Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Naravno da je pogresno komentarisan. Uostalom, ovde na forumu je postavljena samo slika ali ne i link ka tekstu (JER NASLOV JE NAJVAZNIJI), ali je sasvim dovoljno da se vidi odakle je i da se odbaci 90% i ostavi jedna recenica coveka ciji vidim autoritet o materiji pojedini dovode u pitanje necime, nemam pojma cime...mozda jer mu je prezime smesno

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837435#p837435:2438gpvv je napisao(la):
chiko » Čet Apr 01, 2021 4:44 pm[/url]":2438gpvv]@Bender, evo javno da te pohvalim sto hoces da se vakcinises.

Jedino jos da resis onu tacku citanja smeca na internetu, i ima antiantivaksera od tebe da napravimo :)
Pa ni u jednom momentu moj sveukupni stav/ presuda nije bilo da necu vakcinu. Menjale su se neke pojedinosti i stavovi o razlicitim brendovima vakcina... ali nikad to nije preslo da sam vecinski protiv bilo kakve vakcine.

Zato mene i nervira sto je termin "antivakseri" postao "umbrella", generalni naziv za svakog ko ima bilo kakva preispitivanja. Nerviralo me je jos pre skoro godinu dana, kad je Vucic na leto, sve koji su u prva dva dana pobunili protiv kucnih pritvora po n-ti put, nazivao "antivakserima" i "ravnozemljasima". Tebra, ja nemam veze s bilo cime od toga. Niti sa strankama. Ja sam samo obican smrtnik kome je bilo dojadilo da slusa kako sam ja kriv za propuste njega samog, Siznog staba, SZO, Kine, medicine... I koji nece da opet prolazi kroz nesto sto NE DAJE rezultate.

Ali jbg... taj termin i generalizacija su se toliko nametali, i nametali, i nametali... dok na kraju nisu ustoliceni uzudz i popreko. I sad kasno, sad je to poistoveceno.

Nego... sto se vakcine tice, jedino sto sam malo otegao sa svojom vakcinacijom. Posto sad cekam 2. po redu poziv (poziv nakon 2. prijave). Mada i za to postoji nekoliko razloga, nije samo jedan jedini i nije tromost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837443#p837443:35gx0pug je napisao(la):
Пантограф » 01 Apr 2021 03:52 pm[/url]":35gx0pug]@Zuma
Не пиши више нелогичне глупости, човече! Постојеће мере не блокирају корону - у Француској је прекјуче опет 40.000 заражених, стање горе но икад, уз обавезно ношење маски и на отвореном и полицијски час од 19 до 6 ујутро који траје већ 5 месеци!

Не би кукали да се народ вакцинише, да монтипајтоновске мере помажу, икако. НЕ ПОМАЖУ! Очигледно одмажу, јер, што су блаже (Русија - Тексас), то је преношење вируса мање.
Aman čoveče, razmišljaj šta se ovde tvrdi. Mere ograničavanja širenja korone DELUJU u smislu da zaista u nekoj meri ograničavaju širenje virusa. Drugo je pitanje da li to neko smatra dovoljnim što se korone tiče, ali bi broj zaraženih bez tih mera svakako bio drastično veći. Pa sada posto pričamo da li mere ograničenja korone deluju i na ograničenje širenja gripa, odgovor je da deluju. Pošto je korona zaraznija od gripa, mere sprečavanja širenja respiratornih vrusa svih vrsta u većoj meri suzbijaju grip nego koronu (pošto je korona infektivnija). To suzbijanje u Francuskoj trenutno očigledno nije dovoljno, ali to ništa ne govori o sasvim drugom pitanju da li "dovoljno" suzbija grip. Kako si uspeo logički povezati tvrdnju da korona besni u Francuskoj sa time koliko su mere protiv nje usput suzbile grip?

Evo ponovo studije
COVID-19 mitigation strategies were associated with decreases in other respiratory virus infections
https://academic.oup.com/ofid/advance-a ... chresult=1

Izašla je jedna potencijalno veoma važna i ohrabrujuće studija koja sugeriše da ne moramo previše da brinemo zbog mutiranja korona virusa.

Naš imuni sistem nas brani kroz dva glavna mehanizma. Pomoću antitela i T-ćelija. Antitela se vezuju za proteinski šiljak na površini virusa onemugućavajući mu tako da prodre u našu ćeliju. Da bi to izbegli virusi mutiraju tako da donekle menjaju strukturu tog šiljka sve dok antitela napravljena za baš tu jednu određenu vrstu šiljka više ne mogu da prepoznaju njihove izmenjene oblike. Zbog toga odbrambeno dejstvo antitela postaje sve slabije kako se pojavlju nove i nove mutacije.

T ćelije fukcionišu tako što ne traže viruse, nego naše sopstvene zaražene ćelije. Kad pronađu našu ćeliju koju je virus preuzeo da bi proizvodila njegove kopije, T ćelije je uništavaju sprečavajući tako umnožavanje virusa u telu i njegovu sposobnost da nove kopije virusa zaraze nove ćelije tela. Tako se čitava njegova replikacija zaustavlja po cenu likvidiranja naših već zaraženih ćelija.

Sada su naučnici testirali nove sojeve virusa uz pomoć krvnog seruma uzetog od ljudi koji su preležali zarazu originalnim sojem virusa, i koji dakle imaju T ćelije koje su bile stvorene za upravo taj soj. Pokazalo se da su za razliku od antitela, T ćelije daleko bolje u prepoznavanju novih mutiranih sojeva korone sa kojima se nikada do tada nisu srele. Promene virusa koje zbunjuju antitela ne uspevaju da zbune T ćelije. To se verovatno može objasniti time da ne gledaju iste markere. Antitela traže šiljke na virusima, a T ćelije određene proteine na povšini naše izmenjene ćelije. Verovatno se ovi drugi manje menjaju od šiljaka.

Ako se ovi rezultati potvrde na širim i kompleksnijim studijama, to znači da će nas jednom stečen imunitet i dalje u znatnoj meri šititi i od novih sojeva. Iako će biti novih talasa razboljevanja zbog novih sojeva, verovatno će njihov intenzitet, rasprostranjenost i težine bolesti biti bitno manji. A to bi trebalo da nam omogući da ih prevaziđeno iz znatno manje društvene i ekonomske posledice. Tako da i iz ovaga ispada da je vakcinisanje što je moguće većeg procenta stanovništva, i to što pre, od najvećeg mogućeg značaja već i zbog toga što bi moglo pružiti dovoljno efikasnu zaštitu i od novih sojeva. Drugim rečima, prvo sticanje imuniteta je najznačajnije, u smislu da ostavlja najveće pozitivne efekte po čitavu zajednicu. Zbog toga bi se trebalo truditi da obuhvat tog prvog vakcinisanja bude što veći.

https://rs.n1info.com/zdravlje/studija- ... onavirusa/
https://www.nih.gov/news-events/news-re ... 2-variants
https://academic.oup.com/ofid/advance-a ... chresult=1

Pogled na ljudsku T-ćeliju u elektronskom mikroskopu

20210330-covid.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837454#p837454:1qhap793 je napisao(la):
Zuma » 01 Apr 2021 04:11 pm[/url]":1qhap793]...ali bi broj zaraženih bez tih mera svakako bio drastično veći.
Чисто нагађање и бајање, без икаквог упоришта у стварности, која после годину дана говори управо супротно (одговарајућим научним истраживаем све може да се покрије: ја сам, тако, својевремено прочитао и шкотско истраживање да виски утиче позитивно на здравље конзумента).

Код Бундесбабе и код Кратког бројке дивљају, упркос обавези да се носе посебне маске, а не обичне крпе.

Наравно, неодговорним политичарима одговара да се таква мњења шире, јер онда могу да донесу "смислене" мере попут оних да не ради ТЦ Меркатор, а ради ТЦ Икеа, и тако да владају. И то је манипулација, бесмислена као и свака, али кад друштво пристане на таква правила игре, нема му назад.

Понављам што написах на другој теми: вама Вучић доминира.

Uvek mozes da odgovoris linkujuci neko istrazivanje koje potkrepljuje tvoju tvrdnju. Ali ne, uvek je najbolje poJentirati komedijom i prozivkom.

Ne razumem, jel Šekler na kraju pogrešno rekao da interferoni od Kovida blokiraju grip? Ili je on pogrešno pročitao i preneo neki drugi nalaz?

Jer opet kažem, iako Kurir, bio je njegov citat, od reči do reči, gde je rekao šta misli. Dakle, nije parafraziranje Kurirovo, nego prenos izgovorenih reči.

Наравно, др Хеклер је лупетао као Максим, а не Курир - али се, кад одговара, малко замене тезе и свали се кривња на таблоида - који је тренутно на истом задатку као Хеклер. И Кох. А то је манипулација квазијавношћу.

@nex999
Зашто бих тражио истраживања, кад се све дежава in vivo? Погледаш бројке по земљама у протеклих годину дана, упоредиш мере, и то је то. Експеримент у природним условима, много јачи од лабораторијског истраживања. Строге мере не заустављају коронавирус, осим у географски и/или политички изолованим земљама (Кина, Вијетнам, Аустралија, Нови Зеланд, Исланд, Фарска Острва). Тачка. Баш ме, онолико, заболе ћоше да се надгорњавам графиконима са недоученим средњошколцима по форуму.

U Teksasu "padaju" brojke? Zaista? Uz 10+ miliona vakcinacija, kakvo iznenadjenje

#cose od srednjoskolca (vidim, izbacio si Teksas iz pisanija, kakva autocenzura na delu :lol:)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837462#p837462:2if1y075 je napisao(la):
Пантограф » 01 Apr 2021 04:25 pm[/url]":2if1y075]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837454#p837454:2if1y075 je napisao(la):
Zuma » 01 Apr 2021 04:11 pm[/url]":2if1y075]...ali bi broj zaraženih bez tih mera svakako bio drastično veći.
Чисто нагађање и бајање, без икаквог упоришта у стварности, која после годину дана говори управо супротно (одговарајућим научним истраживаем све може да се покрије: ја сам, тако, својевремено прочитао и шкотско истраживање да виски утиче позитивно на здравље конзумента).

Код Бундесбабе и код Кратког бројке дивљају, упркос обавези да се носе посебне маске, а не обичне крпе.

Наравно, неодговорним политичарима одговара да се таква мњења шире, јер онда могу да донесу "смислене" мере попут оних да не ради ТЦ Меркатор, а ради ТЦ Икеа, и тако да владају. И то је манипулација, бесмислена као и свака, али кад друштво пристане на таква правила игре, нема му назад.

Понављам што написах на другој теми: вама Вучић доминира.
Svašta. Mislio sam da posle godinu dana ne treba da se vraćamo na to. Ja sam još u samom početku epidemije prenosio studije koje su merile i potvrdile efikasnost maski. A posle smo imali priliku da gledmo gomile i gomile grafikona, dakle rezulate merenja a ne teorije, koji pokazuju drastično smanjenje broja zaraženih tačno jedan inkubacioni period posle uvođenja mera. U čitavoj gomili zemalja gde je različito bukvalno sve. Pa i naš trenutni dijagram pozitivnih jasno pokazuje to isto. Prestanak rasta tačno četri dana od uvođenja mera. Ima malo toga što je BOLJE dokumentovano od činjenice da mere zaštite deluju. Problem je samo u tome što broj zaraženih zavisi i od drugih stvari. Od ponašanja naroda, vremena, mutacije virusa, faze rasta u kojoj je talas, itd, pa broj zaraženih može i dalje da raste i pored mera, ali to ne znači da mere ne deluje, nego, prosto, da ne zavisi sve od njih.

file.php

Не занимају ме твоје наручене студије, човече.

Да, избацио сам Тексас због вакцинације накнадно, јер јесте интервенирајућа варијабла, али, ето, Финска је европски рекордер - у позитивном смислу - а тек уводи први локдаун после годину дана. У Ослу обавезне маске на аеродрому и у таксију, препоручене у градском превозу у шпицу. Итд. Примера милион.

Немате случај, ни изблиза - али вам драго да затварате, да мрачите... Раширили сте страх, да се људи који се колебају сада плаше и вакцине. Смучили сте ми се за цео живот - нисам једини, само сам искрен: добар део људи нећу моћи да гледам после овога, бољи су ми са маском.

Вакцинишите се, људи, да ови побегну у мрак, у страху да их не спржи сунце.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837465#p837465:2olcukx1 je napisao(la):
Пантограф » Чет Апр 01, 2021 5:36 pm[/url]":2olcukx1]
Зашто бих тражио истраживања, кад се све дежава in vivo? Погледаш бројке по земљама у протеклих годину дана, упоредиш мере, и то је то. Експеримент у природним условима, много јачи од лабораторијског истраживања. Строге мере не заустављају коронавирус, осим у географски и/или политички изолованим земљама (Кина, Вијетнам, Аустралија, Нови Зеланд, Исланд, Фарска Острва).
Не иде то баш тако. Стил живота у једној Италији и Тексасу се драстично разликује, а у игри је и безброј других фактора, укључујући и сојеве вируса. Све је то потребно узети у обзир како бисмо добили употребљиве податке.

Ипак, сложио би се да је приступ већине земаља овој кризи погрешан. Мало стегну, па онда мало попусте, па опет стегну, и тако у недоглед. О свеопштој политизацији целе ове ситуацији сувишно је уопште говорити.

Треба, или увести краткотрајне строге мере, уз строгу контролу граница, или изнаћи друга решења. Овако се више не може. Уништава се привреда, а зараза наставља да се шири.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837470#p837470:g6vlnhbd je napisao(la):
Пантограф » Čet Apr 01, 2021 4:46 pm[/url]":g6vlnhbd]Не занимају ме твоје наручене студије, човече.

Да, избацио сам Тексас због вакцинације накнадно, јер јесте интервенирајућа варијабла, али, ето, Финска је европски рекордер - у позитивном смислу - а тек уводи први локдаун после годину дана. У Ослу обавезне маске на аеродрому и у таксију, препоручене у градском превозу у шпицу. Итд. Примера милион.

Немате случај, ни изблиза - али вам драго да затварате, да мрачите... Раширили сте страх, да се људи који се колебају сада плаше и вакцине. Смучили сте ми се за цео живот - нисам једини, само сам искрен: добар део људи нећу моћи да гледам после овога, бољи су ми са маском.

Вакцинишите се, људи, да ови побегну у мрак, у страху да их не спржи сунце.

Uf, koja pasivna agresija. Izvini molim te, da te nisam ja necime uvredio? Posto ti mene sigurno nisi?

Uostalom, doslo je prolece pa kako si najavio, neces vise nositi masku. Postaces zdraviji i bezbedniji. Uzivaj. I vakcinisi se, da zajedno stignemo taj Teksas!

Вкцинисао сам се. Носим маску, да не ширим додатно страх, сам је никад не бих носио. Сјашите с агресијом, јер нема никог агресивнијег од вас овде!

Спустите мало лопту. Сви смо исфрустрирани овом ситуацијом. Нема потребе да додатно погоршавамо ствари и једни другима загорчавамо живот.

Узгред, јесте ли знали да је наш вазљубљени јужни сусед, БЈР Македонија, добио 20.000 доза вакцине Спутник В од наше маленкости? https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0% ... tnjik.html Раније смо им послали и 8.000 Фајзерових вакцина.

У међувремену, ми још чекамо.

Zasto se ne prijavis opet? Ni mene nisu zvali sve dok nisam ponovio prijavu na eupravi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837477#p837477:24i4o7pp je napisao(la):
nex999 » Чет Апр 01, 2021 5:58 pm[/url]":24i4o7pp]Zasto se ne prijavis opet? Ni mene nisu zvali sve dok nisam ponovio prijavu na eupravi.
Не значи ли то да ће ме третирати као новопријављеног?

Моја првобитна пријава је уредно прошла, тако да нисам сигуран шта да радим.

Искрено, за мене самог ме и не занима. Више бринем за старије чланове породице који такође чекају.

Ne znaci, obavezno se ponovo prijavi. Taj sistem im je zabagovan i zna da pogubi prijave (info ko zna odakle, mozda i iz ove teme)

U svakom slucaju, znam licno min 10 ljudi od moje rodbine, kolega sa posla koji su tako uradili kao i ja. Prijavio sam se prvog dana i nisu me zvali
Pozvali su me za 24h posle ponovne prijave (vakcinisan pre mesec dana), i sve ove koje znam su zvali ekspresno

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837465#p837465:1mn34hvg je napisao(la):
Пантограф » 01 Apr 2021 04:36 pm[/url]":1mn34hvg]
@nex999
Зашто бих тражио истраживања, кад се све дежава in vivo? Погледаш бројке по земљама у протеклих годину дана, упоредиш мере, и то је то. Експеримент у природним условима, много јачи од лабораторијског истраживања. Строге мере не заустављају коронавирус, осим у географски и/или политички изолованим земљама (Кина, Вијетнам, Аустралија, Нови Зеланд, Исланд, Фарска Острва). Тачка. Баш ме, онолико, заболе ћоше да се надгорњавам графиконима са недоученим средњошколцима по форуму.
Stogim merama i nije namera da trajno zaustave virus, nego se uvode smo kod velikih talasa da ga brzo preseku pre nego što eksponecijalni rast na velikoj polaznoj osnovi ne napravi haos u mnogi oblastima. Niko se za njih i ne zalaže sem kao vanredno sredstvo onda kad više ništa drugo nije preostalo. One samo kupuju vreme. Pa kad se talas završi, veoma labavim merama se obezbeđuje da sledeći talas uopšte i ne krene, pošto ga je lako zauataviti u samom početku (ako nemate na vratu Vesića i njemu slične, a nažalost skoro sve zemlje imaju baš takve). Onda se tako blagim mera čeka dok vakcinacija ne uradi posao, pa više ništa drugo ne bude potrebno.

To je opšta strategija i ona FUNKCIONIŠE gde god nemate lažne pobornike "čuvanja ekonomije" i političare preterano osetljive na rejting koji sistematski sabotiraju stalno odlažući uvođenje lakih mera na samom početku talasa. Kažem lažne pobodnike čuvanja ekonimije, zato što je odavno jasno da je konačna ekonomska šteta manja ako se odmah na početku talasa uvede laki lokdaun, nego ako se odugovlači, pa onda treba platiti sve posledice velikog talasa. To zato nije čuvanje ekonomije, jer su tada štete veće, nego otvorena korumpiranost političara, pošto se tako čuva zarada samo odabranih delova društva (vlasnika kafana, politički bliskih, donatora ....) a ne svih podjednako.

Dodatni faktor je činjenica da treba porediti kakve bi bile posleice da mera nema, a ne samo zaključiti da pošto uz mere virusa i dalje ima puno, to znači da mere ne funkcionišu. To je logička grešeka. Jer šta je altenativa tim merama i kolika bi bila cena te alternative? Uvek se stvari sa nečim porede, a apsolutne procene samo jedne strane ili jedne opcije ne znače baš ništa.

Onda ću i ja podnesem opet prijavu, sa više opcija ovaj put.

Nego, i dalje mi nije jasno ovo:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837464#p837464:3c4kl606 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Apr 01, 2021 5:34 pm[/url]":3c4kl606]Ne razumem, jel Šekler na kraju pogrešno rekao da interferoni od Kovida blokiraju grip? Ili je on pogrešno pročitao i preneo neki drugi nalaz?

Ako pitas mene, moje misljenje je da je on verovatno pogresno protumacio neki drugi nalaz. Ovo sto je Zuma pominjao. Ili da ga je ispravno protumacio, ali lose preneo novinaru. Ili da je taj novinar nakucao neki svoj flare preko njegovih reci.
Ne mogu da kazem sigurno sta je od toga svega, jer tekst video nisam (niko nije link sherovao), ali boldovan naslov u stilu "TO JE TO" mi kaze "zaobidji"...

Море је научних радова, каткад и с међусобно опречним закључцима.

Бог сами зна шта је и да ли је рекао, а то да ли је наводно изречено истина је тек прича за себе.

Ја медијима мало шта верујем, посебно кад је реч о овако деликатним стварима.

Upravo tako. A konstantno takmicenje medija i portala ovakvim naslovima samo doprinosi haosu i nepoverenju u sve, onaj link ka index-u recimo jbt...vidim da i tamo na komentarima ljudi pizde na manipulaciju u naslovu "vesti".

Sad sam gledao svoj history, ja čak Kurirov link nisam ni otvarao. Nego je bio B92. Evo celog teksta:

Gripa ove godine nema jer mu korona luči interferon koji sprečava druge viruse da prodru u oranizam, objašnjava dr Milanko Šekler, virusolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

"Grip je, praktično, virus koji koji je potpuno različit od ovog, ali njegova ulazna vrata infekcije su ista kao i za koronu - respiratorna infekcija. Samim tim, sve mere zaštite koje postoje za kovid 19, važe i za grip. Iako su to dva potpuno različita virusa moramo da znamo: kod inficiranih koronavirusom luči se jedan interferon, vrsta nespecifične zaštite od virusnih infekcija", kazao je dr Šekler za Krug.

Drugim rečima, kako je naveo, kada se neko inficira koronom on luči interferon koji sprečava bilo koju drugu virusnu infekciju.

"Otprilike, kada se neko inficira koronavirusom, izluči interferon i kaže: "Ovog sam ja zauzeo, ne dam ga nikome, ja ga trošim i radim sa njim šta hoću!" i grip ne može da uđe u čoveka koji je dobio koronu. Jednostavno, to traje mesecima: nivo interferona je takav da sprečava infekciju drugom virusnom bolešću. Svi RNK virusi, kakav je i korona, imaju takve mehanizam", rekao je Šekler.

On je dodao da postoji program praćenja gripa, da on dobija nedeljni izveštaj gripa za Srbiju, ali gripa skoro da i nema, iako se rade analize.

"Nije to ništa neobično: niti se grip pretvara u koronu, niti korona u grip. Ne može pas da postane mačka, kako god ga ošišali - i obratno", naglasio je Šekler.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1835356

Vrh