Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Da bi čitaocima bilo lakše da savladaju ovu naglu poplavu ogromnih tekstova, kao i njihove podrazumevane implikacije, pokušaću da sažmem osnovne stavove ove nove ekipe istomišljenika.

Ako sam vas dobro razumeo, po jednom stavu zbog namerne stvorene globalne "histerije" i "panike" oko korone lekari su prisiljeni da skrivaju da su ustvari dokoni i da ne rade dovoljno, zbog čega bolesni od drugih bolesti ne mogu do njih, pa je to izvor smrti, a po drugom stavu su nepotrebno opterećeni bolesnima od korone jer primaju previše lake bolesnike od korone, zbog čega imaju previše posla, pa ZATO do njih ne mogu bolesni od drugih bolesti. Iz toga proizilazi da je korona lakša bolest nego što se iz tog centra globalne kontrole pogrešno predstavlja (jer zašto bi se inače ceo svet ponašao isto) pa je rešenje "živeti normalno" (bez mera i nametnja bilo čega), tj pustiti virus da se širi na prirodan način (budući da nije toliko opasan koliko duboka država tvrdi), a onda neka se svako štiti ili ne štiti kako on lično misli da treba. Alternativni stav je da korona jeste opasna, ali da mi povodom toga ionako ništa ne možemo učiniti, pa se to opet svodi na prethodno, tj. pustiti virus, a zaštite neka budu isključivo lični izbor.

Da li je ovo tačna interpretacija vašeg stava?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837883#p837883:5upvfbpp je napisao(la):
Zuma » 02 Apr 2021 11:24 pm[/url]":5upvfbpp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837874#p837874:5upvfbpp je napisao(la):
Пантограф » 02 Apr 2021 10:36 pm[/url]":5upvfbpp]
Иначе, видим да се опет помиње оно фамозно "А шта ти предлажеш, а?" - па, 100 пута сам рекао, а ево опет да поставим бројке за размишљање. Данашње стање:

Србија: 7.641 хоспиталозовани, 299 на респиратору.
Хрватска: 1.464 хоспитализирана, 153 на респиратору.

Шта вам ово говори? Због чега се толико пуне болнице у Србији и у њих шаљу пацијенти који нити у једној другој земљи не би били хоспитализовани? Зашто се урушава "остатак" здравственог система и исцрпљују, непотребно, већ исцпљени лекари?
Zato je smrtnost u Hrvatskoj bitno veća nego u Srbiji.

file.php

Је, је, дапаче, битно је већа смртност у Хрватској...

Разлика у укупном броју умрлих у 2020. у односу на 2019:

Хрватска - 4.350; Србија - 14.000+

А ти, геније, осим што тај, битнији податак сметнеш с ума кад ти не одговара, узимаш званичне податке о броју умрлих у Србији, у које више не верују ни чланови месних одбора СНС... и који, сасвим извесно, нису тачни. Па, браво мајсторе!

Значи, целој вашој владају-надамном-страхом екипи, Велики Респиратор је уствари патријарх, гуру. А ви сте кетмани и робови какве свет није видео.

Da li želiš da pljuješ ljude sa kojima razgovaraš, ili te stvarno interesuje šta imaju da kažu?

Čisto da znam isplati li se trud koji bi u to trebalo utrošiti.

Zuma: pokusacu da budem kratak

- opet ispise zidinu teksta koju samo on razume -

Inace, nakon njegovog danasnjeg obracanja javnosti, odlucio sam da napravim jedan kolaz posvecen doktoru Sekleru i principima koje on zastupa. Kacim ovde kad zavrsim.

''Mi smo hteli demokratsko društvo, a onda smo preterali u slobodama.''
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1837029

Polako ali sigurno, i on počinje da pokazuje svoje prave boje...
*Pozdravila* ga KKP. (*da ne kažem jednu drugu reč)

Cemu toliko burnih i dramoser reakcija na nesto sto ne razumete onda?

I da, ne zaboravi da napises svoju zidinu teksta kolika si zrtva na ovoj temi, nismo citali o tome od sinoc :)

Da, samo doktor Šekler razume demokratiju i funkcionisanje društva.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838043#p838043:5lwsq3vh je napisao(la):
nex999 » Sub Apr 03, 2021 1:56 pm[/url]":5lwsq3vh]
I da, ne zaboravi da napises svoju zidinu teksta kolika si zrtva na ovoj temi, nismo citali o tome od sinoc :)
Pa ne mogu, ja sam iskoristio svoja dva slota. Napisao sam dve zidine teksta mesečno i to je to.
Nisam kao Zuma pa da pišem dve zidine teksta dnevno. I da još dobijam lajkiće i usklike zbog toga.

P.S.
Demokratija je za slabiće! Živeo drug Mao!

Пантограф":rom00109 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837883#p837883 je napisao(la):
Zuma » 02 Apr 2021 11:24 pm[/url]":rom00109]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837874#p837874 je napisao(la):
Пантограф » 02 Apr 2021 10:36 pm[/url]":rom00109]
Иначе, видим да се опет помиње оно фамозно "А шта ти предлажеш, а?" - па, 100 пута сам рекао, а ево опет да поставим бројке за размишљање. Данашње стање:

Србија: 7.641 хоспиталозовани, 299 на респиратору.
Хрватска: 1.464 хоспитализирана, 153 на респиратору.

Шта вам ово говори? Због чега се толико пуне болнице у Србији и у њих шаљу пацијенти који нити у једној другој земљи не би били хоспитализовани? Зашто се урушава "остатак" здравственог система и исцрпљују, непотребно, већ исцпљени лекари?
Zato je smrtnost u Hrvatskoj bitno veća nego u Srbiji.

Је, је, дапаче, битно је већа смртност у Хрватској...

Разлика у укупном броју умрлих у 2020. у односу на 2019:

Хрватска - 4.350; Србија - 14.000+

А ти, геније, осим што тај, битнији податак сметнеш с ума кад ти не одговара, узимаш званичне податке о броју умрлих у Србији, у које више не верују ни чланови месних одбора СНС... и који, сасвим извесно, нису тачни. Па, браво мајсторе!

Значи, целој вашој владају-надамном-страхом екипи, Велики Респиратор је уствари патријарх, гуру. А ви сте кетмани и робови какве свет није видео.

Imamo 3,2 puta više umrlih, a 1,7 puta više stanovnika.

Ne, ne mora da se veruje ni u te podatke. Ja verujem, jer mislim da još uvek nisu došli u taj stadium da menjaju broj upisanih u matične knjige umrlih. Ne znači da neće.

Za sada im ide sasvim dobro, nema potrebe da šteluju brojke, jer takvima kao ti su vrlo lako prodali priču da je smrtnost od korone najmanja u svetu, da nam je zdravstveni sistem super i da i zdrave ljude guramo u bolnice jer nam se može.

Moram priznati da mi je drago da nas vode tako sposobni kao SNS. Ako su uspeli da uklope brojeve matičnih knjiga umrlih, sajtove pogrebnih preduzeća, oblepljene čitulje po državi. Sve to bez potezanja tog pitanja u nacionalnim medijima(da se vlasi ne dosete). Kako su samo sposobni.
Sve je laž! Osim naravno istine izrečene u Sarajevu.

Ozbiljno shvatanje virusa i ozbiljno paničenje zbog virusa su dve različite stvari. Prva stvar ne može da škodi, a druga i te kako škodi. Time što će neko konstantno da ponavlja, karikiram, kako je ovo najopasniji virus u istoriji čovečanstva, i kako svi moramo pod stakleno zvono, samo će da izazove kontra efekat i da vrlo verovatno navuče i bes određenog broja ljudi na sebe. Konstantnim sedenjem u kući, ili retkim pojavljivanjem napolju i ne dalje od svog naselja, samo može da dovede do paranoje. Ovo ne pričam napamet, već sam imao lični primer. Kako mi je majka 65+, zakala ju je uredba o neizlasku iz kuće. Pregurala je dosta dobro taj period, jer smo na televiziji gledali samo ono što nas razonodi i čitali na internetu ono što nas uveseljava, a po kući bi uvek nešto radila kako bi skrenula misli. Naravno, pratili smo obraćanja kriznog štaba, kako bi smo mogli da se organizujemo. Samo jednom prilikom ju je uhvatila panika, i to kada je imala pritisak oko 200, a lekovi joj nisu pomagali. Zvala je hitnu pomoć, ali su je oni tamo otkačili i rekli da nemaju vremena da pričaju sa njom, jer moraju da čekaju da ih pozovu iz neke od bolnica ili sa terena, da idu i pokupe pacijente. Kada je majka pitala šta ona sada da radi, dali su joj broj telefona na koji može da se javi ljudima koji imaju vremena da pričaju. Nakon poziva tog broja, i razgovora sa mladićem, osećala se mnogo bolje. Prvo, jer nije histerisao i drao se na nju što zove, a drugo, zato što ju je saslušao i objasnio šta treba da radi. Sledećeg dana je majka zvala lokalnu ambulantu, izložila problem svojoj lekarki i ova joj je promenila terapiju i prepisala elektronske recepte, tako da sam ja mogao istog dana da odem do apoteke i uzmem ih. Nakon što su dobili dozvolu da mogu da izlaze napolje, majka se nije usuđivala da izađe, jer se osećala slabo. Tada sam joj rekao da ne priča gluposti nego da izađe napolje, da će da propadne ako bude nastavila da sedi u stanu. Kako sam joj to rekao, tako je počela da izlazi svaki dan u hodnik zgrade, po nekoliko puta, da šeta hodnikom, da se penje i silazi niz stepenice, i tako nedelju dana. Nakon toga je izašla napolje, ali se nije najbolje osećala, jer je bila sama na ulici. Tada sam joj predložio da sledeći put izađe u dvorište ispred zgrade i sedne na klupu, da će joj to prijati. Naravno, poslušala me je, jer zna da joj to savetujem za njeno dobro. Pošto smo "osvojili" slobodu, i dobili gradski prevoz, ja sam krenuo da ponovo normalno funkcionišem. Sa majkom sam izlazio što je više moguće i šetali smo u početku Hajd parkom, jer nam je to blizu, da bi se ona vratila kući prevozom, a ja produžavao dalje i obavljao druge poslove. Nakon mesec dana takvog režima, oslobodila se strahova, jer se osećala fizički jakom i počela sama da izlazi. Poštujemo sve propisane mere, ne trčimo u pozorište i sl. mesta, iako smo to redovno činili pre virusa, dosta se krećemo napolju, a u kafane i kafiće ne zalazimo, jer nas to i ovako nije interesovalo.

Nikada nisam dovodio u pitanje virus i njegovo (ne)postojanje, ali sam zbog neslaganja da je rešenje isključivo u još jednom lockdown-u, nakon što se Srbija 100% vakciniše, i kritikovanja vlasti zbog dvostrukih aršina, te traženja da svi ti koji insistiraju da drugi daju rešenje za prevazilaženje nastale situacije, oni budu ti koji će da to (u)rade, ali da to ne uključuje sedenje po stanovima na neodređeno vreme, ispao nekonstruktivan. Takođe sam ušao i sukob zbog toga što sam rekao da nije u redu da ja koji poštujem sve mere, moram da sedim u stanu na neodređeno, kako bih se "solidarisao" sa onima koji nisu bili u stanju da se suzdrže i da se ne nabijaju u restorane, kafiće i sl. , te da idu na korona žurke i sl. dešavanja i da će takvo ponašanje izazvati samo kontra efekat kod određenog dela ljudi koji poštuje mere. Isto sam pisao i za vakcinaciju. Koja je poenta da se vakcinišeš, ako posle treba opet da se nabiješ u stan na neodređeno, umesto da izlaziš napolje i paziš se kao što si radio i do sada? Zašto opet i u ovom slučaju da se "solidarišemo" sa onima koji su uvrteli sebi u glavu da su 100% zaštićeni od dobijanja korone, iako im niko nikada nije rekao da je to tako, i da mogu sada da idu gde hoće i rade šta hoće 24/7 bez ikakve bojazni.

P.S.
O tome da majka ne može da ide na kontrolu štitne žlezde, koju je operisala neposredno pre korone, ili što ne može da ide na normalne kontrole oka, i operaciju istog, koje je specifično jer pored katarakte ima još nekih komplikacija na istom, da i ne govorim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838043#p838043:30g9niqd je napisao(la):
nex999 » 03 Apr 2021 13:56[/url]":30g9niqd]Cemu toliko burnih i dramoser reakcija na nesto sto ne razumete onda?
Evo ja javno priznajem da nikako ne mogu da razumem kako će to da me zvekne korona koja "čeka iza ćoška", ako pomolim nos van zidova svoga stana.

To niko ovde nije pisao. Kao ni da je ovo "najopasniji virus u istoriji". Ali zato ima ohoho 0.1% i slabiji od gripa "argumenata".

Ocigledno da zaista ne razumete sta se ovde pise, pa zato krece udaranje u bubnjeve, glumatanje zrtvi i kuknjava na zute trake i onda #Nirnberg

Naravno da su tu i slamnati argumenti u vidu majki, deda, baba kako bi dokazali neke svoje ideje i stavove. I posle onda drugi sire beznadje

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838062#p838062:32jfsor7 je napisao(la):
solecar » 03 Apr 2021 01:47 pm[/url]":32jfsor7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838043#p838043:32jfsor7 je napisao(la):
nex999 » 03 Apr 2021 13:56[/url]":32jfsor7]Cemu toliko burnih i dramoser reakcija na nesto sto ne razumete onda?
Evo ja javno priznajem da nikako ne mogu da razumem kako će to da me zvekne korona koja "čeka iza ćoška", ako pomolim nos van zidova svoga stana.
Ne shvatam koji su ti koji traže da se ne izlazi iz stana, koji šire "paniku"? Sve što sam ja čuo u poslednje vreme je da se tokom velikog talasa izbegava samo rizično ponašanje, dakle dugotrajni bliski kontakti sa osobama koje nam nisu toliko bliske, što znači kafane, žurke i slično, a i to je upućeno maltene isključivo mlađim ljudima, a ne starima. Ne sede stari svako veče po kafanama i ne prave tajne žurke. Kako je širenje panike upozorenje da AKO SE TAKO PONAŠATE, ONDA će se virus proširiti, a on MOŽE da ima teške posledice. Gde je tu panika, gde je tu laž, ili bilo kakvo zahtevanje da ljudi ne izlaze, ne rekreiraju se i ne druže se ako to rade na bezbedan način?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838070#p838070:2e5m2xa9 je napisao(la):
nex999 » 03 Apr 2021 15:09[/url]":2e5m2xa9]To niko ovde nije pisao. Kao ni da je ovo "najopasniji virus u istoriji". Ali zato ima ohoho 0.1% i slabiji od gripa "argumenata".

Ocigledno da zaista ne razumete sta se ovde pise, pa zato krece udaranje u bubnjeve, glumatanje zrtvi i kuknjava na zute trake i onda #Nirnberg

Naravno da su tu i slamnati argumenti u vidu majki, deda, baba kako bi dokazali neke svoje ideje i stavove. I posle onda drugi sire beznadje

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838083#p838083:2e5m2xa9 je napisao(la):
Zuma » 03 Apr 2021 15:25[/url]":2e5m2xa9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838062#p838062:2e5m2xa9 je napisao(la):
solecar » 03 Apr 2021 01:47 pm[/url]":2e5m2xa9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838043#p838043:2e5m2xa9 je napisao(la):
nex999 » 03 Apr 2021 13:56[/url]":2e5m2xa9]Cemu toliko burnih i dramoser reakcija na nesto sto ne razumete onda?
Ne shvatam koji su ti koji traže da se ne izlazi iz stana, koji šire "paniku"? Sve što sam ja čuo u poslednje vreme je da se tokom velikog talasa izbegava samo rizično ponašanje, dakle dugotrajni bliski kontakti sa osobama koje nam nisu toliko bliske, što znači kafane, žurke i slično, a i to je upućeno maltene isključivo mlađim ljudima, a ne starima. Ne sede stari svako veče po kafanama i ne prave tajne žurke. Kako je širenje panike upozorenje da AKO SE TAKO PONAŠATE, ONDA će se virus proširiti, a on MOŽE da ima teške posledice. Gde je tu panika, gde je tu laž, ili bilo kakvo zahtevanje da ljudi ne izlaze, ne rekreiraju se i ne druže se ako to rade na bezbedan način?
Ono što ja vidim je da samo superiornija bića imaju tu sposobnost da shvate šta se zaista dešava sa koronom. Pa onda vidim da se slažu sa mojim konstatacijama, ali da to ne pomaže trenutnom stanju i da nisam konstruktivan, te da je potrebno da se 100% vakcinišemo i da posle toga budemo ponovo u karantinu, kako bi smo pobedili virus zauvek. Dalje vidim kako je naopisano da se virus ozboljno shvata, jer i jeste ozbiljan, i da je strah određene ljude od njega, te da taj svoj strah projektuju kroz pisanje. Dalje vidim da kada ja napišem kritiku na račun ovih što izlaze po kafanama i korona žurkama, bez poštovanja mera zaštite, a ja to sve poštujem i više sam napolju na otvorenom, nego li što sedim u kući, te da uopšte ne obliazim kafane i žurke, onda ja ne razumem šta se piše i ne shvatam ozbiljnost situacije, a kada to isto napiše neko superiornije biće, onda je to aksiom.

Eto ja to tako doživljam. A vi sad pišite po N - ti put kako ne razumem šta se dešava, kako nisam konstruktivan i sl. , iako iznosim moj lični doživljaj onoga što piše određena grupacija forumaša.

Kad se vakcinišemo u dovoljnoj meri, dakle ne 100% nego recimo 50% ili 60% plus prirodna prokuženost do tada, onda smo mirni. Nema više karantina, zatvaranja i mera ograničenja rada bilo čega, pa više nema ni problema. Ako baš bude potrebno zbog novih sojeva, možemo ponekad primiti novu vakcinu, međutim to nije problem. Njihovo pravljenje će biti brzo i istovremeno sa prvom pojavom novih sojeva jer nije potreban ni poseban razvoj, ni novi ciklus testiranja, ni čekanje na pravljenje fabrika za proizvodnju novih količina. Samo se neznatno promeni par nukleotida u RNK kodu, pa je nova verzija vakcine odmah spremna za masovnu upotrebu jer se ništa bitno nije promenilo što se tiče njenog sastava i naše potencijalne negativne reakcije na nju. Samo da se vakcinišemo u dovoljnoj meri i sve je gotovo. I da jeftino prođemo do tada.

Jeste (malo) prso dr Šekler, po sopstvenom priznanju izgubio je 20 kilograma za nekoliko meseci. Postao je užasno frustriran ali kada gleda sve ovo kako se odvija, ovoliku politizaciju zarazne bolesti i same vakcinacije, gazde kafana koji prete da će da ubiju inspektore i sve ovo što se dešava zar da ga krivimo? Sigurno ga lekari zovu da kaže ovo ili ono na televiziji, SNS mafija svoje itd. Evo ovde insistira da Novak Đoković promoviše vakcinaciju.

Mene je Solecar oduševio sa ovim opisom kakvo je stanje bilo kod njega i kako je sve objašnjavao majci. Sve ovo je postalo suviše komplikovano i zamorno za nas, a kako je ovima koji u tome direktno učestvuju samo znaju oni sami. O političarima ne bih da se ne nerviram.

Prilozi

• 0E20BAF9-3AE3-4CBF-943E-49B91383B3DA.jpeg
    0E20BAF9-3AE3-4CBF-943E-49B91383B3DA.jpeg
    67,3 KB · Pregleda: 1.435
Izvor: Nova.rs

Gde u Srbiji vakcinacija ide najbolje, a gde najgore
procenat-vakcinisani-1024x669.jpg

Više od dva i po miliona doza vakcine protiv koronavirusa upotrebljeno je do sada u Srbiji. Međutim, potpuno vakcinisanim se može smatrati nešto malo više od milion građana jer su primili i drugu dozu. Mada ove brojke deluju impozantno u odnosu na pojedine zemlje u okruženju, pa i u Evropi, procena je da se skoro tri četvrtine punoletnih građana još nije ni prijavilo, a kamoli vakcinisalo. Procenat vakcinisanih varira od područja do podučja, pa su tako u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu zadovoljni odzivom građana, dok se to ne bi moglo reći za Užice, a još manje za Novi Pazar.

Glavni grad vodi u vakcinaciji. U Beogradu je zaključno sa prvim aprilom, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, vakcinisano 457.956 punoletnih građana prestonice, odnosno 32,5 odsto, a drugu dozu je dobilo 316.153, odnosno 22,45 odsto građana.

U populaciji preko 65 godina vakcinisano 61,4 odsto građana.

U Novom Sadu je vakcinisano 141.402 osobe, a 61.915 građana je primilo drugu dozu . Prema rečima direktora Doma zdravlja Novi Sad, doktora Veselina Bojata, interesovanje za vakcinu ne jenjava.

“Pored redovne vakcinacije svih koji su se prijavili preko eUprave, Dom zdravlja je organizovao i vakcinaciju u prigradskim mestima, gde je odziv odličan. Takođe, fakulteti nam šalju organizovano studente, i do sada je oko 2.500 njih takođe vakcinisano”, kaže Bojat, napominjući da se i mnoge novosadske firme javljaju za organizovanu vakcinaciju zaposlenih.

“Motiv i energija svim zdravstvenim radnicima da rade je ta vakcinacija i to je jedini način da se ovo prekine. Sve vakcine su dobre! Uvek postavljam pitanje šta bi rekli oni koji, nažalost, nisu dočekali vakcinu? Sigurno bi je bez dileme primili, a to naši sugrađani shvataju i zato je odziv veliki”, kaže Bojat.

Svaki četvrti odrasli Kragujevčanin potpuno vakcinisan

U Kragujevcu je, zaključno sa prvim aprilom, prvu dozu jedne od četiri vakcine primilo 43.644 građana, dok je 35.500 Kragujevčana zaštićeno sa obe doze.

Srazmerno broju od 150.000 punoletnih građana u tom gradu, dolazi se do računice da je potpuno vakcinisan svaki četvrti građanin, odnosno oko 25 odsto punoletnih osoba.

Gradski zvaničnici nadležni za proces imunizacije stanovništva, smatraju da to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta, te da je do sada imuni odgovor, uključujući i 25.000 građana koji su preležali koronu, steklo tek nešto više od polovine populacije koja je potrebna za stvaranje imunološkog bedema.

Procene su da bi u centralnom gradu Šumadije trebalo da bude zaštićeno oko 110.000 građana, odnosno 70 odsto punoletnih, što u brojevima znači da bi trebalo da se vakciniše još 44.000 osoba.

Očekivanja su da će proces imunizacije u Kragujevcu od sledeće nedelje ući u brži tempo, jer će od utorka 6. aprila, biti omogućena vakcinacija bez prethodnog prijavljivanja preko eUprave.

Kooordinatorka za primenu protivepidemijskih mera i gradska većnica za zdravstvo dr Gordana Damnjanović, za naš portal je pojasnila da se “menja klima” prema vakcinaciji i da se sve više organizovanih udruženja, grupa i zajednica javlja za imunizaciju.

Tome je, dodaje ona, jednim delom doprinela i vest o mogućnosti da vakcinisani građani putuju, ali i instrukcije “Batuta” da će u Kragujevcu biti moguća vakcinacija bez prijavljivanja.

“Dobićemo dovoljno vakcina, a već sada imamo spiskove za imunizaciju na terenu. Mobilni timovi će vakcinisati ljude u seoskim sredinama, romskim naseljima, velikim kolektivima, civilnim udruženjima, a i sveštenstvo je izrazilo želju da se vakciniše” rekla je Damnjanović, dodajući da je do sada već obavljena vakcinacija u dve seoske mesne zajednice i najvećem romskom naselju u Kragujevcu.

Ona je istakla da su o odobrenoj vakcinaciji bez prijavljivanja, već obavestili vlasnike ugostiteljskih objekata, male privrednike, udruženja, sve mesne zajednice, te očekuje da će ovakav vid kampanje za masovnu imunizaciju imati efekta.

Kraljevo: Oko 40 odsto građana dobilo prvu dozu

U Kraljevu, prema podacima lokalnog Doma zdravlja, do sada su ukupno vakcinisane 40.353 osobe. Prvu dozu dobilo je 24.004, a drugu 16.349 osoba.

Kada taj broj uporedimo sa ukupnim brojem punoletnih, kojih je oko 100.000 od ukupno 120.000 stanovnika Kraljeva, dolazimo do oko 40 odsto vakcinisanih.

U Moravičkom okrugu vakcinisano 13 osto

Na području Moravičkog okruga, koji obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjcu i Lučane zaključno sa 30. martom po jednu dozu vakcine primilo je 36.121 lica, a obe 27.228, što je oko 13 odsto odraslih građana te teritorije.

To je za za Nova.rs izjavio direktor čačanskog Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović.

Prema njegovoj oceni, odziv za vakcinaciju je veoma dobar, a budući da je Čačak najveći grad u okrugu, najviše žitelja je i primilo cepivo.

“U gradu pored Morave je jednu dozu vakcine primilo 21.493 građana, a obe 15.991 što je otprilike oko 14,5 odsto odraslog stanovništva”, precizirao je Pajović.

Kada su u pitanju ostale opštine u Moravičkom okrugu, u Gornjem Milanovcu je vakcinisano 6.689, a revakcinisano 4.983 građana, što je oko 11 odsto, dodao je Pajović.

U Ivanjici je, prema njegovim rečima, jednu dozu vakcine primilo 5.321, a obe, 4.125 što je 14,05 odsto. U Lučanima je prvu dozu primilo 2.649, a potpuno je vakcinisano 2.237 što je nepunih dvanaest odsto odraslog stanovništva, rekao je direktor Doma zdravlja u Čačku.

Pajović je napomenuo da su u Ivanjicu nedavno stigle ruske vakcine “Sputnjik V”, pa se organizuje i sprovodi vakcinacija onih lica koja su želela da prime isključivo nju.

Do 10. aprila očekujemo veću količinu kineskih vakcina “Sinofarm”, tako da je veliki posao tek pred nama, zaključio je on.

U Zlatiborskom okrugu nisu zadovoljni brojem vakcinisanih

Na vakcinalnim punktovima na teritoriji Zlatiborskog okruga, do kraja marta vakcinisamo je ukupno 48.977 lica što je 22,5 odsto odrasle populacije ovog okruga. Od tog broja 37.091 lice je primilo obeve doze vakcine što je u procentima 17,1 odsto odrasle populacije Zlatiborskog okruga.

Najveći procenat vakcinisanih, u odnosu na broj stanovnika je u Užicu i gde je 23,5 odsto građana primilo obe doze. Na drugom mestu je opština Priboj sa 18 odsto vakcinisanih sa obe doze.. U Prijepolju je sa obe doze vakcinisano 16,1 starijih od 18 godina.

U Požegi je dve doze vakcine primilo 16,2 odsto starijih od 18 godina, u Novoj Varoši 17,4 odsto, Čajetini 16,7 odsto, Bajinoj Bašti 13,6 odsto, Arilju 11,7 odsto, a u Kosjeriću 11,8 odsto.

Najmanji broj vakcinisanih u Zlatiborskom okrugu je u Sjenici, je u potpunosti vakcinsano 7,4 odsto građana starijih od 18 godina.

Najveći broj je vakcinisan Sinofarm vakcinom, a najmanje Sputnjikom.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović nije zadovoljan brojem vakcinisanih, a pre svega brojem vakcinisanih zdravstvenih radnika. Njih u tom Zdravstvenom centru ima skoro 4.000, a vakcinisano je tek nešto manje od 1.500.

On smatra da bi trebalo naći način da se zdravstveni radnici obavežu na vakcinaciju.

Među pacijentima pozitivnim na koronavirus u Zlatiborskom okrugu, ima i onih koji su revakcinisani.

Direktor zdravstvenog centra na tu činjenicu kaže da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto i da obeoleli, a vakcinisani pacijenti imaju lakšu kliničku sliku.

Jednocifren procenat vakcinisanih u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je vakcinisano oko 8.000 stanovnika ovog grada, od tog broja 4.000 građana je primilo obe doze vakcina, što je odprilike 8 odsto stanovništva s obzirom, Novi Pazar ima oko 100.000 stanovnika.

Albin Škrijelj, koordinator jednog od punktova u Novom Pazaru, kaže za Nova.rs da je interesovanje veće, ali da još uvek nisu zadovoljni odazivom.

“Poslednjij dana javlja nam se povećan broj građana koji su zainteresovani za vakcinaciju, posebno onih mlađih, ali to još uvek nije zadovoljavajući broj. Mlađi ljudi su uglavnom zainteresovani za vakcine kompanije Fajzer, pre svega zbog putovanja, jer često nam navode da tu vakcinu primaju isključivo da bi mogli da putuju„ objasnio je.

Novi Pazar je, kako dodaje, jedan od retkih gradova gde vakcina može da se primi i bez prethodne prijave.

“U Medicinskoj školi smo oformili još jedan punkt pored već postojećeg u Domu omladine, gde građani mogu primiti vakcine kineske i ruske kompanije bez prethodne prijave na portalu eUprave. Oforimili smo i mobilne timove za vakcinaciju po okolnim selima” naveo je.

https://nova.rs/vesti/drustvo/dosije-gd ... e-najgore/

Час број вакцинисаних пореде с укупним бројем грађана, час с бројем пунолетних. Чак узимају обзир уже, час шире подручје (агломерацију).

Занимљиво је да Ниш уопште не помињу.

Danas se oglasila neka NVO koja je rekla da umesto ovih brojeva gde se hvalimo sa brojem vakcinisanih, da je bolje da se priča o koristima vakcinacije i da se objasni zašto se treba vakcinisati.

Danas se oglasila i Brnaba čiji je tim analizirao neke podatke u gradovima pre i posle vakcinacije. Bilo bi lepo da sve te podatke podele sa nama. Ukratko, u gradovima sa više revakcinisanih, kriva se zaravnala, a sa manje, kriva i dalje raste.

@chicko
iste te lekare sa iskustvom koji ne zele da se vakcinisu, niti kazu da je ova panika potrebna?

@duke23
ja samo vidim da takvi kao ti stvarate paralelnu stvarnost u svojoj glavi, gde ljudi umiru jer zive i imaju zivot, gde mrtve skupljaju po podu... Kazes zdravstvo radi punim kapacitetom. Kada si bio poslednji put u nekoj zdravstvenoj ustanovi? Opet dakle siris dezinformacije. U lidlu nema 3000 ljudi? Ne znam kada si poslednji put obisao neki lidl ako ti savest dozvoljava da izadjes napolje ali idi prvom prilikom. Busilice, merne stanice, kacige i ostalo svakako nisu neophodni za zivot.
Ja nikoga ne teram da unistavaju ambroziju, sto se mene tice to je meni najmanji problem. Sto se tice mojih alergija mogu onda slobodno da kazem DA SVAKO ko gaji neko cvece DIREKTNO UGROZAVA meni zivot, svaki park sa zelenilom i cvecem je meni samar u lice, svaki korov koji je nekome lep, apsolutno sve sto ima veze sa prirodom u prolece i svako ko ima kucne ljubimce. Da li ti mene i takve kao mene vidis da negde sirimo paniku kako cemo svi da pomremo od zelenila, da se sve unisti? Da li nas vidis kako pljujemo ljude koje sade cvece, pricamo da su neodgovorni? Da li nas vidis kako pljujemo ljude koji idu u parkove jer nam donose alergene sa sobom? Da li vidis kampanju za ubijanje i zabranu svih kucnih ljubimaca? Zabranu setanja kucnih ljubimaca bar? EEee vojvodo, kada bi ljudi prestali da gledaju samo svoje dupe gde bi nam kraj bio.
Prolazim ja pored groblja svakodnevno, samo im ne virim u kovceg da pitam, "korona a". Moze biti neko kao moj komsija kojem nije ukazana nega pod izgovorom korone pa je umro. Pazi sad ovo (namerno nisam postavio sliku za grip):
dn7N8Xo.jpg

Da nije korona, kolarac i ambrozija kriva za ovoliki rast svake godine? Gde su kampanje za zdraviji vazduh, za ciscenje smeca, da ne pljujete po ulicama i bacate pikavce, za zdraviju hranu... Mnogo, mnogo licemerstva u nama...

@solecar
Velika pohvala za tebe sto imas hrabrosti da napises licni primer za razliku od ovih sto ratuju na internetu i u svojoj glavi. Ovi sto "brinu" za "ostale". Na zalost ovi sa "ne jedite kod dzoa" stavom nece razumeti ono o cemu pises.

@zuma
Kad se vakcinišemo u dovoljnoj meri, dakle ne 100% nego recimo 50% ili 60% plus prirodna prokuženost do tada, onda smo mirni. Nema više karantina, zatvaranja i mera ograničenja rada bilo čega, pa više nema ni problema. Ako baš bude potrebno zbog novih sojeva, možemo ponekad primiti novu vakcinu, međutim to nije problem.

Ne ulazim u vakcinaciju jer ne zelim da nekog savetujem ni da se vakcinise ni da se ne vakcinise, vise sam protivnik mera koje nam se namecu da bi neko zaradio, nego da li ti zaista mislis da ce nas vakcina izbaviti, jos samo 20,30% i gotovo? Mislis da se badava prave ove nove fabrike vakcina, da ce propasti? Sta je sa onima kojima vakcina nece napraviti antitela, a takvih je velik broj? Gde su ove silne kampanje za grip, gde je primoravanje na vakcinaciju protiv gripa? Eeee, daj boze da se ovo zavrse u "naredne dve kljucne nedelje" pa makar se i oduzilo dva meseca. No videcemo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838229#p838229:2dfsz99e je napisao(la):
mariks » 04 Apr 2021 00:25[/url]":2dfsz99e]@solecar
Velika pohvala za tebe sto imas hrabrosti da napises licni primer za razliku od ovih sto ratuju na internetu i u svojoj glavi. Ovi sto "brinu" za "ostale". Na zalost ovi sa "ne jedite kod dzoa" stavom nece razumeti ono o cemu pises.
Ja to ne vidim kao hrabrost, nego kao nešto potpuno normalno. Kako imam lični primer, smatram da je verodostojniji od nekih drugih priča, analiza, studija i sl. i koji pokazuje kakva je situacija i kako donošenje mera utiče na život starijih ljudi. I Pantograf je to odlično ilustrovao. Iako neki misle da sve to nije verodostojno, i da ustvari mi takvi širimo beznađe, to samo dovoljno govori o njima. Napisah i kako doživljavam to njihovo pisanje. Takođe, ljude poput tebe, Bendera i drugih koji žive život tokom pandemije na način na koji ste opisali, a da pritom niko ne ugrožava druge, jer poštuje mere, smatram 100x normalnijim od svih onih koji su preplašeni ovim virusom i koji taj strah projektuju na druge ili onih koji igraju kolca, ne izbijaju iz kafića i kafana, te idu na korona žurke... Za svakog ko mi kaže da ga ovaj virus plaši, imam razumevanja, i za to što ne želi da se viđamo do daljneg, i znam kako je kad je nekome loše, što zbog alergija, što zbog astme, ili pak nečeg sličnog, jer i sam imam alergije na te polene, ali i neke ozbiljnije alergije i još neke stvari pulmološke prirode pride, ali nemam za onoga ko mi kaže da ga ovaj virus jako plaši i da mu je pritom bezbednost ugrožena ako ja izađem do obližnje šume da se prošetam. Naučio sam da živim sa svim tim mojim anomalijama koje imam, i neke od njih i da držim pod kontrolom, ali ne opterećujem ceo svet sa time, već živim potpuno normalan život.

mariks":102tksw2 je napisao(la):
@chicko
iste te lekare sa iskustvom koji ne zele da se vakcinisu, niti kazu da je ova panika potrebna?

@duke23
ja samo vidim da takvi kao ti stvarate paralelnu stvarnost u svojoj glavi, gde ljudi umiru jer zive i imaju zivot, gde mrtve skupljaju po podu... Kazes zdravstvo radi punim kapacitetom. Kada si bio poslednji put u nekoj zdravstvenoj ustanovi? Opet dakle siris dezinformacije. U lidlu nema 3000 ljudi? Ne znam kada si poslednji put obisao neki lidl ako ti savest dozvoljava da izadjes napolje ali idi prvom prilikom. Busilice, merne stanice, kacige i ostalo svakako nisu neophodni za zivot.
Ja nikoga ne teram da unistavaju ambroziju, sto se mene tice to je meni najmanji problem. Sto se tice mojih alergija mogu onda slobodno da kazem DA SVAKO ko gaji neko cvece DIREKTNO UGROZAVA meni zivot, svaki park sa zelenilom i cvecem je meni samar u lice, svaki korov koji je nekome lep, apsolutno sve sto ima veze sa prirodom u prolece i svako ko ima kucne ljubimce. Da li ti mene i takve kao mene vidis da negde sirimo paniku kako cemo svi da pomremo od zelenila, da se sve unisti? Da li nas vidis kako pljujemo ljude koje sade cvece, pricamo da su neodgovorni? Da li nas vidis kako pljujemo ljude koji idu u parkove jer nam donose alergene sa sobom? Da li vidis kampanju za ubijanje i zabranu svih kucnih ljubimaca? Zabranu setanja kucnih ljubimaca bar? EEee vojvodo, kada bi ljudi prestali da gledaju samo svoje dupe gde bi nam kraj bio.
Prolazim ja pored groblja svakodnevno, samo im ne virim u kovceg da pitam, "korona a". Moze biti neko kao moj komsija kojem nije ukazana nega pod izgovorom korone pa je umro. Pazi sad ovo (namerno nisam postavio sliku za grip):

Da nije korona, kolarac i ambrozija kriva za ovoliki rast svake godine? Gde su kampanje za zdraviji vazduh, za ciscenje smeca, da ne pljujete po ulicama i bacate pikavce, za zdraviju hranu... Mnogo, mnogo licemerstva u nama...

@solecar

@zuma
Kad se vakcinišemo u dovoljnoj meri, dakle ne 100% nego recimo 50% ili 60% plus prirodna prokuženost do tada, onda smo mirni. Nema više karantina, zatvaranja i mera ograničenja rada bilo čega, pa više nema ni problema. Ako baš bude potrebno zbog novih sojeva, možemo ponekad primiti novu vakcinu, međutim to nije problem.

Ne ulazim u vakcinaciju jer ne zelim da nekog savetujem ni da se vakcinise ni da se ne vakcinise, vise sam protivnik mera koje nam se namecu da bi neko zaradio, nego da li ti zaista mislis da ce nas vakcina izbaviti, jos samo 20,30% i gotovo? Mislis da se badava prave ove nove fabrike vakcina, da ce propasti? Sta je sa onima kojima vakcina nece napraviti antitela, a takvih je velik broj? Gde su ove silne kampanje za grip, gde je primoravanje na vakcinaciju protiv gripa? Eeee, daj boze da se ovo zavrse u "naredne dve kljucne nedelje" pa makar se i oduzilo dva meseca. No videcemo.

Kampanje za vakcinaciju protiv gripa postoje.
Mere protiv gripa postoje. U domovima za stare, u produženju raspusta, u vakcinaciji zdravstvenih radnika, starih ljudi...
Buniš se valjda i protiv toga?

Naravno da je karcinom problem. Možeš da pišeš o tome na drugim temama, npr. crna strana medalje.
Mogao si ovakvu sliku da daš i za broj umrlih za prošlu godinu, ali nisi jer je kontra onog što bulazniš ovde.

Mere? Protiv kojih si to mera? Zatvorenih kafana? I one su radile do pre mesec dana. U Srbiji izuzev onih vikend lokdauna prošle godine, znači nekih 10-15 dana ukupno drugih mera nije bilo.
Osim ako nisi veliki protivnik nošenja maske u autobusu, mere isto koju je poštovao ko je hteo, što znači da nije mera.

U zdravstvenoj ustanovi sam poslednji put bio pre 6-7 godina kad sam davao krv. Što bih kao zdrav čovek išao po bolnicama. To ti tako zdrav sa tvojim stavom visiš po bolnicama.

Moj stav o zauzetosti zdravstvenog sistema dolazi od kontakta sa medicinskim radnicima, koji su iz svojih domova zdravlja i bolnica prebačeni u kovid bolnice gde rade u lošim uslovima bez odmora.

Oko groblja, nema ni potrebe da ideš, zapitaj sebe. Zašto i od kada rade groblja nedeljom? Nema potrebe da ideš na groblje, pogledaj sajt pogrebnog i vidi broj zakazanih sahrana za danas, nedelju. Ako ne veruješ sajtu, onda idi do groblja pa veruj svojim očima.

@solecar
bravo, cela sustina

@duke
ne, ne bunim se protiv tih mera gripa, nadam se da si procitaomoj post gde i sam od gripa bezim. Ali, gde su ovakve kampanje za grip, gde su zdravstveni radnici koji skupljaju mrtve, gde su zakljucavanja i ogranicavanja slobode za virus koji ubije najvise ljudi i sada i do sada?

Broj umrlih za proslu godinu sam vec napisao, napisao je i pantograf ali vesto izbegavate pitanje. Imamo neki 15000 ljudi vise umrlih ne 2019te, 4-5000 ljudi je od korone, od cega su umrli ostali? Zar su bitniji tih 4000 ljudi sa koronom nego 10000 koji nisu dobili adekvatnu negu ili ih je nemogucnost ostvarivanja zivotnih prihoda dokrajcila? E to je pljuvanje u lice svim ljudima koji su umrli, a nisu od korone, kao sto je moj komsija. Pa cekaj ako imamo najveci bum zarazenih i umrlih tek kad je krenula vakcinacija sta onda?

Ja sam protiv svih mera od leta na ovamo. Bio sam za zakljucavanje, ocekivao sam da ce biti nesto od toga. Dva lokala su mi obijena, tacnije jedan lokal i jedan pult u trznom centru. Gde je ta policija koja strogo kontrolise kretanje? Ko ce meni da nadoknadi stetu jer nisam smeo ni do lokala da odem? Da ne pricam opet sta mi se desilo sa zenom i detetom. Zatim sledi pobeda nad koronom, otvaraj sve, ok rekoh malo da se sve stabilizuje pa cemo se vratiti u normalu. Ali ne od tada krecu opet agresivnije price kako cemo svi umreti ako izadjemo napolje, krece poostravanje mera i ne, ne samo kaficni vec ne mogu ni pultevi da rade, nije dozvoljena ni prodaja van lokala, apsolutno sve ne moze osim onih "koji moraju". Krece opet sil.vanje malih privrednika medju kojima sam i ja, ljudi koji zive od toga, a da ne pricam za ljude koji vec godinu dana ne mogu da rade. Ali zato ti "koji moraju" da rade su firme po vise hiljada ljudi, centrale firmi, hoteli, bazeni, restorani, skijalista, lidlovi, maxi... za njih ne vaze mere jbg. Prevoz? O tome tek da ne pricam, ajde sto ne nose maske vec sto opet ima 100 ljudi u autobusu. Ne shvataju da ako se ljudi ne okupe u kaficu okupice se negde drugde. Zatim korona ambulante gde ljudi sede jedni drugima na glavu jer rade od 9 do, pa dok ne ispune kvotu negde oko 15h jer smrt virus samo tada radi. Ajde i to nego ono sto je najbitnije VAKCINACIJA, ni tamo mere nisu potrebne jer se ljudi vakcinisu, zasto, pogledajmo ovaj snimak

https://youtu.be/bQtgB_RsXZw

Koliko ljudi ovde drzi distancu i masku? Gde su redari da naprave neki red, da testiraju svakog pre vakcinacije i na brzi test i temperatura i pregled. Ne. Pa u ovim redovima dovoljno je jedan zarazen i eto odmah 1000 ljudi zarazenih, a vakcinisanih. Mog brata su samo pitali imas li simptome, aha nemas, boc, dovidjenja. Koliko ljudi misli da ako imaju simptome da trebaju da stoje u redu da se vakcinisu, da ako su vakcinisani da je to to, da ce nas vakcina spasiti sve...? Ne mozes da kazes jbg to je njihovo neznanje jer ti (drzava, a ni ti) nista nisi uradio da im objasnis sta trebaju da rade i kako ova vakcina radi. Ne, bolje je kukati kako cemo svi da umremo, kako na grobljima nema mesta pa sta bude bude od tog kotlica koji si sam zakuvao. Zasto sam se ja zarazio koji generalno postujem mere i ne idem u kafice i korone zurke, a ne neko ko ne postuje. Zarazio sam se i nije mi krivo jer moram da obavljam zivotne funkcije, moram da radim, moram da prezivim i hocu da zivim i vise necu postovati nista. A ovi koji u svoja 4 zida samo kuckaju na tastaturi sto se mene tice ne moraju ni da izlaze, radili su tako i pre korone, nastavice tako i posle korone i gledace napolje kroz svoj prozor sa zlobom i sujetom, tesice sebe kako je on odgovoran i "inteligentniji" od drugih, a u stvari je samo preplasen i tuzan jer i nema gde da ode.

Vrh