Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Malo istorije. Problemi sa vakcinisanjem nisu od juče. Izgleda da je i vojvoda Stepa Stepanović bio antivakser :lol:

A možda je hteo i da sačuva jednu vakcinu za vojnike? Evo šta je za njega ispričao sanitetski general dr. Sava Popović. A uporedite i sadanje i tadašnje vlasti, kao i tadašnji i sadašnji "krizni štab". Doktor zadužen za vakcinaciju je bez problema tužio sopstvenog vrhovnog komandanta:

Neprijatelj vakciniranja

1929.05.01 Vreme, Neprijatelj vakciniranja.jpg

Možda i zbog ovakvih raspoloženja tokom teške epidemije tifusom 1914. opština Čuprija je rešila da se nijednom domaćinstvu ne izdaje hleb ako mu knjižica nije overena potvrdom o vakcinaciji. Neka vrsta "kovid pasoša", samo mnogo ubedljivije. I niko ih nije pitao šta žele ili ne žele, vakcinacija je bila obavezna. Pitam se kako bi danas prošli da se ponovi 1914.

eaweoe52w7q61.jpg

I Beograd, 1915. godina. "Srbija računa na vas"

1915.04.25. Straza, Pelcovanje.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837505#p837505:37z2hm0e je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Apr 02, 2021 4:00 am[/url]":37z2hm0e]Za Nestora neki kažu da je samo folirant (mislim na te izjave koje šokiraju) sa gigantskom sujetom, te da koristi publicitet i reputaciju koje ima da sluđuje ljude. I da se ''sveti'' kolegama koji su ga bilo kad u zadnjih godinu dana kritikovali ili sklanjali.

Neki kažu da je zaista iskreno lud, jer je pričao razne nebuloze i pre cele Korona krize.
A neki kažu da je genije i da je bukvalno sve što kaže (čak i za paranormalne stvari) istina.

Ja lično naginjem ka ovom drugom. Mada nisam ni razmišljao otkako su ga makli iz Šiznog štaba i sa većine emisija. Što sam i želeo, jer kad god bih ga video na TVu/sajtu vesti, samo bih poželeo da ga:
tenor.gif

Pogotovu što je on među prvima u Srbiji zasadio najviše semenja konfuzije i nepoverenja od početka Korona krize. Lično mislim da je ili iskreno lud, ili kolosalno sujetan i bezobrazan te da zna dobro šta radi i da namerno za****va uzduž i popreko. U svakom slučaju bi trebalo da odgovara pred sudom za sve svoje izjave i akcije.

Upravo kolosalno sujetan. Imao je pre kovida neke snimke gde u studiju poredja ispred sebe nekoliko devojaka koje mu cerke mogu biti i onda im kao drzi slovo i mudrosera. Kolege serovale odusevljeni kako lepo rezonuje o krvnom pritisku. Krenem da gledam, cim je uzeo americko udruzenje kardiologa u usta i krenuo da palamudi ugasih video. Referentno telo na svetskom nivou koje definise kriterijume i standarde iz svoje oblasti, a on nasao da pobija postulate. Hohstapler.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837563#p837563:1gqucg7z je napisao(la):
sjcam » Čet Apr 01, 2021 10:21 pm[/url]":1gqucg7z]Da li je nekome jasno ili ne to nema previše veze, jer postoje zakonske odredbe koje se primenjuju. Nerazumevanje ili nepoznavanje zakona ne oslobađa od krivične odgovornosti. Sve priče o "slobodi govora" itd su besmilsene, jer će Sud odlučiti da li su samo upražnjavali "slobodu govora" ili su "širili paniku i izazivali nered" i time počinili krivično delo.

Osnovni oblik krivičnog dela izazivanje nereda i panike čini lice koje iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera države. Kazna za osnovni oblik je zatvor od 3 meseca do 3 godine i novčana kazna.

Kvalifikovani oblik ovog krivičnog dela propisuje drugi stav člana, koji predviđa da će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina, onaj ko izazove paniku i nered putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu. Ovaj oblik često se vrši putem društvenih mreža.

Koliko vidim u ovom slučaju se radi o težem obliku krivičnog dela, po ovoj kvalifikaciji, ali opet to nije ni važno. Sud je bitan.

uh cekam taj dan kada ce ceo "sizni stab" na celu sa vucicem da odgovara za sirenje straha i panike i nametanjem nekih nebuloznih mera, mts takodje sa cuvenim smsom da cemo svi da pomremo ako nastavimo da zivimo, kao i razni lokalni strucnjaci koji svaki dan na tvu pricaju kako cemo svi da umremo.

U porodici poznanika, od tri osobe, samo jedna ima antitela posle revakcinacije Sinofarmovom vakcinom.

Kada inace treba proveravati antitela i da li to rade i privatnici?

Rade privatnici, samo se raspitaj šta tačno treba da vadiš jer nije isti imuni odgovor od vakcine ili od preležane bolesti. Mislim da je oko 2000 dinara.

Evo sta se desi kada osoba iz zdravstva gostujuci na TV kaze nesto na temu koja joj nije "oblast", a novinari izvedu bukvalno poslednjih 5 sekundi videa gde nije ni zavrsila misao do kraja, stave to u size i pravo na web.
I kada se za to uhvati forumski baron

Taj sastojak su bukvalno izbacili da bi zvanično mogli da kažu da nijedan atom žive nema u vakcini da se ludaci poput nekih ovde ne bi hvatali više za to... Inače je radio posao i nije bio štetan. Jedine probleme koje je izazivao su bili kod mentalnih bolesnika koji su čitali spisak sastojaka i mislili da znaju bolje od stotina lekara i stručnjaka. Da se umukne malo sad?
Čekam samo taj šok kad Earthmoving otkrije da ima element hlor u želucu! Cela teorija kako nas truju će da nikne pravo iz dupeta.

Češka je u ovoj epidemiji posebno teško pogođena, bitno teže nego Srbija. U naciji od 10,7 miliona imali su čak 25.000 mrtvih. U Srbiji su ti brojevi 7 miliona i 5.345 mrtvih (ali je zato naš "višak smrti" ~ 17.000). Pošto i oni imaju problem otpora vakcinisanju, činjenice da deo naroda veruje u razne globalne zavere kao i uverenje da vlasti ne rukovode dobro ovom krizom, jedna grupa aktivista je napravila akciju koju vidite na slici, na Starom trgu u Pragu. Oni kažu da previše ljudi ima tendenciju da namerno ne žele da shvate i da se potrude da zaista "osete" pravu razmere ove tragedije, pošto se ne slažu sa raznim merama koje se preduzimaju, odnosno, kad su u pitanju vlasti, da životima građana pretpostavljaju manje važne interese. Da se, drugim rečima, ispravno vrednuju sve posledice svake odluke. Ovakva akcija bi trebala svima da vizuelno dočara šta inače suvi i apstraktni brojevi mrtvih zaista znače (pošto mi značenje brojeva, tj pravi osećaj o veličini i ne percepiramo drugačije), a "ionako je ispravno da svako ispoštuje minut ćutanja kad god se nađe na trgu".

Prag, Stari Trg, Krstovi - ipanews_cb568bde-0739-4031-9629-24c81718a07b_1.jpeg

A tek kada sazna da hlora ima u soli.

To za živu je takva glupost, ali eto, mora i to da se radi da bi neko ko nema pojma o hemiji bio ućutkan. Na žalost, uvek ima nešto za šta se neznalice hvataju, tako da je to podilaženje neznalicama bilo nepotrebno, ali eto, makar su pokušali.

Znaci mere rade posao? Kafic koji prima 10 coveka ne moze da radi, pult ne moze da radi ali hotel sa 1000 ljudi moze, bazeni, saune, njihovi restorani, firme sa preko 500 zaposlenih u smeni, prevoz sa 100 ljudi, lidl sa stotine ljudi... manimo se bajki. Virus je tu i opasan je jer nase telo nije naviknuto na njega, i umesto da pricaju istinu, da ne sire paniku i strah, da ne donose nebulozne mere, da se lece i druge bolesti, da unormale situaciju i da se svi normalno vakcinisu, ne, oni rade sve suprotno i stvaraju tabor "antivakcinasa".

Uvek moramo razdvajati šta je krivica vlasti, a šta je objektivno potrebno. Kriterijum za uvođenje restrikcija rada nije potekao od naših vlasti nego od medicine, i sasvim je jasan. Restrikcijama treba ograničiti stvaranje svih situacija u kojima:

- je mnogo ljudi zajedno u zatvorenom prostoru
- duže vremena
- sa većim brojem osoba po jedinici površine
- i gde glasno govore ili je na drugi način potrebno ubrzano disanje (fizički napori, itd)

... SEM ako je ta aktivnost nužna za održavanje nekih osnovih servisa koji uvek moraju da rade.

Tu nema ništa nejasno. Kafane ne mogu da rade, hoteli mogu, njihovi restorani naizgled ne bi mogli ali uz ograničenja moraju zato što gosti iz drugih gradova moraju negde da jedu, saune ne mogu, itd.

i kako onda objasnjavas to sto svi rade? Kako hoteli mogu da rade pa svi se guraju tu, bazeni, restorani. Firme sve rade. Nadam se da je neko od Vas pobornika mera zapravo izasao iz kuce/stana da vidi na koji nacin sve to radi.

Takodje koliko li je ljudi kojima je uteran strah, panika pacijenta koja dovodi do smrti zbog nelecenja ili neodlaska u bolnicu na vreme, ako izuzmemo sve gluposti koje oni sami prave?

Kao neko ko je i prelezao koronu i isao po kovid ambulantama i video situaciju, i imao poznanike koji su bili u kovid bolnicama i tamo saznao situaciju, poznanike koji su cekali "jedni drugima sedeci na glavi" u redu za vakcinaciju, gurali se po "lidlovima", kao neko ko ide na posao svaki dan i u stalnom je kontaktu sa ljudima imam neku sliku kako to sve zapravo "funkcionise" i koliko je tu istine. Ne moze apsolutno niko da mi kaze da tu nema nista nejasno ako je stvorio sliku samo u glavi.

Tko je, mariks, kao neko ko je starog čoveka dvaput vodio na po nekoliko sati u kovid ambulantu - iako smo znali da, sasvim izvesno, nema koronu (ja nisam bio ni sumnjiv) - mogu da razumem šta pričaš. Ovi kovidari iz pećine - ne mogu.

Kad smo kod starih, te generacije su posečene merama, tj. mnogima od onih koji su preživeli zimu, životi su uništeni i više jedva da imaju ikakvu vrednost. Pomenuti stari čovek sada je nepokretan bez tuđe pomoći, jedna još malo starija žena, do prošlog proleća živahna i bogatog društvenog života (restoran, opera, koncert na Kolarcu) sada leži po ceo dan i nosi pelene. Treća nešto manje stara je od ranije slabo pokretna, a sada je i rđavog duševnog stanja. Reč je o mom ocu i dve tetke. Dakle, u mojoj najbližoj familiji 3 od 3. Gadan procenat od 100%. Sve je počelo sa zločinačkim zatvaranjem starih ljudi u kućni pritvor, koji je na ovom forumu imao većinsku podršku nadobudnih a nerazumnih ljudi kojima dominira Vučić (i treba - nije mi ih žao, napisah već da ne mogu da ih gledam, neka se teraju u svoje pećine, sa svojim čepovima za usta - al mi žao ovih drugih). Razmislite čega sve ima u onih 15.000 viška umrlih i koliko će tek ljudi biti na tom spisku.

Sram vas bilo, kovidisti. Nirnberg za vas.

Gosn pasivna agresija ovde sto preti Nirnbergom zaboravlja da baci krivicu na pravu adresu - na nesposobnu vlast u drzavi koja nije u stanju da sprovodi nikakve mere, imamo sada pandemiju, imali smo pre toga poplave, pre toga ek. krizu, pre toga bombe, pre toga sankcije, pre toga...i tako jedno 100 godina u kontinuitetu vladavine nesposobnih ili skrivaca od odgovornosti.

Ali uvek je lakse udarati onog pored sebe, da se mlatimo jedni protiv drugih. Dok nesposobni i dalje vladaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837715#p837715:2rceczv2 je napisao(la):
mariks » 02 Apr 2021 12:54 pm[/url]":2rceczv2]i kako onda objasnjavas to sto svi rade? Kako hoteli mogu da rade pa svi se guraju tu, bazeni, restorani. Firme sve rade. Nadam se da je neko od Vas pobornika mera zapravo izasao iz kuce/stana da vidi na koji nacin sve to radi.

Takodje koliko li je ljudi kojima je uteran strah, panika pacijenta koja dovodi do smrti zbog nelecenja ili neodlaska u bolnicu na vreme, ako izuzmemo sve gluposti koje oni sami prave?

Kao neko ko je i prelezao koronu i isao po kovid ambulantama i video situaciju, i imao poznanike koji su bili u kovid bolnicama i tamo saznao situaciju, poznanike koji su cekali "jedni drugima sedeci na glavi" u redu za vakcinaciju, gurali se po "lidlovima", kao neko ko ide na posao svaki dan i u stalnom je kontaktu sa ljudima imam neku sliku kako to sve zapravo "funkcionise" i koliko je tu istine. Ne moze apsolutno niko da mi kaze da tu nema nista nejasno ako je stvorio sliku samo u glavi.
Pa ja se potpuno slažem da većinu toga naše vlasti ne rade kako treba i o tome sam često pisao. Međutim moraš da priznaš da ako ostavimo po strani njihove medije, pa gledamo šta se piše i govori na drugim mestima, to je opšta kritika vlasti koja kod skoro svih manje informisanih izaziva jak utisak da oni NIŠTA ne rade kako treba, iz čega savim logično zaključuju da nije dobar ni onaj deo epidemioloških mera vlasti koji JESTE dobar, prosto zato što ne potiču od njih nego od naučnih istraživanja u inostrantvu. I to je ogroman problem jer se onda i tako ponašaju, pa više veruju antivakserima i bilo kojoj tvrdnji sa Interneta samo ako je ona suprotna onome što naše vlasti pričaju, što po njima onda ispada kao konačan dokaz da je baš to istina. Kako se izboriti sa tim? Zato pokušavam da insistiram na jasnom razlikovanju jednog i drugog što onda u ambijentu opšte i opravdane kritike vlasti možda štrči i može se pogrešno protumačiti, ali zaista mislim da je neophodno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837574#p837574:2yf7200h je napisao(la):
niki » 01 Apr 2021 10:00 pm[/url]":2yf7200h]Izvinjavam se ako mi je promaklo, postoji li neka zvanicna statistika o zarazenima ili preminulima koji su primili jednu ili dve doze vakcine već?
Može li neko da odgovori na ovo?
Mene takođe zanima procenat lekara koji su primili vakcinu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837728#p837728:3r32wbds je napisao(la):
operic » 02 Apr 2021 01:38 pm[/url]":3r32wbds]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837574#p837574:3r32wbds je napisao(la):
niki » 01 Apr 2021 10:00 pm[/url]":3r32wbds]Izvinjavam se ako mi je promaklo, postoji li neka zvanicna statistika o zarazenima ili preminulima koji su primili jednu ili dve doze vakcine već?
Može li neko da odgovori na ovo?
Mene takođe zanima procenat lekara koji su primili vakcinu?
Nikada nam nisu rekli ni jedan od tih podataka, iako ih znaju pošto ih je trivijalno dobiti iz baze podataka. To je bukvalno jedan SQL upit. Znam pošto sam pratio baš to i očekivao da će se neko najzad smilovati. I još sam posebno napisao opširan tekst zbog čega se statistika zaraženih a vakcinisanih mora redovno objavljivati i kakva je korist od toga (praćenje kako se kod nas menja mešavina virusnih sojeva što ima za posledicu promenu efikasnosti vakcina, pa je to indikator, kontra argument protiv antivaksera, itd).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837696#p837696:3gbys585 je napisao(la):
Zuma » Пет Апр 02, 2021 1:13 pm[/url]":3gbys585]Češka je u ovoj epidemiji posebno teško pogođena, bitno teže nego Srbija. U naciji od 10,7 miliona imali su čak 25.000 mrtvih. U Srbiji su ti brojevi 7 miliona i 5.345 mrtvih (ali je zato naš "višak smrti" ~ 17.000). Pošto i oni imaju problem otpora vakcinisanju, činjenice da deo naroda veruje u razne globalne zavere kao i uverenje da vlasti ne rukovode dobro ovom krizom, jedna grupa aktivista je napravila akciju koju vidite na slici, na Starom trgu u Pragu. Oni kažu da previše ljudi ima tendenciju da namerno ne žele da shvate i da se potrude da zaista "osete" pravu razmere ove tragedije, pošto se ne slažu sa raznim merama koje se preduzimaju, odnosno, kad su u pitanju vlasti, da životima građana pretpostavljaju manje važne interese. Da se, drugim rečima, ispravno vrednuju sve posledice svake odluke. Ovakva akcija bi trebala svima da vizuelno dočara šta inače suvi i apstraktni brojevi mrtvih zaista znače (pošto mi značenje brojeva, tj pravi osećaj o veličini i ne percepiramo drugačije), a "ionako je ispravno da svako ispoštuje minut ćutanja kad god se nađe na trgu".

file.php
Треба знати да су Чешкој од новембра затворени ресторани, продавнице неесенцијалне робе, скијалишта, осим 10-ак дана у децембру када су привремено пуштени ресторани. Дакле мере су много строжије него код нас.
И поред свега тога видимо да ситуација није боља него код нас. Дакле саме мере без свести људи неће много значити, али ће сама свест без икаквих мера много више значити.

Jedino si zaboravio da analiziras situaciju: bez mera i bez svesti ljudi ?

Istina da jeste dobar vic. Beloruski graf bi bio mrtva glista

Пантограф":1tyz27h3 je napisao(la):
Tko je, mariks, kao neko ko je starog čoveka dvaput vodio na po nekoliko sati u kovid ambulantu - iako smo znali da, sasvim izvesno, nema koronu (ja nisam bio ni sumnjiv) - mogu da razumem šta pričaš. Ovi kovidari iz pećine - ne mogu.

Kad smo kod starih, te generacije su posečene merama, tj. mnogima od onih koji su preživeli zimu, životi su uništeni i više jedva da imaju ikakvu vrednost. Pomenuti stari čovek sada je nepokretan bez tuđe pomoći, jedna još malo starija žena, do prošlog proleća živahna i bogatog društvenog života (restoran, opera, koncert na Kolarcu) sada leži po ceo dan i nosi pelene. Treća nešto manje stara je od ranije slabo pokretna, a sada je i rđavog duševnog stanja. Reč je o mom ocu i dve tetke. Dakle, u mojoj najbližoj familiji 3 od 3. Gadan procenat od 100%. Sve je počelo sa zločinačkim zatvaranjem starih ljudi u kućni pritvor, koji je na ovom forumu imao većinsku podršku nadobudnih a nerazumnih ljudi kojima dominira Vučić (i treba - nije mi ih žao, napisah već da ne mogu da ih gledam, neka se teraju u svoje pećine, sa svojim čepovima za usta - al mi žao ovih drugih). Razmislite čega sve ima u onih 15.000 viška umrlih i koliko će tek ljudi biti na tom spisku.

Sram vas bilo, kovidisti. Nirnberg za vas.
Koje su to mere bile preko zime koje su kačile penzionere da bi im uništile živote?

Što nisu radile kafane duže od 6 ili 8, ili splavovi?

Zaključno sa majom prošle godine nikakve posebne mere nisu bile uperene protiv penzionera.

Vrh