi i svaki put kada zbog njihovog neznanja krene da puca sistem po savovima oni nadju zrtvenog jarca (da li je to narod, ili Djilas, ili ova "doktorka", svejedno) i nama se skrene paznja, okrenemo se jedni na druge.

Zato se makar trudim da debunkujem lazi i dezinformacije jer ne vode nikuda. Samo u jos gore. Dakle, preporucujem da isto filtriras sadrzaj jer smo zatrpani svim i svacim. I preguracemo nekako :) A kada dodju izbori, setite se svega ovoga pa da im ispostavimo racun.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837766#p837766:2j1843xy je napisao(la):
duke23 » 02 Apr 2021 04:45 pm[/url]":2j1843xy]
Пантограф":2j1843xy je napisao(la):
Tko je, mariks, kao neko ko je starog čoveka dvaput vodio na po nekoliko sati u kovid ambulantu - iako smo znali da, sasvim izvesno, nema koronu (ja nisam bio ni sumnjiv) - mogu da razumem šta pričaš. Ovi kovidari iz pećine - ne mogu.

Kad smo kod starih, te generacije su posečene merama, tj. mnogima od onih koji su preživeli zimu, životi su uništeni i više jedva da imaju ikakvu vrednost. Pomenuti stari čovek sada je nepokretan bez tuđe pomoći, jedna još malo starija žena, do prošlog proleća živahna i bogatog društvenog života (restoran, opera, koncert na Kolarcu) sada leži po ceo dan i nosi pelene. Treća nešto manje stara je od ranije slabo pokretna, a sada je i rđavog duševnog stanja. Reč je o mom ocu i dve tetke. Dakle, u mojoj najbližoj familiji 3 od 3. Gadan procenat od 100%. Sve je počelo sa zločinačkim zatvaranjem starih ljudi u kućni pritvor, koji je na ovom forumu imao većinsku podršku nadobudnih a nerazumnih ljudi kojima dominira Vučić (i treba - nije mi ih žao, napisah već da ne mogu da ih gledam, neka se teraju u svoje pećine, sa svojim čepovima za usta - al mi žao ovih drugih). Razmislite čega sve ima u onih 15.000 viška umrlih i koliko će tek ljudi biti na tom spisku.

Sram vas bilo, kovidisti. Nirnberg za vas.
Koje su to mere bile preko zime koje su kačile penzionere da bi im uništile živote?

Što nisu radile kafane duže od 6 ili 8, ili splavovi?

Zaključno sa majom prošle godine nikakve posebne mere nisu bile uperene protiv penzionera.

Добро, онда, пошто те не мрзи да полемишеш са мном на тему - мојих најближих, онда ћу ја мало да будем скрибоман и да ти опишем сваки случај појединачно.

Дакле, под а), мој отац, 80 година, огромни мршави Динарац, кошаркаш из времена док се још играло на отвореном, крилни центар. Он је 15. фебруара 2020. постао удовац, а месец дана касније су га - закључали. У стану на 6. спрату. Ја радим од куће до 4, до 5 и полицијског часа му однесем храну и потрепштине, поседим, па кући. Не виђа унуке. Па онда крену вишедневни полицијски часови. После неколико недеља, почеле су прве суицидалне изјаве, а затим и неузимање хране, које се појачало јесенас и, последично, како то бива, све теже кретање, спирала пропадања читавог организма. Тешка упала плућа (није ковид). Аритмије. Избегавање и прекидање терапије у приватној клиници на пола. Ето, можда је отежано кретање и добро дошло, јер је претпрошле недеље успео само да догура фотељу до прозора, али не и да се попне. Шести је спрат, није згодно, шта ће рећи комшије...

Елем, особа б), његова сестра, моја тетка. 1935. годиште. У прошлу зиму, ретко витална и чила старица. Свакодневно круг од Калиша до Народног позоришта, да се поприча на благјни са симпатичним човом кад ће нека Пучинијева опера, па до Бајлонијеве пијаце, па назад узбрдо. Осим са друштвом и пословним партнерима, највише сам пута у кафани био с њом. И закључаше је. И гледала ТВ, а тамо онај манијак рекао: "Ако изађете на сат времена напоље, биће нам мало Бежанијско гробље, Ново гробље, Орловача..." А њени леже на Новом гробљу, незгодно. Заплашили је. Будући преводиоцем за енглески и француски, гледала је и те лудачке ТВ програме и закључила да она из куће више не сме да изађе, док је пошасти. Дође лето - опет паника. Дође јесен - 30 оболелих на дан, не вреди. "Али, мораш да шеташ, нема здравља без кретања..." "Шетам по тераси". Оно, уистину, тераса је велика, у мансарди луксузне зграде из тридесетих, али није Калиш. На Калишу је, је л` да, помор: корона коси, рече Кис`ћка треба маске и на отвореном, па некако одустаде... Сад ће осам сати, а тетки ће жена да стави пелену и она ће у кревет: више не може да хода ни по тераси. Логично.

Е, особа ц) је сестра моје покојне мајке, дакле, такође тетка, а њу некако, Дјук, ниси имао у виду кад си писао пост, јербо, као штићеник дома за старе, она је непрекидно у затвору, већ годину дана, ништа се у мају за њу није завршило, као ни за толике људе. Годину дана затвора, а остала ти још која година? То, Дјук, има неког смисла? И јесенас тетка, тежак дијабетичар, прележа корону. Али, после неког времена тамнице, звала ме је и рекла д је умро Јова. Ја зови Јову, а Јова кренуо у лов на дивље свиње. После ме је питала и како је деда, а то је питање које од 2004. лета Господњег нема много смисла, бар на овом свету. А онда, дабоме, и за сестру. Да, наравно, мозак јој је пре тамнице веома добро радио. И она пре неки месец доби пелене "Сени". А напоље не може, иако је и прележала, и ревакцинисана. Ни мене не пустише у посету, пет пута сам питао.

Ето, дакле, сачували смо старе; та три живота - а некако је у мојој невеликој ближој фамилији то 3 од 3, дакле 100 посто - је л` тако, и даље су достојни људских бића. И онда мора бити да је мало таквих живота у Србији. Ево, Марикс исприча шта му се десило са женом и дететом... И родило нам се охо-хо мање деце, и многи ће парови, који су ту око четрдесете, остати без потомства. Дакле, спржили смо и млађе - да бисмо старијима сачували животе на начин описан изнад? Чујем од друга - знате га сви овде са форума - који се недавно оженио у Белорусији, да се једино тамо родило више деце за годину него 2019.

Доба у којем превладава мишљење да је живот искључиво биолошки квалитет, да се могу људи за њихово добро затварати на који месец... на годину, јесте много примитивно, варварско доба. Људи који су у таквим условима могли да преживе у Хришћанству су слављени као велики светитељи, рецимо Свети Алимпије Столпник. А нигде не пише да треба од целог света правити на силу светитеље и мученике. Глупо је што сам ја знао да ће се то десити, и писао сам то овде - а није велика мудрост, требало би да свако толико зна о очувању здравља, менталног и сваког другог - само, ето, нисам баш веровао да ће све да удари на моје, је л. А и да јесам, исто би ми било.

Постскриптум: У оном подугачком Мариксовом посту пише, практично, све што треба да пише. Схватите, завршиће се ово ускоро, на овај или на онај начин. Да сам се питао, не би ни почињало.

А ово смеће од људи, ковидистичке масовне убице, домаће и стране, иће ће у Нирнберг. Тамо иду одговорни за конц-логоре. Хаг им је добар. И морам да поновим да за њихове подржаваоце, за подупираче, за држаче свећа, за даваоце легитимитета... ја немам више никаквог разумевања. Нека се носе у три лепе.

Vladajuća mafija je samo vrh ledenog brga, da ne kažem ostrva đubreta, koji plovi ovim vodama otkako je krenula celokupna Korona ludnica.
Što se otrova tiče, postoji više vrsta i manifesta otrova.

1) Otrov je i kada prošle godine, i Partija ali i pojedinci iz medija i ovde, poistovete svakoga ko ima kičmu da ustane i spreči novi talas kućnih pritvora - sa antivkaserima i ravnozemljašima.

2) Otrov je kada se dođe na ovu temu ili na neke sajtove i portale u Srbiji, i čitaju manifesti pojedinaca koji za sebe tvrde da samo žele sve najbolje svim ljudima, a sami su puni netrpeljivosti i prezira prema svom narodu, svojoj vrsti i svojoj generaciji.

3) Takođe je otrov kada se takvi usuđuju da vrednuju odnosno obezvređuju druge članove društva i njihove akcije, a sami nisu prstom mrdnuli za to svoje društvo. Ni sad za vreme epidemije, ni bilo kad u svom životu.

4) Otrov je i kada nakon više meseci olakšavanja po sopstvenom narodu, takve osobe budu suočene sa gorkom realnošću da sve ovo potiče od jednog naroda, jedne nacije i jedne Partije, te da krivce i odgovorne za sve to treba tražiti u njima... a dobije se odgovor ''Zabole me uvo odakle je potekla epidemija'' i ''Pa zašto Zapad nije reagovao kada se Kinom širila zaraza?!''

5) Tu su zatim i nove sorte otrova na koje se može naleteti svaki dan kada se otvore medijski portali, gde se posle redova teksta o tome kako ćemo svi da nestanemo u apokalipsi, mogu naći ''vesti'' i članci izvajani od septičkih izliva sa Shittera, gde se konstruišu priče i zaključci da je celo društvo, svaki Srbin ponaosob, kriv što je u vreme jedne globalne epidemije veštački mutirane virusčine, umro čovek u 94. godini života a jedno dete na respiratoru.

6) Otrovno je i kada na svim medijima i forumima u svojoj zemlji čitaš konstataciju i javnu izjavu jedne besmrane individue kako ''su Srbi jedini narod na planeti gde ljudi prihvataju vakcinu zarad povišice ili ultimatuma svojih poslodavaca''... a onda odeš na Gugl i vidiš da istu praksu primenjuju kompanije širom sveta već mesecima unazad. Ali džaba, jer je šteta već načinjena, i Srbi su ubeđeni da su najgori narod na planeti zbog toga.

7) Zatim, otrovno je i kada prolazi 365, 370, 400 dana... a sa svakom novom zorom se pojavljuju izjave i tvrdnje ''stručnjaka'' koje su u direktnoj kontradiktornosti sa onim što je rečeno dan ranije. Kada se 400 dana sluša kako je ''samo potrebno još 2 nedelje mera i zatvaranja, i cela ova kriza će zauvek nestati sa lica planete''.

8 ) Otrovno je i kada se grade karijere i titule vrteći se oko smrtnosti ove virusčine koja do danas iznosi 2,9 miliona ljudi... a potpuno se ignoriše i zapostavlja 300 do 500 miliona ljudi koji su zbog restriktivnih mera ostali bez posla i prihoda. Koji su sada upravo pod mostom, ili NA mostu, spremni da završe mandat jer ne znaju kako će da prežive još jednu godinu bede i beznađa.

9) Isto tako je otrovno kada pojedinci, namerno i svesno, glumeći bog zna kakve intelektualne i moralne gromade, valjaju svoje priče i defetizam, a ignorišu sve ostale informacije koje im ne idu u prilog da zalivaju i grade svoj Mesijanski kompleks i narcizam. Kada se mesecima vrte u krug iste prazne priče, a ignorišu neke od retkih konkretnih saznanja o epidemiji. Kao na primer ko je zapravo ranjiv od nje, a ko nije... i kakve sve metode mogu da unište patogene koji je održavaju i prenose.

E sve to gore nabrojano su za mene podjednako loši, ako ne i gori otrovi, nego Vladajuća mafija i Histerična usna na njenom čelu. Jer ta mafija, iako ogavna i pokvarena, je ipak u svojoj srži - još jedna mafija. Koju zanima samo da zaradi i istera svoje, i briga je za bilo šta preko toga. A razni ljudi sa nelečenim kompleksima, bolestima, pohlepama, licemerjem i logičkim problemima... a prepuni svojih ideala i ciljeva... e to su mnogo, mnoooogo gore i opasnije pojave u ovom momentu opšte depresije, defetizma i beznađa.

Sve u svemu, s Mafijom i isprdcima oko nje je lako - njih samo izignorišeš kao i do sada (kada preletiš preko Pinka ili npr nekog linka sa Deformera) i teraš dalje. Ko je navikao da ih ignoriše i ranije, njemu nije teško da ih ignoriše i sad. Uostalom, oni se ionako sada uglavnom bave i igraju ekonomije i SevernoKoreanstva, tupeći svakog dana o istorijskim projektima, rekordima u vakcinaciji, rekordima u BDP, ekonomiji i sličnom. Tako da što se tiče njih, stanje je redovno. Severna Koreja obrni okreni, samo s nekim malim izmenama.

Ali ovi naleti, ovi cunamiji autošoviznima, defetizma, taborenja i licemeršine, brkanja lončića i zamena teza, optuživanja, sramoćenja, osuđivanja i svega ostalog... koji naleću zadnjih meseci... e to je već jedan vrlo ozbiljan kancer celokupnog svetskog stanovništva.

Pošto svet očigledno nije bio u dovoljno lošoj 12-godišnjoj hroničnoj depresiji od Svetske ekonomske krize 2008, pošto međuljudski odnosi i principi funkcionisanja društva nisu bili već dovoljno narušeni prošle decenije sejanjem i zalivanjem PC, SJ i cancel karcinoma, i pošto jedna puna godina globalne psihoze i šizofrenije 2020. nije bila dovoljna... Sada se pojavljuje četvrti jahač Apokalipse u vidu svetskog tabora fokusiranog na širenje autošovinizma, defetizma i panike. Ne bi li već mentalno, ekonomsko i socijalno osakaćeno moderno društvo još malo urušio i okrenuo samo protiv sebe. A sve pod izgovorima bog zna kakve intelektualšine, etike i brige.

A za to vreme glavetine, tikvurine, klupka đubreta... u KKP, kao i na listi Forbsovih 500 Najpohlepnijih, vrte brojčice na svojim računima i smeju se običnoj sitnoj boraniji koja, umesto da primeni malo kosmičke pravde, se i dalje bavi međusobnim optuživanjem i drhtanjem u strahu pod staklenim zvonom. Toliko sluđena i isparanoisana posle godinu dana, da više ne sme da ode do jedne Ade i Košutnjaka jer će odmah da se dignu panika i Sudovi časti čak i zbog toga. Od vrste koja je nekada činila čuda i pobeđivala svaki izazov, došlo se dotle da se ljudi uveliko plaše čak i Sunca i sami sebe. Misija uspešno obavljena. Čovečanstvo je napokon mentalno i socijalno fucked up beyond all repair.

Pošto se šuška da će u baštama kafića morati biti obezbeđeno 9kvm po osobi, malo sam računao.

Recimo da imamo baštu 12m x 12m i da svaki sto sa 4 stolice zauzima 3m x 3m. Ta bašta ima kapacitet 64 osobe, tj. 2.25kvm po osobi.

Ako bude dozvoljeno 9kvm po osobi, to znači da će kapacitet bašte biti smanjen sa 64 osobe na 16 osoba.

Ono što je loše, je što im je Vesara dozvolio da prošire bašte, tako da očekujem haos od ponedeljka.

Koliko se sećam, na početku epidemije je svaka bašta morala da ima na ulazu ispisanu kvadraturu i maksimalan broj osoba koje mogu da borave u njoj. Pošto će ta provera biti u rukama Komunalne milicije, koja je pod direktnom kontrolom VeUprave, očekujem blage nervne slomove prilikom šetnji u glavama svih nas koji umemo da računamo.

Ova mera je po meni sasvim OK i vrlo lako se može kontrolisati jer svaki kafić ima u papirima kvadraturu bašte i jedino je potrebno da osoba koja kontroliše ume da podeli broj kvadrata sa brojem stolica. Možda je i to previše.

Sve u svemu, imaćemo dobru meru koja se neće kontrolisati i sve će biti po starom, osim ako Kon ne prohisteriše na javnom servisu.

Да ли можда неко зна где је могуће у БГ сад за викенд вакцинисати се без претходне пријаве? Причало се да ће бити отворени додатни пунктови али не пронађох ништа у медијима ...

Danas je stiglo 57.000 doza AstraZeneca vakcine tako da je moguće da je opet ponude bez prijave. Videćemo narednih dana kada je distribuiraju ali kakav je odziv bio na Sajmu ne bi me čudilo da je pošalju na turneju po Srbiji.

Bebdere, ne slazem se uvek s tobom, cak sam i vakcinisan.
Ali hvala ti sto pises protiv mocvare, protiv pohlepne elite, protiv zla u nauci i medicini.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837826#p837826:17h1to41 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Apr 02, 2021 7:55 pm[/url]":17h1to41]Sve u svemu, s Mafijom i isprdcima oko nje je lako - njih samo izignorišeš kao i do sada (kada preletiš preko Pinka ili npr nekog linka sa Deformera) i teraš dalje. Ko je navikao da ih ignoriše i ranije, njemu nije teško da ih ignoriše i sad. Uostalom, oni se ionako sada uglavnom bave i igraju ekonomije i SevernoKoreanstva, tupeći svakog dana o istorijskim projektima, rekordima u vakcinaciji, rekordima u BDP, ekonomiji i sličnom. Tako da što se tiče njih, stanje je redovno. Severna Koreja obrni okreni, samo s nekim malim izmenama.

Ali ovi naleti, ovi cunamiji autošoviznima, defetizma, taborenja i licemeršine, brkanja lončića i zamena teza, optuživanja, sramoćenja, osuđivanja i svega ostalog... koji naleću zadnjih meseci... e to je već jedan vrlo ozbiljan kancer celokupnog svetskog stanovništva.

Pošto svet očigledno nije bio u dovoljno lošoj 12-godišnjoj hroničnoj depresiji od Svetske ekonomske krize 2008, pošto međuljudski odnosi i principi funkcionisanja društva nisu bili već dovoljno narušeni prošle decenije sejanjem i zalivanjem PC, SJ i cancel karcinoma, i pošto jedna puna godina globalne psihoze i šizofrenije 2020. nije bila dovoljna... Sada se pojavljuje četvrti jahač Apokalipse u vidu svetskog tabora fokusiranog na širenje autošovinizma, defetizma i panike. Ne bi li već mentalno, ekonomsko i socijalno osakaćeno moderno društvo još malo urušio i okrenuo samo protiv sebe. A sve pod izgovorima bog zna kakve intelektualšine, etike i brige.

A za to vreme glavetine, tikvurine, klupka đubreta... u KKP, kao i na listi Forbsovih 500 Najpohlepnijih, vrte brojčice na svojim računima i smeju se običnoj sitnoj boraniji koja, umesto da primeni malo kosmičke pravde, se i dalje bavi međusobnim optuživanjem i drhtanjem u strahu pod staklenim zvonom. Toliko sluđena i isparanoisana posle godinu dana, da više ne sme da ode do jedne Ade i Košutnjaka jer će odmah da se dignu panika i Sudovi časti čak i zbog toga. Od vrste koja je nekada činila čuda i pobeđivala svaki izazov, došlo se dotle da se ljudi uveliko plaše čak i Sunca i sami sebe. Misija uspešno obavljena. Čovečanstvo je napokon mentalno i socijalno fucked up beyond all repair.

ne bih mogao više da se složim sa benderovim postom iznad. Dodao bih samo ovo

8 ) Otrovno je i kada se grade karijere i titule vrteći se oko smrtnosti ove virusčine koja do danas iznosi 2,9 miliona ljudi... a potpuno se ignoriše i zapostavlja 300 do 500 miliona ljudi koji su zbog restriktivnih mera ostali bez posla i prihoda.

ako ne milioni onda hiljade ljudi koji su umrli jer nisu mogli da se lece, dok njihovu smrt pojedinci opravdavaju "cuvanjem zdravlja i sprecavanju sirenja virusa" samo da njih ne bi zakacio smrt virus.

Koliki je broj umrlih od jake reakcije na vakcinu? Koliki je broj umrlih od astra zeneke? Gde su brojke o tome? Gde su brojke zarazenih vakcinisanih?Nemoj da se vadis da cilj opravdava sredstva i da je bolje da umre 1 nego 10. Ako se tako vadis onda daj coveku da bira da li ce biti taj potencijalni 1 ili ce se cuvati sam, a ne da pricas svi cemo umreti vakcina je spas i da je kriv pera koji se vakcinisan zarazio jer se zarazio pre vakcine. Ili predji na totalitarizam sto vec i jeste i reci MORA i OBAVEZNO pa neka narod odreaguje da li mora.

Dakle, preporucujem da isto filtriras sadrzaj jer smo zatrpani svim i svacim

Ne, filtrirao sam godinu dana, apsolutno vise nema filtriranja. Svaki internet ratnik koji misli da je popio svu pamet sveta i da ovako treba da nas je8u jer je to za nase dobro ce naici na mene sa realnim pricama iz mog zivota, bez lazi i prevare. A taj neko ako ima argument koji moze da opovrgne realni zivot slobodno neka iznese ili neka zauvek cuti. Preglasni su postali. Pantrograf je lepo objasnio sta smo zapravo sacuvali, a bender takodje napisao da postoje mnogo gorih otrova od c19.

Hvala hvala, lepo je videti da ima još braće Homo Sapiensa.

Ja se samo vodim jednom prostom ali nenadje***om izrekom koju sam čuo od istaknutih filozofa sa ovih prostora:
Kad se kičma savije, trtica se širi.

Jbg, nije baš Sun Cu a ni Konfučije... ali radi posao. I primenjivo je, i 100.000 godina unazad, i 100.000.000 godina unapred. :wink:

Ili drugim rečima, ja sam od onih bolida što bi radije da živi jedan dan kao čovek s kičmom, nego 100 godina kao glista. Jbg, šta ću, naopak... Rođen s fabričkom greškom za ova današnja vremena.

Inače, u slučaju da se neko od dežurne ekipe pita ili ''repetira'' prstiće sad na tastaturi da mi napiše ljutu repliku ili filozofski manifest - nisam bio u pravoj pravcatoj ''život ili smrt'' situaciji, ali jesam bio u poziciji da gledam kako odnose mrtve ljude iz sobe gde ležim, i da ne znam da li ću za tri nedelje napustiti objekat na dve noge ili u najlonu. Tako da ono... daleeeeko sam od nekog Miloša Obilića. Ali nije baš ni da sam od onih što prazno pričaju jer ne znaju šta znači život i ne umeju da ga cene. Znam, vrlo dobro. I baš zato neću da ga provedem kao glista sklupčana pod staklenim zvonom, previše uplašena čak i od Sunčevih zraka. Tužno je na šta je danas spao ljudski rod. I kome sve dozvoljava da ga jaše i dere.

Пантограф":2os6c339 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837766#p837766 je napisao(la):
duke23 » 02 Apr 2021 04:45 pm[/url]":2os6c339]
Пантограф":2os6c339 je napisao(la):
Tko je, mariks, kao neko ko je starog čoveka dvaput vodio na po nekoliko sati u kovid ambulantu - iako smo znali da, sasvim izvesno, nema koronu (ja nisam bio ni sumnjiv) - mogu da razumem šta pričaš. Ovi kovidari iz pećine - ne mogu.

Kad smo kod starih, te generacije su posečene merama, tj. mnogima od onih koji su preživeli zimu, životi su uništeni i više jedva da imaju ikakvu vrednost. Pomenuti stari čovek sada je nepokretan bez tuđe pomoći, jedna još malo starija žena, do prošlog proleća živahna i bogatog društvenog života (restoran, opera, koncert na Kolarcu) sada leži po ceo dan i nosi pelene. Treća nešto manje stara je od ranije slabo pokretna, a sada je i rđavog duševnog stanja. Reč je o mom ocu i dve tetke. Dakle, u mojoj najbližoj familiji 3 od 3. Gadan procenat od 100%. Sve je počelo sa zločinačkim zatvaranjem starih ljudi u kućni pritvor, koji je na ovom forumu imao većinsku podršku nadobudnih a nerazumnih ljudi kojima dominira Vučić (i treba - nije mi ih žao, napisah već da ne mogu da ih gledam, neka se teraju u svoje pećine, sa svojim čepovima za usta - al mi žao ovih drugih). Razmislite čega sve ima u onih 15.000 viška umrlih i koliko će tek ljudi biti na tom spisku.

Sram vas bilo, kovidisti. Nirnberg za vas.
Koje su to mere bile preko zime koje su kačile penzionere da bi im uništile živote?

Što nisu radile kafane duže od 6 ili 8, ili splavovi?

Zaključno sa majom prošle godine nikakve posebne mere nisu bile uperene protiv penzionera.

Добро, онда, пошто те не мрзи да полемишеш са мном на тему - мојих најближих, онда ћу ја мало да будем скрибоман и да ти опишем сваки случај појединачно.

Дакле, под а), мој отац, 80 година, огромни мршави Динарац, кошаркаш из времена док се још играло на отвореном, крилни центар. Он је 15. фебруара 2020. постао удовац, а месец дана касније су га - закључали. У стану на 6. спрату. Ја радим од куће до 4, до 5 и полицијског часа му однесем храну и потрепштине, поседим, па кући. Не виђа унуке. Па онда крену вишедневни полицијски часови. После неколико недеља, почеле су прве суицидалне изјаве, а затим и неузимање хране, које се појачало јесенас и, последично, како то бива, све теже кретање, спирала пропадања читавог организма. Тешка упала плућа (није ковид). Аритмије. Избегавање и прекидање терапије у приватној клиници на пола. Ето, можда је отежано кретање и добро дошло, јер је претпрошле недеље успео само да догура фотељу до прозора, али не и да се попне. Шести је спрат, није згодно, шта ће рећи комшије...

Елем, особа б), његова сестра, моја тетка. 1935. годиште. У прошлу зиму, ретко витална и чила старица. Свакодневно круг од Калиша до Народног позоришта, да се поприча на благјни са симпатичним човом кад ће нека Пучинијева опера, па до Бајлонијеве пијаце, па назад узбрдо. Осим са друштвом и пословним партнерима, највише сам пута у кафани био с њом. И закључаше је. И гледала ТВ, а тамо онај манијак рекао: "Ако изађете на сат времена напоље, биће нам мало Бежанијско гробље, Ново гробље, Орловача..." А њени леже на Новом гробљу, незгодно. Заплашили је. Будући преводиоцем за енглески и француски, гледала је и те лудачке ТВ програме и закључила да она из куће више не сме да изађе, док је пошасти. Дође лето - опет паника. Дође јесен - 30 оболелих на дан, не вреди. "Али, мораш да шеташ, нема здравља без кретања..." "Шетам по тераси". Оно, уистину, тераса је велика, у мансарди луксузне зграде из тридесетих, али није Калиш. На Калишу је, је л` да, помор: корона коси, рече Кис`ћка треба маске и на отвореном, па некако одустаде... Сад ће осам сати, а тетки ће жена да стави пелену и она ће у кревет: више не може да хода ни по тераси. Логично.

Е, особа ц) је сестра моје покојне мајке, дакле, такође тетка, а њу некако, Дјук, ниси имао у виду кад си писао пост, јербо, као штићеник дома за старе, она је непрекидно у затвору, већ годину дана, ништа се у мају за њу није завршило, као ни за толике људе. Годину дана затвора, а остала ти још која година? То, Дјук, има неког смисла? И јесенас тетка, тежак дијабетичар, прележа корону. Али, после неког времена тамнице, звала ме је и рекла д је умро Јова. Ја зови Јову, а Јова кренуо у лов на дивље свиње. После ме је питала и како је деда, а то је питање које од 2004. лета Господњег нема много смисла, бар на овом свету. А онда, дабоме, и за сестру. Да, наравно, мозак јој је пре тамнице веома добро радио. И она пре неки месец доби пелене "Сени". А напоље не може, иако је и прележала, и ревакцинисана. Ни мене не пустише у посету, пет пута сам питао.

Ето, дакле, сачували смо старе; та три живота - а некако је у мојој невеликој ближој фамилији то 3 од 3, дакле 100 посто - је л` тако, и даље су достојни људских бића. И онда мора бити да је мало таквих живота у Србији. Ево, Марикс исприча шта му се десило са женом и дететом... И родило нам се охо-хо мање деце, и многи ће парови, који су ту око четрдесете, остати без потомства. Дакле, спржили смо и млађе - да бисмо старијима сачували животе на начин описан изнад? Чујем од друга - знате га сви овде са форума - који се недавно оженио у Белорусији, да се једино тамо родило више деце за годину него 2019.

Доба у којем превладава мишљење да је живот искључиво биолошки квалитет, да се могу људи за њихово добро затварати на који месец... на годину, јесте много примитивно, варварско доба. Људи који су у таквим условима могли да преживе у Хришћанству су слављени као велики светитељи, рецимо Свети Алимпије Столпник. А нигде не пише да треба од целог света правити на силу светитеље и мученике. Глупо је што сам ја знао да ће се то десити, и писао сам то овде - а није велика мудрост, требало би да свако толико зна о очувању здравља, менталног и сваког другог - само, ето, нисам баш веровао да ће све да удари на моје, је л. А и да јесам, исто би ми било.

Постскриптум: У оном подугачком Мариксовом посту пише, практично, све што треба да пише. Схватите, завршиће се ово ускоро, на овај или на онај начин. Да сам се питао, не би ни почињало.

А ово смеће од људи, ковидистичке масовне убице, домаће и стране, иће ће у Нирнберг. Тамо иду одговорни за конц-логоре. Хаг им је добар. И морам да поновим да за њихове подржаваоце, за подупираче, за држаче свећа, за даваоце легитимитета... ја немам више никаквог разумевања. Нека се носе у три лепе.

Nema potrebe za tako opširnim postom.
To što ti se dogodilo sa ocem i što se događa je i normalno kada ostane bez nekog sa kim je bio pretpostavljam veći deo života. Korona i zaključavanje je samo katalizator za to stanje.

I to je trajalo 50 dana. I za oca i za tetku. Stanje nakon toga se jednostavno rešava jednim dugmetom na daljinskom upravljaču.
Samo oni, za razliku od tebe shvataju dovoljno opasnost koja im preti.

Slučaj druge tetke. Nisi jedini koji ima nekog u domu. To je makar jasno za shvatiti. Ona tamo nije sama. Zašto bi tvoja poseta zarazila mog ujaka? I nije samo ova godina. U domu u kom je moj ujak, svake godine u vreme epidemija gripa se zabranjuju posete.

Sve što sam čuo od tebe je kukanje. Nijedan predlog za rešenje. Ali smisleno rešenje. Koji neće dovesti da umesto što sada imamo 7000 ljudi u bolnici imamo 9000.

Ni ocu, ni tetki ti nije bilo zabranjeno da vode normalan život nakon maja prošle godine. Tetka u domu nema taj luksuz, jer nije tamo sama. I drugi žive sa njom i postoje određena pravila. I sa koronom, a bila su i pre korone.

Šta znači ovo oko potomstva. Koji je to ohoho broj?
A koji je ohoho broj koji je umro da bi se išlo na kulturna dešavanja na splavovima?

Isto važi za Belorusiju. Da čujemo koja je cena plaćena za to. Bez ohoho, napišite brojeve pa da vidimo koliko vredi normalan život iskazan ljudskim žrtvama.

Evo ti brojeve.
Prošle godine je u Srbiji umrlo 14000 više nego u 2019.
Koliko je trebalo da umre da bi ti i tvoji živeli kao ljudska bića?
Zašto njima nisi objasnio sve ovo što objašavaš ovde, da nemaju čega da se plaše, da i ako umru bolje da umru sa jednim koncertom na Kolarcu nego da žive godinu dana u stanu?

Možda jer im se živi? A živeti mogu i bez Kolarca. Ili kafane. Ili splava. Ili tržnog centra.

@Bender, evo hipoteticki da otkriju da je virus pobegao iz laboratorije u Wuhanu, sta bi to promenilo konkrektno kod tebe, osim jos vece mrznje prema Kenjazima ?

Vrh