Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Pa kad ste ti i on tako pametni, što onda ne iskoristite te svoje detektivske sposobnosti i moć vidovnjaštva da predvidite i kad će se epidemija završiti?

Vidim, sve ste objasnili i izračunali. Kul. Ajde onda sada pravac Johns Hopkins pa da i njima kažete da prestanu da kriju žrtve i novozaražene.

Čovek tvrdi da je pre celog sveta znao poreklo i pozadinu ovog virusa. Super. Svaka čast. Hajde onda sada da čujemo i ko sve prikriva brojke, koje još mutacije nas očekuju i kad će sve ovo da bude gotovo. Evo pretvorio sam se u uvo i slušam.

P.S.
Jel previše ako zatražim i dokaze za tvrdnje, pored argumenata? Samo pitam... :oops:

@paradox polje

Веза са реалношћу је одавно изгубљена. Губљење везе са реалношћу, највеће могуће, јесте и став да се мора ићи на потпуни нестанак заражавања. То је званична политика и у земљи чију суштинску глупост је пандемија оголила, у Бундесбабиној Немачкој (што се мене тиче, свака Немачка досад је била таква, откако је дебилни цар сменио Бизмарка, а и та Пруска је по себи већ била дефект).

Шта треба урадити, у Србији, да би се изашло из актуелног безизлаза:

1) Одредити датум до којег ће сви који то желе моћи да се вакцинишу.
2) У односу на тај датум, одредити датум до којег ће сви вакцинисани стећи имунитет (не чекати нас са АЗ четири месеца, јер је заштита значајна већ после 20 дана од прве дозе, и сл.). Потрудити се да међу вакцинисанима буде што више старијих од 60 година - у сваком случају, да сви буду контактирани и да им буде понуђена вакцинација.
3) Када дође тај дан, укинути све мере (кад кажем све, мислим - све; дакле, капацитет велике дворне Сава центра 3.600 људи, Маракане 51.000).
4) Ублажити критеријуме за хоспитализацију. Лечити оболеле. Обуставити ширење панике, као што се ради у Русији.

(Наравно, већ током лета не би смело да буде било каквих мера, али Рубикон је одавно пређен и властима неће бити лако да учине што треба.)

Слажем се. Након вакцинације, која готово сигурно неће довести до колективног имунитета, исти се једино може постићи попуштањем мера. Уколико се постигне велики проценат вакцинације барем старијих од 60г то можда буде и изводиво. Не мислим да треба нагло прећи на "нормалност" већ постепено, уз константно праћење ситуације. наравно претходно достићи максимални степен вакцинације.

O skoro svemu što je profesor sa Harvarda rekao smo mi ovde već detaljno raspravljali. Ja sam crtao i projekcije koliko se brzo može završiti vakcinacija ako se radi određenim tempom i ako ne nedostaje voljnih da se vakcinišu. Ne slažem se sa njim oko procene kraja. Preterao je. Ako ne bude nedostajalo dobrovoljaca za vakcinaciju i ako se ne pojave baš posebno neugodni mutanti, kraj bi se mogao očekuvati najranije tokom leta, ili tokom sledeće zime. A u najgorem slučaju u proleće sledeće godine. Nažalost antivacinaši i već previše duboko ukorenjena paranoja čine celu stvar nepredvidljivom. Grafik toka vakcinisanja sada već izgleda ovako. Dve gornje linije samo što se ne dodirnu, i to je veliki problem. Ostadosmo sa gomilom skupo plaćenih vakcina a bez ljudi za njih. To je cena igranja sa poverenjem naroda.

Tok vakcinacije 2021.03.15. 2.jpg

Znaci vlada usvaja nove stroze mere koje su diskutovane preko vikenda sa kriznim stabom a oni zele zatvaranje svega na 10-14 dana?

Rečeno je da imamo 1.350.000 zainteresovanih za vakcinaciju to jest prijavljenih preko Euprave a vakcinisano je 1.200.000. Dakle još 150.000 i lupamo u taj limit, zato se i vakciniše predsednik ove nedelje.

Ма, какав лимит, Вучко. Ја видим да су овде сви фасцинирани како је организован процес вакцинације - једна сестра ти покаже да идеш до пулта, онда те друга одведе до стола, па трећа усмери у ред, да би ти четврта показала у коју кабину да седнеш, где те пета вакцинише - а нико није приметио да је, хотевши приоритетно да вакцинише старије људе, држава одредила да се пријава обавља преко еУправе и телефонски. И онда - само 9% старих се вакцинисало у Жагубици, 10% у Мерошии. Ма немој ми рећи... ?!

У Америци вакцинишу и у тржним центрима.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831338#p831338:2u1bw5uq je napisao(la):
solecar » 15 Mar 2021 11:42 am[/url]":2u1bw5uq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831328#p831328:2u1bw5uq je napisao(la):
Zuma » 15 Mar 2021 09:18[/url]":2u1bw5uq]Nije ispraćen ni virus, takođe zbog nedovoljno proteklog vremena, pošto je prvi put sada prešao na ljude. Pa kako znaš da se još gore stvari neće za par godina desiti svima koji su preležali koronu zato što nisu hteli da se vakcinišu? Neka vrsta globalne apokalipse svih koji su je ikada zakačili? Opet završavamo na istom, i isti je odnos rizika. Neoštećeni virus je prilagođen tome da pravi štetu, a vakcina je samo jedan njegov delić koji sam za sebe ne radi ništa, pri čemu su oba podjednako malo "ispraćena".
A kako možemo da budemo sigurni da se neće ništa desiti vakcinisanima?
Ne možemo biti sigurni, ali možemo razmisliti malo logički. Vakcina "imitira" virus, sa njegovim karakteristikama/delovima, i telo samim tim reaguje kao da je zaraženo istim virusom.
Zamislimo sada da nema vakcine. Svi ljudi, ili barem veći procenat čovečanstva, se zarazio virusom.
E sad realno, veći deo čovečanstva se ili zarazio virusom ili je primio vakcinu, odnosno prošao kroz vrlo sličan proces. Ono što bi se desilo zaraženima, desiće se i vakcinisanima. Oni koji se neće vakcinisati, mogu se samo nadati da se neće zaraziti. U suštini, nema bukvalno nikakve veze da li će se nešto desiti vakcinisanima, jer ono što će se desiti zaraženima, desiće se i vakcinisanima. Tako da možemo samo da čekamo da prođe vreme i da vidimo efekte, kako od direktnog zaražavanja, tako i potpuno isto od vakcinisanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831477#p831477:2eth9ici je napisao(la):
Zuma » Pon Mar 15, 2021 2:15 pm[/url]":2eth9ici] Ako ne bude nedostajalo dobrovoljaca za vakcinaciju i ako se ne pojave baš posebno neugodni mutanti, kraj bi se mogao očekuvati najranije tokom leta, ili tokom sledeće zime. A u najgorem slučaju u proleće sledeće godine. Nažalost antivacinaši i već previše duboko ukorenjena paranoja čine celu stvar nepredvidljivom. Grafik toka vakcinisanja sada već izgleda ovako. Dve gornje linije samo što se ne dodirnu, i to je veliki problem. Ostadosmo sa gomilom skupo plaćenih vakcina a bez ljudi za njih. To je cena igranja sa poverenjem naroda.
Pa to bre Zuma. Bravo. Vidis da mozes kad hoces. Jos si sve lepo srocio u par redova, umesto da opet gradis zidove od teksta.

Cak si lepo napisao "to je cena igranja sa poverenjem naroda". Napredujes bogami. Ima nade.

Sad jos samo da pustimo da prodje vreme pa tamo na kraju godine da vidimo hoce li isplivati neki dokazi o prikrivenih 12.000 dodatnih umrlih, pa da ti i onda kazem svaka cast i za to.

Nije sakriveno 12,000 dodatnih umrlih, nego im je u smrtovnicu pripisan nekoronarni razlog smrti. I to je sigurno urađeno sistematski, zbog potrebe i mogućnosti šepurenja.

Ma okej, vreme ce pokazati. U Srbiji se pre ili kasnije sve otkrije.

Uostalom, i van konteksta Srbije, videcemo za godinu - dve dana kolika je prava smrtnost od Kovida i u ostatku sveta.

Internet sve pamti.

Moram da potsetim da niko ne tvrdi da su svi oni iz "viška smrti" umrli od kovida. Deo jeste, pa im je ili kao uzrok smrti upisano nešto drugo (ili je upisan baš kovid, ali su ipak prosto izbačeni iz tabele u koje se broje umrli od kovida), ali deo NIJE stradao od kovida nego od raznih drugih okolnosti koje nužno prate velike epidemijske talase. Recimo čovek dobije srčani udar, a hitna pomoć umesto da dođe za 10 minuta, dođe posle jedan sat zato što su sva vozila zauzeta ogromnom brojem kritičnih korona slučajeva. Ili čovek stalno mora da ide na kontrole zbog nekog opasnog hroničnog stanja, pa zbog epidemije ne može da dođe do lekara pošto je čitava bolnica prebačena u kovid režim. Ili nije bolnica, ali jeste njegov lekar koji je na ispomoći u ko zna u kom delu Srbije. Ili ne može da dođe do skenera, pa preskoči termin za kontrolu. Ili se plaši da satima čeka u čekaonici Doma Zdravlja punoj korona virusa, pa i ne ode kod lekara kad je trebalo, iako je lekar pristuan. Tako ne primeti da mu se stanje drastično pogoršalo, neki tumor, rak, ili opasna bakterijska infekcija koju laik ne može lako prepoznati dok nije kasno. Ili ko zna šta drugo što je posledica poremećenog ritma odlaska na redovne zdravstvene kontrole. Kad mu se najzad stanje zaista pogorša tako da i on to primeti, može biti već kasno za uspešno lečenje, pa će i takvi posle nekog vremena umreti iako nikakve veze nemaju sa koronom. Dakle ima dosta onih koji nisu umrli od korone, ali jesu zbog toga što su veliki epidemijski talasi poremetili normalno funkcionisanje medicinskog sistema i za sve druge. I to je deo razloga zbog koga se toliko insistiralo na "zaravnjavanju krive"To takođe spada u "višak smrti" koje je izvao ovaj virus, ali ne uvek direktno nego posredno. O tome sam detaljno pričao ranije.

Do skora si pisao kilometarske postove koji bi svasta govorili a nista na kraju ne bi porucili. Ja sam ti cak jednom savetovao, kao neko ko ima isustva u pisanju, da skratis to i budes koncizniji. Tebe je naravno bolelo uvo za to. Ali ajd, sad si poceo malo da skracujes i fokusiras se na sustinu, pa stoga i to sto pricas postaje malo jasnije.

Znam jednu debelu knjizurinu koja bi se tebi dopala. Verovatnoca i statistika sa Saobracajnog fakulteta. Autori pokojni Toza i trenutno fosilizovani Popovic. Videcu da ti je uslikam kad budem kod kuce. Ti bi tu imao materijala za pisanija do mile volje. Naravno, ne mislim da resavas zadatke, to je za tebe trivijalno. Nego da uradis recenziju i da pravis korekcije i primedbe za novo izdanje.

Btw ako nisi shvatio, ovo ti je odgovor na ono podbadanje na prosloj strani i insinuacije na neke koji "nista nisu citali i ne razumeju o cemu se radi". Srecom pa sam dobio priliku da upoznam tebe. Coveka koji je pre cele planete prokljuvio virus i njegovu prirodu. Tvoje vestine i mudrost ce nam dobro doci u nardnim godinama kada se planeta bude oporavljala od ekononske krize koja datira jos pre epidemije. 200 miliona ljudi jedva ceka tvoje savete i analize po tom pitanju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831477#p831477:b7394cxh je napisao(la):
Zuma » Pon Mar 15, 2021 3:15 pm[/url]":b7394cxh]O skoro svemu što je profesor sa Harvarda rekao smo mi ovde već detaljno raspravljali. Ja sam crtao i projekcije koliko se brzo može završiti vakcinacija ako se radi određenim tempom i ako ne nedostaje voljnih da se vakcinišu. Ne slažem se sa njim oko procene kraja. Preterao je. Ako ne bude nedostajalo dobrovoljaca za vakcinaciju i ako se ne pojave baš posebno neugodni mutanti, kraj bi se mogao očekuvati najranije tokom leta, ili tokom sledeće zime. A u najgorem slučaju u proleće sledeće godine. Nažalost antivacinaši i već previše duboko ukorenjena paranoja čine celu stvar nepredvidljivom. Grafik toka vakcinisanja sada već izgleda ovako. Dve gornje linije samo što se ne dodirnu, i to je veliki problem. Ostadosmo sa gomilom skupo plaćenih vakcina a bez ljudi za njih. To je cena igranja sa poverenjem naroda.

file.php
Nema to veze sa igranjem sa poverenjem naroda, nego je to samo razlog za prikrivanje antivakserskih stavova, samo sto jedni kažu "neću da se vakcinišem, ne verujem Vučiću", drugi navodno hoće da daju prioritet ugroženijim od sebe, treći imaju neki treći razlog, a suština je da ih pokreće isti motiv.

Najbolje je da će i epidemija morbila planuti zbog "igranja povrenjem naroda".

Многи бугарски ратници (не сви) су као Корона, само што се она за разлику од њих храбро бори.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831507#p831507:36jy1sjp je napisao(la):
Corradi » 15 Mar 2021 04:02 pm[/url]":36jy1sjp]
Nema to veze sa igranjem sa poverenjem naroda, nego je to samo razlog za prikrivanje antivakserskih stavova, samo sto jedni kažu "neću da se vakcinišem, ne verujem Vučiću", drugi navodno hoće da daju prioritet ugroženijim od sebe, treći imaju neki treći razlog, a suština je da ih pokreće isti motiv.

Najbolje je da će i epidemija morbila planuti zbog "igranja povrenjem naroda".
Ima veze i sa antivakserima i sa poverenjem u vlasti. Obe strane su krive i ne možemo izostaviti ni jednu od njih. Zbog toga sam pokušao da održavam neku ravnotežu u analiziranju šta ne valja kod obe strane. Anitivakseri i ljubitelji teorija zavera su proširili sumnju u narodu čak i oko stvari koje su poznate i jasne svima koji imaju dovoljno znanja iz neke oblasti. Međutim ne može se očekivati od običnog naroda da ima znanja, interesa i vremena koje može svaki dan da baca na proveravanje ko ga taj dan laže, a ko ne. To je krivica antivaksera i "zaverenika".

Međutim oni ne bi imali toliki uticaj na narod da mu vlast uliva poverenje, da poslove državne uprave obavljaju transparentno, odgovorno, bez laganja i stalne propagande koja im je potpuno zamenila svako normalno informisanje. Pa kad narod vidi da ga vlast stalno laže, onda im više ne veruje ništa, čak i kad govore istinu, pa jedostavno mora da informacije potraži na drugoj strani. I onda priče antivaksera i "globalnih zaverenika" dobijaju veću težinu, brzinu širenja i popularnost nego što bi inače imale, a vlast više ne uspeva da organizuje ono što želi čak i kad se iskreno trudi.

Tako da su obe te strane jednako krive, jer kao rođena braća sarađuju na sluđivanju svojih žrtava. Zbog TOGA je sada ovako. Ako je nešto u ovoj epidmiji korisno onda je to možda praktična lekcija da i stalno laganje onih na vlasti ili masovno širenje gluposti sa Interneta paranoičnih idealista koji pojma nemaju o čemu pričaju, u nekom trenutku TAKOĐE ispostavi svoju cenu, ovaj put i u novcu i u životima. Pa će se u budućnosti možda nešto promeniti nabolje kad svi u konačnom bilansu vidimo koliko su nas tokom epidemije zaista koštale gluposti ove dve strane.

U vezi sa tim, nadam se da neko skuplja kratke biografije i slike za onaj poster žrtava korone koje predstavljaju veliki kulturni gubitak Srbije. Za narod koji je trenutno sa tim u velikom manjku, sve su to prave tragedije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831536#p831536:24kkxzf9 je napisao(la):
Zuma » Pon Mar 15, 2021 5:55 pm[/url]":24kkxzf9]Anitivakseri i ljubitelji teorija zavera su proširili sumnju u narodu čak i oko stvari koje su poznate i jasne svima koji imaju dovoljno znanja iz neke oblasti.
Hehehehee, ironično, ovo pomalo zvuči kao teorija zavere... :mrgreen:

Nije palo na pamet da bi ovo nekome moglo pasti na pamet, ali, pošto jeste, upozorenje za svaki slučaj.

Maske su zapaljive. Maske, vatra i pušenje ne idu zajedno.

Index: Pacijent hteo da upali cigaretu pa zapalio sebe

Na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice u Koprivnici zapalio se pacijent, koji je nosio zaštitnu masku, a hteo je da zapali cigaretu.

Pacijent je prebačen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, a vatra mu je zahvatila skoro celo telo i u teškom je stanju, preneo je hrvatski portal Index, pozivajući se na lokalne medije.

Incident se dogodio 10. marta u popodnevnim satima, a prema nezvaničnim informacijama reč je o nesretnom slučaju.

Iz bolnice i policije se zasad ne izjašnjavaju o događaju.

Evo Zuma, samo za tebe, kao sto sam i obecao. :D Meni ova i druge beskorisne stoje u sanduku. Ostale koje nesto vrede su u vitrinama i na polici. A neke, poput Matematike, sam donirao bivsem profesoru kod koga sam isao. Ja ga pitao svojevremeno hoce li i ovu, ali... paa recimo da on o Statistici ima misljenje otprilike isto kao i ti o svom narodu. :mrgreen:

Elem, kad/ako budes zainteresovan, javi pa da ti dam knjigu.

Aj budi mi dobro. I jos jednom - svaka cast na znanju i odgovorima na sve od starta. Nadam se da ces se uskoro zaposliti u SZO. :kk:

Пошто је Респиратор Нејаки наводно решио да се не замера лекарима, како рече Респиратриса Мужевна новинарима, очекујем и да пошаље по једну партијску делатницу да од понедељка чува школску децу докторима по кућама (будући да је др Ко* најавио затварање школа и за ниже разреде), укључујући моју.

Ali da li se zna tacno sta ce da radi,a sta nece da radi?

Koliko vidim,pored apoteki,prehrambenih prodavnica i pumpi,ogroman je broj drugih ustanova koje ce takodje (manje-vise) normalno da rade...npr mnogobrojne fabrike,opstine i razne sluzbe u okviru istih,banke,poste,kojekakva osiguranja i slicne birokratske ustanove,advokatske kancelarije,muzeji,biblioteke,notari,sudovi,sup-ovi itd,itd sve ce to da radi normalno (ili mozda skraceno).....(?!)

Pa onda WTF,sta su oni zapravo zatvorili osim kafica i trznih centara?

Treba da se kaže jasno i glasno - zatvaramo nepotrebne objekte. Kafić nije neophodan, teretana, frizeri takođe. Prodavnice garderobe - takođe.

Stručnjaci vrlo lako mogu da izračunaju koliko su zaista takvi objekti bitni za ekonomiju i da se odredi neka računica koliko donose u budžet, ali ne može se gledati samo jednodimenziono. Gleda se istovremeno koliko ljudi zavisi od toga, koliko možemo bez toga i onda se nađe neka funkcija koja to pokazuje.

Naravno, ja sam pre da se poštuju mere u tim objektima, ali ako vlast neće da kontroliše razmak i popunjenost i nošenje maski, ako građani hoće da uđu u te objekte iako su prepuni, onda ih treba zatvoriti.

Neće to sprečiti širenje (jer i dalje imamo kancelarije, autobuse i fabrike gde su ljudi u bliskom kontaktu) ali će sigurno smanjiti broj NEPOTREBNIH kontakata.

Vrh